Reizigers hebben invloed op de inrichting van de slaapcoupés. Eerste indruk: modern, comfortabel en slim ingedeeld.

Ontwerp nieuw Nightjet interieur getest in Wenen

Ontwerp nieuw Nightjet interieur getest in Wenen

Ontwerp Nightjet interieur ©Daniel Kortschak

Ontwerp Nightjet interieur ©Daniel Kortschak

Ontwerp Nightjet interieur ©M|S|L

Ontwerp Nightjet interieur ©Daniel Kortschak

De Oostenrijkse spoorwegen ÖBB gaan binnenkort veel extra materieel ombouwen om in te zetten voor hun nieuwe Nightjet nachttreinen. Voor de inrichting van de coupés hebben ze een eerste ontwerp nagebouwd en vragen ze het publiek om feedback. 
   
In Wenen is op het Hauptbahnhof (entree van het hoofdkantoor van de ÖBB) staat tot 15 december een model op ware grootte. Daar kunnen (toekomstige) reizigers hun mening geven over het ontwerp van twee coupés. Een 4-persoons coupé en een 2-persoons coupé met eigen badkamer. 
De uitstraling is heel anders dan we van de nachttrein gewend zijn. Op het eerste gezicht: modern, stijlvol, comfortabel en slim ingedeeld. Het oogt als een huiskamertje. 
Meer traditionele rijtuigen voor de Nightjet zijn ondertussen in Miünchen aan het publiek voorgesteld. Het betreft een overgeschilderde slaaprijtuigen van de Deutsche Bahn en van de ÖBB zelf. 
  

Nightjet neemt veel verbindingen City Night Line over

Met de nieuwe dienstregeling vanaf 11 december 2016, wordt de nieuwe nachtttreinfomule van de ÖBB gelanceerd. De Nightjet is het jongste boertje van de succesvolle Railjet (lange afstanden) en Cityjet (stadsvervoer). 

Tegelijkertijd wordt het nachttreinnetwerk van de ÖBB flink uitgebreid, mede in reactie op het wegvallen van de City Night Line treinen van de Deutsch Bahn. Overwogen wordt zelfs om de verbinding naar Nederland op niet al te lange termijn ook weer te herstellen. 

Kortom, het lijkt er veel op dat de ÖBB de redding wordt voor de nachttreinen in midden Europa. Een zeer welkom positief signaal, waar de Deutsch Bahn er helemaal mee stopt en de Franse spoorwegen SNCF flink bezuinigen.

Links

Meer informatie over de verbinding naar MünchenInnsbruck en Wenen

Nieuws: Met de nachttrein op reis blijft gewoon aantrekkelijk

Nieuws: De Nightjet van de ÖBB verovert nachtelijk Europa

De Nightjet website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB)

Heb je nuttige aanvullingen of nieuwe inzichten? Mail naar chris@noordwestexpress.nl

Meer nieuws

Noord West Express is jarig!

Een verslag van één jaar Noord West Express. Van het afscheid van de laatste nachttrein tot het succes van de Nightjet. En natuurlijk over de ontwikkeling van de website sinds de start op 6 oktober 2016.

Lees meer

Steeds grotere kans op Nightjet naar Nederland

In een bespreking met Duitse en Oostenrijkse reizigersorganisaties in mei 2017, hebben de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aangeven welke plannen ze in de nabije toekomst met de Nightjet hebben. Onderdeel daarvan kan heel goed het rijden van een nieuwe Nightjet verbinding tussen Amsterdam en München zijn.

Lees meer

Misschien blijft ook de nachttrein naar Hendaye rijden

De nachttrein van Parijs naar Perpignan en Portbou is per 11 december 2016 opgeheven, maar inmiddels is het de bedoeling dat deze per 1 juli 2017 weer gaat rijden. Ook wordt druk onderhandeld over het behoud van de nachttrein naar Irun / Hendaye. Eind april moet er meer duidelijkheid zijn.

Lees meer

Het gaat steeds beter met de Nightjet

De Oostenrijkse spoorwegen maken winst met de Nightjet en willen het netwerk uitbreiden. Een Nightjet naar Amsterdam is op termijn zeker kansrijk. De eerste weken waren niet makkelijk: veel chaos, klachten en gedoe. De kinderziektes zijn al snel overwonnen en binnen drie maanden tijd komt er dus goed nieuws!

Lees meer

De Alpen Express gaat door

De Treinreiswinkel houdt het laatste beetje nachttrein in Nederland op de been. Een interview met directeur Helmut Brall, Het hele wintersportseizoen rijdt de trein vrijdag heen en zaterdag terug. De trein doet zo’n beetje alle Oostenrijkse skigebieden aan. Op de drukste dagen een extra trein naar Italië en Zwitserland.

Lees meer

Met de nachttrein op reis blijft gewoon aantrekkelijk

Vanuit Nederland blijven in ieder geval München, Innsbruck en Wenen zeer goed bereikbaar met de nachttrein. Of zelfs beter, want de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB starten in december 2016 met een nieuw nachttrein concept; de Nightjet. Je moet wel overstappen in Düsseldorf, maar daar reis je met de ICE snel en comfortabel naar toe.

Lees meer

Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland

Volgen op