De Oostenrijkse spoorwegen ÖBB introduceren zeer aantrekkelijke kortingstarieven: de auto kan vanaf €29 al mee. Helaas vervalt de verbinding naar Wenen.
Auto op de Nightjet veel voordeliger in 2018
Auto op de Nightjet veel voordeliger in 2018
Autowagons aan de Nightjet in Innsbruck ©Noord West Express
Slaapwagen Nightjet met autowagons in Innsbruck ©Noord West Express
Slaapwagen Nightjet met autowagons in Innsbruck ©Noord West Express
Nightjet route Düsseldorf - Innsbruck ©Noord West Express
Nightjet route Düsseldorf – Innsbruck ©Noord West Express
Aanrijroute naar laadstation Düsseldorf ©ÖBB
Aanrijroute naar laadstation Düsseldorf ©ÖBB
Aanrijroute naar laadstation Innsbruck ©ÖBB
Aanrijroute naar laadstation Innsbruck ©ÖBB

Op een aantal Nightjet treinen is ruimte om de auto mee te nemen. Een ideale combinatie: relaxed met de trein op reis en toch je eigen auto direct beschikbaar. De tarieven lagen altijd op €99 of €114 voor een enkele reis, maar vanaf 10 december 2017 zijn er dus al kaartjes voor de auto vanaf €29 verkrijgbaar.  

De Nightjet is het succesvolle nachttrein concept van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze services zijn eind 2016 gestart, toen de Deutsche Bahn volledig stopte met het rijden van nachttreinen. Het mooie aan de Nightjet is dat er op veel verbindingen ook auto’s en motoren meekunnen. Na een jaar wordt voor de nieuwe dienstregeling 2018 een aantal optimalisaties doorgevoerd. Minder goed nieuws is dat er vanuit Düsseldorf geen auto’s meer mee naar Wenen kunnen. 

Nieuwe kortingstarieven vanaf €29 enkele reis

De kosten voor het meenemen van de auto op de trein zijn waarschijnlijk nog nooit zo laag geweest. En de tarieven lagen bij de Nightjet vorig jaar al laag met €99 of €114. De korting is bij de Nightjet wel afhankelijk van de beschikbaarheid. Op populaire reisdagen betaal je waarschijnlijk een hoger tarief. Mara als je vroeg boekt (en dat kan zes maanden vooruit!), kan je dus heel voordelig uit zijn. 

Het aardige is dat de kortingstarieven voor de nachttrein zelf ook zijn verlaagd. Als je op tijd boekt, kost de reis van Düsseldorf naar Innsbruck of München (inclusief de auto) maar €58 (zitplaats) of €78 (ligplaats). Dat ben je aan bezinekosten op die route al zo’n beetje kwijt. De tarieven van (bijvoorbeeld) de autoslaaptreinen van de Treinreiswinkel van Düsseldorf naar Italië liggen sowieso veel hoger. 

Route Düsseldorf – Wenen vervalt

Jammer genoeg kunnen er op de Nightjet vanuit Düsseldorf naar Wenen vanaf 10 december 2017 geen auto’s meer mee. Gedurende de voorgaande dienstregeling reden de autowagons drie keer per week naar Innsbruck en vier keer per week naar Wenen. Voor het treindeel vanuit Hamburg was dat precies andersom (splitsen en combineren ’s nachts in Nürnberg).

Blijkbaar was dat logistiek te ingewikkeld, want vanaf 2018 kan je vanuit Düsseldorf alleen nog naar Innsbruck en vanuit Hamburg alleen nog naar Wenen. Om de auto naar Wenen te laten vervoeren, zou je dus naar Hamburg moeten rijden. Misschien vanuit Groningen nog wel te doen, maar niet echt aantrekkelijk. Overigens blijft de zit-, lig en slaaprijtuigen gewoon iedere avond naar zowel Wenen als Innsbruck rijden.  

Hoe werkt de Nightjet als autoslaaptrein?

Je meldt je ongeveer een uur voor vertrek in Düsseldorf of Innsbruck bij de ‘verladestelle’. Vervolgens rijdt je de auto onder professionele begeleiding zelf de wagon op. Daarna heb je ruim tijd om op het nabijgelegen station je wagon voor de nacht op te zoeken. Je kan ’s nachts dus niet bij de auto, maar de autowagons worden wel aan dezelfde trein gekoppeld. Overigens geldt voor motoren precies hetzelfde. 

Na een goede nachtrust, rijdt je ’s ochtends de auto of motor weer van de autowagon af en je vakantie kan meteen beginnen. 

Links

De Noord West Express pagina over het plannen en boeken van je reis naar Innsbruck

Vergelijking van de tijden en prijzen van de verschillende autoslaaptreinen vanuit Düsseldorf 

De site van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB waar je de tickets voor de Nightjet als autoslaaptrein kan kopen, ook voor de passagiers

De site van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB met aankomsttijden en kaartjes van de ‘verladestelle’ voor de auto 

Heb je nuttige aanvullingen of nieuwe inzichten? Mail naar chris@noordwestexpress.nl

Meer nieuws

Autoslaaptreinen onverwacht opgeheven in 2018

Eind december 2017 heeft de Treinreiswinkel, besloten dat de autoslaaptreinen in 2018 niet meer kan rijden. Ook rijden in de Nightjet tussen Düsseldorf en Wenen vanaf 2018 geen autowagons meer mee. Gelukkig rijdt de Nightjet naar Innsbruck nu dagelijks met autowagons en zijn er extra voordelige tarieven beschikbaar.

Lees meer

Een jaar geleden vertrok de laatste nachttrein uit Nederland

Op vrijdag 9 december 2016 vertrok de laatste nachttrein uit Nederland. Het was natuurlijk vooral een triest gebeuren, die avond op Amsterdam Centraal. Maar er was ook veel nostalgie en zelfs een beetje optimisme. En dat laatste blijkt niet eens onterecht, want gek genoeg is er inmiddels serieus zicht op een nieuwe nachttrein naar Nederland.

Lees meer

Noord West Express is jarig!

Een verslag van één jaar Noord West Express. Van het afscheid van de laatste nachttrein tot het succes van de Nightjet. En natuurlijk over de ontwikkeling van de website sinds de start op 6 oktober 2016.

Lees meer

Steeds grotere kans op Nightjet naar Nederland

In een bespreking met Duitse en Oostenrijkse reizigersorganisaties in mei 2017, hebben de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aangeven welke plannen ze in de nabije toekomst met de Nightjet hebben. Onderdeel daarvan kan heel goed het rijden van een nieuwe Nightjet verbinding tussen Amsterdam en München zijn.

Lees meer

Misschien blijft ook de nachttrein naar Hendaye rijden

De nachttrein van Parijs naar Perpignan en Portbou is per 11 december 2016 opgeheven, maar inmiddels is het de bedoeling dat deze per 1 juli 2017 weer gaat rijden. Ook wordt druk onderhandeld over het behoud van de nachttrein naar Irun / Hendaye. Eind april moet er meer duidelijkheid zijn.

Lees meer

Het gaat steeds beter met de Nightjet

De Oostenrijkse spoorwegen maken winst met de Nightjet en willen het netwerk uitbreiden. Een Nightjet naar Amsterdam is op termijn zeker kansrijk. De eerste weken waren niet makkelijk: veel chaos, klachten en gedoe. De kinderziektes zijn al snel overwonnen en binnen drie maanden tijd komt er dus goed nieuws!

Lees meer

De Alpen Express gaat door

De Treinreiswinkel houdt het laatste beetje nachttrein in Nederland op de been. Een interview met directeur Helmut Brall, Het hele wintersportseizoen rijdt de trein vrijdag heen en zaterdag terug. De trein doet zo’n beetje alle Oostenrijkse skigebieden aan. Op de drukste dagen een extra trein naar Italië en Zwitserland.

Lees meer
Logo Noord West Express - alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Volgen op