Met de nachttrein naar Edinburgh en Glasgow

Efficiënt en comfortabel, een handige reis

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis

Met de nachttrein naar Edinburgh en Glasgow

Efficiënt en comfortabel, een handige reis

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis

Caledonian Sleeper: een prachtige trein!
Met de nachttrein naar Edinburgh en Glasgow: een prachtige manier om je vakantie of zakenreis te beginnen! De reis kost vanaf €130 per persoon. Wel wat duurder dan met het vliegtuig, maar geen bijkomende kosten voor bagage enzo. Bovendien is de Caledonian Sleeper een lekker luxe nachttrein.   

Heel romantisch is dat er in de Caledonian Sleeper een geweldig restauratierijtuig meerijdt. Ze hebben daar diverse maaltijden en drankjes, maar vooral een overvloed aan Schotse specialiteiten. Helaas vertrekt de Caledonian Sleeper tussen Londen en Edinburgh en Glasgow wat laat om daar uitgebreid van te genieten. Lekker ontbijten dan maar!

Caledonian Sleeper in Edinburgh Waverley Station ©Noord West Express
Caledonian Sleeper in Edinburgh Waverley Station ©Noord West Express
Vanaf begin april 2018 is de reis wat sneller en efficiënter geworden, want dan gaat er vanuit Amsterdam een rechtstreekse Eurostar naar Londen rijden. Dat betekent dat je met één overstap in Schotland bent! Helaas geldt dat voorlopig alleen voor de terugweg, omdat de Engelse beveiliging in Nederland nog niet geregeld is. 

Een ander leuk nieuwtje is dat de Caledonian Sleeper met nieuwe rijtuigen gaat rijden. Er komen nieuwe soorten accommodatie, zoals luxe ligstoelen en coupés met douche en toilet. Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer die gaat rijden en vanaf wanneer je die kan boeken. Hopelijk blijft de trein wel een beetje betaalbaar. 

TIP!

Vroeg boeken!    De kaartjes voor de Caledonian Sleeper kunnen bijna een heel jaar vooruit geboekt worden. Dat kan handig zijn, maar het betekent ook dat de voordeligste tarieven al snel uitverkocht zijn! Lastig is dat kaartjes voor de Eurostar en Thalys veel minder lang van te voren aangeschaft kunnen worden.

Naar Londen met de Thalys en Eurostar

Naar Schotland met de mooiste nachttrein ter wereld

De terugweg vanuit Londen rechtstreeks naar Amsterdam

Eindbestemming Edinburgh (niet zaterdag)

Amsterdam – Edinburgh

  vertrek

17:17

aankomst

07:22

overstappen

Brussel, Londen

slaapplaats v.a.

€146 (all-in)

(afhankelijk wisselkoers)

nachttrein

Caledonian Sleeper

details en reistips

Vanuit London rijdt een perfecte nachttrein naar Edinburgh. Hij vertrekt vrij laat, maar je mag al om 22:00 je coupé in en kan dus aan voldoende nachtrust komen, want de aankomsttijd is wel gunstig en je mag na aankomst ook nog even blijven liggen. Verder is er een echt restaurant aan boord.

Je bereikt London met de Thalys en Eurostar (grootste deel 300 km/u) vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. De terugweg gaat vanaf  4 april 2018 wel al rechtstreeks.

rijdt niet op zaterdag Thalys 9376
Amsterdam Centraal 17:17
Schiphol 17:34
Rotterdam Centraal 17:58
Antwerpen Centraal 18:33
Brussel-Zuid/Midi 19:08

In Brussel moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc. Neem daar wel genoeg tijd voor, dus direct vanuit de Thalys naar de Eurostar!

ES 9161
Brussel-Zuid/Midi 19:52
London St Pancras 20:57
Let op: lokale tijd, één uur eerder dan in Nederland

In London moet je verplaatsen van station St Pancras International naar Euston Station. Je hebt veel tijd voor je overstap en de stations liggen op slechts 10 minuten lopen van elkaar. Voldoende tijd om in Londen te dineren dus!

Euston Station bevindt zich ten westen van St Pancras aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen.

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaapplaatsen beschikbaar 22:00
London Euston 23:53
Carlisle 05:13
Carstairs 06:22
Edinburgh Waverley 07:22
Coupé verlaten 08:00

Let op: vertrek op zondagen ruim een kwartier eerder, aankomsttijden in Schotland gelijk. 

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust). Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper – Lowland Route.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De Caledonian Sleeper naar Schotland vertrekt uit London. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys en de Eurostar naar toe. De Thalys stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Breda naar Brussel, waar je op de Eurostar stapt. Vertrek om 16:44 uit Eindhoven, Aankomst in Brussel om 19:15.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 16:49 uit Maastricht, overstappen in Luik en Brussel, aankomst in Brussel om 18:29. Je hebt dan ruim voldoende tijd voor het vertrek van de Eurostar. 

Check de reistijden op de website van NS en neem eventueel wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys, Eurstar of de Caledonian Sleeper niet missen.

Andere bestemmingen in Schotland: 

Naar Stirling vertrek je uit Edinburgh om 7:34 de trein naar Dublane. Aankomst in Stirling om 8:25. Voor Perth reis je mee met het deel van de Caledonian Sleeper naar Glasgow en daar neem je om 7:42 de trein richting Aberdeen. Aankomst in Perth om 8:41.

Naar de Schotse hooglanden kan je het beste reizen met de Highland Route van de Caledonian Sleeper. Die vertrekt eerder uit Londen en rijdt rechtstreeks naar Fort William, Inverness en Aberdeen (en een heleboel tussen stationnetjes). Meer informatie op de pagina over je reis met de nachttrein naar de Schotse hooglanden.

Als je later uit Londen wil vertrekken of de Highland Route Sleeper is uitverkocht, kan je ook met de Lowland Route Sleeper naar de hooglanden reizen. Vanuit Glasgow (aankomst uit Londen om 7:20) vertrekt om 8:21 een trein naar Fort William (aankomst om 12:08) en Mallaig (aankomst 13:34). Let op je moet wel even vijf minuten lopen van station Central naar station Queen Street (iets meer dan 5 minuten lopen).

Voor Oban (aan de westkust) neem je dezelfde trein van 8:21 uit Glasgow, die splitst in Crianlarich. Aankomst in Oban om 11:27. Dat is dezelfde aankomsttijd als je met de Highland Route Sleeper zou hebben, omdat dan de overstap in Crianlarich heel lang is (je hebt echter wel een langere nachtrust). Hetzelfde geldt overigens voor de trein naar Mallaig, dat verder noord aan de kust ligt, waar de boten naar het prachtige Isle of Skye vertrekken.

Voor Inverness reis je naar Edinburgh (aankomst uit Londen om 7:22). Daar vertrekt om 8:34 een trein naar Inverness (aankomst 11:58). Ook naar Aberdeen reis je via Edinburgh. Je hebt dan een betere aansluiting: vertrek 7:31, aankomst in Aberdeen om 9:55. Deze laatste trein stopt ook in Dundee, aankomst 8:42.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Edinburgh kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis vanuit Nederland naar Londen;

– één voor de nachttrein naar Edinburgh

Thalys + Eurostar Amsterdam – Londen

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. De terugweg gaat vanaf  4 april 2018 wel al rechtstreeks. Dat betekent ook dat de terugweg voorlopig voordeliger is dan de heenweg. 

Het boeken van dit ticket kan om het even via de website van NS International, de Belgische spoorwegen, Thalys. of Eurostar. Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar alleen zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity naar Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Nachttrein Londen – Edinburgh

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartje hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk!

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £80 pp
Zitplaats vanaf £45
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £170 (2 volw en 2 kinderen)

NB: vanaf 28 oktober 2018 kan je niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt (waarschijnlijk zelfs vanaf £205). Dit heeft te maken met de introductie van de nieuwe rijtuigen van de Caledonian Sleeper.

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Kinderen en families reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Edinburgh – Amsterdam  

  vertrek

23:40

aankomst

13:12

overstappen

Londen

slaapplaats v.a.

€130 (all-in)

(afhankelijk wisselkoers)

nachttrein

Caledonian Sleeper

details en reistips

Vanuit Edinburgh rijdt een perfecte nachttrein naar de Londen. Hij vertrekt vrij laat, maar je mag al iets eerder je coupé in en kan dus aan voldoende nachtrust komen, want de aankomsttijd is wel gunstig en je mag na aankomst ook nog even blijven liggen. Verder is er een echt restaurant aan boord.

Vanuit London reis je direct met de Eurostar (grootste deel 300 km/u) naar Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaapplaatsen beschikbaar 23:00
Edinburgh Waverley 23:40
Carstairs 00:19
Carlisle 01:45
London Euston 07:07
Coupé verlaten 07:30

Let op: vertrektijden in Schotland op zondagen ongeveer 25 minuten eerder, aankomsttijd in London is gelijk

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper – Lowland Route.

NB: de aansluiting in London op de Eurostar naar Amsterdam is een beetje krap, maar goed te halen. Je moet 30 minuten voor vertrek bij de Eurostar zijn en het is 10 minuten lopen van Euston Station naar station St Pancras International. Dus direct vanuit de nachttrein door!

St Pancras bevindt zich ten oosten van Euston Station aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt veel haast hebt, niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen.

Vervolgens moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc.

ES 9114
London St Pancras 08:31
Brussel-Zuid/Midi 12:32
Amsterdam Centraal 13:12

Als je liever een wat meer relaxte overstap in Londen wil of nog wat tijd wil nemen om daar te ontbijten, kan je natuurlijk een (of meer) trein(en) later nemen. Dan moet je wel overstappen in Brussel.

ES 9116
London St Pancras 08:54
Brussel-Zuid/Midi 12:02
Let op: lokale tijd Eén uur later dan in Engeland

In Brussel is de overstap relatief snel en zonder gedoe.

Thalys 9996
Brussel-Zuid/Midi 12:52
Antwerpen Centraal 13:27
Rotterdam Centraal 14:02
Schiphol 14:24
Amsterdam Centraal 14:42
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Schotland: 

Vanuit Perth vertrekt om 21:06 een trein naar Edinburgh (aankomst om 22:23). De Caledonian Sleeper vertrekt daar om 23:40. Vanuit Stirling reis je via Glasgow. Om 22:50 vertrekt een trein naar Glasgow Queen Street. De nachttrein naar Londen vertrekt van Glasgow Central om 23:40. Tussen de twee station is het ruim 5 minuten lopen.

Vanuit de Schotse hooglanden kan je het beste met de Highland Route van de Caledonian Sleeper naar Londen reizen. Die rijdt rechtstreeks vanuit Fort William, Inverness en Aberdeen (en een heleboel tussen stationnetjes) naar Londen. Meer informatie op de pagina over je reis met de nachttrein naar de Schotse hooglanden

Als je eerder in Londen wil aankomen (bijvoorbeeld voor een ruimere overstaptijd op de Eurostar naar Amsterdam) of de Highland Route Sleeper is uitverkocht, kan je ook met de Lowland Route Sleeper vanuit de hooglanden naar Londen reizen. Vanuit Mallaig (vertrek 16:05) en Fort William (17:37) reis je naar Glasgow, aankomst om 21:21). De Caledonian Sleeper vertrekt daar om 23:40. Let op je moet wel even vijf minuten lopen van station Queen Street naar station Central (iets meer dan 5 minuten lopen).

Ook vanuit Oban (vertrek 18:11) reis je naar Glasgow. Deze trein wordt in Crianlarich gecombineerd met de hierboven genoemde trein uit Mallaig.

Vanuit Inverness (vertrek 18:45) reis je naar Edinburgh (aankomst 22:23). Daar vertrekt de Caledonian Sleeper naar Londen om 23:40. Ook naar Aberdeen reis je via Edinburgh: vertrek 20:09, aankomst in Edinburgh om 22:53. Deze laatste trein stopt ook in Dundee, vertrek 21:19.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit de Schotse hooglanden eindgt in Londen. Van daar reis je met de Eurostar en de Thalys naar Amsterdam. Deze stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Rotterdam. Aankomst in Eindhoven om 13:46. Naar Limburg stap je in Brussel uit de Thalys en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 14:13. Je kan dan wel de Eurostar van 8:54 uit Londen nemen. 

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Edinburgh kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein naar de Londen.

– één voor de reis vanuit Londen naar Nederland; 

Nachttrein Edinburgh – Londen

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk! 

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £80 pp
Zitplaats vanaf £45
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £170 (2 volw en 2 kinderen)

NB: vanaf 28 oktober 2018 kan je niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt (waarschijnlijk zelfs vanaf £205). Dit heeft te maken met de introductie van de nieuwe rijtuigen van de Caledonian Sleeper.

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beperkte beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Eurostar Londen – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan het beste via de website van NS International. Je kan even controleren of je bij de Belgische spoorwegen, of Eurostar voordeliger uit bent.

Tickets kosten vanaf €40. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 6 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt.

De genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen vanaf €28,50 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar dan wel zonder zitplaats.

Eerste klas tickets kosten vanaf €90,50. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust en een lichte maaltijd en drankjes zijn inbegrepen. Kids betalen €64 voor de eerste klas.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Edinburgh

  vertrek

17:17

aankomst

07:22

overstappen
Brussel Londen
slaapplaats v.a.

€146

(all-in)

nachttrein
Caledonian Sleeper
details en reistips

Vanuit London rijdt een perfecte nachttrein naar Edinburgh. Hij vertrekt vrij laat, maar je mag al om 22:00 je coupé in en kan dus aan voldoende nachtrust komen, want de aankomsttijd is wel gunstig en je mag na aankomst ook nog even blijven liggen. Verder is er een echt restaurant aan boord.

Je bereikt London met de Thalys en Eurostar (grootste deel 300 km/u) vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. De terugweg gaat vanaf  4 april 2018 wel al rechtstreeks.

rijdt niet op zaterdag Thalys 9376
Amsterdam Centraal 17:17
Schiphol 17:34
Rotterdam Centraal 17:58
Antwerpen Centraal 18:33
Brussel-Zuid/Midi 19:08

In Brussel moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc. Neem daar wel genoeg tijd voor, dus direct vanuit de Thalys naar de Eurostar!

ES 9161
Brussel-Zuid/Midi 19:52
London St Pancras 20:57
Let op: lokale tijd, één uur eerder dan in Nederland

In London moet je verplaatsen van station St Pancras International naar Euston Station. Je hebt veel tijd voor je overstap en de stations liggen op slechts 10 minuten lopen van elkaar. Voldoende tijd om in Londen te dineren dus!

Euston Station bevindt zich ten westen van St Pancras aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen.

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaap plaatsen beschikbaar 22:00
London Euston 23:53
Carlisle 05:13
Carstairs 06:22
Edinburgh 07:22
Coupé verlaten 08:00

Let op: vertrek op zondagen ruim een kwartier eerder, aankomsttijden in Schotland gelijk. 

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust). Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper – Lowland Route.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De Caledonian Sleeper naar Schotland vertrekt uit London. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys en de Eurostar naar toe. De Thalys stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Breda naar Brussel, waar je op de Eurostar stapt. Vertrek om 16:44 uit Eindhoven, Aankomst in Brussel om 19:15.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 16:49 uit Maastricht, overstappen in Luik en Brussel, aankomst in Brussel om 18:29. Je hebt dan ruim voldoende tijd voor het vertrek van de Eurostar. 

Check de reistijden op de website van NS en neem eventueel wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys, Eurstar of de Caledonian Sleeper niet missen.

Andere bestemmingen in Schotland: 

Naar Stirling vertrek je uit Edinburgh om 7:34 de trein naar Dublane. Aankomst in Stirling om 8:25. Voor Perth reis je mee met het deel van de Caledonian Sleeper naar Glasgow en daar neem je om 7:42 de trein richting Aberdeen. Aankomst in Perth om 8:41.

Naar de Schotse hooglanden kan je het beste reizen met de Highland Route van de Caledonian Sleeper. Die vertrekt eerder uit Londen en rijdt rechtstreeks naar Fort William, Inverness en Aberdeen (en een heleboel tussen stationnetjes). Meer informatie op de pagina over je reis met de nachttrein naar de Schotse hooglanden.

Als je later uit Londen wil vertrekken of de Highland Route Sleeper is uitverkocht, kan je ook met de Lowland Route Sleeper naar de hooglanden reizen. Vanuit Glasgow (aankomst uit Londen om 7:20) vertrekt om 8:21 een trein naar Fort William (aankomst om 12:08) en Mallaig (aankomst 13:34). Let op je moet wel even vijf minuten lopen van station Central naar station Queen Street (iets meer dan 5 minuten lopen).

Voor Oban (aan de westkust) neem je dezelfde trein van 8:21 uit Glasgow, die splitst in Crianlarich. Aankomst in Oban om 11:27. Dat is dezelfde aankomsttijd als je met de Highland Route Sleeper zou hebben, omdat dan de overstap in Crianlarich heel lang is (je hebt echter wel een langere nachtrust). Hetzelfde geldt overigens voor de trein naar Mallaig, dat verder noord aan de kust ligt, waar de boten naar het prachtige Isle of Skye vertrekken.

Voor Inverness reis je naar Edinburgh (aankomst uit Londen om 7:22). Daar vertrekt om 8:34 een trein naar Inverness (aankomst 11:58). Ook naar Aberdeen reis je via Edinburgh. Je hebt dan een betere aansluiting: vertrek 7:31, aankomst in Aberdeen om 9:55. Deze laatste trein stopt ook in Dundee, aankomst 8:42.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Edinburgh kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis vanuit Nederland naar Londen;

– één voor de nachttrein naar Edinburgh

Thalys + Eurostar Amsterdam – Londen

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. De terugweg gaat vanaf  4 april 2018 wel al rechtstreeks. Dat betekent ook dat de terugweg voorlopig voordeliger is dan de heenweg. 

Het boeken van dit ticket kan om het even via de website van NS International, de Belgische spoorwegen, Thalys. of Eurostar. Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar alleen zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity naar Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Nachttrein Londen – Edinburgh

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartje hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk!

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £80 pp
Zitplaats vanaf £45
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £170 (2 volw en 2 kinderen)

NB: vanaf 28 oktober 2018 kan je niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt (waarschijnlijk zelfs vanaf £205). Dit heeft te maken met de introductie van de nieuwe rijtuigen van de Caledonian Sleeper.

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Kinderen en families reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Edinburgh – Amsterdam

  vertrek

23:40

aankomst

13:12

overstappen
Londen
slpaapplaats v.a.

€130

(all-in)

nachttrein
Caledonian Sleeper
details en reistips

Vanuit Edinburgh rijdt een perfecte nachttrein naar de Londen. Hij vertrekt vrij laat, maar je mag al iets eerder je coupé in en kan dus aan voldoende nachtrust komen, want de aankomsttijd is wel gunstig en je mag na aankomst ook nog even blijven liggen. Verder is er een echt restaurant aan boord.

Vanuit London reis je direct met de Eurostar (grootste deel 300 km/u) naar Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaap plaatsen beschikbaar 23:00
Edinburgh Waverley 23:40
Carstairs 00:19
Carlisle 01:45
London Euston 07:07
Coupé verlaten 07:30

Let op: vertrektijden in Schotland op zondagen ongeveer 25 minuten eerder, aankomsttijd in London is gelijk

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper – Lowland Route.

NB: de aansluiting in London op de Eurostar naar Amsterdam is een beetje krap, maar goed te halen. Je moet 30 minuten voor vertrek bij de Eurostar zijn en het is 10 minuten lopen van Euston Station naar station St Pancras International. Dus direct vanuit de nachttrein door!

St Pancras bevindt zich ten oosten van Euston Station aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt veel haast hebt, niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen.

Vervolgens moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc.

ES 9114
London St Pancras 08:31
Brussel-Zuid/Midi 12:32
Amsterdam Centraal 13:12

Als je liever een wat meer relaxte overstap in Londen wil of nog wat tijd wil nemen om daar te ontbijten, kan je natuurlijk een (of meer) trein(en) later nemen. Dan moet je wel overstappen in Brussel.

ES 9116
London St Pancras 08:54
Brussel-Zuid/Midi 12:02
Let op: lokale tijd Eén uur later dan in Engeland

In Brussel is de overstap relatief snel en zonder gedoe.

Thalys 9996
Brussel-Zuid/Midi 12:52
Antwerpen Centraal 13:27
Rotterdam Centraal 14:02
Schiphol 14:24
Amsterdam Centraal 14:42
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Schotland: 

Vanuit Perth vertrekt om 21:06 een trein naar Edinburgh (aankomst om 22:23). De Caledonian Sleeper vertrekt daar om 23:40. Vanuit Stirling reis je via Glasgow. Om 22:50 vertrekt een trein naar Glasgow Queen Street. De nachttrein naar Londen vertrekt van Glasgow Central om 23:40. Tussen de twee station is het ruim 5 minuten lopen.

Vanuit de Schotse hooglanden kan je het beste met de Highland Route van de Caledonian Sleeper naar Londen reizen. Die rijdt rechtstreeks vanuit Fort William, Inverness en Aberdeen (en een heleboel tussen stationnetjes) naar Londen. Meer informatie op de pagina over je reis met de nachttrein naar de Schotse hooglanden

Als je eerder in Londen wil aankomen (bijvoorbeeld voor een ruimere overstaptijd op de Eurostar naar Amsterdam) of de Highland Route Sleeper is uitverkocht, kan je ook met de Lowland Route Sleeper vanuit de hooglanden naar Londen reizen. Vanuit Mallaig (vertrek 16:05) en Fort William (17:37) reis je naar Glasgow, aankomst om 21:21). De Caledonian Sleeper vertrekt daar om 23:40. Let op je moet wel even vijf minuten lopen van station Queen Street naar station Central (iets meer dan 5 minuten lopen).

Ook vanuit Oban (vertrek 18:11) reis je naar Glasgow. Deze trein wordt in Crianlarich gecombineerd met de hierboven genoemde trein uit Mallaig.

Vanuit Inverness (vertrek 18:45) reis je naar Edinburgh (aankomst 22:23). Daar vertrekt de Caledonian Sleeper naar Londen om 23:40. Ook naar Aberdeen reis je via Edinburgh: vertrek 20:09, aankomst in Edinburgh om 22:53. Deze laatste trein stopt ook in Dundee, vertrek 21:19.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit de Schotse hooglanden eindgt in Londen. Van daar reis je met de Eurostar en de Thalys naar Amsterdam. Deze stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Rotterdam. Aankomst in Eindhoven om 13:46. Naar Limburg stap je in Brussel uit de Thalys en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 14:13. Je kan dan wel de Eurostar van 8:54 uit Londen nemen. 

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Edinburgh kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein naar de Londen.

– één voor de reis vanuit Londen naar Nederland; 

Nachttrein Edinburgh – Londen

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk! 

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £80 pp
Zitplaats vanaf £45
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £170 (2 volw en 2 kinderen)

NB: vanaf 28 oktober 2018 kan je niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt (waarschijnlijk zelfs vanaf £205). Dit heeft te maken met de introductie van de nieuwe rijtuigen van de Caledonian Sleeper.

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beperkte beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Eurostar Londen – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan het beste via de website van NS International. Je kan even controleren of je bij de Belgische spoorwegen, of Eurostar voordeliger uit bent.

Tickets kosten vanaf €40. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 6 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt.

De genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen vanaf €28,50 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar dan wel zonder zitplaats.

Eerste klas tickets kosten vanaf €90,50. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust en een lichte maaltijd en drankjes zijn inbegrepen. Kids betalen €64 voor de eerste klas.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Bestemming Glasgow hieronder…

LET OP!   

Dienstregeling 2018: vanaf 10 december 2017

Zoals ieder jaar, gaat in het tweede weekend in december de nieuwe dienstregeling van start. Dat betekent dat hier en daar voor de nachttreinen iets wijzigt. Helaas komen de kaartjes daardoor vaak pas heel laat beschikbaar. Inmiddels kunnen alle relevante treinen geboekt worden.

NB: deze pagina over de nachttrein naar de Schotse hooglanden is aangepast voor de dienstregeling 2018.

Link naar meer informatie over de Caledonian Sleeper

TIP

Let op de boekingstermijn voor de zomervakantie Sommige vertrekdata kunnen erg druk zijn en tickets raken snel uitverkocht. Boek daarom zodra de tickjets beschikbaar komen! Hierbij een update (23 maart 2017):

  • Alle Nightjet nachttreinen kan je voor de hele zomer al boeken via de website van de ÖBB (180 dagen vooruit)
  • De Thello nachttrein Parijs – Venetië kan je voor een deel van de zomervakantie al boeken (120 dagen vooruit). Let op voor de rest!
  • Let ook op aansluitende treinen als ICE (al open, 180 dagen vooruit) en Thalys (deels open, 120 dagen vooruit)
Restaurant van de Caledonian Sleeper ©Noord West Express
Restaurant van de Caledonian Sleeper ©Noord West Express
Slaapcoupé in de Caledonian Sleeper ©Noord West Express
Slaapcoupé in de Caledonian Sleeper ©Noord West Express

Eindbestemming Glasgow (niet zaterdag)

Amsterdam – Glasgow

  vertrek

17:17

aankomst

07:20

overstappen

Brussel, Londen

slaapplaats v.a.

€146 (all-in)

(afhankelijk wisselkoers)

nachttrein

Caledonian Sleeper

details en reistips

Vanuit London rijdt een perfecte nachttrein naar Glasgow. Hij vertrekt vrij laat, maar je mag al om 22:00 je coupé in en kan dus aan voldoende nachtrust komen, want de aankomsttijd is wel gunstig en je mag na aankomst ook nog even blijven liggen. Verder is er een echt restaurant aan boord.

Je bereikt London met de Thalys en Eurostar (grootste deel 300 km/u) vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. De terugweg gaat vanaf  4 april 2018 wel al rechtstreeks.

rijdt niet op zaterdag Thalys 9376
Amsterdam Centraal 17:17
Schiphol 17:34
Rotterdam Centraal 17:58
Antwerpen Centraal 18:33
Brussel-Zuid/Midi 19:08

In Brussel moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc. Neem daar wel genoeg tijd voor, dus direct vanuit de Thalys naar de Eurostar!

ES 9161
Brussel-Zuid/Midi 19:52
London St Pancras 20:57
Let op: lokale tijd, één uur eerder dan in Nederland

In London moet je verplaatsen van station St Pancras International naar Euston Station. Je hebt veel tijd voor je overstap en de stations liggen op slechts 10 minuten lopen van elkaar. Voldoende tijd om in Londen te dineren dus!

Euston Station bevindt zich ten westen van St Pancras aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen.

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaapplaatsen beschikbaar 22:00
London Euston 23:53
Carstairs 06:22
Motherwell 06:55
Glasgow Central 07:20
Coupé verlaten 08:00

Let op: vertrek op zondagen ruim een kwartier eerder, aankomsttijden in Schotland gelijk. 

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust). Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper – Lowland Route.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De Caledonian Sleeper naar Schotland vertrekt uit London. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys en de Eurostar naar toe. De Thalys stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Breda naar Brussel, waar je op de Eurostar stapt. Vertrek om 16:44 uit Eindhoven, Aankomst in Brussel om 19:15.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 16:49 uit Maastricht, overstappen in Luik en Brussel, aankomst in Brussel om 18:29. Je hebt dan ruim voldoende tijd voor het vertrek van de Eurostar. 

Check de reistijden op de website van NS en neem eventueel wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys, Eurstar of de Caledonian Sleeper niet missen.

Andere bestemmingen in Schotland: 

Voor Perth vertrek je om 7:42 uit Glasgow Queen Street met de trein richting Aberdeen. Aankomst in Perth om 8:41. Let op je moet wel even vijf minuten lopen van station Central naar station Queen Street (iets meer dan 5 minuten lopen). Naar Stirling reis je met de Caledonian Sleeper mee naar Edinburgh. Daar vertrek je om 7:34 met de trein naar Dublane. Aankomst in Stirling om 8:25. 

Naar de Schotse hooglanden kan je het beste reizen met de Highland Route van de Caledonian Sleeper. Die vertrekt eerder uit Londen en rijdt rechtstreeks naar Fort William, Inverness en Aberdeen (en een heleboel tussen stationnetjes). Meer informatie op de pagina over je reis met de nachttrein naar de Schotse hooglanden.

Als je later uit Londen wil vertrekken of de Highland Route Sleeper is uitverkocht, kan je ook met de Lowland Route Sleeper naar de hooglanden reizen. Vanuit Glasgow (aankomst uit Londen om 7:20) vertrekt om 8:21 een trein naar Fort William (aankomst om 12:08) en Mallaig (aankomst 13:34). Let op je moet wel even vijf minuten lopen van station Central naar station Queen Street (iets meer dan 5 minuten lopen).

Voor Oban (aan de westkust) neem je dezelfde trein van 8:21 uit Glasgow, die splitst in Crianlarich. Aankomst in Oban om 11:27. Dat is dezelfde aankomsttijd als je met de Highland Route Sleeper zou hebben, omdat dan de overstap in Crianlarich heel lang is (je hebt echter wel een langere nachtrust). Hetzelfde geldt overigens voor de trein naar Mallaig, dat verder noord aan de kust ligt, waar de boten naar het prachtige Isle of Skye vertrekken.

Voor Inverness reis je naar Edinburgh (aankomst uit Londen om 7:22). Daar vertrekt om 8:34 een trein naar Inverness (aankomst 11:58). Ook naar Aberdeen reis je via Edinburgh. Je hebt dan een betere aansluiting: vertrek 7:31, aankomst in Aberdeen om 9:55. Deze laatste trein stopt ook in Dundee, aankomst 8:42.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Glasgow kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis vanuit Nederland naar Londen;

– één voor de nachttrein naar Glasgow

Thalys + Eurostar Amsterdam – Londen

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. De terugweg gaat vanaf  4 april 2018 wel al rechtstreeks. Dat betekent ook dat de terugweg voorlopig voordeliger is dan de heenweg. 

Het boeken van dit ticket kan om het even via de website van NS International, de Belgische spoorwegen, Thalys. of Eurostar. Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar alleen zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity naar Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Nachttrein Londen – Galsgow

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartje hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk!

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £80 pp
Zitplaats vanaf £45
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £170 (2 volw en 2 kinderen)

NB: vanaf 28 oktober 2018 kan je niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt (waarschijnlijk zelfs vanaf £205). Dit heeft te maken met de introductie van de nieuwe rijtuigen van de Caledonian Sleeper.

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Kinderen en families reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Glasgow – Amsterdam  

  vertrek

23:40

aankomst

13:12

overstappen

Londen

slaapplaats v.a.

€130 (all-in)

(afhankelijk wisselkoers)

nachttrein

Caledonian Sleeper

details en reistips

Vanuit Glasgow rijdt een perfecte nachttrein naar de Londen. Hij vertrekt vrij laat, maar je mag al om 22:00 je coupé in en kan dus aan voldoende nachtrust komen, want de aankomsttijd is wel gunstig en je mag na aankomst ook nog even blijven liggen. Verder is er een echt restaurant aan boord.

Vanuit London reis je direct met de Eurostar (grootste deel 300 km/u) naar Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaapplaatsen beschikbaar 22:00
Gaslgow Central 23:40
Motherwell 00:01
Carstairs 00:19
London Euston 07:07
Coupé verlaten 07:30

Let op: vertrektijden in Schotland op zondagen ongeveer 25 minuten eerder, aankomsttijd in London is gelijk

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper – Lowland Route.

NB: de aansluiting in London op de Eurostar naar Amsterdam is een beetje krap, maar goed te halen. Je moet 30 minuten voor vertrek bij de Eurostar zijn en het is 10 minuten lopen van Euston Station naar station St Pancras International. Dus direct vanuit de nachttrein door!

St Pancras bevindt zich ten oosten van Euston Station aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt veel haast hebt, niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen.

Vervolgens moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc.

ES 9114
London St Pancras 08:31
Brussel-Zuid/Midi 12:32
Amsterdam Centraal 13:12

Als je liever een wat meer relaxte overstap in Londen wil of nog wat tijd wil nemen om daar te ontbijten, kan je natuurlijk een (of meer) trein(en) later nemen. Dan moet je wel overstappen in Brussel.

ES 9116
London St Pancras 08:54
Brussel-Zuid/Midi 12:02
Let op: lokale tijd Eén uur later dan in Engeland

In Brussel is de overstap relatief snel en zonder gedoe.

Thalys 9996
Brussel-Zuid/Midi 12:52
Antwerpen Centraal 13:27
Rotterdam Centraal 14:02
Schiphol 14:24
Amsterdam Centraal 14:42
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Schotland: 

Vanuit Stirling vertrekt om 22:50 een trein naar Glasgow Queen Street. De nachttrein naar Londen vertrekt van Glasgow Central om 23:40. Tussen de twee station is het ruim 5 minuten lopen. Vanuit Perth reis je via Edinburgh naar Londen. Uit Perth vertrekt om 21:06 een trein naar Edinburgh (aankomst om 22:23). De Caledonian Sleeper vertrekt daar om 23:40.

Vanuit de Schotse hooglanden kan je het beste met de Highland Route van de Caledonian Sleeper naar Londen reizen. Die rijdt rechtstreeks vanuit Fort William, Inverness en Aberdeen (en een heleboel tussen stationnetjes) naar Londen. Meer informatie op de pagina over je reis met de nachttrein naar de Schotse hooglanden

Als je eerder in Londen wil aankomen (bijvoorbeeld voor een ruimere overstaptijd op de Eurostar naar Amsterdam) of de Highland Route Sleeper is uitverkocht, kan je ook met de Lowland Route Sleeper vanuit de hooglanden naar Londen reizen. Vanuit Mallaig (vertrek 16:05) en Fort William (17:37) reis je naar Glasgow, aankomst om 21:21). De Caledonian Sleeper vertrekt daar om 23:40. Let op je moet wel even vijf minuten lopen van station Queen Street naar station Central (iets meer dan 5 minuten lopen).

Ook vanuit Oban (vertrek 18:11) reis je naar Glasgow. Deze trein wordt in Crianlarich gecombineerd met de hierboven genoemde trein uit Mallaig.

Vanuit Inverness (vertrek 18:45) reis je naar Edinburgh (aankomst 22:23). Daar vertrekt de Caledonian Sleeper naar Londen om 23:40. Ook naar Aberdeen reis je via Edinburgh: vertrek 20:09, aankomst in Edinburgh om 22:53. Deze laatste trein stopt ook in Dundee, vertrek 21:19.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit de Schotse hooglanden eindgt in Londen. Van daar reis je met de Eurostar en de Thalys naar Amsterdam. Deze stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Rotterdam. Aankomst in Eindhoven om 13:46. Naar Limburg stap je in Brussel uit de Thalys en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 14:13. Je kan dan wel de Eurostar van 8:54 uit Londen nemen. 

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Glasgow kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein naar de Londen.

– één voor de reis vanuit Londen naar Nederland; 

Nachttrein Glasgow – Londen

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk! 

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £80 pp
Zitplaats vanaf £45
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £170 (2 volw en 2 kinderen)

NB: vanaf 28 oktober 2018 kan je niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt (waarschijnlijk zelfs vanaf £205). Dit heeft te maken met de introductie van de nieuwe rijtuigen van de Caledonian Sleeper.

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beperkte beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Eurostar Londen – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan het beste via de website van NS International. Je kan even controleren of je bij de Belgische spoorwegen, of Eurostar voordeliger uit bent.

Tickets kosten vanaf €40. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 6 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt.

De genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen vanaf €28,50 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar dan wel zonder zitplaats.

Eerste klas tickets kosten vanaf €90,50. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust en een lichte maaltijd en drankjes zijn inbegrepen. Kids betalen €64 voor de eerste klas.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Glasgow

  vertrek

17:17

aankomst

07:20

overstappen
Brussel Londen
slaapplaats v.a.

€146

(all-in)

nachttrein
Caledonian Sleeper
details en reistips

Vanuit London rijdt een perfecte nachttrein naar Glasgow. Hij vertrekt vrij laat, maar je mag al om 22:00 je coupé in en kan dus aan voldoende nachtrust komen, want de aankomsttijd is wel gunstig en je mag na aankomst ook nog even blijven liggen. Verder is er een echt restaurant aan boord.

Je bereikt London met de Thalys en Eurostar (grootste deel 300 km/u) vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is steeds een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. De terugweg gaat vanaf  4 april 2018 wel al rechtstreeks.

rijdt niet op zaterdag Thalys 9376
Amsterdam Centraal 17:17
Schiphol 17:34
Rotterdam Centraal 17:58
Antwerpen Centraal 18:33
Brussel-Zuid/Midi 19:08

In Brussel moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc. Neem daar wel genoeg tijd voor, dus direct vanuit de Thalys naar de Eurostar!

ES 9161
Brussel-Zuid/Midi 19:52
London St Pancras 20:57
Let op: lokale tijd, één uur eerder dan in Nederland

In London moet je verplaatsen van station St Pancras International naar Euston Station. Je hebt veel tijd voor je overstap en de stations liggen op slechts 10 minuten lopen van elkaar. Voldoende tijd om in Londen te dineren dus!

Euston Station bevindt zich ten westen van St Pancras aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen.

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaap plaatsen beschikbaar 22:00
London Euston 23:53
Carstairs 06:22
Motherwell 06:55
Glasgow Central 07:20
Coupé verlaten 08:00

Let op: vertrek op zondagen ruim een kwartier eerder, aankomsttijden in Schotland gelijk. 

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. De Caledonian Sleeper stopt ’s nachts bijna niet (goed voor de nachtrust). Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper – Lowland Route.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De Caledonian Sleeper naar Schotland vertrekt uit London. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys en de Eurostar naar toe. De Thalys stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Breda naar Brussel, waar je op de Eurostar stapt. Vertrek om 16:44 uit Eindhoven, Aankomst in Brussel om 19:15.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 16:49 uit Maastricht, overstappen in Luik en Brussel, aankomst in Brussel om 18:29. Je hebt dan ruim voldoende tijd voor het vertrek van de Eurostar. 

Check de reistijden op de website van NS en neem eventueel wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys, Eurstar of de Caledonian Sleeper niet missen.

Andere bestemmingen in Schotland: 

Voor Perth vertrek je om 7:42 uit Glasgow Queen Street met de trein richting Aberdeen. Aankomst in Perth om 8:41. Let op je moet wel even vijf minuten lopen van station Central naar station Queen Street (iets meer dan 5 minuten lopen). Naar Stirling reis je met de Caledonian Sleeper mee naar Edinburgh. Daar vertrek je om 7:34 met de trein naar Dublane. Aankomst in Stirling om 8:25. 

Naar de Schotse hooglanden kan je het beste reizen met de Highland Route van de Caledonian Sleeper. Die vertrekt eerder uit Londen en rijdt rechtstreeks naar Fort William, Inverness en Aberdeen (en een heleboel tussen stationnetjes). Meer informatie op de pagina over je reis met de nachttrein naar de Schotse hooglanden.

Als je later uit Londen wil vertrekken of de Highland Route Sleeper is uitverkocht, kan je ook met de Lowland Route Sleeper naar de hooglanden reizen. Vanuit Glasgow (aankomst uit Londen om 7:20) vertrekt om 8:21 een trein naar Fort William (aankomst om 12:08) en Mallaig (aankomst 13:34). Let op je moet wel even vijf minuten lopen van station Central naar station Queen Street (iets meer dan 5 minuten lopen).

Voor Oban (aan de westkust) neem je dezelfde trein van 8:21 uit Glasgow, die splitst in Crianlarich. Aankomst in Oban om 11:27. Dat is dezelfde aankomsttijd als je met de Highland Route Sleeper zou hebben, omdat dan de overstap in Crianlarich heel lang is (je hebt echter wel een langere nachtrust). Hetzelfde geldt overigens voor de trein naar Mallaig, dat verder noord aan de kust ligt, waar de boten naar het prachtige Isle of Skye vertrekken.

Voor Inverness reis je naar Edinburgh (aankomst uit Londen om 7:22). Daar vertrekt om 8:34 een trein naar Inverness (aankomst 11:58). Ook naar Aberdeen reis je via Edinburgh. Je hebt dan een betere aansluiting: vertrek 7:31, aankomst in Aberdeen om 9:55. Deze laatste trein stopt ook in Dundee, aankomst 8:42.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Glasgow kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis vanuit Nederland naar Londen;

– één voor de nachttrein naar Glasgow

Thalys + Eurostar Amsterdam – Londen

NB: op de heenweg is London voorlopig nog niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam, omdat er tussen Nederland en Engeland nog geen afspraken zijn gemaakt de beveiliging. Waarschijnlijk is dat eind 2019 pas geregeld. De terugweg gaat vanaf  4 april 2018 wel al rechtstreeks. Dat betekent ook dat de terugweg voorlopig voordeliger is dan de heenweg. 

Het boeken van dit ticket kan om het even via de website van NS International, de Belgische spoorwegen, Thalys. of Eurostar. Het lijkt niet nodig om de tickets voor de Thalys en Eurostar apart te kopen, maar je kan altijd even proberen of dat een voordeliger tarief oplevert.

Van €56 tot €166. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 4 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt. Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar. Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen standaard €56 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar alleen zonder zitplaats.

Eerste klas (comfort 1) tickets kosten €97 tot €235. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust, maar maaltijden zijn tegenwoordig niet meer inbegrepen. Daarvoor is nu een premium class vanaf €251 per persoon.

In bepaalde gevallen is het voordeliger om met de Benelux Intercity naar Brussel de reizen, maar dat geldt toch vooral als je (te) laat boekt en de voordelige tickets voor de Thalys al weg zijn. Dat kost echter ook veel extra reistijd.

Nachttrein Londen – Galsgow

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartje hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk!

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £80 pp
Zitplaats vanaf £45
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £170 (2 volw en 2 kinderen)

NB: vanaf 28 oktober 2018 kan je niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt (waarschijnlijk zelfs vanaf £205). Dit heeft te maken met de introductie van de nieuwe rijtuigen van de Caledonian Sleeper.

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Kinderen en families reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Glasgow – Amsterdam

  vertrek

23:40

aankomst

13:12

overstappen
Londen
slpaapplaats v.a.

€130

(all-in)

nachttrein
Caledonian Sleeper
details en reistips

Vanuit Glasgow rijdt een perfecte nachttrein naar de Londen. Hij vertrekt vrij laat, maar je mag al om 22:00 je coupé in en kan dus aan voldoende nachtrust komen, want de aankomsttijd is wel gunstig en je mag na aankomst ook nog even blijven liggen. Verder is er een echt restaurant aan boord.

Vanuit London reis je direct met de Eurostar (grootste deel 300 km/u) naar Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan boord is een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. 

rijdt niet op zaterdag Caledonian Sleeper
Slaap plaatsen beschikbaar 22:00
Glasgow Central 23:40
Motherwell 00:01
Carstairs 00:19
London Euston 07:07
Coupé verlaten 07:30

Let op: vertrektijden in Schotland op zondagen ongeveer 25 minuten eerder, aankomsttijd in London is gelijk

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de Caledonian Sleeper – Lowland Route.

NB: de aansluiting in London op de Eurostar naar Amsterdam is een beetje krap, maar goed te halen. Je moet 30 minuten voor vertrek bij de Eurostar zijn en het is 10 minuten lopen van Euston Station naar station St Pancras International. Dus direct vanuit de nachttrein door!

St Pancras bevindt zich ten oosten van Euston Station aan dezelfde grote weg (Euston Road). Het is echt niet de moeite om de metro te nemen (bovendien duur). Als je echt veel haast hebt, niet kan of wil lopen (door heel zware bagage of zeer slecht weer bijvoorbeeld), kan je het beste een taxi nemen.

Vervolgens moet je inchecken voor de Eurostar. Dat brengt helaas wat vliegtuigachtige tafrelen met zich mee: beveiligingspoortjes, bagagecheck, paspoortcontroles etc.

ES 9114
London St Pancras 08:31
Brussel-Zuid/Midi 12:32
Amsterdam Centraal 13:12

Als je liever een wat meer relaxte overstap in Londen wil of nog wat tijd wil nemen om daar te ontbijten, kan je natuurlijk een (of meer) trein(en) later nemen. Dan moet je wel overstappen in Brussel.

ES 9116
London St Pancras 08:54
Brussel-Zuid/Midi 12:02
Let op: lokale tijd Eén uur later dan in Engeland

In Brussel is de overstap relatief snel en zonder gedoe.

Thalys 9996
Brussel-Zuid/Midi 12:52
Antwerpen Centraal 13:27
Rotterdam Centraal 14:02
Schiphol 14:24
Amsterdam Centraal 14:42
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Schotland: 

Vanuit Stirling vertrekt om 22:50 een trein naar Glasgow Queen Street. De nachttrein naar Londen vertrekt van Glasgow Central om 23:40. Tussen de twee station is het ruim 5 minuten lopen. Vanuit Perth reis je via Edinburgh naar Londen. Uit Perth vertrekt om 21:06 een trein naar Edinburgh (aankomst om 22:23). De Caledonian Sleeper vertrekt daar om 23:40.

Vanuit de Schotse hooglanden kan je het beste met de Highland Route van de Caledonian Sleeper naar Londen reizen. Die rijdt rechtstreeks vanuit Fort William, Inverness en Aberdeen (en een heleboel tussen stationnetjes) naar Londen. Meer informatie op de pagina over je reis met de nachttrein naar de Schotse hooglanden

Als je eerder in Londen wil aankomen (bijvoorbeeld voor een ruimere overstaptijd op de Eurostar naar Amsterdam) of de Highland Route Sleeper is uitverkocht, kan je ook met de Lowland Route Sleeper vanuit de hooglanden naar Londen reizen. Vanuit Mallaig (vertrek 16:05) en Fort William (17:37) reis je naar Glasgow, aankomst om 21:21). De Caledonian Sleeper vertrekt daar om 23:40. Let op je moet wel even vijf minuten lopen van station Queen Street naar station Central (iets meer dan 5 minuten lopen).

Ook vanuit Oban (vertrek 18:11) reis je naar Glasgow. Deze trein wordt in Crianlarich gecombineerd met de hierboven genoemde trein uit Mallaig.

Vanuit Inverness (vertrek 18:45) reis je naar Edinburgh (aankomst 22:23). Daar vertrekt de Caledonian Sleeper naar Londen om 23:40. Ook naar Aberdeen reis je via Edinburgh: vertrek 20:09, aankomst in Edinburgh om 22:53. Deze laatste trein stopt ook in Dundee, vertrek 21:19.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de website van National Rail in Groot Brittanië.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit de Schotse hooglanden eindgt in Londen. Van daar reis je met de Eurostar en de Thalys naar Amsterdam. Deze stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Rotterdam. Aankomst in Eindhoven om 13:46. Naar Limburg stap je in Brussel uit de Thalys en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 14:13. Je kan dan wel de Eurostar van 8:54 uit Londen nemen. 

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Glasgow kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Je boekt de reis in twee delen. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein naar de Londen.

– één voor de reis vanuit Londen naar Nederland; 

Nachttrein Glasgow – Londen

Dit ticket kan eenvoudig via de website van de Caledonian Sleeper boeken. Het ticket moet je zelf printen en de conducetur scant de barcode. Als je al een kaartke hebt (bijvoorbeeld een netwerk pas), kan alleen een reservering voor de nachttrein kopen (‘berth supplement’). Verder wijst alles zich vanzelf.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. De kosten zijn vermeld in Britse ponden.

LET OP: de Caledonian Sleeper kan je al een jaar van te voren boeken. Dat kan handig zijn, maar betekent ook dat veel voordelige tarieven al snel uitverkocht zijn. Boek dus zo vroeg mogelijk! 

Comfort Kosten
Eerste klas: één persoons coupé vanaf £140
Standaard klas: twee persoons coupé vanaf £80 pp
Zitplaats vanaf £45
Alleen reservering (je hebt al een eerste klas kaartje) vanaf £80 pp
Alleen reservering (je hebt al een standaard klas kaartje) vanaf £80 pp
Familie tickets, tot 50% korting (3 tot 6 personen) vanaf £170 (2 volw en 2 kinderen)

NB: vanaf 28 oktober 2018 kan je niet meer een coupé (standaard klas) met een vreemde delen. Vanaf dat moment kost de hele coupé voor twee personen £170. Als je alleen reist, wordt het ticket dus fors duurder, zeker omdat de eerste klas (één persoons coupé) ook duurder wordt (waarschijnlijk zelfs vanaf £205). Dit heeft te maken met de introductie van de nieuwe rijtuigen van de Caledonian Sleeper.

De genoemde tarieven zijn Fixed Advance tickets. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Als je meer flexibiteit wenst, kan je kiezen voor het Flexible tarief. 

Kinderen van 5 tot 15 betalen 50%. Aandachtspunt is wel de beperkte beschikbaarheid van de voordelige tickets voor kinderen, waardoor de korting vaak tegenvalt. Kinderen onder 5 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond).

Voor families zijn vaak zeer voordelige tarieven beschikbaar. Vanaf 185 pond voor twee volwassenen en twee kinderen, bijvoorbeeld. Geef op de website gewoon het aantal reizigers op en het familie tickets komt vanzelf als optie. 

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Schotse hooglanden, vind je op de pagina over de Caledonian Sleeper. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een goeie pagina over de Caladonian Sleeper.

Het meenemen van de fiets op Caledonian Sleeper is zonder meerkosten mogelijk, maar er is beperkte capaciteit en de fiets moet wel op je tickets zijn aangemeld, Dat kan je online aanvinken bij het boeken van je kaartje.

Eurostar Londen – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan het beste via de website van NS International. Je kan even controleren of je bij de Belgische spoorwegen, of Eurostar voordeliger uit bent.

Tickets kosten vanaf €40. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Je kan vanaf 6 maanden van te voren boeken, dus doe dat dan ook als je de voordeligste tarieven zoekt.

De genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen vanaf €28,50 (afhankelijk van beschikbaarheid). Jongere kinderen kunnen gratis mee, maar dan wel zonder zitplaats.

Eerste klas tickets kosten vanaf €90,50. Eerste klas reizen biedt meer ruimte en rust en een lichte maaltijd en drankjes zijn inbegrepen. Kids betalen €64 voor de eerste klas.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Logo Noord West Express - alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland

Volgen op

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten