De Oostenrijkse spoorwegen zien een nachttrein tussen Amsterdam en München als serieuze optie voor de uitbreiding van het netwerk in 2020 / 2021

Steeds grotere kans op Nightjet naar Nederland

Steeds grotere kans op Nightjet naar Nederland

Nightjet ©Noord West Express
Nightjet ©Noord West Express
Nightjet in Innsbruck ©Noord West Express
Nightjet netwerk en aansluitende treinen
Nightjet netwerk en aansluitende treinen
Nightjet ©Noord West Express
Nightjet ©Noord West Express
Ligplaats in de Nightjet ©Noord West Express
Ligplaats in de Nightjet ©Noord West Express

In een bespreking met Duitse en Oostenrijkse reizigersorganisaties in mei 2017, hebben de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aangeven welke plannen ze in de nabije toekomst met de Nightjet hebben. Onderdeel daarvan kan heel goed het rijden van een nieuwe Nightjet verbinding tussen Amsterdam en München zijn. 

Sinds de Duitse spoorwegen eind 2016 stopten met de City Night Line nachttreinen, rijdt er vanuit Nederland voor het eerst sinds 1901 geen enkele internationale nachttrein. De Oostenrijkse spoorwegen zijn met een nieuwe Nightjet formule in het gat gesprongen dat de City Night Line achterliet. Maar in eerste instantie was dus geen Nightjet naar Nederland voorzien. 

Waarom Amsterdam – München?

De voorkeur voor de verbinding Amsterdam – München is wel opvallend. De bestaande Nighthjet tussen Düsseldorf en Innsbruck rijdt immers voor een groot deel parallel aan deze route. Deze trein stopt ’s morgens om 7:05 uur zelfs in München. Misschien is de vervoervraag op deze route(s) zodanig groot, dat de bestaande Nightjet het niet kan verwerken. 

Vanuit het perspectief van de reiziger wordt eerder ingezet op een verbinding vanuit Amsterdam naar Zwitserland. Daar ontbreekt het op dit moment namelijk volledig (ook vanuit het westen van Duitsland) aan een nachttreinverbinding. Maar dat is natuurlijk slechts een klein aandachtspunt bij het geweldige nieuws dat er mogelijk weer een nachttrein vanuit Nederland gaat rijden!

Wordt de nieuwe Nightjet ook een autoslaaptrein?

Het liefste bieden de Oostenrijkse spoorwegen op elke Nightjet verbinding ook de mogelijkheid aan om je auto, motor of fiets mee te nemen. Dat lijkt in Amsterdam echter nog niet zo eenvoudig te realiseren. Autoslaaptreinen vertrokken in Nederland altijd vanuit Den Bosch. In München is op het Ostbahnhof wel een mogelijkheid om auto’s de trein op en af te laden. 

Overige plannen en voornemens

In het genoemde overleg in mei 2017, hebben de Oostenrijkse spoorwegen ook een aantal andere voornemens en plannen aangeven. Het betreft onder meer de volgende zaken:

Een Nightjet tussen München en Parijs, maar alleen als een voordeliger vervoerder dan de SNCF kan worden geregeld;

Nieuw materieel voor de verbindingen naar Italië (nieuwe veiligheidseisen). Het nieuwe materieel maakt vanaf 2020 / 2021 bestaand materieel vrij voor in ieder geval twee nieuwe verbindingen. Waaronder dus waarschijnlijk een nieuwe Nightjet naar Amsterdam;

De Nightjet moet meer een luxeproduct worden, waarin (op termijn) meer slaapwagens dan ligwagens mee zullen rijden;

Tarieven worden flexibeler (yield management). Hierdoor wordt bijvoorbeeld meer met aanbiedingen gewerkt, maar zullen populaire routes en tijdstippen juist duurder worden. Ook wordt er gewerkt aan betere internationale integratie van tarieven en boekingssystemen;

Voor de dienstregeling 2018 wordt een wijziging doorgevoerd aan de Nightjet Zürich – Hamburg / Berlijn. Deze rijdt niet meer in zijn geheel via Berlijn, maar wordt in midden Duitsland gesplitst. Daardoor ontstaat een goede nachttrein verbinding tussen Hannover en Zwitserland. Misschien is dat vanuit Nederland nog wel een aantrekkelijke optie. Dat is een beetje afhankelijk van de exacte vertrek- en aankomsttijd in Hannover. Later meer daarover op Noord West Express. 

Links

Gerelateerd nieuws: Het gaat steeds beter met de Nightjet

De Nightjet website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB)

Meer informatie over de reizen met de nachttrein naar München, Innsbruck  en Wenen 

Meer informatie over de Nightjet treinen naar InnsbruckWenen en Venetië

Nieuws: ontwerp van de nieuwe Nightjet rijtuigen wordt getest in Wenen

Heb je nuttige aanvullingen of nieuwe inzichten? Mail naar chris@noordwestexpress.nl

Meer nieuws

Autoslaaptreinen onverwacht opgeheven in 2018

Eind december 2017 heeft de Treinreiswinkel, besloten dat de autoslaaptreinen in 2018 niet meer kan rijden. Ook rijden in de Nightjet tussen Düsseldorf en Wenen vanaf 2018 geen autowagons meer mee. Gelukkig rijdt de Nightjet naar Innsbruck nu dagelijks met autowagons en zijn er extra voordelige tarieven beschikbaar.

Lees meer

Een jaar geleden vertrok de laatste nachttrein uit Nederland

Op vrijdag 9 december 2016 vertrok de laatste nachttrein uit Nederland. Het was natuurlijk vooral een triest gebeuren, die avond op Amsterdam Centraal. Maar er was ook veel nostalgie en zelfs een beetje optimisme. En dat laatste blijkt niet eens onterecht, want gek genoeg is er inmiddels serieus zicht op een nieuwe nachttrein naar Nederland.

Lees meer

Auto op de Nightjet veel voordeliger in 2018

De Oostenrijkse spoorwegen ÖBB introduceren zeer aantrekkelijke kortingstarieven: de auto kan vanaf €29 al mee. Als je zelf zou rijden, ben je aan benzinekosten al meer kwijt. Helaas vervalt de verbinding naar Wenen.

Lees meer

Noord West Express is jarig!

Een verslag van één jaar Noord West Express. Van het afscheid van de laatste nachttrein tot het succes van de Nightjet. En natuurlijk over de ontwikkeling van de website sinds de start op 6 oktober 2016.

Lees meer

Misschien blijft ook de nachttrein naar Hendaye rijden

De nachttrein van Parijs naar Perpignan en Portbou is per 11 december 2016 opgeheven, maar inmiddels is het de bedoeling dat deze per 1 juli 2017 weer gaat rijden. Ook wordt druk onderhandeld over het behoud van de nachttrein naar Irun / Hendaye. Eind april moet er meer duidelijkheid zijn.

Lees meer

Het gaat steeds beter met de Nightjet

De Oostenrijkse spoorwegen maken winst met de Nightjet en willen het netwerk uitbreiden. Een Nightjet naar Amsterdam is op termijn zeker kansrijk. De eerste weken waren niet makkelijk: veel chaos, klachten en gedoe. De kinderziektes zijn al snel overwonnen en binnen drie maanden tijd komt er dus goed nieuws!

Lees meer

De Alpen Express gaat door

De Treinreiswinkel houdt het laatste beetje nachttrein in Nederland op de been. Een interview met directeur Helmut Brall, Het hele wintersportseizoen rijdt de trein vrijdag heen en zaterdag terug. De trein doet zo’n beetje alle Oostenrijkse skigebieden aan. Op de drukste dagen een extra trein naar Italië en Zwitserland.

Lees meer
Logo Noord West Express - alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Volgen op