Met de nachttrein naar Venetië

  

Avontuurlijk, romantisch én comfortabel

  

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis naar Venetië. En verder naar andere bestemmingen in Italië

Met de nachttrein naar Venetië

  

Avontuurlijk, handig en comfortabel

  

  

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis naar Venetië. En verder naar andere bestemmingen in Italië

Venetië: een heerlijke reis met de nachttrein

Een reis die echt tot de verbeelding spreekt. Soms avontuurlijk, vaak romantisch, maar vooral comfortabel. Hieronder staat hoe het werkt. 

Er zijn verschillende reisopties naar Venetië. Allemaal heel verschillend: via de wereldstad Parijs, met de ICE door Duitsland, overdag een prachtige rit over de Alpen of met de autoslaaptrein. Ze hebben één ding gemeen: de mooie aankomst in Venetië. Over de dam rijdt je direct de historische stad binnen!

Tip: reis voor de afwisseling terug een andere route dan heen

Reis met de Thello via Parijs

Amsterdam – Venetië

  vertrek

14:17

aankomst

09:35

overstappen

Parijs

ligplaats v.a.

€72 (all-in)

nachttrein

Thello

details en reistips

Vanuit Parijs rijdt een prima nachttrein naar Venetië. De tijden zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord, waar je bovendien snacks, drankjes en goeie (!) koffie voor in je eigen coupé kan halen. 

Je bereikt Parijs vliegensvlug (grootste deel 300 km/u) met de Thalys vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan bord is een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. Je kan natuurlijk

Thalys 9358
Amsterdam Centraal 14:17
Schiphol 14:34
Rotterdam Centraal 14:58
Antwerpen Centraal 15:33
Brussel-Zuid/Midi 16:13
Paris Gare du Nord 17:35

In Parijs moet je verplaatsen van Gare du Nord naar Gare de Lyon. Dat kan eenvoudig met de RER (een soort snel metro). RER lijnen D vanaf Gare du Nord richting Melun / Malesherbes / Corbeil-Essones stoppen op Gare de Lyon. De rit duurt 7 minuten, maar de reis als geheel duurt ongeveer 30 minuten. Voor de zekerheid is het verstandig om minstens een uur te rekenen. De overstaptijd van de hierboven genoemde Thalys op de Thello nachttrein naar Venetië, is normaal gesproken ruim voldoende. Kaartjes voor de RER koop je eenvoudig bij de automaat op Gare du Nord, maar nog beter: bij de bar in de Thalys.

Thello EN221
Paris Gare de Lyon 19:14
Milano Centrale 06:00
Verona Porta Nuova 07:54
Venezia Santa Lucia 09:35

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de Thello.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Venetië vertrekt uit Parijs. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys naar toe. Deze stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Roosendaal naar Antwerpen, waar je op de Thalys stapt. Vertrek om 13:21 uit Eindhoven, overstappen in Tilburg en Roosendaal. Aankomst in Antwerpen om 15:15. Vanuit Eindhoven kan je ook rechtstreeks met een bus naar Antwerpen: vertrek om 13:40, aankomst om 15:00.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 14:49 uit Maastricht, overstappen in Luik en Brussel, aankomst in Parijs om 17:59. 

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in Noord-Italië:

De nachttrein uit Parijs komt om 6:00 uur in Milaan aan. Van daar kan je met de trein naar veel bestemmingen rondom het Comomeer of Lagio Maggiore. Bijvoorbeeld: vertrek om 7:10, aankomst in Como om 7:46. Of naar Genua (vertrek 7:10, aankomst 8:40) en de Cinque Terre (vertrek 8:10, aankomst in La Spezia om 11:21). Vooral de Cinque Terre is een perfecte vakantiebestemming met de trein!

Voor het Gardameer reis je met de nachttrein door naar Brescia (aankomst 7:15), waar je overstapt op een sneltrien naar Peschiera del Garda (bijvoorbeeld vertrek 7:23, aankomst 8:12).

Andere bestemmingen in Midden-Italië: 

Vanuit Milaan (aankomst van de nachttrein uit Parijs om 6:00) zijn er veel en snelle verbindingen naar diverse bestemmingen in Midden-Italië. Bijvoorbeeld naar Bologna (vertrek 6:15, aankomst 7:22 of vertrek 7:15, aankomst 8:22) of Florence (zelfde vertrektijden, aankomst 7:59 of 8:59). Zelfs Rome is zodoende goed bereikbaar met de nachttrein: vertrek uit Milaan om 7:00 uur, aankomst in Rome om 9:59.

Aan de Adriatische kust kan je vanuit Milaan (vertrek 7:30, overstappen in Bologna) onder andere Rimini (9:34), Ancona (10:29) en Pescara (11:40).

Andere bestemmingen in Zuid-Italië:

De hierboven genoemde trein naar Rome rijdt ook door naar Napels: aankomst 11:20. De hierboven genoemde trein langs de Adriatische kust rijdt verder naar onder andere Bari (14:32) en Brindisi (15:28). Genoeg tijd voor de nachtboot naar de Balkan / Griekenland.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Italiaanse spoorwegen.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Venetië kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Voor de transfer in Parijs, is rekening gehouden met kosten van €2 voor het kaartje voor de RER.  

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis vanuit Nederland naar Parijs;

– één voor de nachttrein naar Venetië en andere bestemmingen in Italië.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Kosten Thalys Amsterdam – Parijs

Van €35 tot €135. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar: soms kan je al voor €20 boeken.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets kosten €79 tot €145. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen slechts €15 (afhankelijk van beschikbaarheid).

Boeken ticket Thalys Amsterdam – Parijs

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de NS International, de Franse Spoorwegen, Thalys zelf of HappyRail.

Kosten nachttrein Parijs – Venetië

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw.
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €35
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €55
Slaapplaats 3-persoons coupé vanaf €120
Slaapplaats 2-persoons coupé vanaf €152
Slaapplaats 1-persoons coupé vanaf €290

De genoemde tarieven zijn Smart en Go Fares. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Volwassenen en kinderen betalen hetzelfde tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). En de tarieven zijn gelijk voor andere bestemmingen op de route, zoals Milaan. Met een Flexi fare ben je duurder uit, maar ook meer flexibel.

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Venetië vind je op de pagina over de Thello EN220/221. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een geweldige pagina over de Thello

Boeken ticket nachttrein Parijs – Venetië

Dit ticket kan je zowel via de Italiaanse spoorwegen als de Thello zelf kopen. Tickets kunnen (over het algemeen) 120 dagen voor vertrek worden aangeschaft. Bij het boeken heb je paspoortgegevens, volledige namen en contactgegevens van alle passagiers nodig. Je krijgt voor de Thello geen kaartjes, maar alleen een boekingsnummer, dat je bij het treinpersoneel moet opgeven.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Thello is mogelijk, maar officiëel alleen met zeer beperkte afmetingen. Het lijkt er op dat het personeel niet moeilijk doet als je een fiets meeneemt, zolang die zo klein mogelijk en in ieder geval in een zak is ingepakt.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Venetië – Amsterdam  

  vertrek

19:20

aankomst

13:42

overstappen

Dijon, Parijs

ligplaats v.a.

€87 (all-in)

nachttrein

Thello

details en reistips

De nachttrein uit Venetië eindgt in Parijs, maar om eerder in Nederland aan te komen is het aan te raden om in Dijon op de TGV naar Parijs te stappen. Je kan natuurlijk ook lekker uitslapen in de nachttrein en een trein later naar Amsterdam nemen (aankomst 15:42), dat scheelt ook nog €15 voor de TGV. Van Parijs reis je met de Thalys naar Amsterdam. De Thalys is super snel en heeft een café-bar voor een hapje en drankje.

Thello EN220
Venetië Santa Lucia 19:20
Verona Porta Nuova 20:50
Milano Centrale 23:05
Dijon Ville 06:43
Paris Gare de Lyon 09:55

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de ThelloDe tijden van deze nachttrein zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord, waar je bovendien snacks, drankjes en goeie (!) koffie voor in je eigen coupé kan halen. Nadeel is dat de wagons uit de jaren 70 stammen en dat er relatief weinig personeel aan boord is. Er is dus wel eens iets stuk of niet aanwezig, maar dat hoeft deze prachtige treinreis niet te bederven.

TGV6745
Dijon Ville 07:24
Paris Gare de Lyon 09:05

In Parijs moet je verplaatsen van Gare de Lyon naar Gare du Nord. Dat kan eenvoudig met de RER (een soort snel metro). RER lijnen D vanaf Gare de Lyon richting Creil / Orry la Ville stoppen op Gare du Nord. De rit duurt 7 minuten, maar de reis als geheel duurt ongeveer 30 minuten. Voor de zekerheid is het verstandig om minstens een uur te rekenen. De overstaptijd van de hierboven genoemde TGV op de Thalys naar Amsterdam, is normaal gesproken ruim voldoende. Kaartjes voor de RER koop je eenvoudig bij de automaat op Gare de Lyon.

Thalys 9327 Thalys 9339
Paris Gare du Nord 10:25 12:25
Brussel Zuid / Midi 11:47 13:47
Antwerpen Centraal 12:27 14:27
Rotterdam Centraal 13:02 15:02
Schiphol 13:24 15:24
Amsterdam Centraal 13:42 15:42
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Noord-Italië:

De nachttrein naar Parijs vertrekt om 23:05 uur uit Milaan. Via Milaan zijn veel bestemmingen rondom het Comomeer of Lagio Maggiore bereikbaar. Bijvoorbeeld: vertrek uit Como om 21:58, aankomst in Milaan om 22:35. Of vanuit Genua (vertrek 20:18, aankomst Milaan 21:50) en de Cinque Terre (vertrek 18:38 uit La Spezia, aankomst in Milaan om 21:50). Vooral de Cinque Terre is een perfecte vakantiebestemming met de trein!

Vanuit het Gardameer stap je op de nachttrein in Brescia (vertrek 21:45).  Om 20:18 vertrekt er een sneltrien uit Peschiera del Garda (aankomst Brescia 20:37).

Andere certrekplaatsen in Midden-Italië: 

Via Milaan (vertrek van de nachttrein naar Parijs om 23:05) zijn er veel en snelle verbindingen vanuit diverse bestemmingen in Midden-Italië. Bijvoorbeeld vanuit Bologna (vertrek 20:38, aankomst Milaan 21:40) of Florence (vertrek 20:00, zelfde aankomstijd nin Milaan). Zelfs vanuit Rome reis je prima met de nachttrein naar Nederland: vertrek om 19:00 uur, aankomst in Milaan om 22:12.

Vanuit de Adriatische kust kan je Milaan bereiken vanuit onder andere Pescara (vertrek 17:11), Ancona (18:22) en Rimini (19:17). Overstappen in Bologna, aankomst in Milaan om 21:29.

Andere vertrekplaatsen in Zuid-Italië:

Vanuit Napels (vertrek 17:10) reis je rechtstreeks naar Milaan (aankomst 21:29, vertrek nachttrein naar Parijs om 23:05). De hierboven genoemde trein langs de Adriatische kust vertrekt ook vanuit onder andere Brindisi (13:26) en Bari (14:30). Genoeg tijd vanaf de nachtboot naar de Balkan / Griekenland.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Italiaanse spoorwegen..

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit Venetië eindgt in Parijs. Van daar reis je met de Thalys naar Amsterdam. Deze stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Rotterdam. Aankomst in Eindhoven om 14:13, overstappen in Breda (13:34). Naar Limburg stap je in Brussel uit de Thalys en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 14:12.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De totale kosten van de hier genoemde terugreis (€87) zijn hoger dan die van de heenreis (€72), omdat je ’s ochtends ook een stukje met de TGV van Dijon naar Parijs rijdt (dan haal je een Thalys eerder en dat scheelt twee uur). Als je geen haast hebt, blijf je lekker in de nachttrein liggen en kom je om 15:42 in Amsterdam aan (zie ook details en reistips hierboven).

De reis met de nachttrein vanuit Venetië kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Voor de transfer in Parijs, is rekening gehouden met kosten van €2 voor het kaartje voor de RER.

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein vanuit Venetië en andere bestemmingen in Italië naar Parijs.

– één voor de reis naar Nederland vanuit Parijs

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten nachttrein Venetië – Parijs

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw.
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €35
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €55
Slaapplaats 3-persoons coupé vanaf €120
Slaapplaats 2-persoons coupé vanaf €152
Slaapplaats 1-persoons coupé vanaf €290

De genoemde tarieven zijn Smart en Go Fares. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Volwassenen en kinderen betalen hetzelfde tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). En de tarieven zijn gelijk voor andere vertrekplaatsen op de route, zoals Milaan. Met een Flexi fare ben je duurder uit, maar ook meer flexibel.

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Venetië vind je op de pagina over de Thello EN220/221. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een geweldige pagina over de Thello

Boeken ticket nachttrein Venetië – Parijs

Dit ticket kan je zowel via de Italiaanse spoorwegen als de Thello zelf kopen. Tickets kunnen (over het algemeen) 120 dagen voor vertrek worden aangeschaft. Bij het boeken heb je paspoortgegevens, volledige namen en contactgegevens van alle passagiers nodig. Je krijgt voor de Thello geen kaartjes, maar alleen een boekingsnummer, dat je bij het treinpersoneel moet opgeven.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten en tickets TGV Dijon – Parijs

Tickets vanaf €15. Vroeg boeken is belangrijk. Je kan de reis in één keer boeken via de Franse Spoorwegen, maar het kan handig zijn om de deeltrajecten apart te checken om het voordeligste tarief te zoeken. Als je niet in Dijon overstapt kan je reis uiteraard voordeliger uitpakken (vanaf €72), aangezien je alleen een kaartje voor de nachttrein en de Thalys hoeft te kopen.

Kosten Thalys Parijs – Amsterdam

Van €35 tot €135. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar: soms kan je al voor €20 boeken.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets kosten €79 tot €145. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen slechts €15 (afhankelijk van beschikbaarheid).

Boeken ticket Thalys Parijs – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de NS International, de Franse Spoorwegen, Thalys zelf of HappyRail.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Thello is mogelijk, maar officiëel alleen met zeer beperkte afmetingen. Het lijkt er op dat het personeel niet moeilijk doet als je een fiets meeneemt, zolang die zo klein mogelijk en in ieder geval in een zak is ingepakt.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Venetië

  vertrek

14:17

aankomst

09:35

overstappen
Parijs
ligplaats v.a.

€72 (all-in)

nachttrein
Thello
details en reistips

Vanuit Parijs rijdt een prima nachttrein naar Venetië. De tijden zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord, waar je bovendien snacks, drankjes en goeie (!) koffie voor in je eigen coupé kan halen. 

Je bereikt Parijs vliegensvlug (grootste deel 300 km/u) met de Thalys vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan bord is een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. Je kan natuurlijk

Thalys 9358
Amsterdam Centraal 14:17
Schiphol 14:34
Rotterdam Centraal 14:58
Antwerpen Centraal 15:33
Brussel-Zuid/Midi 16:13
Paris Gare du Nord 17:35

In Parijs moet je verplaatsen van Gare du Nord naar Gare de Lyon. Dat kan eenvoudig met de RER (een soort snel metro). RER lijnen D vanaf Gare du Nord richting Melun / Malesherbes / Corbeil-Essones stoppen op Gare de Lyon. De rit duurt 7 minuten, maar de reis als geheel duurt ongeveer 30 minuten. Voor de zekerheid is het verstandig om minstens een uur te rekenen. De overstaptijd van de hierboven genoemde Thalys op de Thello nachttrein naar Venetië, is normaal gesproken ruim voldoende. Kaartjes voor de RER koop je eenvoudig bij de automaat op Gare du Nord, maar nog beter: bij de bar in de Thalys.

Thello EN221
Paris Gare de Lyon 19:14
Milano Centrale 06:00
Verona Porta Nuova 07:54
Venezia Santa Lucia 09:35

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de Thello.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Venetië vertrekt uit Parijs. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys naar toe. Deze stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Roosendaal naar Antwerpen, waar je op de Thalys stapt. Vertrek om 13:21 uit Eindhoven, overstappen in Tilburg en Roosendaal. Aankomst in Antwerpen om 15:15. Vanuit Eindhoven kan je ook rechtstreeks met een bus naar Antwerpen: vertrek om 13:40, aankomst om 15:00.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 14:49 uit Maastricht, overstappen in Luik en Brussel, aankomst in Parijs om 17:59. 

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in Noord-Italië:

De nachttrein uit Parijs komt om 6:00 uur in Milaan aan. Van daar kan je met de trein naar veel bestemmingen rondom het Comomeer of Lagio Maggiore. Bijvoorbeeld: vertrek om 7:10, aankomst in Como om 7:46. Of naar Genua (vertrek 7:10, aankomst 8:40) en de Cinque Terre (vertrek 8:10, aankomst in La Spezia om 11:21). Vooral de Cinque Terre is een perfecte vakantiebestemming met de trein!

Voor het Gardameer reis je met de nachttrein door naar Brescia (aankomst 7:15), waar je overstapt op een sneltrien naar Peschiera del Garda (bijvoorbeeld vertrek 7:23, aankomst 8:12).

Andere bestemmingen in Midden-Italië: 

Vanuit Milaan (aankomst van de nachttrein uit Parijs om 6:00) zijn er veel en snelle verbindingen naar diverse bestemmingen in Midden-Italië. Bijvoorbeeld naar Bologna (vertrek 6:15, aankomst 7:22 of vertrek 7:15, aankomst 8:22) of Florence (zelfde vertrektijden, aankomst 7:59 of 8:59). Zelfs Rome is zodoende goed bereikbaar met de nachttrein: vertrek uit Milaan om 7:00 uur, aankomst in Rome om 9:59.

Aan de Adriatische kust kan je vanuit Milaan (vertrek 7:30, overstappen in Bologna) onder andere Rimini (9:34), Ancona (10:29) en Pescara (11:40).

Andere bestemmingen in Zuid-Italië:

De hierboven genoemde trein naar Rome rijdt ook door naar Napels: aankomst 11:20. De hierboven genoemde trein langs de Adriatische kust rijdt verder naar onder andere Bari (14:32) en Brindisi (15:28). Genoeg tijd voor de nachtboot naar de Balkan / Griekenland.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Italiaanse spoorwegen.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Venetië kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Voor de transfer in Parijs, is rekening gehouden met kosten van €2 voor het kaartje voor de RER.  

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis vanuit Nederland naar Parijs;

– één voor de nachttrein naar Venetië en andere bestemmingen in Italië.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Kosten Thalys Amsterdam – Parijs

Van €35 tot €135. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar: soms kan je al voor €20 boeken.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets kosten €79 tot €145. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen slechts €15 (afhankelijk van beschikbaarheid).

Boeken ticket Thalys Amsterdam – Parijs

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de NS International, de Franse Spoorwegen, Thalys zelf of HappyRail.

Kosten nachttrein Parijs – Venetië

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw.
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €35
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €55
Slaapplaats 3-persoons coupé vanaf €120
Slaapplaats 2-persoons coupé vanaf €152
Slaapplaats 1-persoons coupé vanaf €290

De genoemde tarieven zijn Smart en Go Fares. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Volwassenen en kinderen betalen hetzelfde tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). En de tarieven zijn gelijk voor andere bestemmingen op de route, zoals Milaan. Met een Flexi fare ben je duurder uit, maar ook meer flexibel.

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Venetië vind je op de pagina over de Thello EN220/221. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een geweldige pagina over de Thello

Boeken ticket nachttrein Parijs – Venetië

Dit ticket kan je zowel via de Italiaanse spoorwegen als de Thello zelf kopen. Tickets kunnen (over het algemeen) 120 dagen voor vertrek worden aangeschaft. Bij het boeken heb je paspoortgegevens, volledige namen en contactgegevens van alle passagiers nodig. Je krijgt voor de Thello geen kaartjes, maar alleen een boekingsnummer, dat je bij het treinpersoneel moet opgeven.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Thello is mogelijk, maar officiëel alleen met zeer beperkte afmetingen. Het lijkt er op dat het personeel niet moeilijk doet als je een fiets meeneemt, zolang die zo klein mogelijk en in ieder geval in een zak is ingepakt.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Venetië – Amsterdam

  vertrek

19:20

aankomst

13:42

overstappen
Dijon, Parijs
ligplaats v.a.

€87 (all-in)

nachttrein
Thello
details en reistips

De nachttrein uit Venetië eindgt in Parijs, maar om eerder in Nederland aan te komen is het aan te raden om in Dijon op de TGV naar Parijs te stappen. Je kan natuurlijk ook lekker uitslapen in de nachttrein en een trein later naar Amsterdam nemen. Van Parijs reis je met de Thalys naar Amsterdam. De Thalys is super snel en heeft een café-bar voor een hapje en drankje.

Thello EN220
Venetië Santa Lucia 19:20
Verona Porta Nuova 20:50
Milano Centrale 23:05
Dijon Ville 06:43
Paris Gare de Lyon 09:55

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de ThelloDe tijden van deze nachttrein zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord, waar je bovendien snacks, drankjes en goeie (!) koffie voor in je eigen coupé kan halen. Nadeel is dat de wagons uit de jaren 70 stammen en dat er relatief weinig personeel aan boord is. Er is dus wel eens iets stuk of niet aanwezig, maar dat hoeft deze prachtige treinreis niet te bederven.

TGV6745
Dijon Ville 07:24
Paris Gare de Lyon 09:05

In Parijs moet je verplaatsen van Gare de Lyon naar Gare du Nord. Dat kan eenvoudig met de RER (een soort snel metro). RER lijnen D vanaf Gare de Lyon richting Creil / Orry la Ville stoppen op Gare du Nord. De rit duurt 7 minuten, maar de reis als geheel duurt ongeveer 30 minuten. Voor de zekerheid is het verstandig om minstens een uur te rekenen. De overstaptijd van de hierboven genoemde TGV op de Thalys naar Amsterdam, is normaal gesproken ruim voldoende. Kaartjes voor de RER koop je eenvoudig bij de automaat op Gare de Lyon.

Thalys 9327
Paris Gare du Nord 10:25

Brussel

Zuid

/ Midi

11:47
Antwerpen Centraal 12:27

Rotterdam

Centraal

13:02
Schiphol 13:24
Amsterdam Centraal 13:42
Thalys 9339
Paris Gare du Nord 12:25
Brussel Zuid / Midi 13:47
Antwerpen Centraal 14:27

Rotterdam

Centraal

15:02
Schiphol 15:24
Amsterdam Centraal 15:42
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Noord-Italië:

De nachttrein naar Parijs vertrekt om 23:05 uur uit Milaan. Via Milaan zijn veel bestemmingen rondom het Comomeer of Lagio Maggiore bereikbaar. Bijvoorbeeld: vertrek uit Como om 21:58, aankomst in Milaan om 22:35. Of vanuit Genua (vertrek 20:18, aankomst Milaan 21:50) en de Cinque Terre (vertrek 18:38 uit La Spezia, aankomst in Milaan om 21:50). Vooral de Cinque Terre is een perfecte vakantiebestemming met de trein!

Vanuit het Gardameer stap je op de nachttrein in Brescia (vertrek 21:45).  Om 20:18 vertrekt er een sneltrien uit Peschiera del Garda (aankomst Brescia 20:37).

Andere certrekplaatsen in Midden-Italië: 

Via Milaan (vertrek van de nachttrein naar Parijs om 23:05) zijn er veel en snelle verbindingen vanuit diverse bestemmingen in Midden-Italië. Bijvoorbeeld vanuit Bologna (vertrek 20:38, aankomst Milaan 21:40) of Florence (vertrek 20:00, zelfde aankomstijd nin Milaan). Zelfs vanuit Rome reis je prima met de nachttrein naar Nederland: vertrek om 19:00 uur, aankomst in Milaan om 22:12.

Vanuit de Adriatische kust kan je Milaan bereiken vanuit onder andere Pescara (vertrek 17:11), Ancona (18:22) en Rimini (19:17). Overstappen in Bologna, aankomst in Milaan om 21:29.

Andere vertrekplaatsen in Zuid-Italië:

Vanuit Napels (vertrek 17:10) reis je rechtstreeks naar Milaan (aankomst 21:29, vertrek nachttrein naar Parijs om 23:05). De hierboven genoemde trein langs de Adriatische kust vertrekt ook vanuit onder andere Brindisi (13:26) en Bari (14:30). Genoeg tijd vanaf de nachtboot naar de Balkan / Griekenland.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Italiaanse spoorwegen..

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit Venetië eindgt in Parijs. Van daar reis je met de Thalys naar Amsterdam. Deze stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Rotterdam. Aankomst in Eindhoven om 14:13, overstappen in Breda (13:34). Naar Limburg stap je in Brussel uit de Thalys en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 14:12.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Venetië kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Voor de transfer in Parijs, is rekening gehouden met kosten van €2 voor het kaartje voor de RER.

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein vanuit Venetië en andere bestemmingen in Italië naar Parijs.

– één voor de reis naar Nederland vanuit Parijs

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten nachttrein Venetië – Parijs

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw.
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €35
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €55
Slaapplaats 3-persoons coupé vanaf €120
Slaapplaats 2-persoons coupé vanaf €152
Slaapplaats 1-persoons coupé vanaf €290

De genoemde tarieven zijn Smart en Go Fares. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Volwassenen en kinderen betalen hetzelfde tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). En de tarieven zijn gelijk voor andere vertrekplaatsen op de route, zoals Milaan. Met een Flexi fare ben je duurder uit, maar ook meer flexibel.

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Venetië vind je op de pagina over de Thello EN220/221. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een geweldige pagina over de Thello

Boeken ticket nachttrein Venetië – Parijs

Dit ticket kan je zowel via de Italiaanse spoorwegen als de Thello zelf kopen. Tickets kunnen (over het algemeen) 120 dagen voor vertrek worden aangeschaft. Bij het boeken heb je paspoortgegevens, volledige namen en contactgegevens van alle passagiers nodig. Je krijgt voor de Thello geen kaartjes, maar alleen een boekingsnummer, dat je bij het treinpersoneel moet opgeven.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten en tickets TGV Dijon – Parijs

Tickets vanaf €15. Vroeg boeken is belangrijk. Je kan de reis in één keer boeken via de Franse Spoorwegen, maar het kan handig zijn om de deeltrajecten apart te checken om het voordeligste tarief te zoeken. Als je niet in Dijon overstapt kan je reis uiteraard voordeliger uitpakken (vanaf €72), aangezien je alleen een kaartje voor de nachttrein en de Thalys hoeft te kopen.

Kosten Thalys Parijs – Amsterdam

Van €35 tot €135. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar: soms kan je al voor €20 boeken.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets kosten €79 tot €145. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen slechts €15 (afhankelijk van beschikbaarheid).

Boeken ticket Thalys Parijs – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de NS International, de Franse Spoorwegen, Thalys zelf of HappyRail.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Thello is mogelijk, maar officiëel alleen met zeer beperkte afmetingen. Het lijkt er op dat het personeel niet moeilijk doet als je een fiets meeneemt, zolang die zo klein mogelijk en in ieder geval in een zak is ingepakt.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Meer reisopties hieronder…

LET OP!   

Dienstregeling 2018 vanaf 10 december 2017

Zoals ieder jaar, gaat in het tweede weekend in december de nieuwe dienstregeling van start. Dat betekent dat hier en daar voor de nachttreinen iets wijzigt.

Maar dat betekent vooral dat het boeken van tickets voor de periode na 10 december 2017, pas heel laat mogelijk wordt. De meeste spoorwegmaatschappijen geven de nieuwe dienstregeling pas medio oktober vrij. En dat wil ook nog wel eens later worden…

Daarom in de stoplichten hiernaast in een oog opslag de laatste stand van zaken…

Links naar alle info over de relevante nachttreinen

TIP

Let op de boekingstermijn voor de zomervakantie

Sommige vertrekdata kunnen erg druk zijn en tickets raken snel uitverkocht. Boek daarom zodra de tickjets beschikbaar komen! Hierbij een update (23 maart 2017): 

 • Alle Nightjet nachttreinen kan je voor de hele zomer al boeken via de website van de ÖBB (180 dagen vooruit)
 • De Thello nachttrein Parijs – Venetië kan je voor een deel van de zomervakantie al boeken (120 dagen vooruit). Let op voor de rest!
 • Let ook op aansluitende treinen als ICE (al open, 180 dagen vooruit) en Thalys (deels open, 120 dagen vooruit)

Reis met de Nightjet vanuit München

Amsterdam – Venetië

  vertrek

14:37

aankomst

08:24

overstappen

Frankfurt

München 

ligplaats v.a.

€98 (all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips

De nachttrein naar Venetië vertrekt uit München. Het betreft een van de zeer goeie Nightjet treinen van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Vanuit Amsterdam reis je met de ICE in twee etappes naar München. De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje.

ICE 127
Amsterdam Centraal 14:37
Utrecht Centraal 15:04
Arnhem Centraal 15:37
Frankfurt Hbf 18:30

Voor zowel de overstap in Frankfurt als München heb je normaal gesproken ruim voldoende tijd. Als de ICE uit Nederland vertraagd is en je de aansluiting in Frankfurt Hbf (net) dreigt te missen, kan je ook in Keulen (aankomst 17:18, vertrek 17:55) of Frankfurt Flughafen (aankomst 18:16, vertrek 18:52) op de latere ICE 613 stappen (aankomst München 22:26).

ICE 727
Frankfurt Hbf 18:54
München Hbf 22:05

Je kan natuurlijk de ICE van twee uur eerder uit Amsterdam nemen, zodat je ergens onderweg nog tijd hebt om te eten (maar dat kan ook in de ICE) en/of de stad in te lopen.

Nightjet EN40463
München Hbf 23:35
Udine 06:23
Venezia Santa Lucia 08:24

Tegen betaling van €12 kan je in deze trein je fiets meenemen in de nachttrein. Helaas kan dat niet in de ICE.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Venetië vertrekt uit München. Vanuit Nederlanz5e re5sd reis je daar met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de ICE. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo naar Düsseldorf. Vertrek om 15:19 of 16:19 (meer overstaptijd in München) uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 17:08/18:08. Vertrek uit Düsseldorf om 17:21/18:22, aankomst in München om 22:05/23:07. 

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Heerlen naar Aachen en Keulen. Vertrek om 15:19 of 16:19 (meer overstaptijd in München) uit Maastricht, overstappen in Heerlen, Herzogenrath, Aachen en Keulen/Frankfurt. Aankomst in München om 22:26 of 23:07. 

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in Midden- en Zuid-Italië: 

Vanuit Venetië Mestre (aankomst van de nachttrein uit München om 8:12) zijn er veel verbindingen naar diverse bestemmingen in Midden-Italië. Vertrek om 8:37 naar Bologna (aankomst 9:50), Florence (aankomst 10:30) en Rome (aankomst 12:10).

Voor de Adriatische kust vertrek je om 9:37 uit Venetië Mestre en stap je over in Bologna (aankomst 10:50, vertrek 11:42). Aankomst in Rimini om 12:34, Ancona (13:29), Pescara (14:40), Bari (17:21) en Brindisi (18:25).

Overigens is het sneller om via Parijs naar Midden en Zuid Italië te reizen (zie reisoptie hierboven).

Andere bestemmingen in Kroatië:

De nachttrein vanuit München naar Venetië heeft ook rijtuigen naar Rijeka (aankomst 9:20) aan de Kroatische kust en de Kroatische hoofdstad Zagreb (aankomst 8:36).  

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Venetië kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de reis vanuit Nederland naar München;

 – één voor de nachttrein van München naar Venetië.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten ICE Amsterdam – München

Van €39 tot €110, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar München.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €171 vanuit Amsterdam. Eerste klas Sparpreis ticket kost €70 tot €140. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Boeken ticket ICE Amsterdam – München

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kosten nachttrein München – Venetië

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw. Kind
Zitplaats vanaf €39 vanaf €10
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €59 vanaf €30
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €69 vanaf €40
Slaapplaats economy 3-persoons coupé vanaf €79 vanaf €50
Slaapplaats economy 2-persoons coupé vanaf €99 vanaf €70
Slaapplaats economy 1-persoons coupé vanaf €139
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé vanaf €119 vanaf €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé vanaf €139 vanaf €90
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé vanaf €179

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Wenen vind je op de pagina over de Nightjet EN 40463/40236

Boeken ticket nachttrein München – Venetië

Dit ticket kan je zowel via de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) als de Deutsche Bahn kopen. Voordeel van de ÖBB is dat de boekingen veel eerder open gaan (180 dagen, tegen DB 90 dagen) en dat biedt meer kans op de laagste kortingstarieven. De website van de Deutsche Bahn is wel wat overzichtelijker en vraagt wat minder gegevens in te voeren.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen veel minder dan volwassenen. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 tot €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: over het algemeen is het voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons coupé te boeken (vanaf €178). Dan heb je alleen wel kans dat er twee vreemden bij je in de coupé slapen. Je kan de familiecoupé alleen via de ÖBB boeken.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op deze Nightjet kost €12 per fiets. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken. Helaas kan je fiets alleen niet in de ICE mee.

Korting (spartarieven) of gewoon kaartje (Komfort/Flex)?

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB en de Sparpreis van de Deutsche Bahn DB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB of de Flexpreis van de DB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Venetië – Amsterdam  

  vertrek

20:57

aankomst

15:28

overstappen

München 

Düsseldorf

ligplaats v.a.

€98 (all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips

De nachttrein uit Venetië eindgt in München. Het betreft een van de zeer goeie Nightjet treinen van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Wel een beetje erg voreg opstaan in deze trein. 

Nightjet EN40236
Venetië Santa Lucia 20:57
Udine 22:47
München Hbf 06:10

Van München reis je met de ICE in twee etappes via Düsseldorf naar Amsterdam. De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje. Voor zowel de overstap in München als Düsseldorf heb je normaal gesproken ruim voldoende tijd.  

ICE 612 ICE 726
München Hbf 07:27 07:55
Frankfurt Hbf 11:04
Düsseldorf Hbf 12:31 12:48

Je kan ook een eerdere ICE uit München nemen (vertrek 7:27) en in Düsseldorf overstappen (aankomst 12:31) op de ICE naar Nederland (vertrek 13:09).

ICE 220 naar Amsterdam
Frankfurt Hbf 11:29
Düsseldorf Hbf 13:09
Arnhem Centraal 14:28
Utrecht Centraal 15:00
Amsterdam Centraal 15:28

Tegen betaling van €12 kan je in deze trei4c5an je fiets meenemen. Helaas kan dat niet in de ICE.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Midden- en Zuid-Italië: 

Via Venetië (vertrek van de nachttrein naar München om 20:57) zijn er veel verbindingen naar diverse bestemmingen in Midden-Italië. Vertrek met de hierboven genoemde FrecciaRossa uit Rome om 16:50 en uit Bologna om 19:10. 

Vanaf de Adriatische kust vertrek je om 11:21 uit Brindisi, om 12:30 uit Bari om 15:11 uit Pescara, om 16:22 uit Ancona en om 17:17 uit Rimini. Overstappen in Bologna, aankomst Venetië Mestre om 20:08.

Overigens is het vanuit Midden en Zuid Italië sneller om via Parijs naar Amsterdam te reizen (zie reisoptie hierboven).  

Andere vertrekplaatsen in Kroatië:

De nachttrein vanuit Venetië naar München heeft ook rijtuigen vanuit Rijeka (vertrek 20:50) aan de Kroatische kust en de Kroatische hoofdstad Zagreb (vertrek 21:23).  

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein naar Venetië eindigt in München, van waar jemet de ICE naar Nederland reist. De ICE stopt ook in Utrecht  en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Voor Noord-Holland stap je in Amsterdam uit. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht over.

Naar Brabant reis je via Venlo en stap je in Düsseldorf uit de ICE. Neem de ICE vanuit München om 7:27, aankomst in Düsseldorf om 12:31. Vertrek uit Düsseldorf om 12:49, overstappen in Venlo, aankomst in Eindhoven om 14:42. 

Naar Zuid-Limburg reis je via Keulen, Aachen en Heerlen. Vertrek om 6:52 uit München, stap over in Keulen Deutz en reis via Keulen Hbf, Aachen, Herzogenrath en Heerlen naar Maastricht. Aankomst om 14:07

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Venetië kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein van Venetië naar München;

– één voor de reis van München naar Nederland.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten nachttrein Venetië – München

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw. Kind
Zitplaats vanaf €39 vanaf €10
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €59 vanaf €30
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €69 vanaf €40
Slaapplaats economy 3-persoons coupé vanaf €79 vanaf €50
Slaapplaats economy 2-persoons coupé vanaf €99 vanaf €70
Slaapplaats economy 1-persoons coupé vanaf €139
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé vanaf €119 vanaf €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé vanaf €139 vanaf €90
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé vanaf €179

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Wenen vind je op de pagina over de Nightjet EN 40463/40236

Boeken ticket nachttrein München – Venetië

Dit ticket kan je zowel via de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) als de Deutsche Bahn kopen. Voordeel van de ÖBB is dat de boekingen veel eerder open gaan (180 dagen, tegen DB 90 dagen) en dat biedt meer kans op de laagste kortingstarieven. De website van de Deutsche Bahn is wel wat overzichtelijker en vraagt wat minder gegevens in te voeren.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten ICE München – Amsterdam

Van €39 tot €110, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van München naar elk station in Nederland.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €171 naar Amsterdam. Eerste klas Sparpreis ticket kost €70 tot €140. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Boeken ticket ICE München – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen veel minder dan volwassenen. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 tot €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: over het algemeen is het voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons coupé te boeken (vanaf €178). Dan heb je alleen wel kans dat er twee vreemden bij je in de coupé slapen. Je kan de familiecoupé alleen via de ÖBB boeken.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op deze Nightjet kost €12 per fiets. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken. Helaas kan je fiets alleen niet in de ICE mee.

Korting (spartarieven) of gewoon kaartje (Komfort/Flex)?

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB en de Sparpreis van de Deutsche Bahn DB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB of de Flexpreis van de DB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen. 

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Venetië

  vertrek

14:37

aankomst

08:24

overstappen

Frankfurt

München

ligplaats v.a.

€98 (all-in)

nachttrein
Nightjet
details en reistips

De nachttrein naar Venetië vertrekt uit München. Het betreft een van de zeer goeie Nightjet treinen van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Vanuit Amsterdam reis je met de ICE in twee etappes naar München. De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje.

ICE 127
Amsterdam Centraal 14:37
Utrecht Centraal 15:04
Arnhem Centraal 15:37
Frankfurt Hbf 18:30

Voor zowel de overstap in Frankfurt als München heb je normaal gesproken ruim voldoende tijd. Als de ICE uit Nederland vertraagd is en je de aansluiting in Frankfurt Hbf (net) dreigt te missen, kan je ook in Keulen (aankomst 17:18, vertrek 17:55) of Frankfurt Flughafen (aankomst 18:16, vertrek 18:52) op de latere ICE 613 stappen (aankomst München 22:26).

ICE 727
Frankfurt Hbf 18:54
München Hbf 22:05

Je kan natuurlijk de ICE van twee uur eerder uit Amsterdam nemen, zodat je ergens onderweg nog tijd hebt om te eten (maar dat kan ook in de ICE) en/of de stad in te lopen.

Nightjet EN40463
München Hbf 23:35
Udine 06:23
Venezia Santa Lucia 08:24

Tegen betaling van €12 kan je in deze trein je fiets meenemen in de nachttrein. Helaas kan dat niet in de ICE.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Venetië vertrekt uit München. Vanuit Nederlanz5e re5sd reis je daar met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de ICE. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo naar Düsseldorf. Vertrek om 15:19 of 16:19 (meer overstaptijd in München) uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 17:08/18:08. Vertrek uit Düsseldorf om 17:21/18:22, aankomst in München om 22:05/23:07. 

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Heerlen naar Aachen en Keulen. Vertrek om 15:19 of 16:19 (meer overstaptijd in München) uit Maastricht, overstappen in Heerlen, Herzogenrath, Aachen en Keulen/Frankfurt. Aankomst in München om 22:26 of 23:07. 

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in Midden- en Zuid-Italië: 

Vanuit Venetië Mestre (aankomst van de nachttrein uit München om 8:12) zijn er veel verbindingen naar diverse bestemmingen in Midden-Italië. Vertrek om 8:37 naar Bologna (aankomst 9:50), Florence (aankomst 10:30) en Rome (aankomst 12:10).

Voor de Adriatische kust vertrek je om 9:37 uit Venetië Mestre en stap je over in Bologna (aankomst 10:50, vertrek 11:42). Aankomst in Rimini om 12:34, Ancona (13:29), Pescara (14:40), Bari (17:21) en Brindisi (18:25).

Andere bestemmingen in Kroatië:

De nachttrein vanuit München naar Venetië heeft ook rijtuigen naar Rijeka (aankomst 9:20) aan de Kroatische kust en de Kroatische hoofdstad Zagreb (aankomst 8:36).  

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Venetië kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de reis vanuit Nederland naar München;

 – één voor de nachttrein van München naar Venetië.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten ICE Amsterdam – München

Van €39 tot €110, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar München.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €171 vanuit Amsterdam. Eerste klas Sparpreis ticket kost €70 tot €140. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Boeken ticket ICE Amsterdam – München

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kosten nachttrein München – Venetië

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw.
Zitplaats vanaf €39
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €59
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €69
Slaapplaats economy 3-persoons coupé vanaf €79
Slaapplaats economy 2-persoons coupé vanaf €99
Slaapplaats economy 1-persoons coupé vanaf €139
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé vanaf €119
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé vanaf €139
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé vanaf €179
Auto €89 Motor €45
Comfort Kind.
Zitplaats vanaf €10
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €30
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €40
Slaapplaats economy 3-persoons coupé vanaf €50
Slaapplaats economy 2-persoons coupé vanaf €70
Slaapplaats economy 1-persoons coupé
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé vanaf €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé vanaf €90
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Wenen vind je op de pagina over de Nightjet EN 40463/40236

Boeken ticket nachttrein München – Venetië

Dit ticket kan je zowel via de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) als de Deutsche Bahn kopen. Voordeel van de ÖBB is dat de boekingen veel eerder open gaan (180 dagen, tegen DB 90 dagen) en dat biedt meer kans op de laagste kortingstarieven. De website van de Deutsche Bahn is wel wat overzichtelijker en vraagt wat minder gegevens in te voeren.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen veel minder dan volwassenen. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 tot €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: over het algemeen is het voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons coupé te boeken (vanaf €178). Dan heb je alleen wel kans dat er twee vreemden bij je in de coupé slapen. Je kan de familiecoupé alleen via de ÖBB boeken.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op deze Nightjet kost €12 per fiets. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken. Helaas kan je fiets alleen niet in de ICE mee.

Korting (spartarieven) of gewoon kaartje (Komfort/Flex)?

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB en de Sparpreis van de Deutsche Bahn DB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB of de Flexpreis van de DB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen. 

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Venetië – Amsterdam

  vertrek

20:57

aankomst

15:28

overstappen

München

Düsseldorf

ligplaats v.a.

€98 (all-in)

nachttrein
Nightjet
details en reistips

De nachttrein uit Venetië eindgt in München. Het betreft een van de zeer goeie Nightjet treinen van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Wel een beetje erg voreg opstaan in deze trein. 

Nightjet EN40236
Venetië Santa Lucia 20:57
Udine 22:47
München Hbf 06:10

Van München reis je met de ICE in twee etappes via Düsseldorf naar Amsterdam. De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje. Voor zowel de overstap in München als Düsseldorf heb je normaal gesproken ruim voldoende tijd.  

ICE 612 ICE 726
München Hbf 07:27 07:55
Frankfurt Hbf 11:04
Düsseldorf Hbf 12:31 12:48

Je kan ook een eerdere ICE uit München nemen (vertrek 7:27) en in Düsseldorf overstappen (aankomst 12:31) op de ICE naar Nederland (vertrek 13:09).

ICE 220 naar Amsterdam
Frankfurt Hbf 11:29
Düsseldorf Hbf 13:09
Arnhem Centraal 14:28
Utrecht Centraal 15:00
Amsterdam Centraal 15:28

Tegen betaling van €12 kan je in deze trei4c5an je fiets meenemen. Helaas kan dat niet in de ICE.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Midden- en Zuid-Italië: 

Via Venetië (vertrek van de nachttrein naar München om 20:57) zijn er veel verbindingen naar diverse bestemmingen in Midden-Italië. Vertrek met de hierboven genoemde FrecciaRossa uit Rome om 16:50 en uit Bologna om 19:10. 

Vanaf de Adriatische kust vertrek je om 11:21 uit Brindisi, om 12:30 uit Bari om 15:11 uit Pescara, om 16:22 uit Ancona en om 17:17 uit Rimini. Overstappen in Bologna, aankomst Venetië Mestre om 20:08.

Overigens is het vanuit Midden en Zuid Italië sneller om via Parijs naar Amsterdam te reizen (zie reisoptie hierboven).

Andere vertrekplaatsen in Kroatië:

De nachttrein vanuit Venetië naar München heeft ook rijtuigen vanuit Rijeka (vertrek 20:50) aan de Kroatische kust en de Kroatische hoofdstad Zagreb (vertrek 21:23).  

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein naar Venetië eindigt in München, van waar jemet de ICE naar Nederland reist. De ICE stopt ook in Utrecht  en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Voor Noord-Holland stap je in Amsterdam uit. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht over.

Naar Brabant reis je via Venlo en stap je in Düsseldorf uit de ICE. Neem de ICE vanuit München om 7:27, aankomst in Düsseldorf om 12:31. Vertrek uit Düsseldorf om 12:49, overstappen in Venlo, aankomst in Eindhoven om 14:42. 

Naar Zuid-Limburg reis je via Keulen, Aachen en Heerlen. Vertrek om 6:52 uit München, stap over in Keulen Deutz en reis via Keulen Hbf, Aachen, Herzogenrath en Heerlen naar Maastricht. Aankomst om 14:07

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Venetië kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein van Venetië naar München;

– één voor de reis van München naar Nederland.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten nachttrein Venetië – München

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw.
Zitplaats vanaf €39
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €59
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €69
Slaapplaats economy 3-persoons coupé vanaf €79
Slaapplaats economy 2-persoons coupé vanaf €99
Slaapplaats economy 1-persoons coupé vanaf €139
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé vanaf €119
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé vanaf €139
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé vanaf €179
Auto €89 Motor €45
Comfort Kind.
Zitplaats vanaf €10
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €30
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €40
Slaapplaats economy 3-persoons coupé vanaf €50
Slaapplaats economy 2-persoons coupé vanaf €70
Slaapplaats economy 1-persoons coupé
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé vanaf €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé vanaf €90
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Wenen vind je op de pagina over de Nightjet EN 40463/40236

Boeken ticket nachttrein München – Venetië

Dit ticket kan je zowel via de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) als de Deutsche Bahn kopen. Voordeel van de ÖBB is dat de boekingen veel eerder open gaan (180 dagen, tegen DB 90 dagen) en dat biedt meer kans op de laagste kortingstarieven. De website van de Deutsche Bahn is wel wat overzichtelijker en vraagt wat minder gegevens in te voeren.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten ICE München – Amsterdam

Van €39 tot €110, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van München naar elk station in Nederland.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €171 naar Amsterdam. Eerste klas Sparpreis ticket kost €70 tot €140. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Boeken ticket ICE München – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen veel minder dan volwassenen. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 tot €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: over het algemeen is het voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons coupé te boeken (vanaf €178). Dan heb je alleen wel kans dat er twee vreemden bij je in de coupé slapen. Je kan de familiecoupé alleen via de ÖBB boeken.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op deze Nightjet kost €12 per fiets. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken. Helaas kan je fiets alleen niet in de ICE mee.

Korting (spartarieven) of gewoon kaartje (Komfort/Flex)?

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB en de Sparpreis van de Deutsche Bahn DB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB of de Flexpreis van de DB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen. 

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Reis met de Nightjet vanuit Düsseldorf

Amsterdam – Venetië

  vertrek

18:37

aankomst

14:40

overstappen

Keulen Innsbruck Verona

ligplaats v.a.

€117

(all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips

Naar Venetië kan je ook reizen door vanuit Keulen de nachttrein naar Innsbruck te nemen. Vanuit Amsterdam reis je normaal gesproken met de ICE naar Keulen.  Je kan ook gebruik maken van de stoptrein die vanuit Arnhem naar Düsseldorf rijdt.

Vanuit Innsbruck maak je een spectaculaire rit met de Eurocity over de Brennerpas naar Italië. Met een overstap in Verona bereik je Venetië.

De overstap met de ICE 221 is met 8 of 9 minuten wel krap. De bedoeling is dat de nachttrein wel even wacht als de ICE vertraagd is (tot 10 minuten ongeveer). In geval van nood kan je nog doorreizen naar Frankfurt en daar om 23:53 op de nachttrein stappen, maar dan heb je veel gedoe en een korte nacht.

Neem als het even kan de vroege ICE 129 van 16:32 uit Amsterdam. Dan heb je in Düsseldorf of Keulen rustig de tijd om wat te eten en te drinken.

ICE 129 ICE 221
Amsterdam Centraal 16:37 18:37
Utrecht Centraal 17:04 19:04
Arnhem Centraal 17:37 19:37
Düsseldorf Hbf 18:46 20:46
Köln Hbf 19:12 21:12

Je kan zowel in Keulen als in Düsseldorf overstappen van de ICE op de nachttrein. Omdat de aansluiting wat krap is, kan je beter in Keulen overstappen, want daar komt de nachttrein op hetzelfde perron aan de overkant. Als je genoeg tijd hebt is overstappen in Düsseldorf wat relaxter, omdat de nachttrein daar begint. Dan ben je de eerste, is er vaak wat meer tijd om in te stappen en kan je ook iets langer slapen.

De stoptrein Arnhem – Düsseldorf biedt ook mogelijkheden, maar het is wel een langdurige rit in een veel minder aantrekkelijke trein. De aankomsttijd in Düsseldorf (20:33) is wel gunstig voor overstap op de Nightjet. Echter, de reis vanuit Amsterdam (vertrek 17:25) duurt al met al een uur langer dan met de ICE. Bovendien gelden voordelige Sparpreis tarieven niet op deze stoptrein en wel voor de ICE. 

NJ 421 naar Innsbruck
Düsseldorf Hbf 20:54
Köln Hbf 21:21
München Hbf 07:05
Innsbruck Hbf 09:14

In deze nachttrein kunnen drie dagen per week auto’s en motoren mee. Vanuit Düsseldorf is dat op woensdag, vrijdag en zondagavond. Je moet je dan uiterlijk 45 minuten voor vertrek in Düsseldorf melden. Voor de kosten, zie informatie hieronder. Voor alle details, zoals de locatie waar je je moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland. Tegen betaling van €12 kan je in deze trein je fiets meenemen.

Vanuit Innsbruck reis je met twee Eurocity’s naar Venetië.

 • Om 9:24 vertrekt EC81 vanuit Innsbruck naar Bologna (aankomst 14:07). Deze stopt ook in Bolzano (11:27) en Verona (12:56).
 • In Verona stap je over op EC37 naar Venetië (aankomst 14:40). 

Als je de aansluiting van 10 minuten in Innsbruck te krap vindt, kan je ook al in München overstappen (daar heb je 29 minuten). De volgende trein gaat twee uur later (EC85, vertrek om 11:24).

Beide Eurocity’s beschikken over een echt restaurant, dus tijdens ontbijt, koffie en lunch kan je rustig de landschappen genieten. In beide Eurocity’s kan je ook fietsen meenemen.   

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Innsbruck vertrekt uit Düsseldorf en stopt ook in Keulen. Vanuit Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je daar normaal gesproken met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE en de stoptrein naar Düsseldorf, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de ICE of de intercity/stoptrein. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo direct naar Düsseldorf. Vertrek om 18:19 uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 20:08.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Heerlen naar Düsseldorf. Vertrek om 18:19 uit Maastricht, overstappen in Heerlen en Herzogenrath, aankomst in Düsseldorf om 20:34. 

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in Italië:

Met EC81 vanuit Innsbruck kan je ook door reizen naar Bologna (aankomst 14:07), alwaar je over kan stappen voor Florence (vertrek 14:25, aankomst 14:59) of zelfs Rome (aankomst 16:40).   

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Venetië kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in delen te boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de reis vanuit Nederland naar Düsseldorf/Keulen;

 – één voor de nachttrein van Düsseldorf/Keulen naar Innsbruck;

– één voor de reis met de Eurocity van Innsbruck naar Verona;

– één voor de reis met de Eurocity van Verona naar Venetië. 

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten Amsterdam – Düsseldorf

Kosten van je reis per ICE bedragen €19 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf of Keulen, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €60 vanuit Amsterdam en €22,50 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €39 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Boeken ticket Amsterdam – Düsseldorf

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kosten nachttrein Düsseldorf – Innsbruck

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volwassenen Kinderen
Zitplaats vanaf €39 vanaf €10
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €59 vanaf €30
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €69 vanaf €40
Slaapplaats economy 3-persoons coupé vanaf €79 vanaf €50
Slaapplaats economy 2-persoons coupé vanaf €99 vanaf €70
Slaapplaats economy 1-persoons coupé vanaf €139
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé vanaf €119 vanaf €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé vanaf €139 vanaf €90
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé vanaf €179
Auto €99/114 Motor €59/69

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Innsbruck vind je op de pagina over de Nightjet EN 421/420

Boeken ticket nachttrein Düsseldorf – Innsbruck

Dit ticket kan je het beste via de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. De tarieven voor zitplaatsen en slaapplaatsen zijn voordeliger dan bij de Deutsche Bahn (DB). Verder gaan boekingen bij de ÖBB veel eerder open (180 dagen, tegen DB 90 dagen) en dat biedt meer kans op de laagste kortingstarieven.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten en tickets Innsbruck – Venetië

Helaas zal je dus zelfs het ticket van Innsbruck naar Venetië in twee delen moeten boeken, aangezien je in Verona moet overstappen.

EC81: Innsbruck Hbf (9:24) – Verona Porta Nuova (12:56) boek je het beste op de site van de ÖBB – kosten vanaf €24.

EC37: Verona Porta Nuova (13:30) – Venezia Santa Lucia (14:40) boek je via de website van Trenitalia – kosten vanaf ongeveer €15. Andere (regionale) treinen zijn voordeliger. Het boeken via deze site gaat prima. Eventuele tips via The Man in Seat Sixty-One.

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen veel minder dan volwassenen. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

In de ICE reizen kinderen van 5 tot 15 jaar gratis mee. In Italië krijgen zij 50% korting.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 tot €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: over het algemeen is het voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons coupé te boeken (vanaf €178). Dan heb je alleen wel kans dat er twee vreemden bij je in de coupé slapen.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op deze Nightjet kost €12 per fiets. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken. Je fiets kan je alleen niet in de ICE meenemen, dus je zal met de fiets vanuit Nederland via Venlo naar Düsseldorf moeten reizen. In de Eurocity’s kan je ook je fiets meenemen. In ieder geval kan je dat op de website van de ÖBB eenvoudig aanvinken.

Auto of motor meenemen

Super handig om je eigen auto mee te nemen op reis. En niet duur! Naar Innsbruck kan dat drie dagen in de week. Heenreis op woensdag (€99), vrijdag en zondag (€114). Terugreis op dinsdag, donderdag (€99) en zaterdag (€114). De tarieven voor motoren zijn €59/€69. Je kan online boeken bij de Oostenrijkse spoorwegen (in het engels). Je boekt daar ook een kaartje voor alle meereizende personen bij.   

Korting (spartarieven) of gewoon kaartje (Komfort/Flex)?

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB, de Sparpreis van de Deutsche Bahn DB en de Super Economy van TrenItalia. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB of de Flexpreis van de DB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen. 

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Venetië – Amsterdam  

  vertrek

15:20

aankomst

11:28

overstappen

Verona München Düsseldorf

ligplaats v.a.

€117

(all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips

Je kan vanuit Venetië via Innsbruck met de nachttrein naar Nederland reizen. Tot Verona reis je met een Italiaanse sneltrein. Vervolgens met de Eurocity prachtig over de Brennerpas naar Innsbruck. De nachttrein uit Innsbruck eindgt in Düsseldorf. Van daar uit reis je normaal gesproken met de ICE naar Amsterdam. Zowel de Italiaanse trein, de Eurocity als de ICE zijn lekker luxe en hebben allemaal een restauratie voor een hapje en drankje.

Je reis naar Innsbruck vanuit Venetië:

 • Om 15:20 vertrekt ES8720 uit Venetië naar Verona (aankomst 16:30).
 • In Verona stap je over op EC37 naar Innsbruck (vertrek 17:02, aankomst 20:36). 

Als je de aansluiting van 8 minuten in Innsbruck dreigt te missen, kan je met de EuroCity doorreizen naar München (daar heb je 25 minuten de tijd).

NJ 420 naar Düsseldorf
Innsbruck Hbf 20:44
München Hbf 22:52
Köln Hbf 08:15
Düsseldorf Hbf 08:42

Je kan in Düsseldorf of Keulen overstappen. De eerste optie is logischer omdat de nachttrein daar eindigt. In beide gevallen heb je ongeveer 30 minuten overstaptijd. Dat moet voldoende zijn. Als je de ICE mist, vertrekt er om 9:26 uur nog een stoptrein naar Arnhem. En er gaat twee uur later weer een ICE.

ICE 220 naar Amsterdam
Köln Hbf 08:44
Düsseldorf Hbf 09:13
Arnhem Centraal 10:28
Utrecht Centraal 11:00
Amsterdam Centraal 11:28

In deze nachttrein kunnen drie dagen per week auto’s en motoren mee. Vanuit Innsbruck is dat op dinsdag-, donderdag- en zaterdagavond. Je moet je dan uiterlijk 45 minuten voor vertrek in Innsbruck melden. Voor de kosten, zie informatie hieronder. Voor alle details, zoals de locatie waar jeje moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland. 

Tegen betaling van €12 kan je in deze trein je fiets meenemen. Dat kan ook in de treinen van Venetië naar Innsbruck, maar niet in de ICE (dus zal je met een fiets via Venlo moeten reizen).

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Italië:

Om 15:52 vertrekt vanuit Bologna EC188 naar München, aankomst Innsbruck om 20:36). Deze stopt ook in Verona (17:02) en Bolzano (18:34). Je reist over de prachtige Brennerpas. Als je de aansluiting van 8 minuten in Innsbruck dreigt te missen, kan je met de EuroCity doorreizen naar München (daar heb je 25 minuten de tijd). Er gaat er ook een trein twee uur eerder. Deze rijdt rechtstreeks vanuit Venetië (vertrek 13:50), dus je bent met twee keer overstappen vanuit Venetië in Amsterdam (en een mooie treinreis erbij).

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit Innsbruck eindgt in Düsseldorf en stopt ook in Keulen. Naar Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je met de ICE verder. Deze stopt ook in Arnhem en Utrecht. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de ICE naar Amsterdam. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht uit de ICE.

Naar Brabant en Limburg reis je vanuit Keulen direct via Venlo. Vertrek om 8:25 uit Keulen, overstappen in Mönchengladbach en Venlo, aankomst in Eindhoven om 10:58. Voor Maastricht (aankomst 11:04) reis vanuit Venlo via Roermond.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Venetië kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in delen te boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis van Venetië naar Verona;

– één voor de reis met de Eurocity van Verona naar Innsbruck;

– één voor de nachttrein van Innsbruck naar Düsseldorf;

– één voor de reis van Düsseldorf naar Nederland. 

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten en tickets Venetië – Innsbruck

Helaas zal je dus zelfs het ticket van Innsbruck naar Venetië in twee delen moeten boeken, aangezien je in Verona moet overstappen.

ES8720: Venezia Santa Lucia (15:20) – Verona Porta Nuova (16:30) boek je via de website van Trenitalia – kosten vanaf €15. Andere (regionale) treinen zijn voordeliger. Het boeken via deze site gaat prima. Eventuele tips via The Man in Seat Sixty-One.

EC82: Verona Porta Nuova (17:02) – Innsbruck Hbf (20:36) boek je het beste op de site van de ÖBB – kosten vanaf €24.

Kosten nachttrein Innsbruck – Düsseldorf

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volwassenen Kinderen
Zitplaats vanaf €39 vanaf €10
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €59 vanaf €30
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €69 vanaf €40
Slaapplaats economy 3-persoons coupé vanaf €79 vanaf €50
Slaapplaats economy 2-persoons coupé vanaf €99 vanaf €70
Slaapplaats economy 1-persoons coupé vanaf €139
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé vanaf €119 vanaf €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé vanaf €139 vanaf €90
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé vanaf €179
Auto €99/114 Motor €59/69

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Innsbruck vind je op de pagina over de Nightjet EN 421/420

Boeken ticket nachttrein Innsbruck – Düsseldorf

Dit ticket kan je het beste via de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. De tarieven voor zitplaatsen en slaapplaatsen zijn voordeliger dan bij de Deutsche Bahn (DB). Verder gaan boekingen bij de ÖBB veel eerder open (180 dagen, tegen DB 90 dagen) en dat biedt meer kans op de laagste kortingstarieven.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten Düsseldorf – Amsterdam

Van €19 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van Düsseldorf of Keulen naar elk station in Nederland, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €60 vanuit Amsterdam en €22,50 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €39 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Boeken ticket Düsseldorf – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen veel minder dan volwassenen. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

In de ICE reizen kinderen van 5 tot 15 jaar gratis mee. In Italië krijgen zij 50% korting.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 tot €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: over het algemeen is het voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons coupé te boeken (vanaf €178). Dan heb je alleen wel kans dat er twee vreemden bij je in de coupé slapen.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op deze Nightjet kost €12 per fiets. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken. Je fiets kan je alleen niet in de ICE meenemen, dus je zal met de fiets vanuit Nederland via Venlo naar Düsseldorf moeten reizen. In de Eurocity’s kan je ook je fiets meenemen. In ieder geval kan je dat op de website van de ÖBB eenvoudig aanvinken.

Auto of motor meenemen

Super handig om je eigen auto mee te nemen op reis. En niet duur! Vanuit Innsbruck kan dat drie dagen in de week. Heenreis op woensdag (€99), vrijdag en zondag (€114). Terugreis op dinsdag, donderdag (€99) en zaterdag (€114). De tarieven voor motoren zijn €59/€69. Je kan online boeken bij de Oostenrijkse spoorwegen (in het engels). Je boekt daar ook een kaartje voor alle meereizende personen bij. 

Korting (spartarieven) of gewoon kaartje (Komfort/Flex)

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB, de Sparpreis van de Deutsche Bahn DB en de Super Economy van TrenItalia. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB of de Flexpreis van de DB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen. 

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Venetië

  vertrek

18:37

aankomst

14:40

overstappen
Keulen Innsbruck Verona
ligplaats v.a.

€117

(all-in)

nachttrein
Nightjet
details en reistips

Naar Venetië kan je ook reizen door vanuit Keulen de nachttrein naar Innsbruck te nemen. Vanuit Amsterdam reis je normaal gesproken met de ICE naar Keulen. Je kan ook gebruik maken van de stoptrein die vanuit Arnhem naar Düsseldorf rijdt.

Vanuit Innsbruck maak je een spectaculaire rit met de Eurocity over de Brennerpas naar Italië. Met een overstap in Verona bereik je Venetië.

De overstap met de ICE 221 is met 8 of 9 minuten wel krap. De bedoeling is dat de nachttrein wel even wacht als de ICE vertraagd is (tot 10 minuten ongeveer). In geval van nood kan je nog doorreizen naar Frankfurt en daar om 23:53 op de nachttrein stappen, maar dan heb je veel gedoe en een korte nacht.

Neem als het even kan de vroege ICE 129 van 16:32 uit Amsterdam. Dan heb je in Düsseldorf of Keulen rustig de tijd om wat te eten en te drinken.

ICE 129
Amsterdam Centraal 16:37
Utrecht Centraal 17:04
Arnhem Centraal 17:37
Düsseldorf Hbf 18:46
Köln Hbf 19:12
ICE 221
Amsterdam Centraal 18:37
Utrecht Centraal 19:04
Arnhem Centraal 19:37
Düsseldorf Hbf 20:46
Köln Hbf 21:12

Je kan zowel in Keulen als in Düsseldorf overstappen van de ICE op de nachttrein. Omdat de aansluiting wat krap is, kan je beter in Keulen overstappen, want daar komt de nachttrein op hetzelfde perron aan de overkant. Als je genoeg tijd hebt is overstappen in Düsseldorf wat relaxter, omdat de nachttrein daar begint. Dan ben je de eerste, is er vaak wat meer tijd om in te stappen en kan je ook iets langer slapen.

De stoptrein Arnhem – Düsseldorf biedt ook mogelijkheden, maar het is wel een langdurige rit in een veel minder aantrekkelijke trein. De aankomsttijd in Düsseldorf (20:33) is wel gunstig voor overstap op de Nightjet. Echter, de reis vanuit Amsterdam (vertrek 17:25) duurt al met al een uur langer dan met de ICE. Bovendien gelden voordelige Sparpreis tarieven niet op deze stoptrein en wel voor de ICE. 

NJ 421 naar Innsbruck
Düsseldorf Hbf 20:54
Köln Hbf 21:21
München Hbf 07:05
Innsbruck Hbf 09:14

In deze nachttrein kunnen drie dagen per week auto’s en motoren mee. Vanuit Düsseldorf is dat op woensdag, vrijdag en zondagavond. Je moet je dan uiterlijk 45 minuten voor vertrek in Düsseldorf melden. Voor de kosten, zie informatie hieronder. Voor alle details, zoals de locatie waar je je moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland. Tegen betaling van €12 kan je in deze trein je fiets meenemen.

Vanuit Innsbruck reis je met twee Eurocity’s naar Venetië.

 • Om 9:24 vertrekt EC81 vanuit Innsbruck naar Bologna (aankomst 14:07). Deze stopt ook in Bolzano (11:27) en Verona (12:56).
 • In Verona stap je over op EC37 naar Venetië (aankomst 14:40). 

Als je de aansluiting van 10 minuten in Innsbruck te krap vindt, kan je ook al in München overstappen (daar heb je 29 minuten). De volgende trein gaat twee uur later (EC85, vertrek om 11:24).

Beide Eurocity’s beschikken over een echt restaurant, dus tijdens ontbijt, koffie en lunch kan je rustig de landschappen genieten. In beide Eurocity’s kan je ook fietsen meenemen.   

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Innsbruck vertrekt uit Düsseldorf en stopt ook in Keulen. Vanuit Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je daar normaal gesproken met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE of de stoptrein. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de ICE of de intercity/stoptrein. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo direct naar Düsseldorf. Vertrek om 18:19 uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 20:08.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Heerlen naar Düsseldorf. Vertrek om 18:19 uit Maastricht, overstappen in Heerlen en Herzogenrath, aankomst in Düsseldorf om 20:34. 

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in Italië:

Met EC81 vanuit Innsbruck kan je ook door reizen naar Bologna (aankomst 14:07), alwaar je over kan stappen voor Florence (vertrek 14:25, aankomst 14:59) of zelfs Rome (aankomst 16:40).   

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Venetië kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in delen te boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de reis vanuit Nederland naar Düsseldorf/Keulen;

 – één voor de nachttrein van Düsseldorf/Keulen naar Innsbruck;

– één voor de reis met de Eurocity van Innsbruck naar Verona;

– één voor de reis met de Eurocity van Verona naar Venetië. 

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten Amsterdam – Düsseldorf

Kosten van je reis per ICE bedragen €19 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf of Keulen, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €60 vanuit Amsterdam en €22,50 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €39 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Boeken ticket Amsterdam – Düsseldorf

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kosten nachttrein Düsseldorf – Innsbruck

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw.
Zitplaats vanaf €39
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €59
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €69
Slaapplaats economy 3-persoons coupé vanaf €79
Slaapplaats economy 2-persoons coupé vanaf €99
Slaapplaats economy 1-persoons coupé vanaf €139
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé vanaf €119
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé vanaf €139
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé vanaf €179
Auto €89 Motor €45
Comfort Kind.
Zitplaats vanaf €10
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €30
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €40
Slaapplaats economy 3-persoons coupé vanaf €50
Slaapplaats economy 2-persoons coupé vanaf €70
Slaapplaats economy 1-persoons coupé
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé vanaf €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé vanaf €90
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Innsbruck vind je op de pagina over de Nightjet EN 421/420

Boeken ticket nachttrein Düsseldorf – Innsbruck

Dit ticket kan je het beste via de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. De tarieven voor zitplaatsen en slaapplaatsen zijn voordeliger dan bij de Deutsche Bahn (DB). Verder gaan boekingen bij de ÖBB veel eerder open (180 dagen, tegen DB 90 dagen) en dat biedt meer kans op de laagste kortingstarieven.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten en tickets Innsbruck – Venetië

Helaas zal je dus zelfs het ticket van Innsbruck naar Venetië in twee delen moeten boeken, aangezien je in Verona moet overstappen.

EC81: Innsbruck Hbf (9:24) – Verona Porta Nuova (12:56) boek je het beste op de site van de ÖBB – kosten vanaf €24.

EC37: Verona Porta Nuova (13:30) – Venezia Santa Lucia (14:40) boek je via de website van Trenitalia – kosten vanaf ongeveer €15. Andere (regionale) treinen zijn voordeliger. Het boeken via deze site gaat prima. Eventuele tips via The Man in Seat Sixty-One.

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen veel minder dan volwassenen. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

In de ICE reizen kinderen van 5 tot 15 jaar gratis mee. In Italië krijgen zij 50% korting.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 tot €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: over het algemeen is het voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons coupé te boeken (vanaf €178). Dan heb je alleen wel kans dat er twee vreemden bij je in de coupé slapen.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op deze Nightjet kost €12 per fiets. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken. Je fiets kan je alleen niet in de ICE meenemen, dus je zal met de fiets vanuit Nederland via Venlo naar Düsseldorf moeten reizen. In de Eurocity’s kan je ook je fiets meenemen. In ieder geval kan je dat op de website van de ÖBB eenvoudig aanvinken.

Auto of motor meenemen

Super handig om je eigen auto mee te nemen op reis. En niet duur! Naar Innsbruck kan dat drie dagen in de week. Heenreis op woensdag (€99), vrijdag en zondag (€114). Terugreis op dinsdag, donderdag (€99) en zaterdag (€114). De tarieven voor motoren zijn €59/€69. Je kan online boeken bij de Oostenrijkse spoorwegen (in het engels). Je boekt daar ook een kaartje voor alle meereizende personen bij.   

Korting (spartarieven) of gewoon kaartje (Komfort/Flex)?

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB, de Sparpreis van de Deutsche Bahn DB en de Super Economy van TrenItalia. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB of de Flexpreis van de DB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen. 

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Venetië – Amsterdam

  vertrek

15:20

aankomst

11:28

overstappen
Verona München Düsseldorf
ligplaats v.a.

€117

(all-in)

nachttrein
Nightjet
details en reistips

Je kan vanuit Venetië via Innsbruck met de nachttrein naar Nederland reizen. Tot Verona reis je met een Italiaanse sneltrein. Vervolgens met de Eurocity prachtig over de Brennerpas naar Innsbruck. De nachttrein uit Innsbruck eindgt in Düsseldorf. Van daar uit reis je normaal gesproken met de ICE naar Amsterdam. Zowel de Italiaanse trein, de Eurocity als de ICE zijn lekker luxe en hebben allemaal een restauratie voor een hapje en drankje.

Je reis naar Innsbruck vanuit Venetië:

 • Om 15:20 vertrekt ES8720 uit Venetië naar Verona (aankomst 16:30).
 • In Verona stap je over op EC37 naar Innsbruck (vertrek 17:02, aankomst 20:36). 

Als je de aansluiting van 8 minuten in Innsbruck dreigt te missen, kan je met de EuroCity doorreizen naar München (daar heb je 25 minuten de tijd).

NJ 420 naar

Düsseldorf

Innsbruck Hbf 20:44
München Hbf 22:52
Köln Hbf 08:15
Düsseldorf Hbf 08:42

Je kan in Düsseldorf of Keulen overstappen. De eerste optie is logischer omdat de nachttrein daar eindigt. In beide gevallen heb je ongeveer 30 minuten overstaptijd. Dat moet voldoende zijn. Als je de ICE mist, vertrekt er om 9:26 uur nog een stoptrein naar Arnhem. En er gaat twee uur later weer een ICE.

ICE 220 naar Amsterdam
Köln Hbf 08:44
Düsseldorf Hbf 09:13
Arnhem Centraal 10:28
Utrecht Centraal 11:00
Amsterdam Centraal 11:28

In deze nachttrein kunnen drie dagen per week auto’s en motoren mee. Vanuit Innsbruck is dat op dinsdag-, donderdag- en zaterdagavond. Je moet je dan uiterlijk 45 minuten voor vertrek in Innsbruck melden. Voor de kosten, zie informatie hieronder. Voor alle details, zoals de locatie waar jeje moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland. 

Tegen betaling van €12 kan je in deze trein je fiets meenemen. Dat kan ook in de treinen van Venetië naar Innsbruck, maar niet in de ICE (dus zal je met een fiets via Venlo moeten reizen).

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Italië:

Om 15:52 vertrekt vanuit Bologna EC188 naar München, aankomst Innsbruck om 20:36). Deze stopt ook in Verona (17:02) en Bolzano (18:34). Je reist over de prachtige Brennerpas. Als je de aansluiting van 8 minuten in Innsbruck dreigt te missen, kan je met de EuroCity doorreizen naar München (daar heb je 25 minuten de tijd). Er gaat er ook een trein twee uur eerder. Deze rijdt rechtstreeks vanuit Venetië (vertrek 13:50), dus je bent met twee keer overstappen vanuit Venetië in Amsterdam (en een mooie treinreis erbij).

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit Innsbruck eindgt in Düsseldorf en stopt ook in Keulen. Naar Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je met de ICE verder. Deze stopt ook in Arnhem en Utrecht. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de ICE naar Amsterdam. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht uit de ICE.

Naar Brabant en Limburg reis je vanuit Keulen direct via Venlo. Vertrek om 8:25 uit Keulen, overstappen in Mönchengladbach en Venlo, aankomst in Eindhoven om 10:58. Voor Maastricht (aankomst 11:04) reis vanuit Venlo via Roermond.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Venetië kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in delen te boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis van Venetië naar Verona;

– één voor de reis met de Eurocity van Verona naar Innsbruck;

– één voor de nachttrein van Innsbruck naar Düsseldorf;

– één voor de reis van Düsseldorf naar Nederland. 

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten en tickets Venetië – Innsbruck

Helaas zal je dus zelfs het ticket van Innsbruck naar Venetië in twee delen moeten boeken, aangezien je in Verona moet overstappen.

ES8720: Venezia Santa Lucia (15:20) – Verona Porta Nuova (16:30) boek je via de website van Trenitalia – kosten vanaf ongeveer €15. Andere (regionale) treinen zijn voordeliger. Het boeken via deze site gaat prima. Eventuele tips via The Man in Seat Sixty-One.

EC82: Verona Porta Nuova (17:02) – Innsbruck Hbf (20:36) boek je het beste op de site van de ÖBB – kosten vanaf €24.

Kosten nachttrein Innsbruck – Düsseldorf

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw.
Zitplaats vanaf €39
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €59
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €69
Slaapplaats economy 3-persoons coupé vanaf €79
Slaapplaats economy 2-persoons coupé vanaf €99
Slaapplaats economy 1-persoons coupé vanaf €139
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé vanaf €119
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé vanaf €139
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé vanaf €179
Auto €89 Motor €45
Comfort Kind.
Zitplaats vanaf €10
Ligplaats 6-persoons coupé vanaf €30
Ligplaats 4-persoons coupé vanaf €40
Slaapplaats economy 3-persoons coupé vanaf €50
Slaapplaats economy 2-persoons coupé vanaf €70
Slaapplaats economy 1-persoons coupé
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé vanaf €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé vanaf €90
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Innsbruck vind je op de pagina over de Nightjet EN 421/420

Boeken ticket nachttrein Innsbruck – Düsseldorf

Dit ticket kan je het beste via de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. De tarieven voor zitplaatsen en slaapplaatsen zijn voordeliger dan bij de Deutsche Bahn (DB). Verder gaan boekingen bij de ÖBB veel eerder open (180 dagen, tegen DB 90 dagen) en dat biedt meer kans op de laagste kortingstarieven.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten Düsseldorf – Amsterdam

Van €19 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van Düsseldorf of Keulen naar elk station in Nederland, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €60 vanuit Amsterdam en €22,50 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €39 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Boeken ticket Düsseldorf – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen veel minder dan volwassenen. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

In de ICE reizen kinderen van 5 tot 15 jaar gratis mee. In Italië krijgen zij 50% korting.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 tot €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: over het algemeen is het voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons coupé te boeken (vanaf €178). Dan heb je alleen wel kans dat er twee vreemden bij je in de coupé slapen.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op deze Nightjet kost €12 per fiets. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken. Je fiets kan je alleen niet in de ICE meenemen, dus je zal met de fiets vanuit Nederland via Venlo naar Düsseldorf moeten reizen. In de Eurocity’s kan je ook je fiets meenemen. In ieder geval kan je dat op de website van de ÖBB eenvoudig aanvinken.

Auto of motor meenemen

Super handig om je eigen auto mee te nemen op reis. En niet duur! Vanuit Innsbruck kan dat drie dagen in de week. Heenreis op woensdag (€99), vrijdag en zondag (€114). Terugreis op dinsdag, donderdag (€99) en zaterdag (€114). De tarieven voor motoren zijn €59/€69. Je kan online boeken bij de Oostenrijkse spoorwegen (in het engels). Je boekt daar ook een kaartje voor alle meereizende personen bij.  

Korting (spartarieven) of gewoon kaartje (Komfort/Flex)

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB, de Sparpreis van de Deutsche Bahn DB en de Super Economy van TrenItalia. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB of de Flexpreis van de DB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen. 

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Reis met de autoslaaptrein via Düsseldorf (niet dagelijks)…

…met de auto, motor of fiets…

Düsseldorf – Verona

  vertrek

18:36

aankomst

08:20

overstappen

ligplaats v.a.

€816 (gezin+auto)

nachttrein

Autoslaaptrein Verona

let op Alleen op vrijdagen half mei – september
details en reistips

Naar Venetië en andere bestemmingen in het noorden en midden van Italië kan je ook reizen door vanuit Düsseldorf de autoslaaptrein van de Treinreiswinkel naar Verona te nemen. Deze trein rijdt elke vrijdagavond van 19 mei t/m 29 september. 

Het meenemen van je eigen auto op de trein is een interessante optie. Je gaat heerlijk op reis met de trein, maar hebt op je bestemming wel je eigen auto direct beschikbaar. Het scheelt je veel kilometers achter het stuur en het is zeer tijdsefficiënt, want je slaapt ’s nachts en kan de volgende ochtend uitgeslapen aan je vakantie beginnen. Ook je motorfiets of fiets kan op de trein, maar je kan de trein ook gewoon zonder voertuig gebruiken.

Met de auto, motor of fiets kan je in Düsseldorf inchecken van 15:00 tot 17:15. Je moet aan de achterzijde van het hauptbahnhof zijn:

Schlägelstraße
40227 Düsseldorf
GPS: 51.22103, 6.79732
Bekijk via Google Maps

Dan heb je in Düsseldorf rustig de tijd om wat te eten en te drinken. Overigens kan dat ook in de autoslaaptrein, want er is een restauratiewagon!

Autoslaaptrein naar Verona
Düsseldorf Hbf 18:36
Verona Porta Nuova 8:20

Tegen betaling van €24 kan je in deze trein je fiets meenemen. 

Andere handige autoslaaptreinen:

De Treinreiswinkel rijdt ook een autoslaaptrein naar Livorno in Italië. Deze vertrekt ook uit Düsseldorf. Hij rijdtt alleen van 5 juli t/m 31 augustus, heen op woensdagavond en terug op donderdagavond. Meer informatie vind je op de website van de Treinreiswinkel

Een andere handige autoslaaptrein is de Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB vanuit Düsseldorf naar Innsbruck. Met deze trein kan je relatief voordelig (vanaf €99 enkele reis) de auto meenemen naar Innsbruck. Alles over kosten en tickets boeken, op de Innsbruckpagina van Noord West Express.

kosten en tickets

De reis met de autoslaaptrein naar Verona boek je via de TreinreiswinkelVroeg boeken is in ieder geval belangrijk!

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering gegeven. De administratiekosten van het boeken bij de Treinreiswinkel zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Comfort Per persoon Per plaats, bij hele coupé
Ligplaats   5-persoons coupé van €99 tot €153 van €64 tot €121
Slaapplaats 3-persoons coupé van €113 tot €208

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de autoslaaptrein naar Verona, vind je op de pagina over de Autoslaaptrein Verona

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar. Je kan ook de hele coupé voor jezelf boeken. Bij de slaapplaatsen is dat zelfs de enige optie. 

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen slechts €40 voor een ligplaats / couchette. Voor de slaapplaatsen geldt er geen kinderkorting. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

De kosten voor het meenemen van voertuigen zijn als volgt:

Voertuigen Per stuk
Auto van €343 tot €383
Motor van €243 tot €293
Fiets €24

De tarieven verschillen per weekend.

TIP: 

Een andere handige autoslaaptrein is de Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB vanuit Düsseldorf naar Innsbruck. Met deze trein kan je relatief voordelig (vanaf €99 enkele reis) de auto meenemen naar Innsbruck. Alles over kosten en tickets boeken, op de Innsbruckpagina van Noord West Express.

 

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Verona – Düsseldorf 

  vertrek

16:15

aankomst

07:00

overstappen

ligplaats v.a.

€686 (gezin+auto)

nachttrein

Autoslaaptrein Verona

let op Alleen op zaterdagen half mei – september
details en reistips

Vanuit Venetië en andere bestemmingen in het noorden en midden van Italië kan je met de autoslaaptrein van de Treinreiswinkel naar Düsseldorf. Deze trein rijdt elke zaterdagavond van 20 mei t/m 30 september. 

Het meenemen van je eigen auto op de trein is een interessante optie. Je gaat heerlijk op reis met de trein, maar hebt op je bestemming wel je eigen auto direct beschikbaar. Het scheelt je veel kilometers achter het stuur en het is zeer tijdsefficiënt, want je slaapt ’s nachts en kan de volgende ochtend uitgeslapen aan je vakantie beginnen. Ook je motorfiets of fiets kan op de trein, maar je kan de trein ook gewoon zonder voertuig gebruiken.

Met de auto, motor of fiets kan je in Verona inchecken van 13:15 tot 15:15. Je moet aan de voorkant van het Porta Nuova station (hoofdstation) aan de rechterkant zijn:

Verona Porta Nuova
Piazza 25 Aprile, 37900
GPS: 45.429433, 10.98066
Bekijk via Google Maps

Je hebt in Verona dan de tijd om wat te eten en te drinken. Overigens kan dat ook in de autoslaaptrein, want er is een restauratiewagon!

Autoslaaptrein naar Verona
Verona Porta Nuova 16:15
Düsseldorf Hbf 7:o0

Tegen betaling van €24 kan je in deze trein je fiets meenemen. 

Andere handige autoslaaptreinen:

De Treinreiswinkel rijdt ook een autoslaaptrein vanuit Livorno in Italië. Deze vertrekt ook naar Düsseldorf. Hij rijdtt alleen van 5 juli t/m 31 augustus, heen op woensdagavond en terug op donderdagavond. Meer informatie vind je op de website van de Treinreiswinkel

Een andere handige autoslaaptrein is de Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB vanuit Innsbruck naar Düsseldorf. Met deze trein kan je relatief voordelig (vanaf €99 enkele reis) de auto meenemen. Alles over kosten en tickets boeken, op de Innsbruckpagina van Noord West Express.

kosten en tickets

De reis met de autoslaaptrein vanuit Verona boek je via de TreinreiswinkelVroeg boeken is in ieder geval belangrijk!

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering gegeven. De administratiekosten van het boeken bij de Treinreiswinkel zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Comfort Per persoon Per plaats, bij hele coupé
Ligplaats   5-persoons coupé van €99 tot €153 van €64 tot €121
Slaapplaats 3-persoons coupé van €113 tot €208

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de autoslaaptrein naar Verona, vind je op de pagina over de Autoslaaptrein Verona. 

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar. Je kan ook de hele coupé voor jezelf boeken. Bij de slaapplaatsen is dat zelfs de enige optie. 

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen slechts €40 voor een ligplaats / couchette. Voor de slaapplaatsen geldt er geen kinderkorting. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

De kosten voor het meenemen van voertuigen zijn als volgt:

Voertuigen Per stuk
Auto van €293 tot €363
Motor van €243 tot €293
Fiets €24

De tarieven verschillen per weekend.

TIP: 

Een andere handige autoslaaptrein is de Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB vanuit Innsbruck naar Düsseldorf. Met deze trein kan je relatief voordelig (vanaf €99 enkele reis) de auto meenemen naar Innsbruck. Alles over kosten en tickets boeken, op de Innsbuckpagina van Noord West Express.

 

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Düsseldorf – Verona

  vertrek

18:36

aankomst

08:20

overstappen
ligplaats v.a.

€816 (gezin +auto)

nachttrein
Auto slaaptrein Verona
let op
Alleen op vrijdagen half mei – september
details en reistips

Naar Venetië en andere bestemmingen in het noorden en midden van Italië kan je ook reizen door vanuit Düsseldorf de autoslaaptrein van de Treinreiswinkel naar Verona te nemen. Deze trein rijdt elke vrijdagavond van 19 mei t/m 29 september. 

Het meenemen van je eigen auto op de trein is een interessante optie. Je gaat heerlijk op reis met de trein, maar hebt op je bestemming wel je eigen auto direct beschikbaar. Het scheelt je veel kilometers achter het stuur en het is zeer tijdsefficiënt, want je slaapt ’s nachts en kan de volgende ochtend uitgeslapen aan je vakantie beginnen. Ook je motorfiets of fiets kan op de trein, maar je kan de trein ook gewoon zonder voertuig gebruiken.

Met de auto, motor of fiets kan je in Düsseldorf inchecken van 15:00 tot 17:15. Je moet aan de achterzijde van het hauptbahnhof zijn:

Schlägelstraße
40227 Düsseldorf
GPS: 51.22103, 6.79732
Bekijk via Google Maps

Dan heb je in Düsseldorf rustig de tijd om wat te eten en te drinken. Overigens kan dat ook in de autoslaaptrein, want er is een restauratiewagon!

Auto slaaptrein naar Verona
Düsseldorf Hbf 18:36
Verona Porta Nuova 8:20

Tegen betaling van €24 kan je in deze trein je fiets meenemen. 

Andere handige autoslaaptreinen:

De Treinreiswinkel rijdt ook een autoslaaptrein naar Livorno in Italië. Deze vertrekt ook uit Düsseldorf. Hij rijdtt alleen van 5 juli t/m 31 augustus, heen op woensdagavond en terug op donderdagavond. Meer informatie vind je op de website van de Treinreiswinkel

Een andere handige autoslaaptrein is de Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB vanuit Düsseldorf naar Innsbruck. Met deze trein kan je relatief voordelig (vanaf €99 enkele reis) de auto meenemen naar Innsbruck. Alles over kosten en tickets boeken, op de Innsbruckpagina van Noord West Express.

kosten en tickets

De reis met de autoslaaptrein naar Verona boek je via de TreinreiswinkelVroeg boeken is in ieder geval belangrijk!

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering gegeven. De administratiekosten van het boeken bij de Treinreiswinkel zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Comfort Per persoon
Ligplaats   5-persoons coupé van €133 tot €153

Comfort Per plaats, bij hele coupé
Ligplaats   5-persoons coupé van €105 tot €121
Slaapplaats 3-persoons coupé

van €181 tot €208

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de autoslaaptrein naar Verona, vind je op de pagina over de Autoslaaptrein Verona

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar. Je kan ook de hele coupé voor jezelf boeken. Bij de slaapplaatsen is dat zelfs de enige optie. 

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen slechts €40 voor een ligplaats / couchette. Voor de slaapplaatsen geldt er geen kinderkorting. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

De kosten voor het meenemen van voertuigen zijn als volgt:

Voertuigen Per stuk
Auto van €343 tot €383
Motor van €243 tot €293
Fiets €24

De tarieven verschillen per weekend.

TIP: 

Een andere handige autoslaaptrein is de Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB vanuit Düsseldorf naar Innsbruck. Met deze trein kan je relatief voordelig (vanaf €99 enkele reis) de auto meenemen naar Innsbruck. Alles over kosten en tickets boeken, op de Innsbruckpagina van Noord West Express.

 

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Verona – Düsseldorf

vertrek

16:15

aankomst

07:00

overstappen
ligplaats v.a.

€686 (gezin +auto)

nachttrein
Auto slaaptrein Verona
let op
Alleen op zaterdagen half mei – september
details en reistips

Vanuit Venetië en andere bestemmingen in het noorden en midden van Italië kan je met de autoslaaptrein van de Treinreiswinkel naar Düsseldorf. Deze trein rijdt elke zaterdagavond van 20 mei t/m 30 september. 

Het meenemen van je eigen auto op de trein is een interessante optie. Je gaat heerlijk op reis met de trein, maar hebt op je bestemming wel je eigen auto direct beschikbaar. Het scheelt je veel kilometers achter het stuur en het is zeer tijdsefficiënt, want je slaapt ’s nachts en kan de volgende ochtend uitgeslapen aan je vakantie beginnen. Ook je motorfiets of fiets kan op de trein, maar je kan de trein ook gewoon zonder voertuig gebruiken.

Met de auto, motor of fiets kan je in Verona inchecken van 13:15 tot 15:15. Je moet aan de voorkant van het Porta Nuova station (hoofdstation) aan de rechterkant zijn:

Verona Porta Nuova
Piazza 25 Aprile, 37900
GPS: 45.429433, 10.98066
Bekijk via Google Maps

Je hebt in Verona dan de tijd om wat te eten en te drinken. Overigens kan dat ook in de autoslaaptrein, want er is een restauratiewagon!

Auto slaaptrein naar Verona
Verona Porta Nuova 16:15
Düsseldorf Hbf 7:o0

Tegen betaling van €24 kan je in deze trein je fiets meenemen. 

kosten en tickets

De reis met de autoslaaptrein vanuit Verona boek je via de TreinreiswinkelVroeg boeken is in ieder geval belangrijk!

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering gegeven. De administratiekosten van het boeken bij de Treinreiswinkel zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Comfort Per persoon
Ligplaats   5-persoons coupé van €113 tot €133

Comfort Per plaats, bij hele coupé
Ligplaats   5-persoons coupé van €85 tot €121
Slaapplaats 3-persoons coupé van €148 tot €178

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de autoslaaptrein naar Verona, vind je op de pagina over de Autoslaaptrein Verona. 

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar. Je kan ook de hele coupé voor jezelf boeken. Bij de slaapplaatsen is dat zelfs de enige optie. 

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen slechts €40 voor een ligplaats / couchette. Voor de slaapplaatsen geldt er geen kinderkorting. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

De kosten voor het meenemen van voertuigen zijn als volgt:

Voertuigen Per stuk
Auto van €293 tot €363
Motor van €243 tot €293
Fiets €24

De tarieven verschillen per weekend.

TIP: 

Een andere handige autoslaaptrein is de Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB vanuit Innsbruck naar Düsseldorf. Met deze trein kan je relatief voordelig (vanaf €99 enkele reis) de auto meenemen naar Innsbruck. Alles over kosten en tickets boeken, op de Innsbuckpagina van Noord West Express.

 

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Reis met de autoslaaptrein via Düsseldorf (niet dagelijks)…

…zonder voertuig kan dat ook!

Amsterdam – Venetië

  vertrek

14:37

aankomst

09:58

overstappen

Düsseldorf Verona

ligplaats v.a.

€167 (all-in)

nachttrein

Autoslaaptrein Verona

let op Alleen op vrijdagen half mei – september
details en reistips

Naar Venetië kan je ook reizen door vanuit Düsseldorf de autoslaaptrein van de Treinreiswinkel naar Verona te nemen. Deze trein rijdt elke vrijdagavond van 19 mei t/m 29 september. Deze trein kan je ook zonder auto of motor nemen. Vanuit Amsterdam reis je normaal gesproken met de ICE naar Düsseldorf Je kan ook gebruik maken van de stoptrein die vanuit Arnhem naar Düsseldorf rijdt. Vanuit Verona rijden veel snelle treinen naar Venetië.

ICE 127
Amsterdam Centraal 14:37
Utrecht Centraal 15:04
Arnhem Centraal 15:37
Düsseldorf Hbf 16:50

Met ICE 127 van 14:37 uit Amsterdam heb je in Düsseldorf rustig de tijd om wat te eten en te drinken. Overigens kan dat ook in de autoslaaptrein, want er is een restauratiewagon!

Autoslaaptrein naar Verona
Düsseldorf Hbf 18:36
Verona Porta Nuova 8:20

Tegen betaling van €24 kan je in deze trein je fiets meenemen.

Vanuit Verona vertrekken veel verschillende snelle en minder snelle treinen naar Venetië Santa Lucia. Bijvoorbeeld om 9:00 uur een Frecciarossa die om 9:58 uur aankomt. 

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De autoslaaptrein naar Verona vertrekt uit Düsseldorf en stopt verder alleen nog op het eindpunt Verona Porta Nuova. Vanuit Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je daar normaal gesproken met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de ICE of de intercity/stoptrein. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo direct naar Düsseldorf. Vertrek om 16:19 uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 18:08.

Vanuit Zuid-Limburg reis je ook via Venlo naar Düsseldorf. Vertrek om 15:55 uit Maastricht, overstappen in Roermond en Venlo, aankomst in Düsseldorf om 18:08. 

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in Italië:

Vanuit Verona zijn er veel snelle aansluitende treinen naar Midden en Zuid-Italië. Bijvoorbeeld de Frecciarossa die om 8:52 vertrekt naar Bologna (aankomst 9:42), Florence (aankomst 10:25), Rome (aankomst 10:45) en zelfs Napoli (aankomst 13:10). Om 8:45 vertrekt vanuit Verona een snelle trein naar Milaan (aankomst 9:50).   

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Italiaanse spoorwegen Trenitalia.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de autoslaaptrein naar Venetië boek je via de TreinreiswinkelVroeg boeken is in ieder geval belangrijk!

Je zou de tickets naar Düsseldorf en vanuit Verona zelf kunnen boeken, maar als je toch al bij de Treinreiswinkel boekt, kan je dat net zo goed daar laten doen. 

De kosten van het boeken bij de Treinreiswinkel zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten Amsterdam – Düsseldorf

Kosten van je reis per ICE bedragen €19 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €60 vanuit Amsterdam en €22,50 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €39 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Boeken ticket Amsterdam – Düsseldorf

Het boeken van dit ticket kan ook bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kosten autoslaaptrein Düsseldorf – Verona

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering gegeven. Maar zonder het meenemen van de auto (zie daarvoor hieronder).

De beschikbare tarieven verschillen per weekend en de goedkoopste kaartjes raken snel uitverkocht. 

Comfort Per persoon Per plaats, bij hele coupé
Ligplaats   5-persoons coupé van €133 tot €153 van €105 tot €121
Slaapplaats 3-persoons coupé van €181 tot €208

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de autoslaaptrein naar Verona, vind je op de pagina over de Autoslaaptrein Verona

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar. Je kan ook de hele coupé voor jezelf boeken. Bij de slaapplaatsen is dat zelfs de enige optie. 

Kosten en tickets Verona – Venetië

Als je vroeg boekt kost het ticket naar Venetië ongeveer €15. Je boekt via de website van Trenitalia. Eventuele tips via The Man in Seat Sixty-One.

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen slechts €40 voor een ligplaats / couchette. Voor de slaapplaatsen geldt er geen kinderkorting. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

In de ICE reizen kinderen van 5 tot 15 jaar gratis mee. In Italië krijgen zij 50% korting.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets kost €24 per fiets. Je fiets kan je alleen niet in de ICE meenemen, dus je zal met de fiets vanuit Nederland via Venlo naar Düsseldorf moeten reizen. 

Auto of motor meenemen

Meer informatie hieronder.  

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Venetië – Amsterdam

  vertrek

15:02

aankomst

09:28

overstappen

Verona Düsseldorf

ligplaats v.a.

€147 (all-in)

nachttrein

Autoslaaptrein Verona

let op Alleen op zaterdagen half mei – september
details en reistips

Je kan vanuit Venetië via Verona met de autoslaaptrein naar Nederland reizen. Deze trein rijdt elke zaterdagavond van 20 mei t/m 30 september. Tot Verona reis je met een Italiaanse sneltrein. Vervolgens met de autoslaaptrein prachtig over de Brennerpas via Oostenrijk naar Düsseldorf. Van daaruit reis je normaal gesproken met de ICE naar Amsterdam. 

Vanuit Venetië Santa Lucia vertrekken veel verschillende snelle en minder snelle treinen naar Verona Porta Nuova. Bijvoorbeeld om 15:02 uur een Frecciarossa die om 16:00 uur aankomt. 

Autoslaaptrein naar Düsseldorf
Verona Porta Nuova 16:15
Düsseldorf Hbf 07:00

In Düsseldorf vertrekt 12 minuten na aankomst van de autoslaaptrein een ICE naar Amsterdam. Dat is een erg krappe aansluiting, zeker als je een kortingskaartje (sparpreis) hebt waarmee je niet zo maar flexibel de volgende trein kunt nemen. Als je de ICE mist, vertrekt er om 7:26 uur nog een stoptrein naar Arnhem. Maar misschien is het logischer om twee uur later de ICE te nemen en rustig in Düsseldorf te ontbijten.

ICE 222 naar Amsterdam ICE 220 naar Amsterdam
Düsseldorf Hbf 7:12 09:13
Arnhem Centraal 8:28 10:28
Utrecht Centraal 9:00 11:00
Amsterdam Centraal 9:28 11:28
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Italië:

Om 14:45 vertrekt vanuit Milano Centrale een snelle trein naar Verona, aankomst om 15:58. Als je dat te krap vindt, rijden er op deze verbinding veel snelle en minder snelle treinen. Vanuit het midden en zuiden van Italië reis je ook via Milano. Vertrek met de snelle Frecciarossa uit Napoli om 10:05, uit Roma om 11:30 en uit Bologna om 13:28, aankomst in Milano om 14:29.  

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Italiaanse spoorwegen Trenitalia.

Andere bestemmingen in Nederland:

De autoslaaptrein uit Verona eindgt in Düsseldorf. Naar Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je met de ICE verder. Deze stopt ook in Arnhem en Utrecht. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de ICE naar Amsterdam. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht uit de ICE.

Naar Brabant en Limburg reis je vanuit Düsseldorf via Venlo. Vertrek om 7:49 uit Düsseldorf, overstappen in Venlo, aankomst in Eindhoven om 9:42. Voor Maastricht (aankomst 10:04) reis vanuit Venlo via Roermond.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de autoslaaptrein vanuit Venetië boek je via de TreinreiswinkelVroeg boeken is in ieder geval belangrijk!

Je zou de tickets naar Verona en vanuit Düsseldorf zelf kunnen boeken, maar als je toch al bij de Treinreiswinkel boekt, kan je dat net zo goed daar laten doen. 

De kosten van het boeken bij de Treinreiswinkel zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten autoslaaptrein Verona – Düsseldorf

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering gegeven. Maar zonder het meenemen van de auto (zie daarvoor hieronder).

De beschikbare tarieven verschillen per weekend en de goedkoopste kaartjes raken snel uitverkocht. 

Comfort Per persoon Per plaats, bij hele coupé
Ligplaats   5-persoons coupé van €113 tot €133 van €85 tot €103
Slaapplaats 3-persoons coupé van €148 tot €178

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de autoslaaptrein naar Verona, vind je op de pagina over de Autoslaaptrein Verona

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar. Je kan ook de hele coupé voor jezelf boeken. Bij de slaapplaatsen is dat zelfs de enige optie. 

Kosten en tickets Venetië – Verona

Als je vroeg boekt kost het ticket naar Venetië ongeveer €15. Je boekt via de website van Trenitalia. Eventuele tips via The Man in Seat Sixty-One.

Kosten Düsseldorf – Amsterdam

Kosten van je reis per ICE bedragen €19 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt naar elk station in Nederland vanuit Düsseldorf, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €60 naar Amsterdam en €22,50 naar Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €39 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Düsseldorf naar Arnhem reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Boeken ticket Düsseldorf – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan ook bij de Deutsche BahnNS International of HappyRail.

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen slechts €40 voor een ligplaats / couchette. Voor de slaapplaatsen geldt er geen kinderkorting. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

In de ICE reizen kinderen van 5 tot 15 jaar gratis mee. In Italië krijgen zij 50% korting.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets kost €24 per fiets. Je fiets kan je alleen niet in de ICE meenemen, dus je zal met de fiets naar Nederland via Venlo naar Düsseldorf moeten reizen. 

Auto of motor meenemen

Meer informatie hieronder.  

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Venetië

  vertrek

14:37

aankomst

09:58

overstappen
Düsseldorf Verona
ligplaats v.a.

€167 (all-in)

nachttrein
Auto slaaptrein Verona
let op
Alleen op vrijdagen half mei – september
details en reistips

Naar Venetië kan je ook reizen door vanuit Düsseldorf de autoslaaptrein van de Treinreiswinkel naar Verona te nemen. Deze trein rijdt elke vrijdagavond van 19 mei t/m 29 september. Deze trein kan je ook zonder auto of motor nemen. Vanuit Amsterdam reis je normaal gesproken met de ICE naar Düsseldorf Je kan ook gebruik maken van de stoptrein die vanuit Arnhem naar Düsseldorf rijdt. Vanuit Verona rijden veel snelle treinen naar Venetië.

ICE 127
Amsterdam Centraal 14:37
Utrecht Centraal 15:04
Arnhem Centraal 15:37
Düsseldorf Hbf 16:50

Met ICE 127 van 14:37 uit Amsterdam heb je in Düsseldorf rustig de tijd om wat te eten en te drinken. Overigens kan dat ook in de autoslaaptrein, want er is een restauratiewagon!

Autoslaap trein naar Verona
Düsseldorf Hbf 18:36
Verona Porta Nuova 8:20

Tegen betaling van €24 kan je in deze trein je fiets meenemen.

Vanuit Verona vertrekken veel verschillende snelle en minder snelle treinen naar Venetië Santa Lucia. Bijvoorbeeld om 9:00 uur een Frecciarossa die om 9:58 uur aankomt. 

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De autoslaaptrein naar Verona vertrekt uit Düsseldorf en stopt verder alleen nog op het eindpunt Verona Porta Nuova. Vanuit Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je daar normaal gesproken met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de ICE of de intercity/stoptrein. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo direct naar Düsseldorf. Vertrek om 16:19 uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 18:08.

Vanuit Zuid-Limburg reis je ook via Venlo naar Düsseldorf. Vertrek om 15:55 uit Maastricht, overstappen in Roermond en Venlo, aankomst in Düsseldorf om 18:08. 

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in Italië:

Vanuit Verona zijn er veel snelle aansluitende treinen naar Midden en Zuid-Italië. Bijvoorbeeld de Frecciarossa die om 8:52 vertrekt naar Bologna (aankomst 9:42), Florence (aankomst 10:25), Rome (aankomst 10:45) en zelfs Napoli (aankomst 13:10). Om 8:45 vertrekt vanuit Verona een snelle trein naar Milaan (aankomst 9:50).   

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Italiaanse spoorwegen Trenitalia.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de autoslaaptrein naar Venetië boek je via de TreinreiswinkelVroeg boeken is in ieder geval belangrijk!

Je zou de tickets naar Düsseldorf en vanuit Verona zelf kunnen boeken, maar als je toch al bij de Treinreiswinkel boekt, kan je dat net zo goed daar laten doen. 

De kosten van het boeken bij de Treinreiswinkel zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten Amsterdam – Düsseldorf

Kosten van je reis per ICE bedragen €19 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €60 vanuit Amsterdam en €22,50 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €39 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Boeken ticket Amsterdam – Düsseldorf

Het boeken van dit ticket kan ook bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kosten autoslaaptrein Düsseldorf – Verona

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering gegeven. Maar zonder het meenemen van de auto (zie daarvoor hieronder).

De beschikbare tarieven verschillen per weekend en de goedkoopste kaartjes raken snel uitverkocht. 

Comfort Per persoon
Ligplaats   5-persoons coupé van €133 tot €153

Comfort Per plaats, bij hele coupé
Ligplaats   5-persoons coupé van €105 tot €121
Slaapplaats 3-persoons coupé van €181 tot €208

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de autoslaaptrein naar Verona, vind je op de pagina over de Autoslaaptrein Verona

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar. Je kan ook de hele coupé voor jezelf boeken. Bij de slaapplaatsen is dat zelfs de enige optie. 

Kosten en tickets Verona – Venetië

Als je vroeg boekt kost het ticket naar Venetië ongeveer €15. Je boekt via de website van Trenitalia. Eventuele tips via The Man in Seat Sixty-One.

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen slechts €40 voor een ligplaats / couchette. Voor de slaapplaatsen geldt er geen kinderkorting. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

In de ICE reizen kinderen van 5 tot 15 jaar gratis mee. In Italië krijgen zij 50% korting.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets kost €24 per fiets. Je fiets kan je alleen niet in de ICE meenemen, dus je zal met de fiets vanuit Nederland via Venlo naar Düsseldorf moeten reizen. 

Auto of motor meenemen

Meer informatie hieronder.  

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Venetië – Amsterdam

vertrek

15:02

aankomst

09:28

overstappen
Verona  Düsseldorf
ligplaats v.a.

€147 (all-in)

nachttrein
Auto slaaptrein Verona
let op
Alleen op zaterdagen half mei – september
details en reistips

Je kan vanuit Venetië via Verona met de autoslaaptrein naar Nederland reizen. Deze trein rijdt elke zaterdagavond van 20 mei t/m 30 september. Tot Verona reis je met een Italiaanse sneltrein. Vervolgens met de autoslaaptrein prachtig over de Brennerpas via Oostenrijk naar Düsseldorf. Van daaruit reis je normaal gesproken met de ICE naar Amsterdam. 

Vanuit Venetië Santa Lucia vertrekken veel verschillende snelle en minder snelle treinen naar Verona Porta Nuova. Bijvoorbeeld om 15:02 uur een Frecciarossa die om 16:00 uur aankomt. 

Autoslaaptrein naar Düsseldorf
Verona Porta Nuova 16:15
Düsseldorf Hbf 07:00

In Düsseldorf vertrekt 12 minuten na aankomst van de autoslaaptrein een ICE naar Amsterdam. Dat is een erg krappe aansluiting, zeker als je een kortingskaartje (sparpreis) hebt waarmee je niet zo maar flexibel de volgende trein kunt nemen. Als je de ICE mist, vertrekt er om 7:26 uur nog een stoptrein naar Arnhem. Maar misschien is het logischer om twee uur later de ICE te nemen en rustig in Düsseldorf te ontbijten.

ICE 222 naar Amsterdam ICE 220 naar Amsterdam
Düsseldorf Hbf 7:12 09:13
Arnhem Centraal 8:28 10:28
Utrecht Centraal 9:00 11:00
Amsterdam Centraal 9:28 11:28
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Italië:

Om 14:45 vertrekt vanuit Milano Centrale een snelle trein naar Verona, aankomst om 15:58. Als je dat te krap vindt, rijden er op deze verbinding veel snelle en minder snelle treinen. Vanuit het midden en zuiden van Italië reis je ook via Milano. Vertrek met de snelle Frecciarossa uit Napoli om 10:05, uit Roma om 11:30 en uit Bologna om 13:28, aankomst in Milano om 14:29.  

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Italiaanse spoorwegen Trenitalia.

Andere bestemmingen in Nederland:

De autoslaaptrein uit Verona eindgt in Düsseldorf. Naar Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je met de ICE verder. Deze stopt ook in Arnhem en Utrecht. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de ICE naar Amsterdam. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht uit de ICE.

Naar Brabant en Limburg reis je vanuit Düsseldorf via Venlo. Vertrek om 7:49 uit Düsseldorf, overstappen in Venlo, aankomst in Eindhoven om 9:42. Voor Maastricht (aankomst 10:04) reis vanuit Venlo via Roermond.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de autoslaaptrein vanuit Venetië boek je via de TreinreiswinkelVroeg boeken is in ieder geval belangrijk!

Je zou de tickets naar Verona en vanuit Düsseldorf zelf kunnen boeken, maar als je toch al bij de Treinreiswinkel boekt, kan je dat net zo goed daar laten doen. 

De kosten van het boeken bij de Treinreiswinkel zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten autoslaaptrein Verona – Düsseldorf

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering gegeven. Maar zonder het meenemen van de auto (zie daarvoor hieronder).

De beschikbare tarieven verschillen per weekend en de goedkoopste kaartjes raken snel uitverkocht. 

Comfort Per persoon
Ligplaats   5-persoons coupé van €113 tot €133

Comfort Per plaats, bij hele coupé
Ligplaats   5-persoons coupé van €85 tot €121
Slaapplaats 3-persoons coupé van €148 tot €178

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de autoslaaptrein naar Verona, vind je op de pagina over de Autoslaaptrein Verona

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar. Je kan ook de hele coupé voor jezelf boeken. Bij de slaapplaatsen is dat zelfs de enige optie. 

Kosten en tickets Venetië – Verona

Als je vroeg boekt kost het ticket naar Venetië ongeveer €15. Je boekt via de website van Trenitalia. Eventuele tips via The Man in Seat Sixty-One.

Kosten Düsseldorf – Amsterdam

Kosten van je reis per ICE bedragen €19 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt naar elk station in Nederland vanuit Düsseldorf, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €60 naar Amsterdam en €22,50 naar Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €39 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Düsseldorf naar Arnhem reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Boeken ticket Düsseldorf – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan ook bij de Deutsche BahnNS International of HappyRail.

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen slechts €40 voor een ligplaats / couchette. Voor de slaapplaatsen geldt er geen kinderkorting. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

In de ICE reizen kinderen van 5 tot 15 jaar gratis mee. In Italië krijgen zij 50% korting.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets kost €24 per fiets. Je fiets kan je alleen niet in de ICE meenemen, dus je zal met de fiets naar Nederland via Venlo naar Düsseldorf moeten reizen. 

Auto of motor meenemen

Meer informatie hieronder.  

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland

Volgen op