Met de nachttrein naar de Schotse hooglanden

Romantisch en comfortabel, een heerlijke reis

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis naar verschillende bestemmingen in de Schotse hooglanden

Met de nachttrein naar de Schotse hooglanden

Romantisch en comfortabel, een heerlijke reis

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis naar verschillende bestemmingen in de Schotse hooglanden

Caledonian Sleeper: echte romantiek!

Met de nachttrein naar de Schotse hooglanden: een prachtige manier om je vakantie te beginnen! De reis kost vanaf €157 per persoon. Wel wat duurder dan met het vliegtuig, maar geen bijkomende kosten voor bagage enzo. Bovendien is de Caledonian Sleeper echt lekker luxe en kom je ’s ochtends uitgeslapen op je bestemming aan! 

Heel romantisch is dat er in de Caledonian Sleeper een geweldig restauratierijtuig meerijdt. Ze hebben daar diverse maaltijden en drankjes, maar vooral een overvloed aan Schotse specialiteiten. En je zit er heerlijk, terwijl je geniet van de prachtige landschappen.

Caledonian Sleeper in Fort William ©Noord West Express
Caledonian Sleeper in Fort William ©Noord West Express

Helaas heb je voor deze verbinding naar de hooglanden voorlopig nog niets aan de rechtstreekse Eurostar van Amsterdam naar Londen. Op de heenweg moet je tot eind 2019 nog overstappen in Brussel, omdat de Engelse beveiliging in Nederland nog niet geregeld is. Op de terugweg is in Londen de aansluiting van de Caledonian Sleeper op de Eurostar naar Amsterdam te krap. 

Een leuk nieuwtje is wel, dat de Caledonian Sleeper met nieuwe rijtuigen gaat rijden. Er komen andere soorten accommodatie, zoals luxe ligstoelen en coupés met douche en toilet. Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer die gaan rijden en vanaf wanneer je die kan boeken. Hopelijk blijft de trein wel een beetje betaalbaar. 

TIP!

Vroeg boeken!    De kaartjes voor de Caledonian Sleeper kunnen bijna een heel jaar vooruit geboekt worden. Dat kan handig zijn, maar het betekent ook dat de voordeligste tarieven al snel uitverkocht zijn! Lastig is dat kaartjes voor de Eurostar en Thalys veel minder lang van te voren aangeschaft kunnen worden.

Naar Londen met de Thalys en Eurostar

Naar de hooglanden met de mooiste nachttrein ter wereld

Veel bestemmingen in Schotland direct met de nachttrein bereikbaar

Eindbestemming Fort William (niet zaterdag)

Amsterdam – Fort William

  vertrek

16:17

aankomst

09:55

overstappen

Brussel, Londen

slaapplaats v.a.

€157 (all-in)

(afhankelijk wisselkoers)

nachttrein

Caledonian Sleeper

details en reistips

Vanuit London rijdt een perfecte nachttrein naar de Schotse hooglanden. De tijden zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord. De uitzichten in Schotland zijn ’s ochtends schitterend! Je bereikt London met de Thalys en Eurostar (grootste deel 300 km/u) vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld.

rijdt niet op zaterdag Thalys 9370
Amsterdam Centraal 16:17
Schiphol 16:34
Rotterdam Centraal 16:58
Antwerpen Centraal 17:33
Brussel-Zuid/Midi 18:08

In Brussel moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc. Neem daar wel genoeg tijd voor, dus direct vanuit de Thalys naar de Eurostar!

ES 9157
Brussel-Zuid/Midi 18:56
London St Pancras 19:57
Let op: lokale tijd, één uur eerder dan in Nederland

In London moet je verplaatsen van station St Pancras International naar Euston Station. Het goeie nieuws is, dat deze stations op ongeveer 10 minuten lopen van elkaar liggen. Euston Station bevindt zich ten westen van St Pancras aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen.  

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaapplaatsen beschikbaar 20:30
London Euston 21:15
Crianlarich 07:45
Upper Tyndrum 07:58
Bridge of Orchy 08:16
Fort William 09:55

Let op: vertrek op zondagen ruim een kwartier eerder, aankomsttijden in Schotland gelijk. 

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust), maar ’s ochtends op een boel kleine idyllische stationnetjes in de hooglanden. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De Caledonian Sleeper naar Schotland vertrekt uit London. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys en de Eurostar naar toe. De Thalys stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Breda naar Antwerpen, waar je op de Thalys stapt. Vertrek om 15:44 uit Eindhoven, Aankomst in Antwerpen om 17:15.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 15:49 uit Maastricht, overstappen in Luik en Brussel, aankomst in Brussel om 17:35. Je hebt dan veel tijd voor het vertrek van de Eurostar. 

Check de reistijden op de website van NS en neem eventueel wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys, Eurstar of de Caledonian Sleeper niet missen.

Andere bestemmingen in de Schotse ‘laaglanden’:

De Caledonian Sleeper naar Fort William stopt ook in Edinburgh (4:50) en Glasgow (5:48), maar dat is alleen bedoeld voor instappers. Als je naar een van de twee grote steden van Schotland wil reizen met de nachttrein, kan je de Caledonian Sleeper naar de Schotse laaglanden nemen. Deze vertrekt om 23:53 uit London en heeft een treindeel naar Edinburgh (7:21) en Glasgow (7:20).

Andere bestemmingen in de Schotse hooglanden: 

De Caledonian Sleeper naar Fort William stopt in de hooglanden in een groot aantal idyllische stationnetjes. De hele lijst met stations en aankomsttijden, is terug te vinden op de Caledonian Sleeper pagina.

Voor Oban aan de Schotse westkust stap je over in Crianlarich. De Caledonian Sleeper stopt daar ’s ochtends om 7:45. Helaas is de eerste trein naar Oban dan al weg en gaat de volgende pas om 10:15. Voldoende tijd voor ontbijt dus. Deze trein komt om 11:27 in Oban aan. Dezelfde trein naar Oban kan je ook halen met de Caldonian Sleeper naar de Schotse ‘laaglanden’, die om 23:53 uit London vertrekt. Je stapt dan over in Glasgow: aankomst 7:20 Glasgow Central, vertrek 8:21 Glasgow Queen Street (5 minuten lopen). Je hebt dan wel een wat minder lange nacht in de sleeper.

Mallaig ligt verder noord aan de kust, waar de boten naar het prachtige Isle of Skye vertrekken. Ook voor Mallaig geldt dat de aansluiting van de lokale trein op de Caledonian Sleeper erg slecht is. De Caledonian Sleeper komt om 9:55 aan en de eerste trein naar Mallaig vertrekt om 12:12 (aankomst 13:34). Wederom geldt dat je dezelfde trein naar Mallaig ook kan halen met de Caldonian Sleeper naar de Schotse ‘laaglanden’, die om 23:53 uit London vertrekt. Je stapt dan over in Glasgow: aankomst 7:20 Glasgow Central, vertrek 8:21 Glasgow Queen Street (5 minuten lopen). Je hebt dan wel een wat minder lange nacht in de sleeper en een erg lange zit in de lokale stoptrein. Dan kan je beter de vroege nachttrein naar de hooglanden nemen en ’s ochtends uitgebreid brunchen in Fort William. De rit naar Mallaig is trouwens erg mooi, waarbij je net voor Glenfinnan het gelijknamige en wereldberoemde viaduct over rijdt.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar de Schotse hooglanden kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis vanuit Nederland naar Londen;

– één voor de nachttrein naar de Schotse hooglanden.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Thalys + Eurostar Amsterdam – Londen

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld.  

Het boeken van dit ticket kan om het even via de website van NS International, de Belgische spoorwegen, Thalys. of Eurostar. Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar alleen zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity naar Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Nachttrein Londen – Schotse hooglanden

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk!

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £90 pp
Zitplaats vanaf £50
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £185 (2 volw en 2 kinderen)

NB: het ziet er naar uit dat je vanaf 28 oktober 2018 niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde kan delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt £160. 

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Kinderen en families reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Fort William – Amsterdam  

  vertrek

19:50

aankomst

14:42

overstappen

Londen, Brussel

slaapplaats v.a.

€157 (all-in)

(afhankelijk wisselkoers)

nachttrein

Caledonian Sleeper

details en reistips

Vanuit de Schotse hooglanden rijdt een perfecte nachttrein naar de Londen. De tijden zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord. De uitzichten in Schotland zijn ’s avonds schitterend (als het nog licht is tenminste)! Vanuit London reis je met de Eurostar en Thalys (grootste deel 300 km/u) naar Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaapplaatsen beschikbaar 19:20
Fort William 19:50
Bridge of Orchy 21:33
Upper Tyndrum 21:51
Crianlarich 22:06
London Euston 07:47

Let op: vertrektijden in Schotland op zondagen ongeveer 50 minuten eerder, aankomsttijd in London is gelijk

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust), maar ’s avonds nog wel op een boel kleine idyllische stationnetjes in de hooglanden. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper.

In Londen moet je 10 minuten lopen van Euston Station naar station St Pancras International. St Pancras bevindt zich ten oosten van Euston Station aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt veel haast hebt, niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen. Je moet 30 minuten voor vertrek bij de Eurostar zijn. Dus direct vanuit de nachttrein door!

Helaas is de aansluiting in London op de rechtstreekse Eurostar naar Amsterdam te krap! Deze vertrekt al om 8:31.

Vervolgens moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc.

ES 9116
London St Pancras 08:54
Brussel-Zuid/Midi 12:02
Let op: lokale tijd Eén uur later dan in Engeland

In Brussel is de overstap relatief snel en zonder gedoe.

 

Thalys 9996
Brussel-Zuid/Midi 12:52
Antwerpen Centraal 13:27
Rotterdam Centraal 14:02
Schiphol 14:24
Amsterdam Centraal 14:42
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in de Schotse ‘laaglanden’:

De Caledonian Sleeper vanuit Fort William stopt ook in Glasgow (0:12) en Edinburgh (1:11), maar dat is alleen bedoeld voor uitstappers. Als je vanuit een van de twee grote steden van Schotland met de nachttrein naar Londen wil reizen, kan je de andere Caledonian Sleeper vanuit de Schotse laaglanden nemen. Deze heeft een treindeel vanuit Edinburgh (23:40) en Glasgow (23:40) en komt om 7:07 in London aan.

Andere vertrekplaatsen in de Schotse hooglanden: 

De Caledonian Sleeper naar Fort William stopt in de hooglanden in een groot aantal idyllische stationnetjes. De hele lijst met stations en aankomsttijden, is terug te vinden op de Caledonian Sleeper pagina.

Vanuit Oban aan de Schotse westkust reis je naar Crianlarich. De Caledonian Sleeper vertrekt daar ’s avonds om 22:06. De trein uit Oban komt om 21:47 in Crianlarich aan. Een prima aansluiting dus! Deze trein vertrekt om 20:36 uit Oban. Als je een eerdere trein uit Oban neemt (18:11), kan je ook met de Caldonian Sleeper vanuit de Schotse ‘laaglanden’ naar London reizen. Je stapt dan over in Glasgow: aankomst 21:22 Glasgow Queen Street, vertrek 23:40 Glasgow Central (5 minuten lopen) en komt om 7:07 in Londen aan. Je hebt dan wel een wat minder lange nacht in de sleeper.

Mallaig ligt verder noord aan de kust, waar de boten naar het prachtige Isle of Skye aankomen. Ook vanuit Mallaig heb je een prima aansluiting van de lokale trein op de Caledonian Sleeper. De Caledonian Sleeper vertrekt om 19:50 uit Fort William en de stoptrein uit Mallaig (vertrek 18:15) komt om 19:37 aan. Als je een trein eerder uit Mallaig neemt (vertrek 16:05), kan je met de Caldonian Sleeper vanuit de Schotse ‘laaglanden’ naar Londen reizen. Je stapt dan over in Glasgow: aankomst 21:22 Glasgow Queen Street, vertrek 23:40 Glasgow Central (5 minuten lopen) en komt om 7:07 in Londen aan. Je hebt dan wel een heel wat minder lange nacht in de sleeper en een erg lange zit in de lokale stoptrein. De rit naar Mallaig is trouwens erg mooi, waarbij je net voor Glenfinnan het gelijknamige en wereldberoemde viaduct over rijdt. 

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit de Schotse hooglanden eindgt in Londen. Van daar reis je met de Eurostar en de Thalys naar Amsterdam. Deze stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Breda. Aankomst in Eindhoven om 15:16. Naar Limburg stap je in Brussel uit de Thalys en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 14:13.  

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit de Schotse hooglanden kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein naar de Londen.

– één voor de reis vanuit Londen naar Nederland; 

Nachttrein Schotse hooglanden – Londen

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk! 

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £90 pp
Zitplaats vanaf £50
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £185 (2 volw en 2 kinderen)

NB: het ziet er naar uit dat je vanaf 28 oktober 2018 niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde kan delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt (£160).  

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beperkte beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Eurostar + Thalys Londen – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan het beste via de website van NS International. Je kan even controleren of je bij de Belgische spoorwegen, of Eurostar voordeliger uit bent. 

Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar alleen zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity vanuit Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Fort William

  vertrek

16:17

aankomst

09:55

overstappen
Brussel Londen
slaapplaats v.a.

€157

(all-in)

nachttrein
Caledonian Sleeper
details en reistips

Vanuit London rijdt een perfecte nachttrein naar de Schotse hooglanden. De tijden zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord. De uitzichten in Schotland zijn ’s ochtends schitterend! Je bereikt London met de Thalys en Eurostar (grootste deel 300 km/u) vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. 

rijdt niet op zaterdag Thalys 9370
Amsterdam Centraal 16:17
Schiphol 16:34
Rotterdam Centraal 16:58
Antwerpen Centraal 17:33
Brussel-Zuid/Midi 18:08

In Brussel moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc. Neem daar wel genoeg tijd voor, dus direct vanuit de Thalys naar de Eurostar!

ES 9157
Brussel-Zuid/Midi 18:56
London St Pancras 19:57
Let op: lokale tijd, één uur eerder dan in Nederland

In London moet je verplaatsen van station St Pancras International naar Euston Station. Het goeie nieuws is, dat deze stations op ongeveer 10 minuten lopen van elkaar liggen. Euston Station bevindt zich ten westen van St Pancras aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen.  

Caledonian Sleeper
Slaap plaatsen beschikbaar 20:30
London Euston 21:15
Crianlarich 07:45
Upper Tyndrum 07:58
Bridge of Orchy 08:16
Fort William 09:55

Let op: vertrek op zondagen ruim een kwartier eerder, aankomsttijden in Schotland gelijk.  In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust), maar ’s ochtends op een boel kleine idyllische stationnetjes in de hooglanden. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De Caledonian Sleeper naar Schotland vertrekt uit London. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys en de Eurostar naar toe. De Thalys stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Breda naar Antwerpen, waar je op de Thalys stapt. Vertrek om 15:44 uit Eindhoven, Aankomst in Antwerpen om 17:15.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 15:49 uit Maastricht, overstappen in Luik en Brussel, aankomst in Brussel om 17:35. Je hebt dan veel tijd voor het vertrek van de Eurostar. 

Check de reistijden op de website van NS en neem eventueel wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys, Eurstar of de Caledonian Sleeper niet missen.

Andere bestemmingen in de Schotse ‘laaglanden’:

De Caledonian Sleeper naar Fort William stopt ook in Edinburgh (4:50) en Glasgow (5:48), maar dat is alleen bedoeld voor instappers. Als je naar een van de twee grote steden van Schotland wil reizen met de nachttrein, kan je de Caledonian Sleeper naar de Schotse laaglanden nemen. Deze vertrekt om 23:50 uit London en heeft een treindeel naar Edinburgh (7:21) en Glasgow (7:20).

Andere bestemmingen in de Schotse hooglanden: 

De Caledonian Sleeper naar Fort William stopt in de hooglanden in een groot aantal idyllische stationnetjes. De hele lijst met stations en aankomsttijden, is terug te vinden op de Caledonian Sleeper pagina.

Voor Oban aan de Schotse westkust stap je over in Crianlarich. De Caledonian Sleeper stopt daar ’s ochtends om 7:45. Helaas is de eerste trein naar Oban dan al weg en gaat de volgende pas om 10:15. Voldoende tijd voor ontbijt dus. Deze trein komt om 11:27 in Oban aan. Dezelfde trein naar Oban kan je ook halen met de Caldonian Sleeper naar de Schotse ‘laaglanden’, die om 23:53 uit London vertrekt. Je stapt dan over in Glasgow: aankomst 7:20 Glasgow Central, vertrek 8:21 Glasgow Queen Street (5 minuten lopen). Je hebt dan wel een wat minder lange nacht in de sleeper.

Mallaig ligt verder noord aan de kust, waar de boten naar het prachtige Isle of Skye vertrekken. Ook voor Mallaig geldt dat de aansluiting van de lokale trein op de Caledonian Sleeper erg slecht is. De Caledonian Sleeper komt om 9:55 aan en de eerste trein naar Mallaig vertrekt om 12:12 (aankomst 13:34). Wederom geldt dat je dezelfde trein naar Mallaig ook kan halen met de Caldonian Sleeper naar de Schotse ‘laaglanden’, die om 23:53 uit London vertrekt. Je stapt dan over in Glasgow: aankomst 7:20 Glasgow Central, vertrek 8:21 Glasgow Queen Street (5 minuten lopen). Je hebt dan wel een wat minder lange nacht in de sleeper en een erg lange zit in de lokale stoptrein. Dan kan je beter de vroege nachttrein naar de hooglanden nemen en ’s ochtends uitgebreid brunchen in Fort William. De rit naar Mallaig is trouwens erg mooi, waarbij je net voor Glenfinnan het gelijknamige en wereldberoemde viaduct over rijdt.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar de Schotse hooglanden kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis vanuit Nederland naar Londen;

– één voor de nachttrein naar de Schotse hooglanden.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Thalys + Eurostar Amsterdam – Londen

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. 

Het boeken van dit ticket kan om het even via de website van NS International, de Belgische spoorwegen, Thalys. of Eurostar. Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar ook zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity naar Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Nachttrein Londen – Schotse hooglanden

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk!

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £90 pp
Zitplaats vanaf £50
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £185 (2 volw en 2 kinderen)

NB: het ziet er naar uit dat je vanaf 28 oktober 2018 niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde kan delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt £160. 

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Kinderen en families reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Fort William – Amsterdam

  vertrek

19:50

aankomst

14:42

overstappen
Londen Brussel
slpaapplaats v.a.

€157

(all-in)

nachttrein
Caledonian Sleeper
details en reistips

Vanuit de Schotse hooglanden rijdt een perfecte nachttrein naar de Londen. De tijden zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord. De uitzichten in Schotland zijn ’s avonds schitterend (als het nog licht is tenminste)! Vanuit London reis je met de Eurostar en de Thalys (grootste deel 300 km/u) naar Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaap plaatsen beschikbaar 19:20
Fort William 19:50
Bridge of Orchy 21:33
Upper Tyndrum 21:51
Crianlarich 22:06
London Euston 07:47

Let op: vertrektijden in Schotland op zondagen ongeveer 50 minuten eerder, aankomsttijd in London is gelijk

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust), maar avonds nog wel op een boel kleine idyllische stationnetjes in de hooglanden. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper.

In Londen moet je 10 minuten lopen van Euston Station naar station St Pancras International. St Pancras bevindt zich ten oosten van Euston Station aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt veel haast hebt, niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen. Je moet 30 minuten voor vertrek bij de Eurostar zijn. Dus direct vanuit de nachttrein door!

Helaas is de aansluiting in London op de rechtstreekse Eurostar naar Amsterdam te krap! Deze vertrekt al om 8:31.

Vervolgens moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc.

ES 9116
London St Pancras 08:54
Brussel-Zuid/Midi 12:02
Let op: lokale tijd Eén uur later dan in Engeland

In Brussel is de overstap relatief snel en zonder gedoe.

 

Thalys 9996
Brussel-Zuid/Midi 12:52
Antwerpen Centraal 13:27
Rotterdam Centraal 14:02
Schiphol 14:24
Amsterdam Centraal 14:42
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in de Schotse ‘laaglanden’:

De Caledonian Sleeper vanuit Fort William stopt ook in Glasgow (0:12) en Edinburgh (1:11), maar dat is alleen bedoeld voor uitstappers. Als je vanuit een van de twee grote steden van Schotland met de nachttrein naar Londen wil reizen, kan je de andere Caledonian Sleeper vanuit de Schotse laaglanden nemen. Deze heeft een treindeel vanuit Edinburgh (23:40) en Glasgow (23:40) en komt om 7:07 in London aan.

Andere vertrekplaatsen in de Schotse hooglanden: 

De Caledonian Sleeper naar Fort William stopt in de hooglanden in een groot aantal idyllische stationnetjes. De hele lijst met stations en aankomsttijden, is terug te vinden op de Caledonian Sleeper pagina.

Vanuit Oban aan de Schotse westkust reis je naar Crianlarich. De Caledonian Sleeper vertrekt daar ’s avonds om 22:06. De trein uit Oban komt om 21:47 in Crianlarich aan. Een prima aansluiting dus! Deze trein vertrekt om 20:36 uit Oban. Als je een eerdere trein uit Oban neemt (18:11), kan je ook met de Caldonian Sleeper vanuit de Schotse ‘laaglanden’ naar London reizen. Je stapt dan over in Glasgow: aankomst 21:22 Glasgow Queen Street, vertrek 23:40 Glasgow Central (5 minuten lopen) en komt om 7:07 in Londen aan. Je hebt dan wel een wat minder lange nacht in de sleeper.

Mallaig ligt verder noord aan de kust, waar de boten naar het prachtige Isle of Skye aankomen. Ook vanuit Mallaig heb je een prima aansluiting van de lokale trein op de Caledonian Sleeper. De Caledonian Sleeper vertrekt om 19:50 uit Fort William en de stoptrein uit Mallaig (vertrek 18:15) komt om 19:37 aan. Als je een trein eerder uit Mallaig neemt (vertrek 16:05), kan je met de Caldonian Sleeper vanuit de Schotse ‘laaglanden’ naar Londen reizen. Je stapt dan over in Glasgow: aankomst 21:22 Glasgow Queen Street, vertrek 23:40 Glasgow Central (5 minuten lopen) en komt om 7:07 in Londen aan. Je hebt dan wel een heel wat minder lange nacht in de sleeper en een erg lange zit in de lokale stoptrein. De rit naar Mallaig is trouwens erg mooi, waarbij je net voor Glenfinnan het gelijknamige en wereldberoemde viaduct over rijdt.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit de Schotse hooglanden eindgt in Londen. Van daar reis je met de Eurostar en de Thalys naar Amsterdam. Deze stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Breda. Aankomst in Eindhoven om 15:16. Naar Limburg stap je in Brussel uit de Thalys en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 14:13.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit de Schotse hooglanden kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein naar de Londen.

– één voor de reis vanuit Londen naar Nederland; 

Nachttrein Schotse hooglanden – Londen

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk! 

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £90 pp
Zitplaats vanaf £50
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £185 (2 volw en 2 kinderen)

NB: het ziet er naar uit dat je vanaf 28 oktober 2018 niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde kan delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt £160.  

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beperkte beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Eurostar + Thalys Londen – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan het beste via de website van NS International. Je kan even controleren of je bij de Belgische spoorwegen, of Eurostar voordeliger uit bent.

Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar alleen zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity vanuit Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Bestemmingen Inverness en Aberdeen hieronder…

LET OP!   

Dienstregeling 2018: vanaf 10 december 2017

Zoals ieder jaar, gaat in het tweede weekend in december de nieuwe dienstregeling van start. Dat betekent dat hier en daar voor de nachttreinen iets wijzigt. Helaas komen de kaartjes daardoor vaak pas heel laat beschikbaar. Inmiddels kunnen alle relevante treinen geboekt worden.

NB: deze pagina over de nachttrein naar de Schotse hooglanden is aangepast voor de dienstregeling 2018.

Link naar meer informatie over de Caledonian Sleeper

TIP

Let op de boekingstermijn voor de zomervakantie Sommige vertrekdata kunnen erg druk zijn en tickets raken snel uitverkocht. Boek daarom zodra de tickjets beschikbaar komen! Hierbij een update (23 maart 2017):

  • Alle Nightjet nachttreinen kan je voor de hele zomer al boeken via de website van de ÖBB (180 dagen vooruit)
  • De Thello nachttrein Parijs – Venetië kan je voor een deel van de zomervakantie al boeken (120 dagen vooruit). Let op voor de rest!
  • Let ook op aansluitende treinen als ICE (al open, 180 dagen vooruit) en Thalys (deels open, 120 dagen vooruit)
Restaurant van de Caledonian Sleeper ©Noord West Express
Restaurant van de Caledonian Sleeper ©Noord West Express
Slaapcoupé in de Caledonian Sleeper ©Noord West Express
Slaapcoupé in de Caledonian Sleeper ©Noord West Express

Eindbestemming Inverness (niet zaterdag)

Amsterdam – Inverness

  vertrek

16:17

aankomst

08:39

overstappen

Brussel, Londen

slaapplaats v.a.

€157 (all-in)

(afhankelijk wisselkoers)

nachttrein

Caledonian Sleeper

details en reistips

Vanuit London rijdt een perfecte nachttrein naar de Schotse hooglanden. De tijden zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord. De uitzichten in Schotland zijn ’s ochtends schitterend! Je bereikt London met de Thalys en Eurostar (grootste deel 300 km/u) vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. 

rijdt niet op zaterdag Thalys 9370
Amsterdam Centraal 16:17
Schiphol 16:34
Rotterdam Centraal 16:58
Antwerpen Centraal 17:33
Brussel-Zuid/Midi 18:08

In Brussel moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc. Neem daar wel genoeg tijd voor, dus direct vanuit de Thalys naar de Eurostar!

ES 9157
Brussel-Zuid/Midi 18:56
London St Pancras 19:57
Let op: lokale tijd, één uur eerder dan in Nederland

In London moet je verplaatsen van station St Pancras International naar Euston Station. Het goeie nieuws is, dat deze stations op ongeveer 10 minuten lopen van elkaar liggen. Euston Station bevindt zich ten westen van St Pancras aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen.  

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaapplaatsen beschikbaar 20:30
London Euston 21:15
Perth 05:38
Pitlochry 06:15
Aviemore 07:40
Inverness 08:39

Let op: vertrek op zondagen ruim een kwartier eerder, aankomsttijden in Schotland gelijk.  In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust), maar ’s ochtends op een boel kleine idyllische stationnetjes in de hooglanden. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De Caledonian Sleeper naar Schotland vertrekt uit London. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys en de Eurostar naar toe. De Thalys stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Breda naar Antwerpen, waar je op de Thalys stapt. Vertrek om 15:44 uit Eindhoven, Aankomst in Antwerpen om 17:15.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 15:49 uit Maastricht, overstappen in Luik en Brussel, aankomst in Brussel om 17:35. Je hebt dan veel tijd voor het vertrek van de Eurostar. 

Check de reistijden op de website van NS en neem eventueel wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys, Eurstar of de Caledonian Sleeper niet missen.

Andere bestemmingen in de Schotse ‘laaglanden’:

De Caledonian Sleeper naar Inverness stopt ook in Edinburgh, maar op een onmogelijk vroeg tijdstip en alleen om te worden gesplitst. Als je naar Edinburgh of Glasgow wil reizen met de nachttrein, moet je de Caledonian Sleeper naar de Schotse laaglanden nemen. Deze vertrekt om 23:53 uit London en heeft een treindeel naar Edinburgh (7:21) en Glasgow (7:20).

Andere bestemmingen in de Schotse hooglanden: 

De Caledonian Sleeper naar Inverness stopt in de hooglanden in een groot aantal idyllische stationnetjes. De hele lijst met stations en aankomsttijden, is terug te vinden op de Caledonian Sleeper pagina. Naar Dundee en Aberdeen rijdt een eigen treindeel van de Caledonian Sleeper (zie details hieronder).

Voor Nairn (aankomst 9:15) en Elgin (9:46) neem je vanuit Inverness de stoptrein richting Aberdeen, welke om 9:00 uit Inverness vertrekt. Naar Elgin kan je ook met de Caledonian Sleeper via Aberdeen reizen. Dan kom je op hetzelfde moment aan.

Vanuit Inverness rijdt een trein naar Kyle of Lochalsh aan de westkust. Daar kan je met de bus over de dam naar het prachtige Isle of Skye. De trein sluit goed aan op de Caledonian Sleeper en vertrekt om 8:55 uit Inverness. Aankomst in Kyle of Lochalsh om 11:30.

Je kan ook helemaal door naar het noorden. Een hele lange rit en een vrij slechte overstap. Deze trein vertrekt om 10:41 uit Inverness en komt om 14:24 aan in Thurso en om 14:56 in Wick.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar de Schotse hooglanden kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis vanuit Nederland naar Londen;

– één voor de nachttrein naar de Schotse hooglanden.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Thalys + Eurostar Amsterdam – Londen

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. 

Het boeken van dit ticket kan om het even via de website van NS International, de Belgische spoorwegen, Thalys. of Eurostar. Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar ook zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity naar Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Nachttrein Londen – Schotse hooglanden

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk!

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £90 pp
Zitplaats vanaf £50
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £185 (2 volw en 2 kinderen)

NB: het ziet er naar uit dat je vanaf 28 oktober 2018 niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde kan delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt £160. 

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Kinderen en families reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Inverness – Amsterdam  

  vertrek

20:45

aankomst

14:42

overstappen

Londen, Brussel

slaapplaats v.a.

€157 (all-in)

(afhankelijk wisselkoers)

nachttrein

Caledonian Sleeper

details en reistips

Vanuit de Schotse hooglanden rijdt een perfecte nachttrein naar de Londen. De tijden zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord. De uitzichten in Schotland zijn ’s avonds schitterend (als het nog licht is tenminste)! Vanuit London reis je met de Eurostar en de Thalys (grootste deel 300 km/u) naar Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaapplaatsen beschikbaar 20:00
Inverness 20:45
Aviemore 21:34
Pitlochry 22:50
Perth 23:30
London Euston 07:47

Let op: vertrektijden in Schotland op zondag ongeveer 20 minuten eerder, aankomsttijd in London is gelijk

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust), maar ’s avonds nog wel op een boel kleine idyllische stationnetjes in de hooglanden. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper.

In Londen moet je 10 minuten lopen van Euston Station naar station St Pancras International. St Pancras bevindt zich ten oosten van Euston Station aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt veel haast hebt, niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen. Je moet 30 minuten voor vertrek bij de Eurostar zijn. Dus direct vanuit de nachttrein door!

Helaas is de aansluiting in London op de rechtstreekse Eurostar naar Amsterdam te krap! Deze vertrekt al om 8:31.

Vervolgens moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc.

ES 9116
London St Pancras 08:54
Brussel-Zuid/Midi 12:02
Let op: lokale tijd Eén uur later dan in Engeland

In Brussel is de overstap relatief snel en zonder gedoe.

 

Thalys 9996
Brussel-Zuid/Midi 12:52
Antwerpen Centraal 13:27
Rotterdam Centraal 14:02
Schiphol 14:24
Amsterdam Centraal 14:42
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in de Schotse ‘laaglanden’:

De Caledonian Sleeper vanuit Inverness stopt midden in de nacht in Edinburgh, maar alleen om te combineren met de andere twee treindelen van de Caledonian Sleeper. Als je vanuit een van de twee grote steden van Schotland met de nachttrein naar Londen wil reizen, kan je de andere Caledonian Sleeper vanuit de Schotse laaglanden nemen. Deze heeft een treindeel vanuit Edinburgh (23:40) en Glasgow (23:40) en komt om 7:07 in London aan.

Andere vertrekplaatsen in de Schotse hooglanden: 

De Caledonian Sleeper vanuit Inverness stopt in de hooglanden in een groot aantal idyllische stationnetjes. De hele lijst met stations en aankomsttijden, is terug te vinden op de Caledonian Sleeper pagina. Vanuit Aberdeen en Dundee rijdt een eigen treindeel naar Londen.

Vanuit Elgin (vertrek 18:57) en Nairn (vertrek 19:22) neem je een lokale trein naar Inverness (aankomst 19:40) en stapt daar over op de Caledonian Sleepr. Vanuit Elgin kan je ook met de Caledonian Sleeper via Aberdeen reizen. Dan vertrek je op hetzelfde moment, maar dan de andere kant op.

Naar Inverness rijdt ook een trein vanuit Kyle of Lochalsh aan de westkust. Bij Kyle of Lochalsh kom je met de bus via de dam aan vanuit het prachtige Isle of Skye. De trein sluit goed aan op de Caledonian Sleeper. Vertrek uit Kyle of Lochalsh om 17:13, aankomst in Inverness om 20:00.

Je kan ook helemaal vanuit het noorden naar Inverness. Een hele lange rit, maar een prima overstap. Deze trein vertrekt om 16:00 uit Wick en om 16:32 uit Thurso. Aankomst in Inverness om 20:10.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit de Schotse hooglanden eindgt in Londen. Van daar reis je met de Eurostar en de Thalys naar Amsterdam. Deze stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Breda. Aankomst in Eindhoven om 15:16. Naar Limburg stap je in Brussel uit de Eurostar en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 14:13. 

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit de Schotse hooglanden kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein naar de Londen.

– één voor de reis vanuit Londen naar Nederland; 

Nachttrein Schotse hooglanden – Londen

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk! 

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £90 pp
Zitplaats vanaf £50
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £185 (2 volw en 2 kinderen)

NB: het ziet er naar uit dat je vanaf 28 oktober 2018 niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde kan delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt £160.  

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beperkte beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Eurostar + Thalys Londen – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan het beste via de website van NS International. Je kan even controleren of je bij de Belgische spoorwegen, of Eurostar voordeliger uit bent.

Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar alleen zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity vanuit Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Inverness

  vertrek

16:17

aankomst

08:39

overstappen
Brussel Londen
slaapplaats v.a.

€157

(all-in)

nachttrein
Caledonian Sleeper
details en reistips

Vanuit London rijdt een perfecte nachttrein naar de Schotse hooglanden. De tijden zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord. De uitzichten in Schotland zijn ’s ochtends schitterend! Je bereikt London met de Thalys en Eurostar (grootste deel 300 km/u) vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. 

rijdt niet op zaterdag Thalys 9370
Amsterdam Centraal 16:17
Schiphol 16:34
Rotterdam Centraal 16:58
Antwerpen Centraal 17:33
Brussel-Zuid/Midi 18:08

In Brussel moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc. Neem daar wel genoeg tijd voor, dus direct vanuit de Thalys naar de Eurostar!

ES 9157
Brussel-Zuid/Midi 18:56
London St Pancras 19:57
Let op: lokale tijd, één uur eerder dan in Nederland

In London moet je verplaatsen van station St Pancras International naar Euston Station. Het goeie nieuws is, dat deze stations op ongeveer 10 minuten lopen van elkaar liggen. Euston Station bevindt zich ten westen van St Pancras aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen.  

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaapplaatsen beschikbaar 20:30
London Euston 21:15
Perth 05:38
Pitlochry 06:15
Aviemore 07:40
Inverness 08:39

Let op: vertrek op zondagen ruim een kwartier eerder, aankomsttijden in Schotland gelijk.  In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust), maar ’s ochtends op een boel kleine idyllische stationnetjes in de hooglanden. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De Caledonian Sleeper naar Schotland vertrekt uit London. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys en de Eurostar naar toe. De Thalys stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Breda naar Antwerpen, waar je op de Thalys stapt. Vertrek om 15:44 uit Eindhoven, Aankomst in Antwerpen om 17:15.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 15:49 uit Maastricht, overstappen in Luik en Brussel, aankomst in Brussel om 17:35. Je hebt dan veel tijd voor het vertrek van de Eurostar. 

Check de reistijden op de website van NS en neem eventueel wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys, Eurstar of de Caledonian Sleeper niet missen.

Andere bestemmingen in de Schotse ‘laaglanden’:

De Caledonian Sleeper naar Inverness stopt ook in Edinburgh, maar op een onmogelijk voreg tijdstip en alleen om te worden gesplitst. Als je naar Edinburgh of Glasgow wil reizen met de nachttrein, moet je de Caledonian Sleeper naar de Schotse laaglanden nemen. Deze vertrekt om 23:53 uit London en heeft een treindeel naar Edinburgh (7:21) en Glasgow (7:20).

Andere bestemmingen in de Schotse hooglanden: 

De Caledonian Sleeper naar Inverness stopt in de hooglanden in een groot aantal idyllische stationnetjes. De hele lijst met stations en aankomsttijden, is terug te vinden op de Caledonian Sleeper pagina. Naar Dundee en Aberdeen rijdt een eigen treindeel van de Caledonian Sleeper (zie details hieronder).

Voor Nairn (aankomst 9:15) en Elgin (9:46) neem je vanuit Inverness de stoptrein richting Aberdeen, welke om 9:00 uit Inverness vertrekt. Naar Elgin kan je ook met de Caledonian Sleeper via Aberdeen reizen. Dan kom je op hetzelfde moment aan.

Vanuit Inverness rijdt een trein naar Kyle of Lochalsh aan de westkust. Daar kan je met de bus over de dam naar het prachtige Isle of Skye. De trein sluit goed aan op de Caledonian Sleeper en vertrekt om 8:55 uit Inverness. Aankomst in Kyle of Lochalsh om 11:30.

Je kan ook helemaal door naar het noorden. Een hele lange rit en een vrij slechte overstap. Deze trein vertrekt om 10:41 uit Inverness en komt om 14:24 aan in Thurso en om 14:56 in Wick.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar de Schotse hooglanden kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis vanuit Nederland naar Londen;

– één voor de nachttrein naar de Schotse hooglanden.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Thalys + Eurostar Amsterdam – Londen

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. 

Het boeken van dit ticket kan om het even via de website van NS International, de Belgische spoorwegen, Thalys. of Eurostar. Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar ook zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity naar Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Nachttrein Londen – Schotse hooglanden

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk!

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £90 pp
Zitplaats vanaf £50
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £185 (2 volw en 2 kinderen)

NB: het ziet er naar uit dat je vanaf 28 oktober 2018 niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde kan delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt £160. 

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Kinderen en families reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Inverness – Amsterdam

  vertrek

20:45

aankomst

14:42

overstappen
Londen Brussel
slpaapplaats v.a.

€157

(all-in)

nachttrein
Caledonian Sleeper
details en reistips

Vanuit de Schotse hooglanden rijdt een perfecte nachttrein naar de Londen. De tijden zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord. De uitzichten in Schotland zijn ’s avonds schitterend (als het nog licht is tenminste)! Vanuit London reis je met de Eurostar en de Thalys (grootste deel 300 km/u) naar Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaapplaatsen beschikbaar 20:00
Inverness 20:45
Aviemore 21:34
Pitlochry 22:50
Perth 23:30
London Euston 07:47

Let op: vertrektijden in Schotland op zondag ongeveer 20 minuten eerder, aankomsttijd in London is gelijk

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust), maar ’s avonds nog wel op een boel kleine idyllische stationnetjes in de hooglanden. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper.

In Londen moet je 10 minuten lopen van Euston Station naar station St Pancras International. St Pancras bevindt zich ten oosten van Euston Station aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt veel haast hebt, niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen. Je moet 30 minuten voor vertrek bij de Eurostar zijn. Dus direct vanuit de nachttrein door!

Helaas is de aansluiting in London op de rechtstreekse Eurostar naar Amsterdam te krap! Deze vertrekt al om 8:31.

Vervolgens moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc.

ES 9116
London St Pancras 08:54
Brussel-Zuid/Midi 12:02
Let op: lokale tijd Eén uur later dan in Engeland

In Brussel is de overstap relatief snel en zonder gedoe.

 

Thalys 9996
Brussel-Zuid/Midi 12:52
Antwerpen Centraal 13:30
Rotterdam Centraal 14:05
Schiphol 14:24
Amsterdam Centraal 14:42
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in de Schotse ‘laaglanden’:

De Caledonian Sleeper vanuit Inverness stopt midden in de nacht in Edinburgh, maar alleen om te combineren met de andere twee treindelen van de Caledonian Sleeper. Als je vanuit een van de twee grote steden van Schotland met de nachttrein naar Londen wil reizen, kan je de andere Caledonian Sleeper vanuit de Schotse laaglanden nemen. Deze heeft een treindeel vanuit Edinburgh (23:40) en Glasgow (23:40) en komt om 7:07 in London aan.

Andere vertrekplaatsen in de Schotse hooglanden: 

De Caledonian Sleeper vanuit Inverness stopt in de hooglanden in een groot aantal idyllische stationnetjes. De hele lijst met stations en aankomsttijden, is terug te vinden op de Caledonian Sleeper pagina. Vanuit Aberdeen en Dundee rijdt een eigen treindeel naar Londen.

Vanuit Elgin (vertrek 18:57) en Nairn (vertrek 19:22) neem je een lokale trein naar Inverness (aankomst 19:40) en stapt daar over op de Caledonian Sleepr. Vanuit Elgin kan je ook met de Caledonian Sleeper via Aberdeen reizen. Dan vertrek je op hetzelfde moment, maar dan de andere kant op.

Naar Inverness rijdt ook een trein vanuit Kyle of Lochalsh aan de westkust. Bij Kyle of Lochalsh kom je met de bus via de dam aan vanuit het prachtige Isle of Skye. De trein sluit goed aan op de Caledonian Sleeper. Vertrek uit Kyle of Lochalsh om 17:13, aankomst in Inverness om 20:00.

Je kan ook helemaal vanuit het noorden naar Inverness. Een hele lange rit, maar een prima overstap. Deze trein vertrekt om 16:00 uit Wick en om 16:32 uit Thurso. Aankomst in Inverness om 20:10.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit de Schotse hooglanden eindgt in Londen. Van daar reis je met de Eurostar en de Thalys naar Amsterdam. Deze stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Breda. Aankomst in Eindhoven om 15:16. Naar Limburg stap je in Brussel uit de Thalys en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 14:13. 

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit de Schotse hooglanden kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein naar de Londen.

– één voor de reis vanuit Londen naar Nederland; 

Nachttrein Schotse hooglanden – Londen

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk! 

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £90 pp
Zitplaats vanaf £50
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £185 (2 volw en 2 kinderen)

NB: het ziet er naar uit dat je vanaf 28 oktober 2018 niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde kan delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt £160.  

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beperkte beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Eurostar + Thalys Londen – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan het beste via de website van NS International. Je kan even controleren of je bij de Belgische spoorwegen, of Eurostar voordeliger uit bent.

Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar alleen zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity vanuit Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Eindbestemming Aberdeen (niet zaterdag)

Amsterdam – Aberdeen

  vertrek

16:17

aankomst

07:35

overstappen

Brussel, Londen

slaapplaats v.a.

€157 (all-in)

(afhankelijk wisselkoers)

nachttrein

Caledonian Sleeper

details en reistips

Vanuit London rijdt een perfecte nachttrein naar de Schotse hooglanden. De tijden zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord. De uitzichten in Schotland zijn ’s ochtends schitterend! Je bereikt London met de Thalys en Eurostar (grootste deel 300 km/u) vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. 

rijdt niet op zaterdag Thalys 9370
Amsterdam Centraal 16:17
Schiphol 16:34
Rotterdam Centraal 16:58
Antwerpen Centraal 17:33
Brussel-Zuid/Midi 18:08

In Brussel moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc. Neem daar wel genoeg tijd voor, dus direct vanuit de Thalys naar de Eurostar!

ES 9157
Brussel-Zuid/Midi 18:56
London St Pancras 19:57
Let op: lokale tijd, één uur eerder dan in Nederland

In London moet je verplaatsen van station St Pancras International naar Euston Station. Het goeie nieuws is, dat deze stations op ongeveer 10 minuten lopen van elkaar liggen. Euston Station bevindt zich ten westen van St Pancras aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen.  

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaapplaatsen beschikbaar 20:30
London Euston 21:15
Dundee 06:07
Arbroath 06:30
Stonehaven 07:12
Aberdeen 07:35

Let op: vertrek op zondagen ruim een kwartier eerder, aankomsttijden in Schotland gelijk.  In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust), maar ’s ochtends op een boel kleine idyllische stationnetjes in de hooglanden. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De Caledonian Sleeper naar Schotland vertrekt uit London. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys en de Eurostar naar toe. De Thalys stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Breda naar Antwerpen, waar je op de Thalys stapt. Vertrek om 15:44 uit Eindhoven, Aankomst in Antwerpen om 17:15.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 15:49 uit Maastricht, overstappen in Luik en Brussel, aankomst in Brussel om 17:35. Je hebt dan veel tijd voor het vertrek van de Eurostar. 

Check de reistijden op de website van NS en neem eventueel wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys, Eurstar of de Caledonian Sleeper niet missen.

Andere bestemmingen in de Schotse ‘laaglanden’:

De Caledonian Sleeper naar Aberdeen stopt ook in Edinburgh, maar op een onmogelijk vroeg tijdstip en alleen om te worden gesplitst. Als je naar Edinburgh of Glasgow wil reizen met de nachttrein, moet je de Caledonian Sleeper naar de Schotse laaglanden nemen. Deze vertrekt om 23:53 uit London en heeft een treindeel naar Edinburgh (7:21) en Glasgow (7:20).

Andere bestemmingen in de Schotse hooglanden: 

De Caledonian Sleeper naar Aberdeen stopt in de hooglanden in een aantal plaatsen. De hele lijst met stations en aankomsttijden, is terug te vinden op de Caledonian Sleeper pagina. Naar Perth en Inverness rijdt een eigen treindeel van de Caledonian Sleeper (zie details hierboven).

Voor onder andere Inverurie (aankomst 8:42) en Elgin (9:46) neem je vanuit Aberdeen de stoptrein richting Inverness, welke om 8:19 uit Inverness vertrekt. Naar Elgin kan je ook met de Caledonian Sleeper via Inverness reizen. Dan kom je op hetzelfde moment aan. 

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar de Schotse hooglanden kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis vanuit Nederland naar Londen;

– één voor de nachttrein naar de Schotse hooglanden.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Thalys + Eurostar Amsterdam – Londen

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. 

Het boeken van dit ticket kan om het even via de website van NS International, de Belgische spoorwegen, Thalys. of Eurostar. Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar alleen zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity naar Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Nachttrein Londen – Schotse hooglanden

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk!

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £90 pp
Zitplaats vanaf £50
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £185 (2 volw en 2 kinderen)

NB: het ziet er naar uit dat je vanaf 28 oktober 2018 niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde kan delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt £160. 

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Kinderen en families reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Aberdeen – Amsterdam  

  vertrek

21:43

aankomst

14:42

overstappen

Londen, Brussel

slaapplaats v.a.

€157 (all-in)

(afhankelijk wisselkoers)

nachttrein

Caledonian Sleeper

details en reistips

Vanuit de Schotse hooglanden rijdt een perfecte nachttrein naar de Londen. De tijden zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord. De uitzichten in Schotland zijn ’s avonds schitterend (als het nog licht is tenminste)! Vanuit London reis je met de Eurostar en de Thalys (grootste deel 300 km/u) naar Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaapplaatsen beschikbaar 19:20
Aberdeen 21:43
Stonehaven 22:01
Arbroath 22:44
Dundee 23:07
London Euston 07:47

Let op: vertrektijden in Schotland ongeveer 50 minuten eerder, aankomsttijd in London is gelijk

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust), maar ’s avonds op een aantal kleine stationnetjes in de hooglanden. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper.

In Londen moet je 10 minuten lopen van Euston Station naar station St Pancras International. St Pancras bevindt zich ten oosten van Euston Station aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt veel haast hebt, niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen. Je moet 30 minuten voor vertrek bij de Eurostar zijn. Dus direct vanuit de nachttrein door!

Helaas is de aansluiting in London op de rechtstreekse Eurostar naar Amsterdam te krap! Deze vertrekt al om 8:31.

Vervolgens moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc.

ES 9116
London St Pancras 08:54
Brussel-Zuid/Midi 12:02
Let op: lokale tijd Eén uur later dan in Engeland

In Brussel is de overstap relatief snel en zonder gedoe.

 

Thalys 9996
Brussel-Zuid/Midi 12:52
Antwerpen Centraal 13:30
Rotterdam Centraal 14:05
Schiphol 14:24
Amsterdam Centraal 14:42
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in de Schotse ‘laaglanden’:

De Caledonian Sleeper vanuit Aberdeen stopt midden in de nacht in Edinburgh, maar alleen om te combineren met de andere twee treindelen van de Caledonian Sleeper. Als je vanuit een van de twee grote steden van Schotland met de nachttrein naar Londen wil reizen, kan je de andere Caledonian Sleeper vanuit de Schotse laaglanden nemen. Deze heeft een treindeel vanuit Edinburgh (23:40) en Glasgow (23:40) en komt om 7:07 in London aan.

Andere vertrekplaatsen in de Schotse hooglanden: 

De Caledonian Sleeper vanuit Aberdeen stopt in de hooglanden in een aantal stationnetjes. De hele lijst met stations en aankomsttijden, is terug te vinden op de Caledonian Sleeper pagina. Vanuit Inverness en Perth rijdt een eigen treindeel naar Londen (zie informatie hierboven).

Vanuit onder meer Elgin (vertrek 18:57) en Inverurie (vertrek 20:10) neem je een lokale trein naar Aberdeen (aankomst 20:35) en stapt daar over op de Caledonian Sleepr. Vanuit Elgin kan je ook met de Caledonian Sleeper via Inverness reizen. Dan vertrek je op hetzelfde moment, maar dan de andere kant op.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit de Schotse hooglanden eindgt in Londen. Van daar reis je met de Eurostar en de Thalys naar Amsterdam. Deze stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Breda. Aankomst in Eindhoven om 15:16. Naar Limburg stap je in Brussel uit de Thalys en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 14:13.  

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit de Schotse hooglanden kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein naar de Londen.

– één voor de reis vanuit Londen naar Nederland; 

Nachttrein Schotse hooglanden – Londen

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk! 

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £90 pp
Zitplaats vanaf £50
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £185 (2 volw en 2 kinderen)

NB: het ziet er naar uit dat je vanaf 28 oktober 2018 niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde kan delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt £160.  

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beperkte beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Eurostar + Thalys Londen – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan het beste via de website van NS International. Je kan even controleren of je bij de Belgische spoorwegen, of Eurostar voordeliger uit bent.

Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar alleen zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity vanuit Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Aberdeen

  vertrek

16:17

aankomst

07:35

overstappen
Brussel Londen
slaapplaats v.a.

€157

(all-in)

nachttrein
Caledonian Sleeper
details en reistips

Vanuit London rijdt een perfecte nachttrein naar de Schotse hooglanden. De tijden zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord. De uitzichten in Schotland zijn ’s ochtends schitterend! Je bereikt London met de Thalys en Eurostar (grootste deel 300 km/u) vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. 

rijdt niet op zaterdag Thalys 9370
Amsterdam Centraal 16:17
Schiphol 16:34
Rotterdam Centraal 16:58
Antwerpen Centraal 17:33
Brussel-Zuid/Midi 18:08

In Brussel moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc. Neem daar wel genoeg tijd voor, dus direct vanuit de Thalys naar de Eurostar!

ES 9157
Brussel-Zuid/Midi 18:56
London St Pancras 19:57
Let op: lokale tijd, één uur eerder dan in Nederland

In London moet je verplaatsen van station St Pancras International naar Euston Station. Het goeie nieuws is, dat deze stations op ongeveer 10 minuten lopen van elkaar liggen. Euston Station bevindt zich ten westen van St Pancras aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen.  

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaapplaatsen beschikbaar 20:30
London Euston 21:15
Dundee 06:07
Arbroath 06:30
Stonehaven 07:12
Aberdeen 07:35

Let op: vertrek op zondagen ruim een kwartier eerder, aankomsttijden in Schotland gelijk.  In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust), maar ’s ochtends op een boel kleine idyllische stationnetjes in de hooglanden. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De Caledonian Sleeper naar Schotland vertrekt uit London. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys en de Eurostar naar toe. De Thalys stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Breda naar Antwerpen, waar je op de Thalys stapt. Vertrek om 15:44 uit Eindhoven, Aankomst in Antwerpen om 17:15.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 15:49 uit Maastricht, overstappen in Luik en Brussel, aankomst in Brussel om 17:35. Je hebt dan veel tijd voor het vertrek van de Eurostar. 

Check de reistijden op de website van NS en neem eventueel wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys, Eurstar of de Caledonian Sleeper niet missen.

Andere bestemmingen in de Schotse ‘laaglanden’:

De Caledonian Sleeper naar Aberdeen stopt ook in Edinburgh, maar op een onmogelijk vroeg tijdstip en alleen om te worden gesplitst. Als je naar Edinburgh of Glasgow wil reizen met de nachttrein, moet je de Caledonian Sleeper naar de Schotse laaglanden nemen. Deze vertrekt om 23:53 uit London en heeft een treindeel naar Edinburgh (7:21) en Glasgow (7:20).

Andere bestemmingen in de Schotse hooglanden: 

De Caledonian Sleeper naar Aberdeen stopt in de hooglanden in een aantal plaatsen. De hele lijst met stations en aankomsttijden, is terug te vinden op de Caledonian Sleeper pagina. Naar Perth en Inverness rijdt een eigen treindeel van de Caledonian Sleeper (zie details hierboven).

Voor onder andere Inverurie (aankomst 8:42) en Elgin (9:46) neem je vanuit Aberdeen de stoptrein richting Inverness, welke om 8:19 uit Inverness vertrekt. Naar Elgin kan je ook met de Caledonian Sleeper via Inverness reizen. Dan kom je op hetzelfde moment aan. 

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar de Schotse hooglanden kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis vanuit Nederland naar Londen;

– één voor de nachttrein naar de Schotse hooglanden.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Thalys + Eurostar Amsterdam – Londen

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. 

Het boeken van dit ticket kan om het even via de website van NS International, de Belgische spoorwegen, Thalys. of Eurostar. Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar ook zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity naar Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Nachttrein Londen – Schotse hooglanden

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk!

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £90 pp
Zitplaats vanaf £50
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £185 (2 volw en 2 kinderen)

NB: het ziet er naar uit dat je vanaf 28 oktober 2018 niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde kan delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt £160. 

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Kinderen en families reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Aberdeen – Amsterdam

  vertrek

21:43

aankomst

14:42

overstappen
Londen Brussel
slpaapplaats v.a.

€157

(all-in)

nachttrein
Caledonian Sleeper
details en reistips

Vanuit de Schotse hooglanden rijdt een perfecte nachttrein naar de Londen. De tijden zijn gunstig en er is zelfs een echt restaurant aan boord. De uitzichten in Schotland zijn ’s avonds schitterend (als het nog licht is tenminste)! Vanuit London reis je met de Eurostar en de Thalys (grootste deel 300 km/u) naar Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaapplaatsen beschikbaar 19:20
Aberdeen 21:43
Stonehaven 22:01
Arbroath 22:44
Dundee 23:07
London Euston 07:47

Let op: vertrektijden in Schotland ongeveer 50 minuten eerder, aankomsttijd in London is gelijk

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust), maar ’s avonds op een aantal kleine stationnetjes in de hooglanden. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper.

In Londen moet je 10 minuten lopen van Euston Station naar station St Pancras International. St Pancras bevindt zich ten oosten van Euston Station aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt veel haast hebt, niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen. Je moet 30 minuten voor vertrek bij de Eurostar zijn. Dus direct vanuit de nachttrein door!

Helaas is de aansluiting in London op de rechtstreekse Eurostar naar Amsterdam te krap! Deze vertrekt al om 8:31.

Vervolgens moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc.

ES 9116
London St Pancras 08:54
Brussel-Zuid/Midi 12:02
Let op: lokale tijd Eén uur later dan in Engeland

In Brussel is de overstap relatief snel en zonder gedoe.

 

Thalys 9996
Brussel-Zuid/Midi 12:52
Antwerpen Centraal 13:30
Rotterdam Centraal 14:05
Schiphol 14:24
Amsterdam Centraal 14:42
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in de Schotse ‘laaglanden’:

De Caledonian Sleeper vanuit Aberdeen stopt midden in de nacht in Edinburgh, maar alleen om te combineren met de andere twee treindelen van de Caledonian Sleeper. Als je vanuit een van de twee grote steden van Schotland met de nachttrein naar Londen wil reizen, kan je de andere Caledonian Sleeper vanuit de Schotse laaglanden nemen. Deze heeft een treindeel vanuit Edinburgh (23:40) en Glasgow (23:40) en komt om 7:07 in London aan.

Andere vertrekplaatsen in de Schotse hooglanden: 

De Caledonian Sleeper vanuit Aberdeen stopt in de hooglanden in een aantal stationnetjes. De hele lijst met stations en aankomsttijden, is terug te vinden op de Caledonian Sleeper pagina. Vanuit Inverness en Perth rijdt een eigen treindeel naar Londen (zie informatie hierboven).

Vanuit onder meer Elgin (vertrek 18:57) en Inverurie (vertrek 20:10) neem je een lokale trein naar Aberdeen (aankomst 20:35) en stapt daar over op de Caledonian Sleepr. Vanuit Elgin kan je ook met de Caledonian Sleeper via Inverness reizen. Dan vertrek je op hetzelfde moment, maar dan de andere kant op.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit de Schotse hooglanden eindgt in Londen. Van daar reis je met de Eurostar en de Thalys naar Amsterdam. Deze stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Breda. Aankomst in Eindhoven om 15:16. Naar Limburg stap je in Brussel uit de Thalys en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 14:13.  

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit de Schotse hooglanden kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein naar de Londen.

– één voor de reis vanuit Londen naar Nederland; 

Nachttrein Schotse hooglanden – Londen

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk! 

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £90 pp
Zitplaats vanaf £50
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £185 (2 volw en 2 kinderen)

NB: het ziet er naar uit dat je vanaf 28 oktober 2018 niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde kan delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt £160.  

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beperkte beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Eurostar + Thalys Londen – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan het beste via de website van NS International. Je kan even controleren of je bij de Belgische spoorwegen, of Eurostar voordeliger uit bent.

Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar alleen zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity naar Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Logo Noord West Express - alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland

Volgen op

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten