Het was natuurlijk vooral een triest gebeuren, die vrijdagavond op Amsterdam Centraal. Maar er was ook veel nostalgie en zelfs een beetje optimisme. En dat laatste blijkt niet eens onterecht, want er inmiddels serieus zicht op een nieuwe nachttrein naar Nederland.
Een jaar geleden vertrok de laatste nachttrein uit Nederland
Een jaar geleden vertrok de laatste nachttrein uit Nederland
De laatste CityNightLine is uit Utrecht richting Amsterdam vertrokken ©Roel Hemkes
De laatste CityNightLine is uit Utrecht richting Amsterdam vertrokken ©Roel Hemkes
Laatste nachttrein naar Amsterdam op vrijdagochtend 9 december 2016 onderweg bij Driebergen ©Herman Brüheim
Laatste nachttrein naar Amsterdam op vrijdagochtend 9 december 2016 onderweg bij Driebergen ©Herman Brüheim

Petitie

Vergeet niet de petitie te tekenen waarin we pleiten voor een spoedige terugkeer van de nachttrein naar Nederland. Wij willen onze nachttreinen terug! En als de betrokken instanties goed samenwerken, is dat best kansrijk. 

Treinaanwijzer van één van de laatste nachttreinen uit Amsterdam ©Chris Engelsman
Treinaanwijzer van één van de laatste nachttreinen uit Amsterdam ©Noord West Express

Met grote verslagenheid nemen wij afscheid van de

Nachttrein in Nederland

Nederland, 1 januari 1902        

Duitsland, 9 december 2016

Je hebt ons zo vaak meegenomen op reis

En zelfs als we niet met je mee konden

Gaf je ons een perspectief op avontuur

Of je nu ’s avonds ging of ’s ochtends terug kwam

Je was ons licht in de duisternis

Nederland – alle reizigers

Op 9 december 2016 vanaf 20:00 is er gelegenheid tot afscheid nemen op station Amsterdam Centraal

meer informatie op 

http://noordwestexpress.nl/laatste 

Op vrijdagavond 9 december 2016 nam een bont gezelschap op Amsterdam Centraal afscheid van de nachtrein in Nederland. Reizigers, treinenfreaks, NS-personeel en veel media. Geen speciale locomotief, geen ceremonieel. Diezelfde mistige ochtend was de laatste nachttrein al stilletjes vanuit Duitsland het land binnen gekomen. En zo kwam die vrijdag dus een einde aan een tijdperk van 115 jaar nachttreinen.

Noord West Express was er bij en deed via Facebook en de website LIVE verslag van het vertrek van de laatste nachttrein. Van de binnenkomst van de trein op Amsterdam Centraal tot het vertrek uit Utrecht. Korte interviews met de laatste reizigers, het treinpersoneel en belangstellenden. Een goede indruk van de sfeer rondom de laatste nachttrein. En natuurlijk een kijkje in de trein van binnen: de stokoude couchetterijtuigen en de luxe slaaprijtuigen. 

Impressie van de LIVE-uitzending nu online

Omdat het nu een jaar geleden is dat de laatste nachttrein uit Nederland vertrok, heeft Anna Beerekamp voor Noord West Express een korte impressie van de LIVE uitzending vorig jaar gemonteerd. 

De reportage is integraal terug te kijken op Facebook en op de pagina over de laatste nachttrein. Daar vind je ook de uitslag van de fotowedstrijd, interessante links en de dienstregeling van de City Night Line naar München en Zürich. 

Digitaal fotoboek

Als afscheid voor de laatste nachttrein is door de bezoekers van Noord West Express een digitaal fotoboek samengesteld. Er zitten een paar prachtige beelden van de City Night Line in Hollandse landschappen tussen, maar ook mooie plaatjes van het interieur. En natuurlijk een paar van de laatste rit.

En nu? Je kan nog steeds op reis met de nachttrein!

Vanuit Nederland zijn bestemmingen als München, InnsbruckWenen, de Pyreneeën, Venetië en de Schotse Hooglanden zeer goed bereikbaar met de nachttrein. Je moet wel overstappen in Düsseldorf of Parijs, maar daar reis je met de ICE of de Thalys snel en comfortabel naar toe. Meer bestemmingen in het overzicht op Noord West Express.   

Misschien komt er in 2020 of 2021 weer een nachttrein

De Oostenrijkse spoorwegen zien een nachttrein tussen Amsterdam en München als serieuze optie voor de uitbreiding van het netwerk in 2020 / 2021. In een bespreking met Duitse en Oostenrijkse reizigersorganisaties in mei 2017, hebben de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aangeven welke plannen ze in de nabije toekomst met de Nightjet hebben. Onderdeel daarvan kan heel goed het rijden van een nieuwe Nightjet verbinding tussen Amsterdam en München zijn. Inmiddels is duidelijk geworden dat er daarover ook gesprekken met NS International worden gevoerd. 

Links

Nieuws: Steeds grotere kans op een Nightjet naar Nederland

De pagina met een overzicht van het vertrek van de laatste nachttrein

Wij willen onze nachttreinen terug: teken de petitie online

Over Noord West Express

Meer nieuws

Autoslaaptreinen onverwacht opgeheven in 2018

Eind december 2017 heeft de Treinreiswinkel, besloten dat de autoslaaptreinen in 2018 niet meer kan rijden. Ook rijden in de Nightjet tussen Düsseldorf en Wenen vanaf 2018 geen autowagons meer mee. Gelukkig rijdt de Nightjet naar Innsbruck nu dagelijks met autowagons en zijn er extra voordelige tarieven beschikbaar.

Lees meer

Auto op de Nightjet veel voordeliger in 2018

De Oostenrijkse spoorwegen ÖBB introduceren zeer aantrekkelijke kortingstarieven: de auto kan vanaf €29 al mee. Als je zelf zou rijden, ben je aan benzinekosten al meer kwijt. Helaas vervalt de verbinding naar Wenen.

Lees meer

Noord West Express is jarig!

Een verslag van één jaar Noord West Express. Van het afscheid van de laatste nachttrein tot het succes van de Nightjet. En natuurlijk over de ontwikkeling van de website sinds de start op 6 oktober 2016.

Lees meer

Steeds grotere kans op Nightjet naar Nederland

In een bespreking met Duitse en Oostenrijkse reizigersorganisaties in mei 2017, hebben de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aangeven welke plannen ze in de nabije toekomst met de Nightjet hebben. Onderdeel daarvan kan heel goed het rijden van een nieuwe Nightjet verbinding tussen Amsterdam en München zijn.

Lees meer

Misschien blijft ook de nachttrein naar Hendaye rijden

De nachttrein van Parijs naar Perpignan en Portbou is per 11 december 2016 opgeheven, maar inmiddels is het de bedoeling dat deze per 1 juli 2017 weer gaat rijden. Ook wordt druk onderhandeld over het behoud van de nachttrein naar Irun / Hendaye. Eind april moet er meer duidelijkheid zijn.

Lees meer

Het gaat steeds beter met de Nightjet

De Oostenrijkse spoorwegen maken winst met de Nightjet en willen het netwerk uitbreiden. Een Nightjet naar Amsterdam is op termijn zeker kansrijk. De eerste weken waren niet makkelijk: veel chaos, klachten en gedoe. De kinderziektes zijn al snel overwonnen en binnen drie maanden tijd komt er dus goed nieuws!

Lees meer

De Alpen Express gaat door

De Treinreiswinkel houdt het laatste beetje nachttrein in Nederland op de been. Een interview met directeur Helmut Brall, Het hele wintersportseizoen rijdt de trein vrijdag heen en zaterdag terug. De trein doet zo’n beetje alle Oostenrijkse skigebieden aan. Op de drukste dagen een extra trein naar Italië en Zwitserland.

Lees meer
Logo Noord West Express - alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Volgen op