Een tariefverhoging voor het gebruik van het Italiaanse spoor draait de Nederlandse autoslaaptrein van Düsseldorf naar Italië de nek om. Ook de verbinding tussen Düsseldorf en Wenen komt te vervallen.
Autoslaaptreinen onverwacht opgeheven in 2018
Autoslaaptrein onverwacht opgeheven in 2018
Autoslaaptrein in Verona ©Treinreiswinkel
Autoslaaptrein in Verona ©Treinreiswinkel
Autoslaaptrein in Düsseldorf ©Treinreiswinkel
Autoslaaptrein in Düsseldorf ©Treinreiswinkel
Restaurant in de autoslaaptrein naar Verona ©Treinreiswinkel
Restaurant in de autoslaaptrein naar Verona ©Treinreiswinkel
De autoslaaptrein naar Verona onderweg in de Alpen ©Treinreiswinkel
De autoslaaptrein naar Verona onderweg in de Alpen ©Treinreiswinkell
Nightjet met autowagons in Innsbruck ©Noord West Express
Nightjet met autowagons in Innsbruck ©Noord West Express
Nightjet ©ÖBB
Nightjet ©ÖBB

Eind december 2017 heeft de Treinreiswinkel als organisator van de Nederlandse autoslaaptreinen van Düsseldorf naar Italië, besloten dat de autoslaaptreinen in 2018 niet meer zullen rijden. Ook rijden in de Nightjet tussen Düsseldorf en Wenen vanaf 2018 geen autowagons meer mee. Daardoor blijft er maar een goede optie over. Gelukkig rijdt de Nightjet naar Innsbruck dagelijks met autowagons en zijn er sinds 2018 extra voordelige tarieven. 

De tekst van dit nieuwsbericht is tot stand gekomen mede op basis van het bericht op Treinreiziger.nl van 23 december 2017.

Vorig jaar zag het er nog zo goed uit. Er werd zelfs een tweede dienst aangeboden naar Livorno. Deze extra dienst was niet heel succesvol, want de trein reed midden in de week en was vrij duur. Maar de oorspronkelijke verbinding naar Verona was al jaren heel populair. Daarom werd dit jaar weer gewoon gestart met de verkoop. Helaas kreeg de Treinreiswinkel het na veel onderhandelen, wikken en wegen toch niet dicht gerekend. Mensen die al hadden gereserveerd kunnen omboeken naar de autoslaaptrein van de ÖBB of krijgen hun geld terug.

Nieuwe vervoerder had beter materieel

Eerder besloot de Treinreiswinkel al te gaan samenwerken met een andere vervoerder. “De vervoerder 2015-2017 kon in 2018 de Autoslaaptrein niet uitvoeren. We hebben alle alternatieven onderzocht. BTE is sinds dit seizoen de vervoerder van de Alpen Express en heeft uitstekend materiaal. Maar BTE werd geconfronteerd met een enorme tariefverhoging voor het Italiaanse gedeelte, die een rendabele exploitatie niet mogelijk maakte,” legt directeur Helmut Brall van de Treinreiswinkel uit aan Treinreiziger.nl. 

Nightjet is een goed alternatief, maar niet meer naar Wenen

Met de nieuwe dienstregeling 2018 is er helaas nog een mooie autoslaaptrein komen te vervallen, namelijk de Nightjet van Düsseldorf naar Wenen. Om logistieke redenen (rangeren in Nürnberg) stoppen de Oostenrijkse spoorwegen met het afwisselen van Wenen en Innsbruck als bestemming. 

Gelukkig gaat de Nightjet van Düsseldorf naar Innsbruck juist het hele jaar door dagelijks rijden. Bovendien zijn er recent heel voordelige kortingstarieven voor de auto beschikbaar gekomen: vanaf €29 enkele reis (vroeg boeken aanbevolen). 

Meer informatie de autoslaaptrein naar Innsbruck vind je op de pagina over de Nightjet van Düsseldorf naar InnsbruckMeer informatie over het plannen en boeken van je reis op de pagina over je reis met de nachttrein naar Innsbruck.

Of toch met de UrlaubsExpress naar Verona?

De verbinding tussen Düsseldorf en Verona is overgenomen door de Duitse UrlaubsExpress. Zorgelijk is wel dat deze vervoerder niet erg goede beoordelingen van klanten krijgt. UrlaubsExpress scoort uit 25 reviews een 1,6 bij Google en ook bij Tripadvisor zijn de ervaringen uiterst kritisch. De Treinreiswinkel verzorgt de verkoop van de UrlaubExpress niet. 

UrlaubsExpress is juist enthousiast over de nieuwe verbinding en de Nederlandse markt. Een woordvoerder reageert tegen Treinreiziger.nl: “Het is jammer dat de Treinreiswinkel niet mee doet. Dat besluit is in goede sfeer genomen, maar dat weerhoudt ons er niet van de Nederlandse markt te bedienen.” De UrlaubsExpress is eenvoudig te boeken via deze link

Relevante links

Meer informatie op de pagina over de Nightjet van Düsseldorf naar Innsbruck

Meer informatie over het plannen en boeken van je reis op de pagina over je reis met de nachttrein naar Innsbruck 

Oorspronkelijke bericht op Treinreiziger.nl van 23 december 2017

Meer nieuws

Een jaar geleden vertrok de laatste nachttrein uit Nederland

Op vrijdag 9 december 2016 vertrok de laatste nachttrein uit Nederland. Het was natuurlijk vooral een triest gebeuren, die avond op Amsterdam Centraal. Maar er was ook veel nostalgie en zelfs een beetje optimisme. En dat laatste blijkt niet eens onterecht, want gek genoeg is er inmiddels serieus zicht op een nieuwe nachttrein naar Nederland.

Lees meer

Auto op de Nightjet veel voordeliger in 2018

De Oostenrijkse spoorwegen ÖBB introduceren zeer aantrekkelijke kortingstarieven: de auto kan vanaf €29 al mee. Als je zelf zou rijden, ben je aan benzinekosten al meer kwijt. Helaas vervalt de verbinding naar Wenen.

Lees meer

Noord West Express is jarig!

Een verslag van één jaar Noord West Express. Van het afscheid van de laatste nachttrein tot het succes van de Nightjet. En natuurlijk over de ontwikkeling van de website sinds de start op 6 oktober 2016.

Lees meer

Steeds grotere kans op Nightjet naar Nederland

In een bespreking met Duitse en Oostenrijkse reizigersorganisaties in mei 2017, hebben de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aangeven welke plannen ze in de nabije toekomst met de Nightjet hebben. Onderdeel daarvan kan heel goed het rijden van een nieuwe Nightjet verbinding tussen Amsterdam en München zijn.

Lees meer

Misschien blijft ook de nachttrein naar Hendaye rijden

De nachttrein van Parijs naar Perpignan en Portbou is per 11 december 2016 opgeheven, maar inmiddels is het de bedoeling dat deze per 1 juli 2017 weer gaat rijden. Ook wordt druk onderhandeld over het behoud van de nachttrein naar Irun / Hendaye. Eind april moet er meer duidelijkheid zijn.

Lees meer

Het gaat steeds beter met de Nightjet

De Oostenrijkse spoorwegen maken winst met de Nightjet en willen het netwerk uitbreiden. Een Nightjet naar Amsterdam is op termijn zeker kansrijk. De eerste weken waren niet makkelijk: veel chaos, klachten en gedoe. De kinderziektes zijn al snel overwonnen en binnen drie maanden tijd komt er dus goed nieuws!

Lees meer

De Alpen Express gaat door

De Treinreiswinkel houdt het laatste beetje nachttrein in Nederland op de been. Een interview met directeur Helmut Brall, Het hele wintersportseizoen rijdt de trein vrijdag heen en zaterdag terug. De trein doet zo’n beetje alle Oostenrijkse skigebieden aan. Op de drukste dagen een extra trein naar Italië en Zwitserland.

Lees meer
Logo Noord West Express - alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Volgen op