Met de nachttrein naar Lissabon

Romantisch en comfortabel, je bent echt op reis

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis naar Lissabon en andere bestemmingen in Portugal

Met de nachttrein naar Lissabon

Romantisch en comfortabel, je bent echt op reis

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis naar Lissabon en andere bestemmingen in Portugal

Nachttrein naar Lissabon

Nachttrein naar Lissabon is een prachtig boek van Pascal Mercier, maar de nachttrein naar Lissabon is ook een zeer elegante manier om naar Portugal te reizen. Het is een klassieke reis met de nachttrein in een modern jasje, waarbij de aanwezigheid van een bar-restaurant op de Sud Express veel treinromantiek toevoegt.

De reis duurt ongeveer 24 uur. Overdag raas je door België en Frankrijk in Thalys en TGV en ’s nachts lig je lekker te slapen in de Sud Express. Dat duurt dus langer dan vliegen, maar levert wel een prachtige reiservaring op. En qua kosten concurreert de trein eigenlijk prima met het vliegtuig.

Helaas is de Sud Express trenhotel per half augustus 2020 nog steeds niet herstart na de coronacrisis. Hopelijk gaat de RENFE deze prachtige verbinding snel weer in ere herstellen!! Check voor het laatste nieuws de website van The Man in Seat Sixty-One.  

Station Lissabon Santa Apolónia ©Noord West Express
Station Lissabon Santa Apolónia ©Noord West Express

TIP!

Vroeg boeken! 

Hoe eerder je boekt, hoe voordeliger de tarieven. Het lastige bij deze reis is dat de termijn waarop je vooruit kan boeken per trein verschilt. De Thalys kan 4 maanden vooruit, de TGV 3 maanden en de Sud Express meestal 4 maanden. Meer tips bij het boeken hieronder. 

Super snel naar Parijs met de Thalys

Net zo snel naar de Spaanse grens met de TGV Atlantique

Comfortabel met de prachtige Sud Express naar Lissabon

De spoorbrug over de grensrivier tussen Hendaye en Irun ©Noord West Express
De spoorbrug over de grensrivier tussen Hendaye en Irun ©Noord West Express
Sud Express na aankomst in Lissabon Santa Apolónia ©Noord West Express
Sud Express na aankomst in Lissabon Santa Apolónia ©Noord West Express

Via Parijs en Hendaye met de Sud Express

Helaas is de Sud Express trenhotel per half augustus 2020 nog steeds niet herstart na de coronacrisis. Hopelijk gaat de RENFE deze prachtige verbinding snel weer in ere herstellen!! Check voor het laatste nieuws de website van The Man in Seat Sixty-One.  

Amsterdam – Lissabon

  vertrek

08:17

aankomst

07:30

overstappen

Parijs, Hendaye

slaapplaats v.a.

€124 (all-in)

nachttrein

Sud Express

details en reistips
De nachttrein naar Lissabon vertrekt vanuit Hendaye aan de Frans-Spaanse grens. Daar reis je via Parijs naar toe. Dus eerst van de Thalys naar Parijs. In Parijs van het Gare du Nord naar Gare Montparnasse. En dan vliegensvlug verder over de nieuwe hogesnelheidslijn via Bordeaux naar Hendaye aan de Golf van Biskaje. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. 

Thalys 9322
Amsterdam Centraal 08:17
Schiphol 08:34
Rotterdam Centraal 08:58
Antwerpen Centraal 09:33
Brussel Zuid / Midi 10:13
Paris Nord 11:35

In Parijs moet je verplaatsen van Gare du Nord naar Gare Montparnasse. Dat kan eenvoudig met metro lijn 4 (M4) vanaf Gare du Nord richting Mairie de Montrouge. De rit duurt ongeveer een kwartier, maar de reis als geheel duurt al met al een uur. De overstaptijd van de hierboven genoemde Thalys op de TGV naar Hendaye, is normaal gesproken ruim voldoende. Kaartjes voor de metro koop je eenvoudig bij de automaat op Gare du Nord, maar nog beter: bij de bar in de Thalys!

TGV 8541
Paris Montparnasse 12:48
Bordeaux Saint Jean 14:56
Hendaye 17:35

In Hendaye heb je precies een uur voor het vertrek van de Sud Express. Dat is wel prettig om eventuele vertragingen op te vangen, om nog even wat te eten of drinken (al kan dat ook aan boord van de Sud Express) en/of om lekker op tijd vast in te stappen. 

Pas sinds mei 2018 rijdt de Sud Express overigens weer vanuit Hendaye. Tot die tijd moest je met een Baskisch smalspoortreintje of een taxi naar Irun aan de andere kant van de grens.  

Sud Express

HOT 313

Hendaye 18:35
Irun 18:45
San Sebastian 19:10
Burgos Rosa de Lima 22:00
Valladolid Campo Grande 23:10
Lissabon Oriente 07:20
Lissabon Santa Apolónia 07:30

Let op: onderweg gaat de klok een uur terug naar Portugese tijd. 

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Sud Express stopt ’s nachts nog regelmatig en wordt in Medina del Campo zelfs nog gecombineerd met een treindeel uit Madrid (niet goed voor de nachtrust). 

Op de pagina over de Sud Express vind je meer informatie over de dienstregeling van de Sud Express, maar ook alle details over de comfort niveaus en vooral over het bar-restaurant, waar je prima van borrelen, dineren en ontbijten!

meer vertrekplaatsen en bestemmingen
Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De Sud Express naar Lissabon vertrekt uit Hendaye. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys en de TGV naar toe. De Thalys stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Breda naar Antwerpen, waar je op de Thalys stapt. Vertrek om 7:44 uit Eindhoven, Aankomst in Antwerpen om 9:15.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 7:49 uit Maastricht, overstappen in Luik en Brussel, aankomst in Brussel om 9:35.  

Check de reistijden op de website van NS en neem eventueel wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys niet missen.

Andere bestemmingen in de Portugal:

De Sud Express stopt ’s ochtends vroeg om 4:45 in Coimbra. Erg vroeg dus! Vandaar rijdt om 5:20 wel een speciale aansluitende trein naar Porto, aankomst om 6:50.

Voor Faro stap je om 7:20 in station Lissabon Oriente uit de Sud Express. Om 8:23 vertrekt een trein naar Faro, die daar om 11:23 aankomt.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van het Spaanse RENFE.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Lissabon kan je zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je kan de reis het beste in drie delen boeken. Dat wil zeggen dat je drie losse kaartjes koopt (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis met de Thalys naar Parijs;

– één voor de reis van Parijs naar Hendaye;

– één voor de nachttrein van Hendaye naar Lissabon.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Thalys Amsterdam – Parijs

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de NS International, de Franse SpoorwegenThalys zelf of HappyRail.

Het ticket kost van €35 tot €135. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Het voordeligste tarief is niet aan te passen of te annuleren, dus let op de voorwaarden/flexibiliteit. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar: soms kan je al voor €20 boeken.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets kosten €72 tot €145. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen slechts €15 (afhankelijk van beschikbaarheid).

Voor de transfer in Parijs, moet je rekening houden met kosten van €2 voor het kaartje voor de metro.

TGV Parijs – Hendaye

Het boeken van dit TGV-ticket kan het beste gewoon bij de Franse Spoorwegen.

Het ticket kost van €49 tot €132. Voor andere treinen van Parijs naar Hendaye zijn zelfs al tickets vanaf €25 beschikbaar, maar waarschijnlijk niet voor deze middagtrein. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Het voordeligste tarief is niet aan te passen of te annuleren, dus let op de voorwaarden/flexibiliteit.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets zijn echter al vanaf €55 beschikbaar, dus dat kan een interessante optie zijn. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen vanaf €33 (afhankelijk van beschikbaarheid), terwijl jongere kinderen vanaf €9 een eigen zitplaats hebben.

Nachttrein Hendaye – Lissabon

Deze nachttrein kan zowel via de website van de Spaanse spoorwegen RENFE. als via de wesbite van LOCO2 worden geboekt. De laatste optie is een stuk makkelijker. LOCO2 is een reisbureau gespecialiseerd in treinkaartjes, maar je betaalt geen extra transactiekosten. Met LOCO2 kan je zelfs proberen om de reis vanaf Amsterdam in één keer te boeken, maar je hebt dan wel minder overzicht en keuzevrijheid. Soms is het verstandig om verschillende opties (LOCO2, RENFE, etc.) even te vergelijken.

NB: vooralsnog kan je het ticket voor de nachttrein alleen vanaf Irun aan de Spaanse kant van de grens boeken. Het vertrek vanuit Hendaye is nieuw en nog niet in de boekingssystemen verwerkt. 

Het ticket moet je zelf printen en de conducteur scant de barcode.

Als je al een kaartje hebt (bijvoorbeeld een Interrail pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen, maar dat kan alleen via een reisbureau als de Treinreiswinkel.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. Voor elke categorie zijn benamingen in verschillende talen gegeven, zodat op verschillende websites duidelijk is wat bedoeld wordt.

Comfort Tarief pp

Turista/butaca

Standard

Ligstoel

Promo   €28

Promo+ €32

Flexibel  €70

Cama Turista*

4-bed sleeper

4-persoons coupé

Promo   €38*

Promo+ €43

Flexibel  €95

Cama Preferente

2-bed sleeper

2-persoons coupé

Single €185

Double €134 

Cama Gran Clase

2-bed douche/WC

2p coupé douche/WC

Single €201

Double €155

De promo tarieven kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Bij promo+ zijn de voorwaarden beter. Voor de Preferente en Gran Clase worden alleen tickets met flexibele voorwaarden verkocht. 

Als een, twee of drie Cama Turista tickets koopt, kan je bij een voor meer andere reizigers in de coupé komen. Mannen en vrouwen reizen dan apart. Als je vier tickets koopt heb je daar natuurlijk geen last van.

*Heel vreemd in het boekingssysteem is dat je voor een volledige Cama Turista 4-persoonscoupé altijd minstens €229 lijkt te betalen. Ook op een dag dat je voor drie losse personen in de Cama Turista coupé slechts 3 x €38 = €114 betaalt. Het lijkt er op dat er een soort toeslag voor het boeken van een hele coupé geldt. Als je het niet erg vindt om eventueel te splitsen kan je beter twee-aan-twee boeken en (indien nodig) proberen te ruilen in de trein zelf. Dat kan nog wel ingewikkeld zijn met mannen en vrouwen coupés.

Bij Preferente en Gran Clase boek je altijd de hele coupé, dus ook als je alleen reist (single).

Kinderen krijgen voor de Sud Express maar zeer beperkt korting (bijna alleen voor het flexibele tarief voor een ligstoel). Het ziet er niet naar uit dat je een fiets kan meenemen op de Sud Express.

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein van Hendaye naar Lissabon, vind je op de pagina over de Sud Express. The Man in Seat 61 heeft ook een mooie pagina over de Sud Express

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Lissabon – Amsterdam  

  vertrek

21:25

aankomst

22:42

overstappen

Hendaye, Parijs

slaapplaats v.a.

€124 (all-in)

nachttrein

Sud Express

details en reistips
De nachttrein vanuit Lissabon eindigt in Hendaye aan de Frans-Spaanse grens. Van daaruit reis je via Parijs naar Nederland terug. Dus eerst via Bordeaux en over de nieuwe hogesnelheidslijn naar Parijs. In Parijs van Gare Montparnasse naar Gare du Nord. En dan vliegensvlug met de Thalys naar Amsterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. 

Pas sinds mei 2018 rijdt de Sud Express overigens weer tot aan Hendaye. Tot die tijd moest je daar met een Baskisch smalspoortreintje of een taxi vanuit het Spaanse Irun nog naar toe.

Sud Express

HOT 310

Lissabon Santa Apolónia 21:25
Lissabon Oriente 21:34
Valladolid Campo Grande 06:32
Burgos Rosa de Lima 07:46
San Sebastian 10:53
Irun 11:22
Hendaye 11:33

Let op: onderweg gaat de klok een uur vooruit naar Spaanse tijd. 

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Sud Express stopt ’s nachts nog regelmatig en wordt in Medina del Campo zelfs het treindeel naar Madrid nog afgesplitst (niet goed voor de nachtrust).

Op de pagina over de Sud Express vind je meer informatie over de dienstregeling van de Sud Express, maar ook alle details over de comfort niveaus en vooral over het bar-restaurant, waar je prima van borrelen, dineren en ontbijten!

In Hendaye heb je ruim anderhalf uur voor het vertrek van de TGV. Dat is een beetje veel, maar ook wel prettig om eventuele vertragingen op te vangen of om nog even wat te eten of drinken.

TGV 8540
Hendaye 13:12
Bordeaux Saint Jean 16:04
Paris Montparnasse 18:08

In Parijs moet je verplaatsen van Gare Montparnasse naar Gare du Nord. Dat kan eenvoudig met metro lijn 4 (M4) vanaf Gare Montparnasse richting Porte de Clignancourt. De rit duurt ongeveer een kwartier, maar de reis als geheel duurt al met al een uur. De overstaptijd van de hierboven genoemde TGV op de Thalys naar Nederland, is normaal gesproken ruim voldoende. Kaartjes voor de metro koop je eenvoudig bij de automaat op Gare Montparnasse.

Thalys 9381
Paris Nord 19:25
Brussel Zuid / Midi 20:47
Antwerpen Centraal 21:27
Rotterdam Centraal 22:02
Schiphol 22:24
Amsterdam Centraal 22:42

 

meer vertrekplaatsen en bestemmingen
Andere vertrekplaatsen in de Portugal:

Vanuit Faro vertrek je om 17:56 met een intercity naar Lissabon. In station Lissabon Oriente kom je aan om 21:26 en om 21:34 vertrekt daar de Sud Express.

Vanuit Porto rijdt om 21:55 een speciale aansluitende trein op de Sud Express naar Coimbra, aankomst 23:25. Vanuit Coimbra vertrekt de Sud Express om 23:32.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van het Spaanse RENFE.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit Lissabon eindigt in Hendaye. Van daar reis je met de TGV en de Thalys naar Amsterdam. De Thalys stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Rotterdam. Aankomst in Eindhoven om 23:16. Naar Limburg stap je in Brussel uit de Thalys en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 23:13.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Lissabon kan je zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je kan de reis het beste in drie delen boeken. Dat wil zeggen dat je drie losse kaartjes koopt (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein van Lissabon naar Hendaye.

– één voor de reis van Hendaye naar Parijs;

– één voor de reis met de Thalys vanuit Parijs;

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Nachttrein Lissabon – Hendaye

Deze nachttrein kan zowel via de website van de Spaanse spoorwegen RENFE. als via de wesbite van LOCO2 worden geboekt. De laatste optie is een stuk makkelijker. LOCO2 is een reisbureau gespecialiseerd in treinkaartjes, maar je betaalt geen extra transactiekosten. Met LOCO2 kan je zelfs proberen om de reis vanaf Amsterdam in één keer te boeken, maar je hebt dan wel minder overzicht en keuzevrijheid. Soms is het verstandig om verschillende opties (LOCO2, RENFE, etc.) even te vergelijken.

NB: vooralsnog kan je het ticket voor de nachttrein alleen tot aan Irun (aan de Spaanse kant van de grens) boeken. De aankomst in Hendaye is nieuw en nog niet in de boekingssystemen verwerkt. 

Het ticket moet je zelf printen en de conducteur scant de barcode.

Als je al een kaartje hebt (bijvoorbeeld een Interrail pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen, maar dat kan alleen via een reisbureau als de Treinreiswinkel.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. Voor elke categorie zijn benamingen in verschillende talen gegeven, zodat op verschillende websites duidelijk is wat bedoeld wordt.

Comfort Tarief pp

Turista/butaca

Standard

Ligstoel

Promo   €28

Promo+ €32

Flexibel  €70

Cama Turista*

4-bed sleeper

4-persoons coupé

Promo   €38*

Promo+ €43

Flexibel  €95

Cama Preferente

2-bed sleeper

2-persoons coupé

Single €185

Double €134 

Cama Gran Clase

2-bed douche/WC

2p coupé douche/WC

Single €201

Double €155

De promo tarieven kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Bij promo+ zijn de voorwaarden beter. Voor de Preferente en Gran Clase worden alleen tickets met flexibele voorwaarden verkocht. 

Als een, twee of drie Cama Turista tickets koopt, kan je bij een voor meer andere reizigers in de coupé komen. Mannen en vrouwen reizen dan apart. Als je vier tickets koopt heb je daar natuurlijk geen last van.

*Heel vreemd in het boekingssysteem is dat je voor een volledige Cama Turista 4-persoonscoupé altijd minstens €229 lijkt te betalen. Ook op een dag dat je voor drie losse personen in de Cama Turista coupé slechts 3 x €38 = €114 betaalt. Het lijkt er op dat er een soort toeslag voor het boeken van een hele coupé geldt. Als je het niet erg vindt om eventueel te splitsen kan je beter twee-aan-twee boeken en (indien nodig) proberen te ruilen in de trein zelf. Dat kan nog wel ingewikkeld zijn met mannen en vrouwen coupés.

Bij Preferente en Gran Clase boek je altijd de hele coupé, dus ook als je alleen reist (single).

Kinderen krijgen voor de Sud Express maar zeer beperkt korting (bijna alleen voor het flexibele tarief voor een ligstoel). Het ziet er niet naar uit dat je een fiets kan meenemen op de Sud Express.

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein van Hendaye naar Lissabon, vind je op de pagina over de Sud Express. The Man in Seat 61 heeft ook een mooie pagina over de Sud Express

TGV Hendaye – Parijs

Het boeken van dit TGV-ticket kan het beste gewoon bij de Franse Spoorwegen.

Het ticket kost van €49 tot €132. Voor andere treinen van Parijs naar Hendaye zijn zelfs al tickets vanaf €25 beschikbaar, maar waarschijnlijk niet voor deze middagtrein. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Het voordeligste tarief is niet aan te passen of te annuleren, dus let op de voorwaarden/flexibiliteit.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets zijn echter al vanaf €55 beschikbaar, dus dat kan een interessante optie zijn. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen vanaf €33 (afhankelijk van beschikbaarheid), terwijl jongere kinderen vanaf €9 een eigen zitplaats hebben.

Voor de transfer in Parijs, moet je rekening houden met kosten van €2 voor het kaartje voor de metro.

Thalys Parijs – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de NS International, de Franse SpoorwegenThalys zelf of HappyRail.

Het ticket kost van €35 tot €135. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Het voordeligste tarief is niet aan te passen of te annuleren, dus let op de voorwaarden/flexibiliteit. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar: soms kan je al voor €20 boeken.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets kosten €72 tot €145. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen slechts €15 (afhankelijk van beschikbaarheid).

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Lissabon

  vertrek

08:17

aankomst

07:30

overstappen
Parijs Hendaye
slaapplaats v.a.

€124

(all-in)

nachttrein
Sud Express
details en reistips
De nachttrein naar Lissabon vertrekt vanuit Hendaye aan de Frans-Spaanse grens. Daar reis je via Parijs naar toe. Dus eerst van de Thalys naar Parijs. In Parijs van het Gare du Nord naar Gare Montparnasse. En dan vliegensvlug verder over de nieuwe hogesnelheidslijn via Bordeaux naar Hendaye aan de Golf van Biskaje. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. 

Thalys 9322
Amsterdam Centraal 08:17
Schiphol 08:34
Rotterdam Centraal 08:58
Antwerpen Centraal 09:33
Brussel Zuid / Midi 10:13
Paris Nord 11:35

In Parijs moet je verplaatsen van Gare du Nord naar Gare Montparnasse. Dat kan eenvoudig met metro lijn 4 (M4) vanaf Gare du Nord richting Mairie de Montrouge. De rit duurt ongeveer een kwartier, maar de reis als geheel duurt al met al een uur. De overstaptijd van de hierboven genoemde Thalys op de TGV naar Hendaye, is normaal gesproken ruim voldoende. Kaartjes voor de metro koop je eenvoudig bij de automaat op Gare du Nord, maar nog beter: bij de bar in de Thalys!

TGV 8541
Paris Montparnasse 12:48
Bordeaux Saint Jean 14:56
Hendaye 17:35

In Hendaye heb je precies een uur voor het vertrek van de Sud Express. Dat is wel prettig om eventuele vertragingen op te vangen, om nog even wat te eten of drinken (al kan dat ook aan boord van de Sud Express) en/of om lekker op tijd vast in te stappen. 

Pas sinds mei 2018 rijdt de Sud Express overigens weer vanuit Hendaye. Tot die tijd moest je met een Baskisch smalspoortreintje of een taxi naar Irun aan de andere kant van de grens.  

Sud Express

HOT 313

Hendaye 18:35
Irun 18:45
San Sebastian 19:10
Burgos Rosa de Lima 22:00
Valladolid Campo Grande 23:10
Lissabon Oriente 07:20
Lissabon Santa Apolónia 07:30

Let op: onderweg gaat de klok een uur terug naar Portugese tijd. 

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Sud Express stopt ’s nachts nog regelmatig en wordt in Medina del Campo zelfs nog gecombineerd met een treindeel uit Madrid (niet goed voor de nachtrust). 

Op de pagina over de Sud Express vind je meer informatie over de dienstregeling van de Sud Express, maar ook alle details over de comfort niveaus en vooral over het bar-restaurant, waar je prima van borrelen, dineren en ontbijten!

meer vertrekplaatsen en bestemmingen
Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De Sud Express naar Lissabon vertrekt uit Hendaye. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys en de TGV naar toe. De Thalys stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Breda naar Antwerpen, waar je op de Thalys stapt. Vertrek om 7:44 uit Eindhoven, Aankomst in Antwerpen om 9:15.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 7:49 uit Maastricht, overstappen in Luik en Brussel, aankomst in Brussel om 9:35.  

Check de reistijden op de website van NS en neem eventueel wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys niet missen.

Andere bestemmingen in de Portugal:

De Sud Express stopt ’s ochtends vroeg om 4:45 in Coimbra. Erg vroeg dus! Vandaar rijdt om 5:20 wel een speciale aansluitende trein naar Porto, aankomst om 6:50.

Voor Faro stap je om 7:20 in station Lissabon Oriente uit de Sud Express. Om 8:23 vertrekt een trein naar Faro, die daar om 11:23 aankomt.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van het Spaanse RENFE.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Lissabon kan je zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je kan de reis het beste in drie delen boeken. Dat wil zeggen dat je drie losse kaartjes koopt (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis met de Thalys naar Parijs;

– één voor de reis van Parijs naar Hendaye;

– één voor de nachttrein van Hendaye naar Lissabon.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Thalys Amsterdam – Parijs

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de NS International, de Franse SpoorwegenThalys zelf of HappyRail.

Het ticket kost van €35 tot €135. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Het voordeligste tarief is niet aan te passen of te annuleren, dus let op de voorwaarden/flexibiliteit. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar: soms kan je al voor €20 boeken.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets kosten €72 tot €145. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen slechts €15 (afhankelijk van beschikbaarheid).

Voor de transfer in Parijs, moet je rekening houden met kosten van €2 voor het kaartje voor de metro.

TGV Parijs – Hendaye

Het boeken van dit TGV-ticket kan het beste gewoon bij de Franse Spoorwegen.

Het ticket kost van €49 tot €132. Voor andere treinen van Parijs naar Hendaye zijn zelfs al tickets vanaf €25 beschikbaar, maar waarschijnlijk niet voor deze middagtrein. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Het voordeligste tarief is niet aan te passen of te annuleren, dus let op de voorwaarden/flexibiliteit.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets zijn echter al vanaf €55 beschikbaar, dus dat kan een interessante optie zijn. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen vanaf €33 (afhankelijk van beschikbaarheid), terwijl jongere kinderen vanaf €9 een eigen zitplaats hebben.

Nachttrein Hendaye – Lissabon

Deze nachttrein kan zowel via de website van de Spaanse spoorwegen RENFE. als via de wesbite van LOCO2 worden geboekt. De laatste optie is een stuk makkelijker. LOCO2 is een reisbureau gespecialiseerd in treinkaartjes, maar je betaalt geen extra transactiekosten. Met LOCO2 kan je zelfs proberen om de reis vanaf Amsterdam in één keer te boeken, maar je hebt dan wel minder overzicht en keuzevrijheid. Soms is het verstandig om verschillende opties (LOCO2, RENFE, etc.) even te vergelijken.

NB: vooralsnog kan je het ticket voor de nachttrein alleen vanaf Irun aan de Spaanse kant van de grens boeken. Het vertrek vanuit Hendaye is nieuw en nog niet in de boekingssystemen verwerkt. 

Het ticket moet je zelf printen en de conducteur scant de barcode.

Als je al een kaartje hebt (bijvoorbeeld een Interrail pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen, maar dat kan alleen via een reisbureau als de Treinreiswinkel.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. Voor elke categorie zijn benamingen in verschillende talen gegeven, zodat op verschillende websites duidelijk is wat bedoeld wordt.

Comfort Tarief pp

Turista/ butaca

Standard

Ligstoel

Promo   €28

Promo+ €32

Flexibel  €70

Cama Turista*

4-bed sleeper

4-persoons coupé

Promo   €38*

Promo+ €43

Flexibel  €95

Cama Preferente

2-bed sleeper

2-persoons coupé

Single €185

Double €134 

Cama Gran Clase

2-bed douche/WC

2p coupé douche/WC

Single €201

Double €155

De promo tarieven kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Bij promo+ zijn de voorwaarden beter. Voor de Preferente en Gran Clase worden alleen tickets met flexibele voorwaarden verkocht. 

Als een, twee of drie Cama Turista tickets koopt, kan je bij een voor meer andere reizigers in de coupé komen. Mannen en vrouwen reizen dan apart. Als je vier tickets koopt heb je daar natuurlijk geen last van.

*Heel vreemd in het boekingssysteem is dat je voor een volledige Cama Turista 4-persoonscoupé altijd minstens €229 lijkt te betalen. Ook op een dag dat je voor drie losse personen in de Cama Turista coupé slechts 3 x €38 = €114 betaalt. Het lijkt er op dat er een soort toeslag voor het boeken van een hele coupé geldt. Als je het niet erg vindt om eventueel te splitsen kan je beter twee-aan-twee boeken en (indien nodig) proberen te ruilen in de trein zelf. Dat kan nog wel ingewikkeld zijn met mannen en vrouwen coupés.

Bij Preferente en Gran Clase boek je altijd de hele coupé, dus ook als je alleen reist (single).

Kinderen krijgen voor de Sud Express maar zeer beperkt korting (bijna alleen voor het flexibele tarief voor een ligstoel). Het ziet er niet naar uit dat je een fiets kan meenemen op de Sud Express.

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein van Hendaye naar Lissabon, vind je op de pagina over de Sud Express. The Man in Seat 61 heeft ook een mooie pagina over de Sud Express

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Lissabon – Amsterdam

  vertrek

21:25

aankomst

22:42

overstappen
Hendaye Parijs
slaapplaats v.a.

€124

(all-in)

nachttrein
Sud Express
details en reistips
De nachttrein vanuit Lissabon eindigt in Hendaye aan de Frans-Spaanse grens. Van daaruit reis je via Parijs naar Nederland terug. Dus eerst via Bordeaux en over de nieuwe hogesnelheidslijn naar Parijs. In Parijs van Gare Montparnasse naar Gare du Nord. En dan vliegensvlug met de Thalys naar Amsterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. 

Pas sinds mei 2018 rijdt de Sud Express overigens weer tot aan Hendaye. Tot die tijd moest je daar met een Baskisch smalspoortreintje of een taxi vanuit het Spaanse Irun nog naar toe.

Sud Express

HOT 310

Lissabon Santa Apolónia 21:25
Lissabon Oriente 21:34
Valladolid Campo Grande 06:32
Burgos Rosa de Lima 07:46
San Sebastian 10:53
Irun 11:22
Hendaye 11:33

Let op: onderweg gaat de klok een uur vooruit naar Spaanse tijd. 

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Sud Express stopt ’s nachts nog regelmatig en wordt in Medina del Campo zelfs het treindeel naar Madrid nog afgesplitst (niet goed voor de nachtrust).

Op de pagina over de Sud Express vind je meer informatie over de dienstregeling van de Sud Express, maar ook alle details over de comfort niveaus en vooral over het bar-restaurant, waar je prima van borrelen, dineren en ontbijten!

In Hendaye heb je ruim anderhalf uur voor het vertrek van de TGV. Dat is een beetje veel, maar ook wel prettig om eventuele vertragingen op te vangen of om nog even wat te eten of drinken.

TGV 8540
Hendaye 13:12
Bordeaux Saint Jean 16:04
Paris Montparnasse 18:08

In Parijs moet je verplaatsen van Gare Montparnasse naar Gare du Nord. Dat kan eenvoudig met metro lijn 4 (M4) vanaf Gare Montparnasse richting Porte de Clignancourt. De rit duurt ongeveer een kwartier, maar de reis als geheel duurt al met al een uur. De overstaptijd van de hierboven genoemde TGV op de Thalys naar Nederland, is normaal gesproken ruim voldoende. Kaartjes voor de metro koop je eenvoudig bij de automaat op Gare Montparnasse.

Thalys 9381
Paris Nord 19:25
Brussel Zuid / Midi 20:47
Antwerpen Centraal 21:27
Rotterdam Centraal 22:02
Schiphol 22:24
Amsterdam Centraal 22:42

 

meer vertrekplaatsen en bestemmingen
Andere vertrekplaatsen in de Portugal:

Vanuit Faro vertrek je om 17:56 met een intercity naar Lissabon. In station Lissabon Oriente kom je aan om 21:26 en om 21:34 vertrekt daar de Sud Express.

Vanuit Porto rijdt om 21:55 een speciale aansluitende trein op de Sud Express naar Coimbra, aankomst 23:25. Vanuit Coimbra vertrekt de Sud Express om 23:32.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van het Spaanse RENFE.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit Lissabon eindigt in Hendaye. Van daar reis je met de TGV en de Thalys naar Amsterdam. De Thalys stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Rotterdam. Aankomst in Eindhoven om 23:16. Naar Limburg stap je in Brussel uit de Thalys en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 23:13.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Lissabon kan je zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je kan de reis het beste in drie delen boeken. Dat wil zeggen dat je drie losse kaartjes koopt (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein van Lissabon naar Hendaye.

– één voor de reis van Hendaye naar Parijs;

– één voor de reis met de Thalys vanuit Parijs;

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Nachttrein Lissabon – Hendaye

Deze nachttrein kan zowel via de website van de Spaanse spoorwegen RENFE. als via de wesbite van LOCO2 worden geboekt. De laatste optie is een stuk makkelijker. LOCO2 is een reisbureau gespecialiseerd in treinkaartjes, maar je betaalt geen extra transactiekosten. Met LOCO2 kan je zelfs proberen om de reis vanaf Amsterdam in één keer te boeken, maar je hebt dan wel minder overzicht en keuzevrijheid. Soms is het verstandig om verschillende opties (LOCO2, RENFE, etc.) even te vergelijken.

NB: vooralsnog kan je het ticket voor de nachttrein alleen tot aan Irun (aan de Spaanse kant van de grens) boeken. De aankomst in Hendaye is nieuw en nog niet in de boekingssystemen verwerkt. 

Het ticket moet je zelf printen en de conducteur scant de barcode.

Als je al een kaartje hebt (bijvoorbeeld een Interrail pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen, maar dat kan alleen via een reisbureau als de Treinreiswinkel.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. Voor elke categorie zijn benamingen in verschillende talen gegeven, zodat op verschillende websites duidelijk is wat bedoeld wordt.

Comfort Tarief pp

Turista/ butaca

Standard

Ligstoel

Promo   €28

Promo+ €32

Flexibel  €70

Cama Turista*

4-bed sleeper

4-persoons coupé

Promo   €38*

Promo+ €43

Flexibel  €95

Cama Preferente

2-bed sleeper

2-persoons coupé

Single €185

Double €134 

Cama Gran Clase

2-bed douche/WC

2p coupé douche/WC

Single €201

Double €155

De promo tarieven kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Bij promo+ zijn de voorwaarden beter. Voor de Preferente en Gran Clase worden alleen tickets met flexibele voorwaarden verkocht. 

Als een, twee of drie Cama Turista tickets koopt, kan je bij een voor meer andere reizigers in de coupé komen. Mannen en vrouwen reizen dan apart. Als je vier tickets koopt heb je daar natuurlijk geen last van.

*Heel vreemd in het boekingssysteem is dat je voor een volledige Cama Turista 4-persoonscoupé altijd minstens €229 lijkt te betalen. Ook op een dag dat je voor drie losse personen in de Cama Turista coupé slechts 3 x €38 = €114 betaalt. Het lijkt er op dat er een soort toeslag voor het boeken van een hele coupé geldt. Als je het niet erg vindt om eventueel te splitsen kan je beter twee-aan-twee boeken en (indien nodig) proberen te ruilen in de trein zelf. Dat kan nog wel ingewikkeld zijn met mannen en vrouwen coupés.

Bij Preferente en Gran Clase boek je altijd de hele coupé, dus ook als je alleen reist (single).

Kinderen krijgen voor de Sud Express maar zeer beperkt korting (bijna alleen voor het flexibele tarief voor een ligstoel). Het ziet er niet naar uit dat je een fiets kan meenemen op de Sud Express.

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein van Hendaye naar Lissabon, vind je op de pagina over de Sud Express. The Man in Seat 61 heeft ook een mooie pagina over de Sud Express

TGV Hendaye – Parijs

Het boeken van dit TGV-ticket kan het beste gewoon bij de Franse Spoorwegen.

Het ticket kost van €49 tot €132. Voor andere treinen van Parijs naar Hendaye zijn zelfs al tickets vanaf €25 beschikbaar, maar waarschijnlijk niet voor deze middagtrein. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Het voordeligste tarief is niet aan te passen of te annuleren, dus let op de voorwaarden/flexibiliteit.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets zijn echter al vanaf €55 beschikbaar, dus dat kan een interessante optie zijn. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen vanaf €33 (afhankelijk van beschikbaarheid), terwijl jongere kinderen vanaf €9 een eigen zitplaats hebben.

Voor de transfer in Parijs, moet je rekening houden met kosten van €2 voor het kaartje voor de metro.

Thalys Parijs – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de NS International, de Franse SpoorwegenThalys zelf of HappyRail.

Het ticket kost van €35 tot €135. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Het voordeligste tarief is niet aan te passen of te annuleren, dus let op de voorwaarden/flexibiliteit. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar: soms kan je al voor €20 boeken.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets kosten €72 tot €145. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen slechts €15 (afhankelijk van beschikbaarheid).

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

LET OP!   

Dienstregeling 2018: vanaf 10 december 2017

Zoals ieder jaar, gaat in het tweede weekend in december de nieuwe dienstregeling van start. Dat betekent dat hier en daar voor de nachttreinen iets wijzigt. Helaas komen de kaartjes daardoor vaak pas heel laat beschikbaar. Inmiddels kunnen alle relevante treinen geboekt worden.

NB: deze pagina over de nachttrein naar de Schotse hooglanden is aangepast voor de dienstregeling 2018.

Link naar meer informatie over de Sud Express

TIP

Let op de boekingstermijn voor de zomervakantie Sommige vertrekdata kunnen erg druk zijn en tickets raken snel uitverkocht. Boek daarom zodra de tickjets beschikbaar komen! Hierbij een update (23 maart 2017):

  • Alle Nightjet nachttreinen kan je voor de hele zomer al boeken via de website van de ÖBB (180 dagen vooruit)
  • De Thello nachttrein Parijs – Venetië kan je voor een deel van de zomervakantie al boeken (120 dagen vooruit). Let op voor de rest!
  • Let ook op aansluitende treinen als ICE (al open, 180 dagen vooruit) en Thalys (deels open, 120 dagen vooruit)
Bar-restaurant van de Sud Express ©Noord West Express
Bar-restaurant ©Noord West Express
Heerlijk slapen op de Sud Express ©Noord West Express
Heerlijk slapen ©Noord West Express

Logo Noord West Express - alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland

Volgen op

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten