Op 9 december 2016 vertrok voor het laatst een nachttrein uit Nederland. Veel aandacht in de media, veel nostalgie en een beetje optimisme.
Het afscheid van de laatste nachttrein: een overzicht
Het afscheid van de laatste nachttrein: een overzicht
Laatste nachttrein naar Amsterdam op vrijdagochtend 9 december 2016 onderweg bij Driebergen ©Herman Brüheim
Laatste nachttrein naar Amsterdam op vrijdagochtend 9 december 2016 onderweg bij Driebergen ©Herman Brüheim
De laatste CityNightLine is uit Utrecht richting Amsterdam vertrokken ©Roel Hemkes
De laatste CityNightLine is uit Utrecht richting Amsterdam vertrokken ©Roel Hemkes
Conducteur van de laatste binnenkomende nachttrein geeft een interview ©Chris Engelsman
Conducteur van de laatste binnenkomende nachttrein geeft een interview ©Chris Engelsman
Treinaanwijzer van één van de laatste nachttreinen uit Amsterdam ©Chris Engelsman
Treinaanwijzer van één van de laatste nachttreinen uit Amsterdam ©Chris Engelsman
Interieur slaapcoupé van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB

De nieuwe Nightjet huisstijl van de ÖBB

Op vrijdagavond 9 december 2016 nam een bont gezelschap op Amsterdam Centraal afscheid van de nachtrein in Nederland. Reizigers, treinenfreaks, NS-personeel en veel media. Geen speciale locomotief, geen ceremonieel. Wel werd het vertrek nog even opgeleukt door een luid getoeter van de machinist. Ook in Utrecht en Arnhem werd afscheid genomen. En zo vertrokken de 15 wagons voor de laatste keer naar München en Zürich. En kwam een einde aan een tijdperk van 115 jaar nachttreinen.

Het vertrek was LIVE te volgen op Noord West Express

Een verslag van de binnenkomst van de trein op Amsterdam Centraal om 19:55 uur tot het vertrek in Utrecht om 20:59 uur. Korte interviews met de laatste reizigers, het treinpersoneel en belangstellenden. Een goede indruk van de sfeer rondom de laatste nachttrein. En natuurlijk een kijkje in de trein van binnen: de stokoude couchetterijtuigen en de luxe slaaprijtuigen. 

De rapportage is integraal terug te kijken op de pagina over de laatste nachttrein en op Facebook. Binnenkort volgt een netjes gemonteerde samenvatting.

Digitaal fotoboek

Als afscheid voor de laatste nachttrein is door de bezoekers van Noord West Express een digitaal fotoboek samengesteld. Er zitten een paar prachtige beelden van de City Night Line in Hollandse landschappen tussen, maar ook mooie plaatjes van het interieur. En natuurlijk een paar van de laatste rit.

En uploaden kan nog steeds! Heb je mooie of leuke foto’s van de nachttrein in Nederland? Van de laatste rit of juist van jaren terug? Van binnen of van buiten? Met of zonder familie en vrienden? Zet ze in het fotoboek!

Veel aandacht in de media: een korte samenvatting

Volkskrant: mooi artikel, waarin ook Noord West Express wordt genoemd

 

NRC: prachtig stuk, veel gevoel voor de historie en tragiek van de nachttrein

 

NOS: kort item in late journaal, uitgebreider op de website

Hart van Nederland: geeft goed de sfeer weer, vanaf 17 min 50 sec

Hallo Nederland: de laatste aankomst met Noord West Express, vanaf 6 min 50 sec

Met het Oog Op Morgen: mooie radio met Helmut Brall en Michiel Slütter

Tijd voor MAX Radio: interview met Noord West Express, vanaf 1:48 uur

En nu? Je kan nog steeds op reis met de nachttrein!

Vanuit Nederland blijven in ieder geval München, Innsbruck en Wenen zeer goed bereikbaar met de nachttrein. Of zelfs beter, want de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB starten in december 2016 met een nieuw nachttrein concept; de Nightjet. Je moet wel overstappen in Düsseldorf, maar daar reis je met de ICE snel en comfortabel naar toe. En via Parijs bestaat ook een aantal handige verbindingen, bijvoorbeeld naar Italië

Links

Meer informatie over de verbinding naar MünchenInnsbruck en Wenen

Nieuws: De Nightjet van de ÖBB verovert nachtelijk Europa

Heb je nuttige aanvullingen of nieuwe inzichten? Mail naar chris@noordwestexpress.nl

Meer nieuws

Autoslaaptreinen onverwacht opgeheven in 2018

Eind december 2017 heeft de Treinreiswinkel, besloten dat de autoslaaptreinen in 2018 niet meer kan rijden. Ook rijden in de Nightjet tussen Düsseldorf en Wenen vanaf 2018 geen autowagons meer mee. Gelukkig rijdt de Nightjet naar Innsbruck nu dagelijks met autowagons en zijn er extra voordelige tarieven beschikbaar.

Lees meer

Een jaar geleden vertrok de laatste nachttrein uit Nederland

Op vrijdag 9 december 2016 vertrok de laatste nachttrein uit Nederland. Het was natuurlijk vooral een triest gebeuren, die avond op Amsterdam Centraal. Maar er was ook veel nostalgie en zelfs een beetje optimisme. En dat laatste blijkt niet eens onterecht, want gek genoeg is er inmiddels serieus zicht op een nieuwe nachttrein naar Nederland.

Lees meer

Auto op de Nightjet veel voordeliger in 2018

De Oostenrijkse spoorwegen ÖBB introduceren zeer aantrekkelijke kortingstarieven: de auto kan vanaf €29 al mee. Als je zelf zou rijden, ben je aan benzinekosten al meer kwijt. Helaas vervalt de verbinding naar Wenen.

Lees meer

Noord West Express is jarig!

Een verslag van één jaar Noord West Express. Van het afscheid van de laatste nachttrein tot het succes van de Nightjet. En natuurlijk over de ontwikkeling van de website sinds de start op 6 oktober 2016.

Lees meer

Steeds grotere kans op Nightjet naar Nederland

In een bespreking met Duitse en Oostenrijkse reizigersorganisaties in mei 2017, hebben de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aangeven welke plannen ze in de nabije toekomst met de Nightjet hebben. Onderdeel daarvan kan heel goed het rijden van een nieuwe Nightjet verbinding tussen Amsterdam en München zijn.

Lees meer

Misschien blijft ook de nachttrein naar Hendaye rijden

De nachttrein van Parijs naar Perpignan en Portbou is per 11 december 2016 opgeheven, maar inmiddels is het de bedoeling dat deze per 1 juli 2017 weer gaat rijden. Ook wordt druk onderhandeld over het behoud van de nachttrein naar Irun / Hendaye. Eind april moet er meer duidelijkheid zijn.

Lees meer

Het gaat steeds beter met de Nightjet

De Oostenrijkse spoorwegen maken winst met de Nightjet en willen het netwerk uitbreiden. Een Nightjet naar Amsterdam is op termijn zeker kansrijk. De eerste weken waren niet makkelijk: veel chaos, klachten en gedoe. De kinderziektes zijn al snel overwonnen en binnen drie maanden tijd komt er dus goed nieuws!

Lees meer

De Alpen Express gaat door

De Treinreiswinkel houdt het laatste beetje nachttrein in Nederland op de been. Een interview met directeur Helmut Brall, Het hele wintersportseizoen rijdt de trein vrijdag heen en zaterdag terug. De trein doet zo’n beetje alle Oostenrijkse skigebieden aan. Op de drukste dagen een extra trein naar Italië en Zwitserland.

Lees meer
Logo Noord West Express - alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Volgen op