Goed nieuws voor de nachttrein in Frankrijk. Onder druk van een reizigers en de regionale politiek, is een akkoord bereikt over de hervatting van deze nachttrein in 2017
Nachttrein naar Perpignan en Portbou is gered
Nachttrein naar Perpignan en Portbou is gered
Nachttrein Parijs - Portbou ©Oui au train de nuit
Nachttrein Parijs – Portbou ©Oui au train de nuit
Overzichtskaart stand van zaken Franse nachttreinen
Overzichtskaart stand van zaken Franse nachttreinen
Train de nuit ©Aleix Cortes
Train de nuit ©Aleix Cortes

De nachttrein van Parijs naar Perpignan en Portbou werd per 11 december 2016 opgeheven, maar onder druk van protesten blijft deze toch rijden. Deze nachttrein is een interessante verbinding voor vakantiegangers vanuit Nederland. Diverse Zuid-Franse vakantiebestemmingen als Montpellier, Narbonne en Perpignan zijn met deze nachttrein zeer efficiënt en comfortabel bereikbaar. Bovendien ligt Barcelona op minder dan 2,5 uur treinen vanaf Portbou.  

Net als in Duitsland, worden in Frankrijk veel nachttreinen opgeheven. Na de internationale nachttreinen naar Spanje, die een aantal jaar geleden al werden geschrapt, verdwenen per 1 oktober 2016 ook veel van de binnenlandse nachttreinen. In Frankrijk zijn de reacties echter veel minder gelaten dan in (bijvoorbeeld) Nederland. Er wordt regelmatig geprotesteerd, een enthousiaste petitie is al ruim 16.000 keer ondertekend en de (regionale) politiek maakt zich er écht druk over. 

In ieder geval blijven er drie handige nachttreinen rijden

Waarschijnlijk blijven uiteindelijk alleen de verbindingen vanuit Parijs naar Briançon (Franse Alpen), Toulouse/Latour-de-Carol (Pyreneeën) en (nu dus zeker) Portbou (Spaanse grens) nog bestaan. Veel minder dan een paar jaar terug, maar juist voor vakantiegangers vanuit Nederland zijn het bijzonder handige verbindingen. Met de Thalys naar Parijs, misschien daar even dineren, dan inchecken in de nachttrein om vervolgens lekker slapend naar je vakantiebestemming te worden gebracht. Niet alleen efficiënt, maar ook nog eens een prachtige manier van reizen. Overigens is nog niet precies duidelijk hoe en wanneer de doorstart van de nachttrein naar Portbou tot stand komt.  

Actie voor behoud van de andere verbindingen gaat door

Twee andere verbindingen, namelijk de nachttreinen naar Irun (Golf van Biskaje) en Nice (Rivièra), blijven in ieder geval nog tot medio 2017 rijden. Maar de inzet van de platforms die strijden voor het behoud van de nachttrein, is dat ook deze verbindingen behouden blijven. Daarom is het belangrijk om de petitie die zij hebben opgezet te tekenen. Ook voor (potentië) reizigers vanuit Nederland.

Het kaartje hiernaast geeft trouwens een mooi overzicht van de stand van zaken met de nachttreinen in Frankrijk.  

Binnenkort meer over reizen met de Franse nachttreinen

Noord West Express werkt aan een aantal pagina’s met gedetailleerde informatie over de mogelijkheden om vanuit Nederland op reis te gaan met de Franse nachttrein. Denk aan bestemmingen als Montpellier, Narbonne, Perpignan, Barcelona, Toulouse, Andorra, de Franse Pyreneeën en de Franse Alpen. Naar verwachting komen deze pagina’s medio januari 2016 beschikbaar. En volg op Noord West Express het laatste nieuws over het wel of niet behouden van de nachttreinen naar Irun en Nice.  

Links

De petitie voor het behoud van de Franse nachttreinen

Nieuws: Veel Franse nachttreinen verdwijnen

De webpagina van de Franse spoorwegen (SNCF) over intercitietreinen (dag en nacht)

Heb je nuttige aanvullingen of nieuwe inzichten? Mail naar chris@noordwestexpress.nl

Meer nieuws

Autoslaaptreinen onverwacht opgeheven in 2018

Eind december 2017 heeft de Treinreiswinkel, besloten dat de autoslaaptreinen in 2018 niet meer kan rijden. Ook rijden in de Nightjet tussen Düsseldorf en Wenen vanaf 2018 geen autowagons meer mee. Gelukkig rijdt de Nightjet naar Innsbruck nu dagelijks met autowagons en zijn er extra voordelige tarieven beschikbaar.

Lees meer

Een jaar geleden vertrok de laatste nachttrein uit Nederland

Op vrijdag 9 december 2016 vertrok de laatste nachttrein uit Nederland. Het was natuurlijk vooral een triest gebeuren, die avond op Amsterdam Centraal. Maar er was ook veel nostalgie en zelfs een beetje optimisme. En dat laatste blijkt niet eens onterecht, want gek genoeg is er inmiddels serieus zicht op een nieuwe nachttrein naar Nederland.

Lees meer

Auto op de Nightjet veel voordeliger in 2018

De Oostenrijkse spoorwegen ÖBB introduceren zeer aantrekkelijke kortingstarieven: de auto kan vanaf €29 al mee. Als je zelf zou rijden, ben je aan benzinekosten al meer kwijt. Helaas vervalt de verbinding naar Wenen.

Lees meer

Noord West Express is jarig!

Een verslag van één jaar Noord West Express. Van het afscheid van de laatste nachttrein tot het succes van de Nightjet. En natuurlijk over de ontwikkeling van de website sinds de start op 6 oktober 2016.

Lees meer

Steeds grotere kans op Nightjet naar Nederland

In een bespreking met Duitse en Oostenrijkse reizigersorganisaties in mei 2017, hebben de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aangeven welke plannen ze in de nabije toekomst met de Nightjet hebben. Onderdeel daarvan kan heel goed het rijden van een nieuwe Nightjet verbinding tussen Amsterdam en München zijn.

Lees meer

Misschien blijft ook de nachttrein naar Hendaye rijden

De nachttrein van Parijs naar Perpignan en Portbou is per 11 december 2016 opgeheven, maar inmiddels is het de bedoeling dat deze per 1 juli 2017 weer gaat rijden. Ook wordt druk onderhandeld over het behoud van de nachttrein naar Irun / Hendaye. Eind april moet er meer duidelijkheid zijn.

Lees meer

Het gaat steeds beter met de Nightjet

De Oostenrijkse spoorwegen maken winst met de Nightjet en willen het netwerk uitbreiden. Een Nightjet naar Amsterdam is op termijn zeker kansrijk. De eerste weken waren niet makkelijk: veel chaos, klachten en gedoe. De kinderziektes zijn al snel overwonnen en binnen drie maanden tijd komt er dus goed nieuws!

Lees meer

De Alpen Express gaat door

De Treinreiswinkel houdt het laatste beetje nachttrein in Nederland op de been. Een interview met directeur Helmut Brall, Het hele wintersportseizoen rijdt de trein vrijdag heen en zaterdag terug. De trein doet zo’n beetje alle Oostenrijkse skigebieden aan. Op de drukste dagen een extra trein naar Italië en Zwitserland.

Lees meer
Logo Noord West Express - alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Volgen op