Uit een prijsvergelijking door Noord West Express blijkt dat de nachttrein naar verschillende bestemmingen in Europa goedkoper is dan vliegen. Dat is vrij onverwacht, aangezien vliegen van de overheid juist veel belastingvoordelen meekrijgt.

De nachttrein is meestal goedkoper dan het vliegtuig
De nachttrein is meestal goedkoper dan het vliegtuig
Autoslaaptrein in Verona ©Treinreiswinkel
Thello ©Noord West Express
Alpen Express ©Treinreiswinkel
Nightjet met autowagons in Innsbruck ©Noord West Express

In de beeldvorming is vliegen spotgoedkoop en ben je een dief van je eigen portemonnee, als je met de trein op vakantie gaat. En dat geldt natuurlijk helemaal voor zoiets ouderwets als de nachttrein. Maar in de praktijk blijkt een reis met de nachttrein meestal juist goedkoper dan een vliegreis. Dat verschilt uiteraard per bestemming en reisdata, maar voor een willekeurig moment in augustus 2018 zijn Venetië, Perpignan en München voordeliger met de nachttrein, terwijl het naar Edinburgh voordeliger vliegen is.  

Op 11 april 2018 voerde Noord West Express een prijsvergelijking uit voor een reis naar vier bestemmingen in Europa: München, Venetië, Perpignan en Edinburgh. De heenreis op donderdag 9 augustus en de terugreis op maandag 13 augustus. Voor zowel het vliegtuig als de nachttrein is naar de goedkoopste reismogelijkheid gezocht, maar wel alle bijkomende kosten zijn meegerekend. Alle uitgangspunten zijn verderop in dit bericht vermeld.

Ondanks dat er op dit moment geen rechtstreekse nachttreinen vanuit Nederland vertrekken, blijkt de nachttrein nog best aardig met het vliegtuig te concurreren.  

Bijkomende kosten voor transfers en bagage

Belangrijke reden waarom vliegtickets vaak zo voordelig lijken, is dat de tarieven zonder bijkomende kosten voor bagage worden vermeld en dat de voordeligste tarieven vaak al uitverkocht zijn. Verder moet je natuurlijk ook de kosten van en naar het vliegveld meetellen. Ook voor de nachttrein en de aansluitende treinverbindingen als ICE, Thalys en Eurostar geldt trouwens dat de voordeligste tarieven kort voor de reis vaak niet meer beschikbaar zijn. 

Verschillende reisdata 

Behalve naar de genoemde data in augustus 2018 heeft Noord West Express, naar een aantal andere reisdata gekeken. Daarbij is duidelijk geworden dat de prijzen van zowel de nachttrein als het vliegtuig per dag sterk kunnen verschillen. Over het algemeen geldt dat het vliegtuig kort voor de reis wat voordeliger wordt, terwijl de nachttrein relatief goedkoper wordt als je lang van te voren boekt.  

Gezinnen bijna altijd voordeliger met de nachttrein

Doordat kinderen in de nachttrein een flinke korting krijgen, is het voor een gezin met kinderen voor de meeste bestemmingen voordeliger om met de nachttrein te reizen. Voor het vliegtuig geldt over het algemeen geen korting voor kinderen.  

De resultaten per bestemming

Venetië

De trein is op de gekozen reisdagen in augustus het meest voordelig, maar op een aantal andere data is het juist voordeliger om te vliegen. Het lijkt erop dat gezinnen meestal goedkoper uit zijn met de nachttrein, terwijl het voor volwassenen ongeveer 50-50 is. 

Met de trein reis je eerst met de Thalys naar Parijs, alwaar je op de rechtstreekse Thello nachttrein naar Venetië stapt. Op de reisdagen in augustus zijn niet de voordeligste Thalys tarieven verkrijgbaar, maar voor de Thello zijn nog relatief veel voordelige tarieven beschikbaar. Meer informatie op de Venetiëpagina

De voordeligste vluchten van Amsterdam naar Venetië zijn met Easyjet. Vooral op de heenweg zijn de vluchttijden niet heel handig: je bent pas om tien voor één ’s nachts ter plaatse. Goedkope vluchten van Ryan Air naar Milaan, leveren per saldo een duurdere reis op. 

München

De nachttrein is op de reisdagen in augustus goedkoper voor gezinnen, maar iets duurder voor volwassenen. Op andere data is dit patroon ook te zien, maar ook voor volwassenen is de nachttrein vaak voordeliger. 

Met de trein neem je eerst de zeer comfortabele ICE naar Düsseldorf. Daar vertrekt de Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegen naar Innsbruck, die ’s ochtends ook in München stopt. Jammer dat de aansluiting krap is, daarom zou je ook een ICE eerder kunnen nemen en in Düsseldorf gezellig wat eten. Meer informatie op de Münchenpagina

De voordeligste vluchten van Amsterdam naar München zijn op deze data in augustus met prijsvechter Eurowings. De vluchttijden op de heenweg zijn niet heel gunstig, want je bent pas om half één ’s nachts in München. Lufthansa heeft ook vaak voordelige opties, die over het algemeen wat gunstiger tijden kennen. 

Perpignan

De reis met de nachttrein naar het zuiden van Frankrijk is vrijwel altijd voordeliger dan vliegen. Dat heeft er mee te maken dat in Perpignan zelf (geen) groot vliegveld is. Naar Toulouse zijn wel veel goedkope vluchten vanuit Amsterdam beschikbaar, maar de reis daarheen kost ook tijd en geld.

Met de trein neem je eerste de Thalys naar Parijs. Vandaar rijdt in het weekend en de vakanties een rechtstreekse nachttrein naar Perpignan. Op andere dagen moet je ‘ochtends overstappen in Toulouse. Meer informatie op de Perpignanpagina

KLM – Air France biedt veel voordelige vluchten aan van Amsterdam naar Toulouse. De vluchttijden zijn dan ook gunstig. Nadeel is dus dat je vanuit Toulouse nog met de trein of bus naar Perpignan moet reizen. 

Edinburgh

De reis met de nachttrein naar Edinburgh is vrijwel altijd duurder dan met het vliegtuig. Dat heeft te maken met de voordelige vluchten, maar komt ook omdat je met de trein natuurlijk een eind moet omrijden. Bovendien is de nachttrein vanuit Londen relatief duur (maar dan ook wel zeer comfortabel). 

Voor de nachttrein moet je eerst met de Eurostar naar Londen reizen. Op de heenweg stap je over in Brussel, op de terugweg is dat rechtstreeks. Vanuit Londen rijdt de Caledonian Sleeper naar Glasgow en Edinburgh. Deze trein heeft heerlijke bedden en een perfect restaurant aan boord. Meer informatie op de Edinburgh en Glasgow pagina

Naar Edinburgh zijn vanuit Amsterdam zeer vele voordelige vluchten beschikbaar. De tijden zijn dan ook gunstig, zodat je niet te laat aankomt of heel vroeg je bed uit moet. Easyjet is over het algemeen het voordeligst. 

Uitgangspunten van de prijsvergelijking

Uitgangspunten reis met het vliegtuig:

Goedkoopste vlucht via Google gekozen, dus niet alleen de rechtstreekse opties

Alle vluchttijden meegenomen, dus ook ongunstige tijdstippen

Ook vluchten van andere luchthavens binnen Nederland bekeken

Kosten voor- en natransport van en naar het vliegveld met het OV

Kosten voor 10 kilo ruimbagage per persoon meegenomen

Uitgangspunten reis met de nachttrein:

Kosten voor een comfortabele couchette / ligplaats per persoon meegenomen

Geen extra kosten voor een privé coupé meegerekend

Wel reserveringskosten voor zitplaatsen in aansluitende treinen meegenomen

Kosten voor lokaal openbaar vervoer (in bijvoorbeeld Parijs) meegenomen

Relevante links

Op Noord West Express vind je veel meer nachttreinbestemmingen, bijvoorbeeld Wenen, Boedapest, Innsbruck, Florence of de Franse Alpen

Efficiënter met de nachttrein naar Edinburgh en Glasgow door de nieuwe Eurostar

Helaas rijdt er momenteel geen enkele nachttrein rechtstreeks vanuit Nederland, maar er is wel een grote kans dat de nachttrein in de nabije kans weer terugkomt

Meer nieuws

European Sleeper nachttrein naar Berlijn start op 25 mei 2023

Vanaf 25 mei 2023 rijdt de eerste nachttrein van de startup European Sleeper tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. De trein rijdt in eerste instantie drie keer per week en stopt ook in Antwerpen, Roosendaal, Rotterdam, Den Haag, Amersfoort, Deventer en Bad Bentheim. Waarschijnlijk wordt de trein in 2024 verlengd naar Praag.

Lees meer

Dienstregeling nachttrein naar Berlijn en Praag bekend

Deze nieuwe trein biedt een interessante verbinding tussen vier Europese hoofdsteden. Duurzaam en comfortabel reizen met de trein wordt voor veel mensen zodoende een stuk aantrekkelijker. Zowel voor vakantiegangers, stedentrippers als zakelijke reizigers. De eerste treinen gaan dus in de zomer 2022 rijden. In eerste instantie drie dagen per week, maar de bedoeling is om snel op te waarderen naar een dagelijkse trein. De kaartverkoop start in april 2022. 

Lees meer

Nachttreinreizen nog aantrekkelijker in 2022

De nachttrein is terug van weggeweest! Inmiddels kunnen we vanuit Nederland rechtstreeks met de nachttrein naar Wenen, München, Innsbruck, Basel en Zürich. Vanuit Parijs kan je weer naar de Côte d’Azur met de nachttrein. En de European Sleeper nachttrein naar Berlijn en Praag volgt in de zomer. Dat alles levert talloze mogelijkheden op om comfortabel, efficiënt en betaalbaar met de trein op reis te gaan. 

Lees meer

Nachttrein is terug in Nederland

Eigenlijk is het te mooi om waar te zijn! Maar vanaf 25 mei rijdt de Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB toch echt dagelijks van Amsterdam naar München, Innsbruck en Wenen. Na ruim vier jaar wordt Nederland weer bediend door een internationale nachttrein. Volg het vertrek van de eerste nachttrein uit Amsterdam LIVE via de Facebookpagina van Noord West Express.

Lees meer

European Sleeper vanaf de zomer 2022 naar Praag

European Sleeper is een splinternieuwe Nederlandse spoorwegmaatschappij speciaal voor nachttreinen. De eerste verbinding wordt Brussel – Amsterdam – Berlijn – Praag. Verder kan iedereen meedoen, want er komen regelmatig aandelen beschikbaar. Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Lees meer

Nieuwe spoorwegmaatschappij speciaal voor nachttreinen

De nachttrein is een reisbeleving en niet alleen een handige manier om te verplaatsen. Dat is waar Euorpean Sleeper als splinternieuwe spoorwegmaatschappij voor staat. Onze eerste nachttrein gaat al in april 2022 vanuit Nederland en België rijden. De bestemming van deze trein wordt in april 2021 bekend gemaakt.

Lees meer

Uitstel door corona, maar ook goed nieuws over de nachttrein

Zondag 13 december 2020 zou er voor het eerst in vier jaar weer een nachttrein uit Nederland vertrekken. Door de coronacrisis is dat voor onbepaalde tijd uitgesteld. Ondertussen worden er echter wel nieuwe plannen gesmeed. Zo kunnen we vanaf december 2021 ook rechtstreeks met de nachttrein naar Zürich. 

Lees meer

De nachttrein komt terug! Eerste kaartjes zijn nu te koop 🙂

Eigenlijk is het te mooi om waar te zijn! Maar vanaf zondag 13 december 2020 rijdt er elke dag weer een echte internationale nachttrein van Nederland naar Duitsland en Oostenrijk. Het wordt een Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Een mooie formule: degelijk en comfortabel. Tarieven en tijden zijn gunstig. Ontbijt is inbegrepen, maar helaas geen restauratie.

Lees meer

Revival nachttrein in Europa zet door

Vanaf december 2020 kunnen we vanuit Nederland met de nachttrein rechtstreeks naar Wenen, München en Innsbruck. En misschien volgend jaar ook al naar Zürich!

Na de coronacrisis zijn er ook een paar tegenvallers, maar over het algemeen gaat het de goede kant op. Er komen twee nieuwe nachttreinen vanuit Duitsland naar Zweden en in Frankrijk komt de beroemde Blue Train naar Nice weer terug.

Lees meer

Herstart nachttreinen: Noord West Express op verkenning!

De nachttreinen in centraal Europa rijden weer na de diverse corona lockdowns. Er zijn zelfs interessante nieuwe verbindingen gelanceerd.

Het is een mooi reisschema naar Kroatië geworden, waarin vier mooie nachttreinen zijn opgenomen:

1) Nightjet Düsseldorf – Wenen
2) RegioJet Praag – Rijeka
3) EN Zagreb – Zürich
4) Nightjet Zürich – Hamburg

Lees meer
Logo Noord West Express - alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Volgen op

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten