Met de nachttrein naar de Elfstedentocht op de Weissensee

Gezellig, efficiënt en betaalbaar

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis

Met de nachttrein naar de Elfstedentocht op de Weissensee

Gezellig, efficiënt en betaalbaar

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis

Gezelligheid begint op reis al!

Elk jaar wordt op de prachtige Weissensee in de Oostenrijkse Alpen een (alternatieve!) Elfstedentocht verreden, inclusief een serie toertochten voor recreanten. Dat trekt ieder jaar eind januari / begin februari zeker 1500 (overwegend) Nederlandse schaatsers aan. Dat betekent ook veel oer-Hollandse gezelligheid.

In 2019 vindt het evenement van maandag 21 januari t/m zaterdag 1 februari (meer informatie op de website van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee). 

De nachttrein is een zeer tijdsefficiënte en betaalbare manier om de Weissensee te bereiken. Je slaapt het grootste deel van de reis en hoeft natuurlijk niet zelf te rijden. Je kan met de Alpen Express vanuit Nederland (wekelijks) of met de Nightjet vanuit Düsseldorf (dagelijks). Het mooiste is dat de gezelligheid al in de trein kan beginnen.

Het station Greifenburg-Weissensee ©Johan Jaritz
Het station Greifenburg-Weissensee ©Johan Jaritz
Het station Greifenburg-Weissensee ligt op ongeveer 10 kilometer van de Weissensee zelf, aan de hoofdweg (100). Vanaf het station biedt de gemeente Weissensee een aansluitende bustransfer aan voor een aantrekkelijk tarief (of in sommige gevallen zelfs gratis). Meer informatie en reserveren via het Mobiliteitsbureau Weissensee 

TIP!

Vroeg boeken!    De goedkoopste tarieven voor de nachttreinen en aansluitende treinen naar Oostenrijk kunnen snel uitverkocht zijn. Gelukkig wordt de Elfstedentocht op de Weissensee niet midden in het hoogeizoen verreden. Toch is het verstandig om zo vroeg mogelijk te boeken. 

De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee ©Stichting Wintersporten

Er zijn drie verschillende reisopties

Kijk goed wat voor jou heen- en terugreis het meest aantrekkelijk is

Zo is bijvoorbeeld de heenweg met de Nightjet naar Wenen gunstiger, maar de terugweg met de Nightjet uit Innsbruck

En de Alpen Express rijdt direct vanuit Nederland!

De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee ©Stichting Wintersporten

Met de Nightjet Düsseldorf – Wenen (dagelijks)

Amsterdam – Weissensee

  vertrek

18:40

aankomst

11:04 (za 12:04)

overstappen

Keulen, Wels Spittal

ligplaats v.a.

€90 (all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips

Je reist vanuit Nederland over het algemeen met de ICE naar Düsseldorf of Keulen. Vandaar uit vertrekt de nachttrein naar Wenen. Je stapt ’s ochtends vroeg over in Wels en later op de ochtend nog een keer in Spittal.

De ICE naar Duitsland is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje. De overstap met de ICE 221 is met 8 of 9 minuten wel krap. De bedoeling is dat de nachttrein wel even wacht als de ICE vertraagd is (tot 10 minuten ongeveer). In geval van nood kan je nog doorreizen naar Frankfurt en daar om 23:53 op de nachttrein stappen, maar dan heb je veel gedoe en een korte nacht. Neem als het even kan de vroege ICE 129 van 16:32 uit Amsterdam. Dan heb je in Düsseldorf of Keulen rustig de tijd om wat te eten en te drinken.

ICE 129 ICE 221
Amsterdam Centraal 16:32 18:40
Utrecht Centraal 17:06 19:07
Arnhem Centraal 17:37 19:37
Düsseldorf Hbf 18:46 20:46
Köln Hbf 19:12 21:12
Frankfurt Flughafen 20:10 22:16

Je kan zowel in Keulen als in Düsseldorf overstappen van de ICE op de nachttrein. Omdat de aansluiting wat krap is, kan je beter in Keulen overstappen, want daar komt de nachttrein op hetzelfde perron aan de overkant. Als je genoeg tijd hebt is overstappen in Düsseldorf wat relaxter, omdat de nachttrein daar begint. Dan ben je de eerste, is er vaak wat meer tijd om in te stappen en kan je ook iets langer slapen.

De stoptrein Arnhem – Düsseldorf biedt ook mogelijkheden, maar het is wel een langdurige rit in een veel minder aantrekkelijke trein. De aankomsttijd in Düsseldorf (20:32) is wel gunstig voor overstap op de Nightjet. Echter, de reis vanuit Amsterdam (vertrek 17:25) duurt al met al een uur langer dan met de ICE. Bovendien gelden voordelige Sparpreis tarieven niet op deze stoptrein en wel voor de ICE.

NJ 40421 naar Wenen
Düsseldorf Hbf 20:54
Köln Hbf 21:21
Frankfurt Flughafen 23:53
Wels Hbf 06:17
Wien Hbf 08:19

Vanuit Wels reis je met de zeer comfortabele Railjet over de prachtige Tauernbahn naar Spittal. De Railjet heeft een restaurant aan boord, dus je kan onder het genot van koffie en ontbijt van de Alpenpanorama’s genieten. 

Let op: als je de Railjet van 6:46 mist, gaat er om 7:00 uur nog een, maar dan moet je wel extra overstappen in Salzburg. Zelfde aankomsttijd aan de Weissensee.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

Railjet 898 naar Klagenfurt
Wels Hbf 06:46
Salzburg Hbf 08:12
Spittal Millstätter See 10:18

Vanuit Spittal gaat een S-bahn voor het laatste stuk naar station Greifenburg-Weissensee.

Alleen op zaterdagen is er een erg lange wachttijd, dan vertrekt pas een uur later een stoptreintje naar Greifenburg-Weissensee (aankomst 12:04).

Niet op zaterdag S1 naar Lienz
Spittal Millstätter See 10:37
Greifenburg-Weissensee 11:04
meer vertrekplaatsen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Wenen vertrekt uit Düsseldorf en stopt ook in Keulen.

Vanuit Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je daar over het algemeen met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE of de stoptrein naar Düsseldorf. Vanuit Noord-Hollandstap je in Amsterdam op de ICE. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo direct naar Düsseldorf. Vertrek om 18:19 uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 20:08.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Heerlen naar Düsseldorf. Vertrek om 18:20 uit Maastricht, overstappen in Heerlen en Herzogenrath, aankomst in Düsseldorf om 20:34.

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar de Weissensee kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de reis vanuit Nederland naar Düsseldorf/Keulen;

 – één voor de nachttrein van Düsseldorf/Keulen naar Wels, inclusief de aansluitende treinen.

NB: het kan voordeliger zijn om ook de aansluitende treinen vanuit Wels apart te boeken. Check dat even!

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten Amsterdam – Düsseldorf

Kosten van de reis per ICE bedragen €20 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf of Keulen, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €61 vanuit Amsterdam en €23 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €40 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Boeken ticket Amsterdam – Düsseldorf

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kosten nachttrein Düsseldorf/Keulen – Weissensee

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein en de aansluitende treinen in Oostenrijk gegeven.

NB: het kan voordeliger zijn om ook de aansluitende treinen vanuit Wels apart te boeken. Check dat even!

Comfort Volwassenen Kinderen
Zitplaats va €50 va €14
Ligplaats 6-persoons coupé va €70 va €34
Ligplaats 4-persoons coupé va €80 va €44
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €90 va €54
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €110 va €74
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €150
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €130 va €74
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €150 va €84
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €190

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Wenen vind je op de pagina over de Nightjet naar Wenen

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €274 per coupé per enkele reis kost, inclusief de aansluitende treinen. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Boeken ticket nachttrein Düsseldorf – Weissensee

Tickets voor de Nightjet en aansluitende treinen kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open en de tarieven voor de slaapwagons zijn meestal duurder bij de DB. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Weissensee – Amsterdam  

  vertrek

16:54 (za/zo 16:21)

aankomst

11:28

overstappen

Spittal, Salzburg Wels, Düsseldorf

ligplaats v.a.

€90 (all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips

Vanuit Greifenburg-Weissensee reis je met de S-bahn naar Spittal. Alleen op zaterdag en zondag rijdt deze niet en moet je iets eerder vertrekken (vertrek 16:21 uit Greifenburg – Weissensee).

Niet op za / zo S1 naar Frisach
Greifenburg-Weissensee 16:54
Spittal Millstätter See 17:22

Vanuit Spittal reis je met de zeer comfortabele Railjet over de prachtige Tauernbahn naar Wels, maar je moet nog wel overstappen in Salzburg. De Railjet heeft een restaurant aan boord, dus je kan onder het genot van borrel en diner van de Alpenpanorama’s genieten.

Railjet 110 naar München
Spittal Millstätter See 17:40
Salzburg Hbf 19:48

Let op: je kan met deze Railjet ook doorrijden naar Rosenheim of München en daar op de Nightjet uit Innsbruck stappen. Dat scheelt een keer overstappen. Zie reisoptie hieronder. 

Railjet 841 naar Wenen
Salzburg Hbf 20:12
Wels Hbf 21:14

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

NJ 40490 naar Düsseldorf
Wien Hbf 20:41
Wels Hbf 22:33
Köln Hbf 08:15
Düsseldorf Hbf 08:42

De nachttrein uit Wenen eindgt in Düsseldorf. Van daar uit reis je normaal gesproken met de ICE naar Amsterdam. De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje Je kan in Düsseldorf of Keulen overstappen. De eerste optie is logischer omdat de nachttrein daar eindigt. In beide gevallen heb je ongeveer 30 minuten overstaptijd. Dat moet voldoende zijn. Als je de ICE mist, vertrekt er om 9:26 uur nog een stoptrein naar Arnhem. En er gaat twee uur later weer een ICE.

ICE 220 naar Amsterdam
Köln Hbf 08:44
Düsseldorf Hbf 09:13
Arnhem Centraal 10:28
Utrecht Centraal 11:00
Amsterdam Centraal 11:28
meer bestemmingen

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit Wenen eindgt in Düsseldorf en stopt ook in Keulen.

Naar Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je met de ICE verder. Deze stopt ook in Arnhem en Utrecht. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de ICE naar Amsterdam. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht uit de ICE.

Naar Brabant reis je vanuit Düsseldorf direct via Venlo. Vertrek om 8:49 uit Düsseldorf, overstappen in Venlo, aankomst in Eindhoven om 10:41. Als je de aansluiting mist, gaat er pas een uur later weer een trein. Voor Maastricht stap je in Keulen uit de nachtrein en stap je over in Aachen, Herzogenrath en Heerlen. Aankomst in Maastricht om 11:08.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit de Weissensee kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in drie delen boeken. Dat wil zeggen je boekt drie losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de treinen vanuit de Weissensee naar Wels

 – één voor de nachttrein vanuit Wels naar Düsseldorf/Keulen

 – één voor de reis vanuit Düsseldorf/Keulen naar Nederland

NB: het kan voordeliger zijn om de treinen vanuit de Weissensee en de nachttrein in één keer te boeken. Check dat even!

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten en tickets Weissensee – Wels

Het tickets voor deze drie treinen kost vanaf €21 voor volwassenen en €4 extra per kind. Het is wel aan te bevelen om een plaats te reserveren, dat kostn €3 extra per volwassene. Een eerste klas ticket kost maar €10 extra per volwassene, dus dat is best de moeite waard.

Tickets kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. De kortingstarieven kan je alleen vooraf online krijgen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en vroeg boeken biedt de beste kans op goede kortingstarieven.

Kosten nachttrein Wels – Düsseldorf/Keulen

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein.

NB: het kan voordeliger zijn om de treinen vanuit de Weissensee en de nachttrein in één keer te boeken. Check dat even!

Comfort Volwassenen Kinderen
Zitplaats va €29 va €12
Ligplaats 6-persoons coupé va €49 va €32
Ligplaats 4-persoons coupé va €59 va €42
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €69 va €52
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €89 va €72
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €129
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €99 va €72
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €129 va €82
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €159

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Wenen vind je op de pagina over de Nightjet naar Wenen

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Boeken ticket nachttrein Wels – Düsseldorf 

Tickets voor de Nightjet kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open en de tarieven voor de slaapwagons zijn meestal duurder bij de DB. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten Düsseldorf – Amsterdam

Kosten van de reis per ICE bedragen €20 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf of Keulen, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €61 vanuit Amsterdam en €23 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €40 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Boeken ticket Düsseldorf – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Weissensee

  vertrek

18:40

aankomst

11:04

(za 12:04)

overstappen
Keulen  Wels, Spittal
ligplaats v.a.

€90 (all-in)

nachttrein
Nightjet 40421
details en reistips

Je reist vanuit Nederland over het algemeen met de ICE naar Düsseldorf of Keulen. Vandaar uit vertrekt de nachttrein naar Wenen. Je stapt ’s ochtends vroeg over in Wels en later op de ochtend nog een keer in Spittal.

De ICE naar Duitsland is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje. De overstap met de ICE 221 is met 8 of 9 minuten wel krap. De bedoeling is dat de nachttrein wel even wacht als de ICE vertraagd is (tot 10 minuten ongeveer). In geval van nood kan je nog doorreizen naar Frankfurt en daar om 23:53 op de nachttrein stappen, maar dan heb je veel gedoe en een korte nacht. Neem als het even kan de vroege ICE 129 van 16:32 uit Amsterdam. Dan heb je in Düsseldorf of Keulen rustig de tijd om wat te eten en te drinken.

ICE 129
Amsterdam Centraal 16:32
Utrecht Centraal 17:06
Arnhem Centraal 17:37
Düsseldorf Hbf 18:46
Köln Hbf 19:12
Frankfurt Flughafen 20:10
ICE 221
Amsterdam Centraal 18:40
Utrecht Centraal 19:07
Arnhem Centraal 19:37
Düsseldorf Hbf 20:46
Köln Hbf 21:12
Frankfurt Flughafen 22:16

Je kan zowel in Keulen als in Düsseldorf overstappen van de ICE op de nachttrein. Omdat de aansluiting wat krap is, kan je beter in Keulen overstappen, want daar komt de nachttrein op hetzelfde perron aan de overkant. Als je genoeg tijd hebt is overstappen in Düsseldorf wat relaxter, omdat de nachttrein daar begint. Dan ben je de eerste, is er vaak wat meer tijd om in te stappen en kan je ook iets langer slapen.

De stoptrein Arnhem – Düsseldorf biedt ook mogelijkheden, maar het is wel een langdurige rit in een veel minder aantrekkelijke trein. De aankomsttijd in Düsseldorf (20:32) is wel gunstig voor overstap op de Nightjet. Echter, de reis vanuit Amsterdam (vertrek 17:25) duurt al met al een uur langer dan met de ICE. Bovendien gelden voordelige Sparpreis tarieven niet op deze stoptrein en wel voor de ICE.

NJ 40421 naar Wenen
Düsseldorf Hbf 20:54
Köln Hbf 21:21
Frankfurt Flughafen 23:53
Wels Hbf 06:17
Wien Hbf 08:19

Vanuit Wels reis je met de zeer comfortabele Railjet over de prachtige Tauernbahn naar Spittal. De Railjet heeft een restaurant aan boord, dus je kan onder het genot van koffie en ontbijt van de Alpenpanorama’s genieten. 

Let op: als je de Railjet van 6:46 mist, gaat er om 7:00 uur nog een, maar dan moet je wel extra overstappen in Salzburg. Zelfde aankomsttijd aan de Weissensee.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

Railjet 898 naar Klagenfurt
Wels Hbf 06:46
Salzburg Hbf 08:12
Spittal Millstätter See 10:18

Vanuit Spittal gaat een S-bahn voor het laatste stuk naar station Greifenburg-Weissensee.

Alleen op zaterdagen is er een erg lange wachttijd, dan vertrekt pas een uur later een stoptreintje naar Greifenburg-Weissensee (aankomst 12:04).

Niet op zaterdag S1 naar Lienz
Spittal Millstätter See 10:37
Greifenburg-Weissensee 11:04
meer vertrekplaatsen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Wenen vertrekt uit Düsseldorf en stopt ook in Keulen.

Vanuit Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je daar over het algemeen met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE of de stoptrein naar Düsseldorf. Vanuit Noord-Hollandstap je in Amsterdam op de ICE. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo direct naar Düsseldorf. Vertrek om 18:19 uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 20:08.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Heerlen naar Düsseldorf. Vertrek om 18:20 uit Maastricht, overstappen in Heerlen en Herzogenrath, aankomst in Düsseldorf om 20:34.

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar de Weissensee kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de reis vanuit Nederland naar Düsseldorf/Keulen;

 – één voor de nachttrein van Düsseldorf/Keulen naar Wels, inclusief de aansluitende treinen.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten Amsterdam – Düsseldorf

Kosten van de reis per ICE bedragen €20 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf of Keulen, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €61 vanuit Amsterdam en €23 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €40 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Boeken ticket Amsterdam – Düsseldorf

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kosten nachttrein Düsseldorf/Keulen – Weissensee

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein en de aansluitende treinen in Oostenrijk gegeven.

Comfort Volw.
Zitplaats va €50
Ligplaats 6-persoons coupé va €70
Ligplaats 4-persoons coupé va €80
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €90
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €110
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €150
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €130
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €150
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €190
Comfort Kinderen
Zitplaats va €14
Ligplaats 6-persoons coupé va €34
Ligplaats 4-persoons coupé va €44
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €54
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €74
Slaapplaats economy 1-persoons coupé
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €74
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €84
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Wenen vind je op de pagina over de Nightjet naar Wenen

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €274 per coupé per enkele reis kost, inclusief de aansluitende treinen. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Boeken ticket nachttrein Düsseldorf – Weissensee

Tickets voor de Nightjet en aansluitende treinen kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open en de tarieven voor de slaapwagons zijn meestal duurder bij de DB. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Weissensee – Amsterdam

  vertrek

16:54

(za/zo 16:21)

aankomst

11:28

overstappen
Spittal Salzburg Wels Düsseldorf
ligplaats v.a.

€90 (all-in)

nachttrein
Nightjet 40490
details en reistips

Vanuit Greifenburg-Weissensee reis je met de S-bahn naar Spittal. Alleen op zaterdag en zondag rijdt deze niet en moet je iets eerder vertrekken (vertrek 16:21 uit Greifenburg – Weissensee).

Niet op za / zo S1 naar Frisach
Greifenburg-Weissensee 16:54
Spittal Millstätter See 17:22

Vanuit Spittal reis je met de zeer comfortabele Railjet over de prachtige Tauernbahn naar Wels, maar je moet nog wel overstappen in Salzburg. De Railjet heeft een restaurant aan boord, dus je kan onder het genot van borrel en diner van de Alpenpanorama’s genieten.

Railjet 110 naar München
Spittal Millstätter See 17:40
Salzburg Hbf 19:48

Let op: je kan met deze Railjet ook doorrijden naar Rosenheim of München en daar op de Nightjet uit Innsbruck stappen. Dat scheelt een keer overstappen. Zie reisoptie hieronder. 

Railjet 841 naar Wenen
Salzburg Hbf 20:12
Wels Hbf 21:14

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

NJ 40490 naar Düsseldorf
Wien Hbf 20:41
Wels Hbf 22:33
Köln Hbf 08:15
Düsseldorf Hbf 08:42

De nachttrein uit Wenen eindgt in Düsseldorf. Van daar uit reis je normaal gesproken met de ICE naar Amsterdam. De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje Je kan in Düsseldorf of Keulen overstappen. De eerste optie is logischer omdat de nachttrein daar eindigt. In beide gevallen heb je ongeveer 30 minuten overstaptijd. Dat moet voldoende zijn. Als je de ICE mist, vertrekt er om 9:26 uur nog een stoptrein naar Arnhem. En er gaat twee uur later weer een ICE.

ICE 220 naar Amsterdam
Köln Hbf 08:44
Düsseldorf Hbf 09:13
Arnhem Centraal 10:28
Utrecht Centraal 11:00
Amsterdam Centraal 11:28
meer bestemmingen

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit Wenen eindgt in Düsseldorf en stopt ook in Keulen.

Naar Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je met de ICE verder. Deze stopt ook in Arnhem en Utrecht. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de ICE naar Amsterdam. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht uit de ICE.

Naar Brabant reis je vanuit Düsseldorf direct via Venlo. Vertrek om 8:49 uit Düsseldorf, overstappen in Venlo, aankomst in Eindhoven om 10:41. Als je de aansluiting mist, gaat er pas een uur later weer een trein. Voor Maastricht stap je in Keulen uit de nachtrein en stap je over in Aachen, Herzogenrath en Heerlen. Aankomst in Maastricht om 11:08.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit de Weissensee kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in drie delen boeken. Dat wil zeggen je boekt drie losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de treinen vanuit de Weissensee naar Wels

 – één voor de nachttrein vanuit Wels naar Düsseldorf/Keulen

 – één voor de reis vanuit Düsseldorf/Keulen naar Nederland

NB: het kan voordeliger zijn om de treinen vanuit de Weissensee en de nachttrein in één keer te boeken. Check dat even!

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten en tickets Weissensee – Wels

Het tickets voor deze drie treinen kost vanaf €21 voor volwassenen en €4 extra per kind. Het is wel aan te bevelen om een plaats te reserveren, dat kostn €3 extra per volwassene. Een eerste klas ticket kost maar €10 extra per volwassene, dus dat is best de moeite waard.

Tickets voor de Nightjet kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en vroeg boeken biedt de beste kans op goede kortingstarieven.

Kosten nachttrein Weissensee – Düsseldorf/Keulen

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttreinNB: het kan voordeliger zijn om de treinen vanuit de Weissensee en de nachttrein in één keer te boeken. Check dat even!

Comfort Volw.
Zitplaats va €29
Ligplaats 6-persoons coupé va €49
Ligplaats 4-persoons coupé va €59
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €69
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €89
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €129
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €99
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €129
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €159

 

Comfort Kinderen
Zitplaats va €12
Ligplaats 6-persoons coupé va €32
Ligplaats 4-persoons coupé va €42
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €52
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €72
Slaapplaats economy 1-persoons coupé
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €72
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €82
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Wenen vind je op de pagina over de Nightjet naar Wenen

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Boeken ticket nachttrein Wels – Düsseldorf 

Tickets voor de Nightjet kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open en de tarieven voor de slaapwagons zijn meestal duurder bij de DB. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten Düsseldorf – Amsterdam

Kosten van de reis per ICE bedragen €20 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf of Keulen, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €61 vanuit Amsterdam en €23 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €40 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Boeken ticket Düsseldorf – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Met de Nightjet Düsseldorf – Innsbruck (dagelijks)

Amsterdam – Weissensee

  vertrek

18:40

aankomst

13:04 (za/zo 13:36)

overstappen

Keulen, Rosenheim Spittal

ligplaats v.a.

€100 (all-in)

nachttrein

Nightjet 421

details en reistips

Je reist vanuit Nederland over het algemeen met de ICE naar Düsseldorf of Keulen. Vandaar uit vertrekt de nachttrein naar Innsbruck. Je stapt ’s ochtends over in München of Rosenheim en later op de ochtend nog een keer in Spittal. 

De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje. De overstap met de ICE 221 is met 8 of 9 minuten wel krap. De bedoeling is dat de nachttrein wel even wacht als de ICE vertraagd is (tot 10 minuten ongeveer). In geval van nood kan je nog doorreizen naar Frankfurt en daar om 23:53 op de nachttrein stappen, maar dan heb je veel gedoe en een korte nacht. Neem als het even kan de vroege ICE 129 van 16:32 uit Amsterdam. Dan heb je in Düsseldorf of Keulen rustig de tijd om wat te eten en te drinken.

ICE 129 ICE 221
Amsterdam Centraal 16:32 18:40
Utrecht Centraal 17:06 19:07
Arnhem Centraal 17:37 19:37
Düsseldorf Hbf 18:46 20:46
Köln Hbf 19:12 21:12
Frankfurt Flughafen 20:10 22:16

Je kan zowel in Keulen als in Düsseldorf overstappen van de ICE op de nachttrein. Omdat de aansluiting wat krap is, kan je beter in Keulen overstappen, want daar komt de nachttrein op hetzelfde perron aan de overkant. Als je genoeg tijd hebt is overstappen in Düsseldorf wat relaxter, omdat de nachttrein daar begint. Dan ben je de eerste, is er vaak wat meer tijd om in te stappen en kan je ook iets langer slapen.

De stoptrein Arnhem – Düsseldorf biedt ook mogelijkheden, maar het is wel een langdurige rit in een veel minder aantrekkelijke trein. De aankomsttijd in Düsseldorf (20:32) is wel gunstig voor overstap op de Nightjet. Echter, de reis vanuit Amsterdam (vertrek 17:25) duurt al met al een uur langer dan met de ICE. Bovendien gelden voordelige Sparpreis tarieven niet op deze stoptrein en wel voor de ICE.

NJ 421 naar Innsbruck
Düsseldorf Hbf 20:54
Köln Hbf 21:21
Frankfurt Flughafen 23:53
München Hbf 07:08
Rosenheidm Hbf 09:14

In deze nachttrein kunnen auto’s en motoren mee, maar alleen naar het iendpunt Innsbruck. Je moet je dan uiterlijk 45 minuten voor vertrek in Düsseldorf melden. Voor de kosten, zie informatie hieronder. Voor alle details, zoals de locatie waar je je moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland.

Je kan zowel in München als Rosenheim uit de nachttrein stappen., Het voordeel van München is dat het een groter station is en je dus een beter ontbijt kan regelen. Het voordeel van Rosenheim is dat je wat langer kan blijven liggen.

Vanuit München of Rosenheim reis je met de zeer comfortabele Railjet over de prachtige Tauernbahn naar Spittal. De Railjet heeft een restaurant aan boord, dus je kan onder het genot van koffie en ontbijt van de Alpenpanorama’s genieten. Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

Railjet 111 naar Klagenfurt
München Hbf 08:17
Rosenheim Hbf 08:57
Spittal Millstätter See 12:18

Vanuit Spittal gaat een S-bahn voor het laatste stuk naar station Greifenburg-Weissensee.

Alleen op zaterdag en zondag is er een langere wachttijd, dan vertrekt pas om 13:16 een intercity naar Greifenburg-Weissensee (aankomst 13:36).

Niet op za en zo S1 naar Lienz
Spittal Millstätter See 12:37
Greifenburg-Weissensee 13:04
meer vertrekplaatsen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Innsbruck vertrekt uit Düsseldorf en stopt ook in Keulen.

Vanuit Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je daar over het algemeen met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE of de stoptrein naar Düsseldorf. Vanuit Noord-Hollandstap je in Amsterdam op de ICE. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo direct naar Düsseldorf. Vertrek om 18:19 uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 20:08.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Heerlen naar Düsseldorf. Vertrek om 18:20 uit Maastricht, overstappen in Heerlen en Herzogenrath, aankomst in Düsseldorf om 20:34.  

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen. 

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar de Weissensee kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in vier delen boeken. Dat wil zeggen je boekt drie losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de reis vanuit Nederland naar Düsseldorf/Keulen

 – één voor de nachttrein vanuit Düsseldorf/Keulen én de Railjet naar Salzburg

 – één voor de Railjet van Salzburg naar Spittal

 – één voor het treintje vanuit Spittal naar de Weissensee

NB: het kan soms voordeliger zijn om de trein naar de Weissensee, de Railjet én de nachttrein in één keer te boeken. Check dat eventueel nog even!

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.  

Kosten Amsterdam – Düsseldorf

Kosten van de reis per ICE bedragen €20 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf of Keulen, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €61 vanuit Amsterdam en €23 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €40 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Boeken ticket Amsterdam – Düsseldorf

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kosten nachttrein en Railjet Düsseldorf/Keulen – Salzburg

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein en de kosten voor de aansluitende trein gegeven.

NB: het kan voordeliger zijn om de treinen vanuit de Weissensee en de nachttrein in één keer te boeken. Check dat even!

Comfort Volwassenen Kinderen (extra)
Zitplaats va €43 va €10
Ligplaats 6-persoons coupé va €63 va €30
Ligplaats 4-persoons coupé va €73 va €40
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €83 va €50
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €103 va €70
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €143
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €113 va €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €143 va €80
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €173

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Wenen vind je op de pagina over de Nightjet Innsbruck

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €274 per coupé per enkele reis kost, inclusief de aansluitende trein vanuit Spittal. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Boeken ticket nachttrein Düsseldorf – Salzburg

Tickets voor de Nightjet kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open en de tarieven voor de slaapwagons zijn meestal duurder bij de DB. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten en tickets Salzburg – Spittal

Je kan voor dit deel van de reis soms beter een apart ticket kopen, omdat er binnelands in Oostenrijk betere kortingstarieven gelden. Het ticket kost vanaf €9 voor volwassenen en kinderen tot 15 jaar reizen gartis mee. Het is wel aan te bevelen om een plaats te reserveren, dat kostn €3 extra per volwassene. Een eerste klas ticket kost maar €10 extra per volwassene, dus dat is best de moeite waard.

Tickets kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. De kortingstarieven kan je alleen vooraf online krijgen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en vroeg boeken biedt de beste kans op goede kortingstarieven.

Kosten en tickets Spittal – Weissensee

Het tickets voor deze trein kost €8 voor volwassenen en €2,5 extra per kind. Tickets voor kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. Maar aangezien dit geen kortingstarief is kan het ook ter plaatse op het station (of als dat niet gaat bij de conducteur).

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Weissensee – Amsterdam  

  vertrek

16:54 (za/zo 16:21)

aankomst

11:28

overstappen

Spittal, Rosenheim Düsseldorf

ligplaats v.a.

€96 (all-in)

nachttrein

Nightjet 420

details en reistips

Vanuit Greifenburg-Weissensee reis je met de S-bahn naar Spittal. Alleen op zaterdag en zondag rijdt deze niet en moet je iets eerder vertrekken (vertrek 16:21 uit Greifenburg – Weissensee).

Niet op za / zo S1 naar Frisach
Greifenburg-Weissensee 16:54
Spittal Millstätter See 17:22

Vanuit Spittal reis je met de zeer comfortabele Railjet over de prachtige Tauernbahn naar Rosenheim of München. De Railjet heeft een restaurant aan boord, dus je kan onder het genot van borrel en diner van de Alpenpanorama’s genieten.

Railjet 110 naar München
Spittal Millstätter See 17:40
Rosenheim Hbf 21:01
München Hbf 21:42

 

NJ 420 naar Düsseldorf
Rosenheim Hbf 22:00
München Hbf 22:52
Köln Hbf 08:15
Düsseldorf Hbf 08:42

Je kan in Düsseldorf of Keulen overstappen. De eerste optie is logischer omdat de nachttrein daar eindigt. In beide gevallen heb je ongeveer 30 minuten overstaptijd. Dat moet voldoende zijn. Als je de ICE mist, vertrekt er om 9:26 uur nog een stoptrein naar Arnhem. En er gaat twee uur later weer een ICE.

ICE 220 naar Amsterdam
Köln Hbf 08:44
Düsseldorf Hbf 09:13
Arnhem Centraal 10:28
Utrecht Centraal 11:00
Amsterdam Centraal 11:28

In deze nachttrein kunnen auto’s en motoren mee. Je moet je dan uiterlijk 45 minuten voor vertrek in Innsbruck melden. Voor de kosten, zie informatie hieronder. Voor alle details, zoals de locatie waar jeje moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland. 

meer bestemmingen

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit Innsbruck eindgt in Düsseldorf en stopt ook in Keulen.

Naar Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je met de ICE verder. Deze stopt ook in Arnhem en Utrecht. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de ICE naar Amsterdam. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht uit de ICE.

Naar Brabant reis je vanuit Düsseldorf direct via Venlo. Vertrek om 8:49 uit Düsseldorf, overstappen in Venlo, aankomst in Eindhoven om 10:41. Als je de aansluiting mist, gaat er pas een uur later weer een trein. Voor Maastricht stap je in Keulen uit de nachtrein en stap je over in Aachen, Herzogenrath en Heerlen. Aankomst in Maastricht om 11:08.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit de Weissensee kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in drie delen boeken. Dat wil zeggen je boekt drie losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor het treintje vanuit de Weissensee tot aan Spittal

 – één voor de Railjet vanuit Spittal en de nachttrein naar Düsseldorf/Keulen

 – één voor de reis vanuit Düsseldorf/Keulen naar Nederland

NB: het kan soms voordeliger zijn om de trein vanuit de Weissensee, de Railjet én de nachttrein in één keer te boeken. Check dat eventueel nog even!

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten en tickets Weissensee – Spittal

Het tickets voor deze trein kost €8 voor volwassenen en €2,5 extra per kind. Tickets voor kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. Maar aangezien dit geen kortingstarief is kan het ook ter plaatse op het station (of als dat niet gaat bij de conducteur).

Kosten railjet en nachttrein Spittal – Düsseldorf/Keulen

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein.

NB: het kan voordeliger zijn om de treinen vanuit de Weissensee en de nachttrein in één keer te boeken. Check dat even!

Comfort Volwassenen Kinderen (extra)
Zitplaats va €48 va €10
Ligplaats 6-persoons coupé va €68 va €30
Ligplaats 4-persoons coupé va €78 va €40
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €88 va €50
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €108 va €70
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €148
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €118 va €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €148 va €80
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €178

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Wenen vind je op de pagina over de Nightjet Innsbruck

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €274 per coupé per enkele reis kost, inclusief de aansluitende trein vanuit Spittal. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Boeken ticket nachttrein Spittal – Düsseldorf 

Tickets voor de Nightjet kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open en de tarieven voor de slaapwagons zijn meestal duurder bij de DB. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten Düsseldorf – Amsterdam

Kosten van de reis per ICE bedragen €20 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf of Keulen, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €61 vanuit Amsterdam en €23 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €40 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Boeken ticket Düsseldorf – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Weissensee

  vertrek

18:40

aankomst

13:04

(za/zo 13:36)

overstappen

Keulen Rosenheim Spittal

ligplaats v.a.

€100(all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips

Je reist vanuit Nederland over het algemeen met de ICE naar Düsseldorf of Keulen. Vandaar uit vertrekt de nachttrein naar Innsbruck. Je stapt ’s ochtends over in München of Rosenheim en later op de ochtend nog een keer in Spittal. 

De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje. De overstap met de ICE 221 is met 8 of 9 minuten wel krap. De bedoeling is dat de nachttrein wel even wacht als de ICE vertraagd is (tot 10 minuten ongeveer). In geval van nood kan je nog doorreizen naar Frankfurt en daar om 23:53 op de nachttrein stappen, maar dan heb je veel gedoe en een korte nacht. Neem als het even kan de vroege ICE 129 van 16:32 uit Amsterdam. Dan heb je in Düsseldorf of Keulen rustig de tijd om wat te eten en te drinken.

ICE 129
Amsterdam Centraal 16:32
Utrecht Centraal 17:06
Arnhem Centraal 17:37
Düsseldorf Hbf 18:46
Köln Hbf 19:12
Frankfurt Flughafen 20:10
ICE 221
Amsterdam Centraal 18:40
Utrecht Centraal 19:07
Arnhem Centraal 19:37
Düsseldorf Hbf 20:46
Köln Hbf 21:12
Frankfurt Flughafen 22:16

Je kan zowel in Keulen als in Düsseldorf overstappen van de ICE op de nachttrein. Omdat de aansluiting wat krap is, kan je beter in Keulen overstappen, want daar komt de nachttrein op hetzelfde perron aan de overkant. Als je genoeg tijd hebt is overstappen in Düsseldorf wat relaxter, omdat de nachttrein daar begint. Dan ben je de eerste, is er vaak wat meer tijd om in te stappen en kan je ook iets langer slapen.

De stoptrein Arnhem – Düsseldorf biedt ook mogelijkheden, maar het is wel een langdurige rit in een veel minder aantrekkelijke trein. De aankomsttijd in Düsseldorf (20:32) is wel gunstig voor overstap op de Nightjet. Echter, de reis vanuit Amsterdam (vertrek 17:25) duurt al met al een uur langer dan met de ICE. Bovendien gelden voordelige Sparpreis tarieven niet op deze stoptrein en wel voor de ICE.

NJ 421 naar Innsbruck
Düsseldorf Hbf 20:54
Köln Hbf 21:21
Frankfurt Flughafen 23:53
München Hbf 07:08
Rosenheidm Hbf 09:14

In deze nachttrein kunnen auto’s en motoren mee, maar alleen naar het iendpunt Innsbruck. Je moet je dan uiterlijk 45 minuten voor vertrek in Düsseldorf melden. Voor de kosten, zie informatie hieronder. Voor alle details, zoals de locatie waar je je moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland.

Je kan zowel in München als Rosenheim uit de nachttrein stappen., Het voordeel van München is dat het een groter station is en je dus een beter ontbijt kan regelen. Het voordeel van Rosenheim is dat je wat langer kan blijven liggen.

Vanuit München of Rosenheim reis je met de zeer comfortabele Railjet over de prachtige Tauernbahn naar Spittal. De Railjet heeft een restaurant aan boord, dus je kan onder het genot van koffie en ontbijt van de Alpenpanorama’s genieten. Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

Railjet 111 naar Klagenfurt
München Hbf 08:17
Rosenheim Hbf 08:57
Spittal Millstätter See 12:18

Vanuit Spittal gaat een S-bahn voor het laatste stuk naar station Greifenburg-Weissensee.

Alleen op zaterdag en zondag is er een langere wachttijd, dan vertrekt pas om 13:16 een intercity naar Greifenburg-Weissensee (aankomst 13:36).

Niet op za en zo S1 naar Lienz
Spittal Millstätter See 12:37
Greifenburg-Weissensee 13:04
meer vertrekplaatsen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Innsbruck vertrekt uit Düsseldorf en stopt ook in Keulen.

Vanuit Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je daar over het algemeen met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE of de stoptrein naar Düsseldorf. Vanuit Noord-Hollandstap je in Amsterdam op de ICE. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo direct naar Düsseldorf. Vertrek om 18:19 uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 20:08.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Heerlen naar Düsseldorf. Vertrek om 18:20 uit Maastricht, overstappen in Heerlen en Herzogenrath, aankomst in Düsseldorf om 20:34.  

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen. 

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar de Weissensee kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in vier delen boeken. Dat wil zeggen je boekt drie losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de reis vanuit Nederland naar Düsseldorf/Keulen

 – één voor de nachttrein vanuit Düsseldorf/Keulen én de Railjet naar Salzburg

 – één voor de Railjet van Salzburg naar Spittal

 – één voor het treintje vanuit Spittal naar de Weissensee

NB: het kan soms voordeliger zijn om de trein naar de Weissensee, de Railjet én de nachttrein in één keer te boeken. Check dat eventueel nog even!

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.  

Kosten Amsterdam – Düsseldorf

Kosten van de reis per ICE bedragen €20 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf of Keulen, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €61 vanuit Amsterdam en €23 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €40 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Boeken ticket Amsterdam – Düsseldorf

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kosten nachttrein en Railjet Düsseldorf/Keulen – Salzburg

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein en de kosten voor de aansluitende trein gegeven.

NB: het kan voordeliger zijn om de treinen vanuit de Weissensee en de nachttrein in één keer te boeken. Check dat even!

Comfort Volw.
Zitplaats va €43
Ligplaats 6-persoons coupé va €63
Ligplaats 4-persoons coupé va €73
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €83
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €103
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €143
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €113
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €143
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €173
Comfort Kinderen (extra)
Zitplaats va €10
Ligplaats 6-persoons coupé va €30
Ligplaats 4-persoons coupé va €40
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €50
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €70
Slaapplaats economy 1-persoons coupé
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €80
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Wenen vind je op de pagina over de Nightjet Innsbruck

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €274 per coupé per enkele reis kost, inclusief de aansluitende trein vanuit Spittal. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Boeken ticket nachttrein Düsseldorf – Salzburg

Tickets voor de Nightjet kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open en de tarieven voor de slaapwagons zijn meestal duurder bij de DB. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten en tickets Salzburg – Spittal

Je kan voor dit deel van de reis soms beter een apart ticket kopen, omdat er binnelands in Oostenrijk betere kortingstarieven gelden. Het ticket kost vanaf €9 voor volwassenen en kinderen tot 15 jaar reizen gartis mee. Het is wel aan te bevelen om een plaats te reserveren, dat kostn €3 extra per volwassene. Een eerste klas ticket kost maar €10 extra per volwassene, dus dat is best de moeite waard.

Tickets kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. De kortingstarieven kan je alleen vooraf online krijgen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en vroeg boeken biedt de beste kans op goede kortingstarieven.

Kosten en tickets Spittal – Weissensee

Het tickets voor deze trein kost €8 voor volwassenen en €2,5 extra per kind. Tickets voor kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. Maar aangezien dit geen kortingstarief is kan het ook ter plaatse op het station (of als dat niet gaat bij de conducteur).

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Weissensee – Amsterdam

  vertrek

16:54

(za/zo 16:21)

aankomst

11:28

overstappen

Spittal Rosenheim Düsseldorf

ligplaats v.a.

€96 (all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips

Vanuit Greifenburg-Weissensee reis je met de S-bahn naar Spittal. Alleen op zaterdag en zondag rijdt deze niet en moet je iets eerder vertrekken (vertrek 16:21 uit Greifenburg – Weissensee).

Niet op za / zo S1 naar Frisach
Greifenburg-Weissensee 16:54
Spittal Millstätter See 17:22

Vanuit Spittal reis je met de zeer comfortabele Railjet over de prachtige Tauernbahn naar Rosenheim of München. De Railjet heeft een restaurant aan boord, dus je kan onder het genot van borrel en diner van de Alpenpanorama’s genieten.

Railjet 110 naar München
Spittal Millstätter See 17:40
Rosenheim Hbf 21:01
München Hbf 21:42

 

NJ 420 naar Düsseldorf
Rosenheim Hbf 22:00
München Hbf 22:52
Köln Hbf 08:15
Düsseldorf Hbf 08:42

Je kan in Düsseldorf of Keulen overstappen. De eerste optie is logischer omdat de nachttrein daar eindigt. In beide gevallen heb je ongeveer 30 minuten overstaptijd. Dat moet voldoende zijn. Als je de ICE mist, vertrekt er om 9:26 uur nog een stoptrein naar Arnhem. En er gaat twee uur later weer een ICE.

ICE 220 naar Amsterdam
Köln Hbf 08:44
Düsseldorf Hbf 09:13
Arnhem Centraal 10:28
Utrecht Centraal 11:00
Amsterdam Centraal 11:28

In deze nachttrein kunnen auto’s en motoren mee. Je moet je dan uiterlijk 45 minuten voor vertrek in Innsbruck melden. Voor de kosten, zie informatie hieronder. Voor alle details, zoals de locatie waar jeje moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland. 

meer bestemmingen

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit Innsbruck eindgt in Düsseldorf en stopt ook in Keulen.

Naar Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je met de ICE verder. Deze stopt ook in Arnhem en Utrecht. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de ICE naar Amsterdam. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht uit de ICE.

Naar Brabant reis je vanuit Düsseldorf direct via Venlo. Vertrek om 8:49 uit Düsseldorf, overstappen in Venlo, aankomst in Eindhoven om 10:41. Als je de aansluiting mist, gaat er pas een uur later weer een trein. Voor Maastricht stap je in Keulen uit de nachtrein en stap je over in Aachen, Herzogenrath en Heerlen. Aankomst in Maastricht om 11:08.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit de Weissensee kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in drie delen boeken. Dat wil zeggen je boekt drie losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor het treintje vanuit de Weissensee tot aan Spittal

 – één voor de Railjet vanuit Spittal en de nachttrein naar Düsseldorf/Keulen

 – één voor de reis vanuit Düsseldorf/Keulen naar Nederland

NB: het kan soms voordeliger zijn om de trein vanuit de Weissensee, de Railjet én de nachttrein in één keer te boeken. Check dat eventueel nog even!

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten en tickets Weissensee – Spittal

Het tickets voor deze trein kost €8 voor volwassenen en €2,5 extra per kind. Tickets voor kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. Maar aangezien dit geen kortingstarief is kan het ook ter plaatse op het station (of als dat niet gaat bij de conducteur).

Kosten railjet en nachttrein Spittal – Düsseldorf/Keulen

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein.

NB: het kan voordeliger zijn om de treinen vanuit de Weissensee en de nachttrein in één keer te boeken. Check dat even!

Comfort Volw.
Zitplaats va €48
Ligplaats 6-persoons coupé va €68
Ligplaats 4-persoons coupé va €78
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €88
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €108
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €148
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €118
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €148
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €178
Comfort Kinderen (extra)
Zitplaats va €10
Ligplaats 6-persoons coupé va €30
Ligplaats 4-persoons coupé va €40
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €50
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €70
Slaapplaats economy 1-persoons coupé
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €80
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Wenen vind je op de pagina over de Nightjet Innsbruck

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €274 per coupé per enkele reis kost, inclusief de aansluitende trein vanuit Spittal. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Boeken ticket nachttrein Spittal – Düsseldorf 

Tickets voor de Nightjet kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open en de tarieven voor de slaapwagons zijn meestal duurder bij de DB. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten Düsseldorf – Amsterdam

Kosten van de reis per ICE bedragen €20 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf of Keulen, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €61 vanuit Amsterdam en €23 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €40 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Boeken ticket Düsseldorf – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Met de Alpen Express vanuit Nederland (vrijdag heen, zaterdag terug)

Amsterdam – Weissensee

  vertrek

18:59

aankomst

13:36

overstappen

Schwarzach Spittal

ligplaats v.a.

€114 (all-in)

nachttrein

Alpen Express

Let op Alleen op vrijdagen (18 en 25 januari)
details en reistips

De Alpen Express  is een vakantietrein die in het wintersportseizoen wekelijks naar de Oostenrijkse Alpen rijdt. Vrijdagavond heen en zaterdagavond terug.

De trein rijdt vanaf een groot aantal stations in Nederland (zie hieronder) rechtstreeks naar Oostenrijk. Tussen de Nederlandse grens en de Oostenrijkse grens stopt de trein niet en kan je dus in alle rust slapen.

Alleen op vrijdag (18 en 25 januari 2019) Alpen Express
Den Haag HS 17:42
Leiden Centraal 17:56
Haarlem 18:27
Amsterdam Centraal 18:59
Utrecht Centraal 19:36
’s Hertogenbosch 20:06
Eindhoven 20:31
Venlo 21:30
Schwarzach-St Veit 09:55

Meer gedetaileerde informatie op de pagina over de Alpen Express

De aansluitingen naar het station Greifenburg – Weissensee zijn helaas niet geweldig: twee keer lang wachten. Maar dat betekent ook: geen stress om de aansluiting te halen en tijd voor ontbijt en/of een versnapering.

Railjet 111
Schwarzach-St Veit 11:11
Spittal-Millstätter See 12:18

Beide treinen zijn zeer comfortabel, zodat je kan genieten van de prachtige uitzichten in de alpen. Beide treinen hebben een restaurant aan boord. 

IC 533
Spittal-Millstätter See 13:16
Greifenburg-Weissensee 13:36
meer vertrekplaatsen

De Alpen Express rijdt rechtstreeks vanuit een groot aantal verschillende plaatsen in Nederland:

 • Den Haag HS
 • Leiden Centraal
 • Haarlem
 • Amsterdam Centraal
 • Utrecht Centraal
 • ’s Hertogenbosch
 • Eindhoven
 • Venlo

Zie vertrektijden hierboven. Check de reistijden vanuit andere vertrekplaatsen op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de Alpen Express niet missen.

kosten en tickets

De tarieven voor de Alpen Express naar Oostenrijk zijn gelijk voor alle opstap stations in Nederland. Hieronder zijn de tarieven genoemd op dagen die voor de Elfstedentocht 2018 relevant zijn: 19 en 26 januari 2018.

De genoemde tarieven zijn per persoon per enkele reis, inclusief de reservering. Als je de hele coupé boekt krijg je korting (zie de rechter kolom) en betaal je een lager tarief per plaats. Dat geldt niet voor de slaapplaatsen, want daarvoor kan je alleen de hele coupé voor drie personen tegelijk boeken.

Tarieven 19 en 26 januari 2018 Per persoon  Per plaats, bij hele coupé 
Couchette (ligplaats) in coupé voor 6 personen €105 €87
Couchette (ligplaats) in coupé voor 5 personen €135 €110
Slaapplaats economy, 3-persoons coupé €141

Tickets voor de Alpen Express kan je alleen bij de Treinreiswinkel bestellen. De boekingskosten bedragen wel nog €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Kinderen reizen voordeliger

Voor kleine kinderen tot en met 3 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

Kinderen van 4 t/m 14 jaar krijgen €20 korting (enkele reis) in de couchetterijtuigen (als per plaats wordt geboekt).

Kies het comfort dat bij je past

De slaapplaatsen hebben een wastafeltje en handdoeken in de coupé. Meer informatie over de verschillende coupé en comfortklassen vind je op de website van de treinreiswinkel. Ontbijt (€6,50) kan je apart bestellen bij het boeken van je ticket.

Kosten en tickets aansluitende treinen

De tickets voor de hierboven genoemde aansluitende treinen, kosten vanaf €9 enkele reis. Dat is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van deze kortingstarieven, dus het is verstandig om vroeg te boeken. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis.

Tickets voor de Nightjet kan je via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. Maar als je de Alpen Express toch al via de Treinreiswinkel boekt, kan je deze treinen net zo goed ook via de Treinreiswinkel bestellen (zie hierboven).

Weissensee – Amsterdam  

  vertrek

13:54

aankomst

09:46

overstappen

Spittal Schwarzach

ligplaats v.a.

€114 (all-in)

nachttrein

Alpen Express

Let op Alleen op zaterdagen (26 jan en 2 feb)
details en reistips

De Alpen Express  is een vakantietrein die in het wintersportseizoen wekelijks naar diverse bestemmingen in de Oostenrijkse Alpen rijdt. Vrijdagavond heen en zaterdagavond terug.

De trein rijdt vanuit Oostenrijk naar een groot aantal stations in Nederland (zie hieronder). Tussen de Nederlandse grens en de Oostenrijkse grens stopt de trein niet en kan je dus in alle rust slapen.

De aansluitingen vanuit het station Greifenburg – Weissensee zijn helaas erg slecht.

S1
Greifenburg-Weissensee 13:54
Spittal-Millstätter See 14:22

Beide treinen zijn zeer comfortabel, zodat je kan genieten van de prachtige uitzichten in de alpen. Beide treinen hebben een restaurant aan boord.

Railjet 797
Spittal-Millstätter See 15:40
Schwarzach-St Veit 16:48
Alleen op zaterdag (26 januari en 2 februari 2018) Alpen Express
Schwarzach-St Veit 18:50
Venlo 07:38
Eindhoven 08:12
’s Hertogenbosch 08:42
Utrecht Centraal 09:13
Amsterdam Centraal 09:46
Haarlem 10:06
Leiden Centraal 10:29
Den Haag HS 10:42

Meer gedetaileerde informatie op de pagina over de Alpen Express

meer bestemmingen

De Alpen Express rijdt rechtstreeks naar een groot aantal verschillende plaatsen in Nederland:

 • Den Haag HS
 • Leiden Centraal
 • Haarlem
 • Amsterdam Centraal
 • Utrecht Centraal
 • ’s Hertogenbosch
 • Eindhoven
 • Venlo

Zie aankomsttijden hierboven. Check de reistijden naar andere bestemmingen in Nederland op de website van NS.

kosten en tickets

De tarieven voor de Alpen Express vanuit Oostenrijk zijn gelijk voor alle uitstap stations in Nederland. Hieronder zijn de tarieven genoemd op dagen die voor de Elfstedentocht 2018 relevant zijn: 27 januari en 3 februari 2018.

De genoemde tarieven zijn per persoon per enkele reis, inclusief de reservering. Als je de hele coupé boekt krijg je korting (zie de rechter kolom) en betaal je een lager tarief per plaats. Dat geldt niet voor de slaapplaatsen, want daarvoor kan je alleen de hele coupé voor drie personen tegelijk boeken.

Tarieven 19 en 26 januari 2018 Per persoon  Per plaats, bij hele coupé 
Couchette (ligplaats) in coupé voor 6 personen €105 €87
Couchette (ligplaats) in coupé voor 5 personen €135 €110
Slaapplaats economy, 3-persoons coupé €141

Tickets voor de Alpen Express kan je alleen bij de Treinreiswinkel bestellen. De boekingskosten bedragen wel nog €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Kinderen reizen voordeliger

Voor kleine kinderen tot en met 3 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

Kinderen van 4 t/m 14 jaar krijgen €20 korting (enkele reis) in de couchetterijtuigen (als per plaats wordt geboekt).

Kies het comfort dat bij je past

De slaapplaatsen hebben een wastafeltje en handdoeken in de coupé. Meer informatie over de verschillende coupé en comfortklassen vind je op de website van de treinreiswinkel. Ontbijt (€6,50) kan je apart bestellen bij het boeken van je ticket.

Kosten en tickets aansluitende treinen

De tickets voor de hierboven genoemde aansluitende treinen, kosten vanaf €9 enkele reis. Dat is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van deze kortingstarieven, dus het is verstandig om vroeg te boeken. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis.

Tickets voor de Nightjet kan je via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. Maar als je de Alpen Express toch al via de Treinreiswinkel boekt, kan je deze treinen net zo goed ook via de Treinreiswinkel bestellen (zie hierboven).

Amsterdam – Weissensee

  vertrek

18:59

aankomst

13:36

overstappen

Schwarzach Spittal 

ligplaats v.a.

€114 (all-in)

nachttrein
Alpen Express
Let op
Alleen op vrijdagen (18 en 25 jan)
details en reistips

De Alpen Express  is een vakantietrein die in het wintersportseizoen wekelijks naar de Oostenrijkse Alpen rijdt. Vrijdagavond heen en zaterdagavond terug.

De trein rijdt vanaf een groot aantal stations in Nederland (zie hieronder) rechtstreeks naar Oostenrijk. Tussen de Nederlandse grens en de Oostenrijkse grens stopt de trein niet en kan je dus in alle rust slapen.

Alleen op vrijdag (18 en 25 januari 2019) Alpen Express
Den Haag HS 17:42
Leiden Centraal 17:56
Haarlem 18:27
Amsterdam Centraal 18:59
Utrecht Centraal 19:36
’s Hertogenbosch 20:06
Eindhoven 20:31
Venlo 21:30
Schwarzach-St Veit 09:55

Meer gedetaileerde informatie op de pagina over de Alpen Express

De aansluitingen naar het station Greifenburg – Weissensee zijn helaas niet geweldig: twee keer lang wachten. Maar dat betekent ook: geen stress om de aansluiting te halen en tijd voor ontbijt en/of een versnapering.

Railjet 111
Schwarzach-St Veit 11:11
Spittal-Millstätter See 12:18

Beide treinen zijn zeer comfortabel, zodat je kan genieten van de prachtige uitzichten in de alpen. Beide treinen hebben een restaurant aan boord. 

IC 533
Spittal-Millstätter See 13:16
Greifenburg-Weissensee 13:36
meer vertrekplaatsen

De Alpen Express rijdt rechtstreeks vanuit een groot aantal verschillende plaatsen in Nederland:

 • Den Haag HS
 • Leiden Centraal
 • Haarlem
 • Amsterdam Centraal
 • Utrecht Centraal
 • ’s Hertogenbosch
 • Eindhoven
 • Venlo

Zie vertrektijden hierboven. Check de reistijden vanuit andere vertrekplaatsen op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de Alpen Express niet missen.

kosten en tickets

De tarieven voor de Alpen Express naar Oostenrijk zijn gelijk voor alle opstap stations in Nederland. Hieronder zijn de tarieven genoemd op dagen die voor de Elfstedentocht 2018 relevant zijn: 19 en 26 januari 2018.

De genoemde tarieven zijn per persoon per enkele reis, inclusief de reservering. Als je de hele coupé boekt krijg je korting (zie de rechter kolom) en betaal je een lager tarief per plaats. Dat geldt niet voor de slaapplaatsen, want daarvoor kan je alleen de hele coupé voor drie personen tegelijk boeken.

Tarieven 19 en 26 januari 2018 Per persoon  Per plaats, bij hele coupé 
Couchette (ligplaats) in coupé voor 6 personen €105 €87
Couchette (ligplaats) in coupé voor 5 personen €135 €110
Slaapplaats economy, 3-persoons coupé €141

Tickets voor de Alpen Express kan je alleen bij de Treinreiswinkel bestellen. De boekingskosten bedragen wel nog €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Kinderen reizen voordeliger

Voor kleine kinderen tot en met 3 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

Kinderen van 4 t/m 14 jaar krijgen €20 korting (enkele reis) in de couchetterijtuigen (als per plaats wordt geboekt).

Kies het comfort dat bij je past

De slaapplaatsen hebben een wastafeltje en handdoeken in de coupé. Meer informatie over de verschillende coupé en comfortklassen vind je op de website van de treinreiswinkel. Ontbijt (€6,50) kan je apart bestellen bij het boeken van je ticket.

Kosten en tickets aansluitende treinen

De tickets voor de hierboven genoemde aansluitende treinen, kosten vanaf €9 enkele reis. Dat is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van deze kortingstarieven, dus het is verstandig om vroeg te boeken. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis.

Tickets voor de Nightjet kan je via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. Maar als je de Alpen Express toch al via de Treinreiswinkel boekt, kan je deze treinen net zo goed ook via de Treinreiswinkel bestellen (zie hierboven).

Weissensee – Amsterdam

  vertrek

13:54

aankomst

09:46

overstappen

Spittal Schwarzach 

ligplaats v.a.

€109 (all-in)

nachttrein
Alpen Express
Let op
Alleen op zaterdagen (26 jan en 2 feb)
details en reistips

De Alpen Express  is een vakantietrein die in het wintersportseizoen wekelijks naar diverse bestemmingen in de Oostenrijkse Alpen rijdt. Vrijdagavond heen en zaterdagavond terug.

De trein rijdt vanuit Oostenrijk naar een groot aantal stations in Nederland (zie hieronder). Tussen de Nederlandse grens en de Oostenrijkse grens stopt de trein niet en kan je dus in alle rust slapen.

De aansluitingen vanuit het station Greifenburg – Weissensee zijn helaas erg slecht.

S1
Greifenburg-Weissensee 13:54
Spittal-Millstätter See 14:22

Beide treinen zijn zeer comfortabel, zodat je kan genieten van de prachtige uitzichten in de alpen. Beide treinen hebben een restaurant aan boord.

Railjet 797
Spittal-Millstätter See 15:40
Schwarzach-St Veit 16:48
Alleen op zaterdag (26 januari en 2 februari 2018) Alpen Express
Schwarzach-St Veit 18:50
Venlo 07:38
Eindhoven 08:12
’s Hertogenbosch 08:42
Utrecht Centraal 09:13
Amsterdam Centraal 09:46
Haarlem 10:06
Leiden Centraal 10:29
Den Haag HS 10:42

Meer gedetaileerde informatie op de pagina over de Alpen Express

meer bestemmingen

De Alpen Express rijdt rechtstreeks naar een groot aantal verschillende plaatsen in Nederland:

 • Den Haag HS
 • Leiden Centraal
 • Haarlem
 • Amsterdam Centraal
 • Utrecht Centraal
 • ’s Hertogenbosch
 • Eindhoven
 • Venlo

Zie aankomsttijden hierboven. Check de reistijden naar andere bestemmingen in Nederland op de website van NS.

kosten en tickets

De tarieven voor de Alpen Express vanuit Oostenrijk zijn gelijk voor alle uitstap stations in Nederland. Hieronder zijn de tarieven genoemd op dagen die voor de Elfstedentocht 2018 relevant zijn: 27 januari en 3 februari 2018.

De genoemde tarieven zijn per persoon per enkele reis, inclusief de reservering. Als je de hele coupé boekt krijg je korting (zie de rechter kolom) en betaal je een lager tarief per plaats. Dat geldt niet voor de slaapplaatsen, want daarvoor kan je alleen de hele coupé voor drie personen tegelijk boeken.

Tarieven 19 en 26 januari 2018 Per persoon  Per plaats, bij hele coupé 
Couchette (ligplaats) in coupé voor 6 personen €105 €87
Couchette (ligplaats) in coupé voor 5 personen €135 €110
Slaapplaats economy, 3-persoons coupé €141

Tickets voor de Alpen Express kan je alleen bij de Treinreiswinkel bestellen. De boekingskosten bedragen wel nog €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Kinderen reizen voordeliger

Voor kleine kinderen tot en met 3 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

Kinderen van 4 t/m 14 jaar krijgen €20 korting (enkele reis) in de couchetterijtuigen (als per plaats wordt geboekt).

Kies het comfort dat bij je past

De slaapplaatsen hebben een wastafeltje en handdoeken in de coupé. Meer informatie over de verschillende coupé en comfortklassen vind je op de website van de treinreiswinkel. Ontbijt (€6,50) kan je apart bestellen bij het boeken van je ticket.

Kosten en tickets aansluitende treinen

De tickets voor de hierboven genoemde aansluitende treinen, kosten vanaf €9 enkele reis. Dat is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van deze kortingstarieven, dus het is verstandig om vroeg te boeken. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis.

Tickets voor de Nightjet kan je via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. Maar als je de Alpen Express toch al via de Treinreiswinkel boekt, kan je deze treinen net zo goed ook via de Treinreiswinkel bestellen (zie hierboven).

Logo Noord West Express - alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland

Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland

Volgen op

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten