Met de nachttrein naar Budapest

Comfortabel, handig en betaalbaar 

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis

Met de nachttrein naar Budapest

Comfortabel, handig en betaalbaar

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis

Perfecte stedentrip met de nachttrein
Budapest is een bestemming waar je heel handig met de nachttrein naar toe kan reizen. Ideaal voor een stedentrip bijvoorbeeld en omdat je ’s nachts reist is het misschien wel efficiënter dan met het vliegtuig. Je moet wel twee keer overstappen, maar alle treinen zijn snel en comfortabel. Er zijn twee reistopties die allebei zo hun voordelen hebben. Met de Nightjet van Düsseldorf naar Wenen is het snelst, maar met de EuroNight van München naar Budapest is iets voordeliger en je bent ’s ochtends eerder in Budapest. Als je meer tijd hebt, zou je zelfs twee keer de nachttrein kunnen nemen en overdag in München of Wenen de stad in gaan.
Het prachtige Budapest Keleti station ©Frantisek Trampota
Het prachtige Budapest Keleti station ©Frantisek Trampota

TIP!

Vroeg boeken!    De kaartjes voor zowel de nachttreinen als de aansluitende treinen zijn het voordeligste als je zo vroeg mogelijk boekt. Tickets voor de hier genoemde treinen komen over het algemeen al 180 dagen voor vertrek beschikbaar.

Er zijn twee handige verbindingen voor je reis met de nachttrein naar Budapest 

Naar Budapest met de Nightjet Düsseldorf – Wenen

Amsterdam – Budapest

  vertrek

18:40

aankomst

11:19

overstappen

Keulen, Wenen

ligplaats v.a.

€86 (all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips
Dit is de snelste reisoptie met de nachttrein naar Budapest. Je stapt op de nachttrein naar Wenen vanuit Düsseldorf of Keulen. Vanuit Amsterdam reis je daar normaal gesproken met de ICE naar toe. Je kan ook gebruik maken van de stoptrein die vanuit Arnhem naar Düsseldorf rijdt. Vanuit Wenen reis je met een Hongaarse EuroCity door naar Budapest.  De ICE is lekker luxe en heeft een bar-bistro voor een hapje en drankje. De overstap met de ICE 221 is met 8 of 9 minuten wel krap. De bedoeling is dat de nachttrein wel even wacht als de ICE vertraagd is (tot 10 minuten ongeveer). In geval van nood kan je nog doorreizen naar Frankfurt en daar om 23:53 op de nachttrein stappen, maar dan heb je veel gedoe en een korte nacht. Neem als het even kan de vroege ICE 129 van 16:32 uit Amsterdam. Dan heb je in Düsseldorf of Keulen rustig de tijd om wat te eten en te drinken.

ICE 129 ICE 221
Amsterdam Centraal 16:32 18:40
Utrecht Centraal 17:06 19:07
Arnhem Centraal 17:37 19:37
Düsseldorf Hbf 18:46 20:46
Köln Hbf 19:12 21:12
Frankfurt Flughafen 20:10 22:16

Je kan zowel in Keulen als in Düsseldorf overstappen van de ICE op de nachttrein. Omdat de aansluiting wat krap is, kan je beter in Keulen overstappen, want daar komt de nachttrein op hetzelfde perron aan de overkant. Als je genoeg tijd hebt is overstappen in Düsseldorf wat relaxter, omdat de nachttrein daar begint. Dan ben je de eerste, is er vaak wat meer tijd om in te stappen en kan je ook iets langer slapen.

De stoptrein Arnhem – Düsseldorf biedt ook mogelijkheden, maar het is wel een langdurige rit in een veel minder aantrekkelijke trein. De aankomsttijd in Düsseldorf (20:32) is wel gunstig voor overstap op de Nightjet. Echter, de reis vanuit Amsterdam (vertrek 17:25) duurt al met al een uur langer dan met de ICE. Bovendien gelden voordelige Sparpreis tarieven niet op deze stoptrein en wel voor de ICE.

NJ 40421 naar Wenen
Düsseldorf Hbf 20:54
Köln Hbf 21:21
Frankfurt Flughafen 23:53
Wels Hbf 06:17
Wien Hbf 08:19

In deze nachttrein kunnen vanaf de dienstregeling 2018 geen auto’s en motoren meer mee. Vanuit Düsseldorf kan dat alleen nog naar Innsbruck. Meer informatie op de Innsbruckpagina. Vanuit Hamburg kan je wel naar Wenen, maar dat is vanuit Nederland niet erg praktisch. Voor alle details, zoals de locatie waar je je moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland. Voor €12 kan je op deze Nightjet je fiets meenemen. Helaas kan de fiets niet mee in de ICE, dus zal je met een gewone trein via Arnhem of Venlo naar Düsseldorf moeten reizen. Tijdens de laatste etappe van Wenen naar Budapest, reis je met de Hongaarse EuroCity Avala, die na Budapest trouwens doorrijdt naar Belgrado. Het is een eenvouidge, maar prettige trein, helaas zonder restauratie (dus neem wat te eten en te drinken mee vanuit Wenen).

EC345 Avala naar Belgrado
Wenen Hbf 08:42
Györ 09:53
Kelenföld 11:02
Budapest Keleti 11:19
Belgrado 20:26

Aankomst op het prachtige station Budapest Keleti (oost) is sowieso een mooie ervaring. Het station ligt heel centraak in het stadsdeel Pest.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen
Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Wenen vertrekt uit Düsseldorf en stopt ook in Keulen.

Vanuit Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je daar over het algemeen met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE of de stoptrein naar Düsseldorf. Vanuit Noord-Hollandstap je in Amsterdam op de ICE. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo direct naar Düsseldorf. Vertrek om 18:19 uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 20:08.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Heerlen naar Düsseldorf. Vertrek om 18:20 uit Maastricht, overstappen in Heerlen en Herzogenrath, aankomst in Düsseldorf om 20:34.

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in Hongarije:

Voor het Balatonmeer kan je het beste in Kelenföld uit de EuroCity Avala stappen (aankomst 11:02). Daar neem je om 11:42 een trein richting Nagykanizsa, die de hele zuidoever van het Balatonmeer langs rijdt (praktisch op het strand). De trein stopt onder meer in Siófok (12:55), Balatonlelle (13:23) en Fonyod (13:35), maar ook nog negen andere stationnetjes aan het meer.

De treinen naar Debrecen Vertrekken over het algemeen van een ander station In Budapest. Als je om 12:10 vanaf Keleti eerst met een stoptrein naar Szolnok reist (aankomst 13:32, vertrek 13:38), kom je om 14:52 met een snelle intercity in Debrecen aan.

Andere bestemmingen in Roemenië: 

Vanuit Budapest vertrekt pas om 15:10 een Intercity naar Timisoara (aankomst 21:33), Dat betekent dat je veel tijd hebt om in Wenen of Budapest de stad te verkennen. De trein bestaat uit redelijk comfortabele eerste en tweede klas wagons van de Roemeense spoorwegen. In Timisoara geeft deze trein een aansluiting op een binnelandse Roemeense nachttrein naar Boekarest (aankomst 8:26).

Het is echter veel relaxter om de mooi nachttrein Ister te nemen, die om 19:10 uit Budapest vertrekt en om 12:05 in Boekarest aankomt. Nog beter is het wellicht om vanuit Wenen de nachttrein Dacia naar Boekarest te nemen. Deze vertrekt om 19:42 en komt om 16:05 in Boekarest aan. Je kan dan ook overdag vanuit Nederland reizen: vertrek om 7:02 uit Amsterdam.

Andere bestemmingen in Servië:

Voor Belgrado blijf je in Budapest zitten in de EuroCity Avala uit Wenen, Aankomst in Belgrado om 20:26 en de trein stopt onderweg onder meer in het Servische Novi Sad (18:51). 

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Budapest kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de reis vanuit Nederland naar Düsseldorf/Keulen;

 – één voor de treinen van Düsseldorf/Keulen naar Budapest.

In één keer de hele reis boeken is bij NS International wel mogelijk, maar je kan alleen telefonisch boeken en daar zijn boekingskosten aan verbonden (€7,50 pp, max €22,50). Ook op de website van de Deutsche Bahn en de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB kan je de reis in één keer boeken, maar dan ben je vaak duurder uit omdat die elkaars kortingstarieven niet (goed) overnemen. Het enige voordeel is dat je met één ticket iets meer rechten hebt als je de aansluiting mist. 

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Amsterdam – Düsseldorf

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kosten van de reis per ICE bedragen €20 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf of Keulen, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €61 vanuit Amsterdam en €23 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €40 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Düsseldorf – Budapest

Tickets kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven.

In de onderstaande tabel zijn voor de Nightjet Düsseldorf – Wenen de kosten per persoon, enkele reis gegeven, inclusief de reservering voor de nachttrein.

Comfort Volwassenen Kinderen
Zitplaats va €29 va €12
Ligplaats 6-persoons coupé va €49 va €32
Ligplaats 4-persoons coupé va €59 va €42
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €69 va €52
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €89 va €72
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €129
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €99 va €72
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €129 va €82
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €159

Kinderen tot 15 jaar betalen in de Nightjet dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden. 

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Wenen vind je op de pagina over de Nightjet naar Wenen

De kosten voor de EuroCity tussen Wenen en Budapest bedragen €17 per persoon, inclusief een (verplichte) reservering van een zitplaats ter waarde van €3. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee, maar betalen wel de reserveringskosten van €3. Een eerste klas kaartje is maar €10 per persoon meer, dus dat kan zeker interessant zijn. 

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Familiecoupé in de nachttrein

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Fiets meenemen

Op de EuroCity naar Budapest kan je helaas geen fiets meenemen, maar als je een uur later vanuit Wenen naar Budapest reist, kan je fiets voor €15 mee op de Railjet. Voor €12 kan je op de Nightjet wel je fiets meenemen. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken. Helaas kan de fiets niet mee in de ICE, dus zal je met een gewone trein via Arnhem of Venlo naar Düsseldorf moeten reizen.

Auto of motor meenemen

In deze nachttrein kunnen vanaf de dienstregeling 2018 geen auto’s en motoren meer mee. Vanuit Düsseldorf kan dat alleen nog naar Innsbruck. Meer informatie op de Innsbruckpagina. Vanuit Hamburg kan je wel naar Wenen, maar dat is vanuit Nederland niet erg praktisch. Voor alle details, zoals de locatie waar je je moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Budapest – Amsterdam  

  vertrek

17:40

aankomst

11:28

overstappen

Wenen, Düsseldorf

ligplaats v.a.

€88 (all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips
Dit is de snelste reisoptie met de nachttrein vanuit Budapest naar Nederland. Je stapt in Budapest op een Oostenrijkse Railjet. Dat is een heerlijk luxe trein, met een echt restaurant aan boord. De nachttrein uit Wenen is een degelijke en comfortabele Nightjet, die eindgt in Düsseldorf. Van daar uit reis je normaal gesproken met de ICE naar Amsterdam. De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje.

RJ 42 naar Salzburg
Budapest Keleti 17:40
Kelenföld 17:55
Györ 19:02
Wien Hbf 20:21

Als je liever wat meer overstaptijd wilt, bijvoorbeeld om wat te eten in Wenen, kan je ook een uur eerder trein uit Budapest nemen: vertrek 16:40, aankomst 19:21.

NJ 40490 naar Düsseldorf
Wien Hbf 20:41
Wels Hbf 22:33
Köln Hbf 08:15
Düsseldorf Hbf 08:42

Je kan in Düsseldorf of Keulen overstappen. De eerste optie is logischer omdat de nachttrein daar eindigt. In beide gevallen heb je ongeveer 30 minuten overstaptijd. Dat moet voldoende zijn. Als je de ICE mist, vertrekt er om 9:26 uur nog een stoptrein naar Arnhem. En er gaat twee uur later weer een ICE.

ICE 220 naar Amsterdam
Köln Hbf 08:44
Düsseldorf Hbf 09:13
Arnhem Centraal 10:28
Utrecht Centraal 11:00
Amsterdam Centraal 11:28

In deze nachttrein kunnen vanaf de dienstregeling 2018 geen auto’s en motoren meer mee. Naar Düsseldorf kan dat alleen nog vanuit Innsbruck. Meer informatie op de Innsbruckpagina. Vanuit Wenen kan je wel naar Hamburg, maar dat is richting Nederland niet erg praktisch. Voor alle details, zoals de locatie waar je je moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland. Voor €12 kan je op deze Nightjet je fiets meenemen. Helaas kan de fiets niet mee in de ICE, dus zal je met een gewone trein via Arnhem of Venlo naar Düsseldorf moeten reizen.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen
Andere vertrekplaatsen in Hongarije:

Vanaf het Balatonmeer reis je met overstaps in Szekesfehervar en Kelenföld naar Wenen, waar je met de Railjet aankomt om 20:21. Vertrek om 15:03 uit Fonyod, om 15:15 uit Balatonlelle en om 15:51 uit Siófok. Maar deze trein stopt op zo’n beetje alle stationnetjes langs de zuidoever van het Balatonmeer en rijdt praktisch op het strand.

Vanuit Debrecen (vertrek 15:03) reis je met overstaps in Köbanya-Kispest (aankomst 17:20, vertrek 17:27) en Kelenföld (aankomst 17:41, vertrek 17:55) naar Wenen, waar je om 20:21 met de Railjet aankomt.

Andere vertrekplaatsen in Roemenië: 

Vanuit Boekarest kan je om 21:20 vertrekken met een binnelandse Roemeense nachttrein naar Timisoara (aankomst 6:52), Daar vertrekt om 7:30 een Roemeense intercity naar Budapest (aankomst 11:50). Je hebt dus veel tijd in Wenen of Budapest om de stad in te gaan, want de nachttrein vertrekt pas om 20:42 uit Wenen. Het is echter veel relaxter om nog wat meer tijd te nemen en de mooie nachttrein Ister te nemen, die om 17:45 uit Boekarest vertrekt en om 8:50 in Budapest aankomt.

Andere vertrekplaatsen in Servië:

Vanuit Belgrado vertrekt om 7:25 de rechtstreekse EuroCity Avala naar Wenen, aankomst 19:21. De trein stopt onderweg onder meer in het Servische Novi Sad (9:02).

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit Wenen eindgt in Düsseldorf en stopt ook in Keulen.

Naar Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je met de ICE verder. Deze stopt ook in Arnhem en Utrecht. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de ICE naar Amsterdam. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht uit de ICE.

Naar Brabant reis je vanuit Düsseldorf direct via Venlo. Vertrek om 8:49 uit Düsseldorf, overstappen in Venlo, aankomst in Eindhoven om 10:41. Als je de aansluiting mist, gaat er pas een uur later weer een trein. Voor Maastricht stap je in Keulen uit de nachtrein en stap je over in Aachen, Herzogenrath en Heerlen. Aankomst in Maastricht om 11:08.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Budapest kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de treinen van Budapest naar Düsseldorf/Keulen

 – één voor de reis vanuit Düsseldorf/Keulen naar Nederland

In één keer de hele reis boeken is bij NS International wel mogelijk, maar je kan alleen telefonisch boeken en daar zijn boekingskosten aan verbonden (€7,50 pp, max €22,50). Ook op de website van de Deutsche Bahn en de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB kan je de reis in één keer boeken, maar dan ben je vaak duurder uit omdat die elkaars kortingstarieven niet (goed) overnemen. Het enige voordeel is dat je met één ticket iets meer rechten hebt als je de aansluiting mist.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Budapest – Düsseldorf

Tickets kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven.

De kosten voor de Railjet tussen Budapest en Wenen bedragen €19 per persoon, exclusief reservering van een zitplaats ter waarde (kost €3 per persoon). Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee. Een eerste klas kaartje is maar €10 per persoon meer, dus dat kan zeker interessant zijn.

In de onderstaande tabel zijn voor de Nightjet Wenen – Düsseldorf de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volwassenen Kinderen
Zitplaats va €29 va €12
Ligplaats 6-persoons coupé va €49 va €32
Ligplaats 4-persoons coupé va €59 va €42
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €69 va €52
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €89 va €72
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €129
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €99 va €72
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €129 va €82
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €159

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden. 

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein uit Innsbruck vind je op de pagina over de Nightjet vanuit Wenen.

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Fiets meenemen

Voor €15 kan je fiets mee op de Railjet naar Wenen en voor €12 kan je op de Nightjet je fiets meenemen. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken. Helaas kan de fiets niet mee in de ICE, dus zal je met een gewone trein via Arnhem of Venlo naar Düsseldorf moeten reizen.

Auto of motor meenemen

In deze nachttrein kunnen vanaf de dienstregeling 2018 geen auto’s en motoren meer mee. Naar Düsseldorf kan dat alleen nog vanuit Innsbruck. Meer informatie op de Innsbruckpagina. Vanuit Wenen kan je wel naar Hamburg, maar dat is richting Nederland niet erg praktisch. Voor alle details, zoals de locatie waar je je moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland.

Düsseldorf – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

De kosten van de reis met de ICE bedragen €20 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van Düsseldorf of Keulen naar elk station in Nederland, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €61 naar Amsterdam en €23 naar Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €40 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief. 

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Budapest

  vertrek

18:40

aankomst

11:19

overstappen
Keulen Wenen
ligplaats v.a.

€86 (all-in)

nachttrein
Nightjet
details en reistips
Dit is de snelste reisoptie met de nachttrein naar Budapest. Je stapt op de nachttrein naar Wenen vanuit Düsseldorf of Keulen. Vanuit Amsterdam reis je daar normaal gesproken met de ICE naar toe. Je kan ook gebruik maken van de stoptrein die vanuit Arnhem naar Düsseldorf rijdt. Vanuit Wenen reis je met een Hongaarse EuroCity door naar Budapest.  De ICE is lekker luxe en heeft een bar-bistro voor een hapje en drankje. De overstap met de ICE 221 is met 8 of 9 minuten wel krap. De bedoeling is dat de nachttrein wel even wacht als de ICE vertraagd is (tot 10 minuten ongeveer). In geval van nood kan je nog doorreizen naar Frankfurt en daar om 23:53 op de nachttrein stappen, maar dan heb je veel gedoe en een korte nacht. Neem als het even kan de vroege ICE 129 van 16:32 uit Amsterdam. Dan heb je in Düsseldorf of Keulen rustig de tijd om wat te eten en te drinken.

ICE 129
Amsterdam Centraal 16:32
Utrecht Centraal 17:06
Arnhem Centraal 17:37
Düsseldorf Hbf 18:46
Köln Hbf 19:12
Frankfurt Flughafen 20:10
ICE 221
Amsterdam Centraal 18:40
Utrecht Centraal 19:07
Arnhem Centraal 19:37
Düsseldorf Hbf 20:46
Köln Hbf 21:12
Frankfurt Flughafen 22:16

Je kan zowel in Keulen als in Düsseldorf overstappen van de ICE op de nachttrein. Omdat de aansluiting wat krap is, kan je beter in Keulen overstappen, want daar komt de nachttrein op hetzelfde perron aan de overkant. Als je genoeg tijd hebt is overstappen in Düsseldorf wat relaxter, omdat de nachttrein daar begint. Dan ben je de eerste, is er vaak wat meer tijd om in te stappen en kan je ook iets langer slapen.

De stoptrein Arnhem – Düsseldorf biedt ook mogelijkheden, maar het is wel een langdurige rit in een veel minder aantrekkelijke trein. De aankomsttijd in Düsseldorf (20:32) is wel gunstig voor overstap op de Nightjet. Echter, de reis vanuit Amsterdam (vertrek 17:25) duurt al met al een uur langer dan met de ICE. Bovendien gelden voordelige Sparpreis tarieven niet op deze stoptrein en wel voor de ICE.

NJ 40421 naar Wenen
Düsseldorf Hbf 20:54
Köln Hbf 21:21
Frankfurt Flughafen 23:53
Wels Hbf 06:17
Wien Hbf 08:19

In deze nachttrein kunnen vanaf de dienstregeling 2018 geen auto’s en motoren meer mee. Vanuit Düsseldorf kan dat alleen nog naar Innsbruck. Meer informatie op de Innsbruckpagina. Vanuit Hamburg kan je wel naar Wenen, maar dat is vanuit Nederland niet erg praktisch. Voor alle details, zoals de locatie waar je je moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland. Voor €12 kan je op deze Nightjet je fiets meenemen. Helaas kan de fiets niet mee in de ICE, dus zal je met een gewone trein via Arnhem of Venlo naar Düsseldorf moeten reizen. Tijdens de laatste etappe van Wenen naar Budapest, reis je met de Hongaarse EuroCity Avala, die na Budapest trouwens doorrijdt naar Belgrado. Het is een eenvouidge, maar prettige trein, helaas zonder restauratie (dus neem wat te eten en te drinken mee vanuit Wenen).

EC345 Avala naar Belgrado
Wenen Hbf 08:42
Györ 09:53
Kelenföld 11:02
Budapest Keleti 11:19
Belgrado 20:26

Aankomst op het prachtige station Budapest Keleti (oost) is sowieso een mooie ervaring. Het station ligt heel centraak in het stadsdeel Pest.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen
Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Wenen vertrekt uit Düsseldorf en stopt ook in Keulen.

Vanuit Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je daar over het algemeen met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE of de stoptrein naar Düsseldorf. Vanuit Noord-Hollandstap je in Amsterdam op de ICE. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo direct naar Düsseldorf. Vertrek om 18:19 uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 20:08.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Heerlen naar Düsseldorf. Vertrek om 18:20 uit Maastricht, overstappen in Heerlen en Herzogenrath, aankomst in Düsseldorf om 20:34.

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in Hongarije:

Voor het Balatonmeer kan je het beste in Kelenföld uit de EuroCity Avala stappen (aankomst 11:02). Daar neem je om 11:42 een trein richting Nagykanizsa, die de hele zuidoever van het Balatonmeer langs rijdt (praktisch op het strand). De trein stopt onder meer in Siófok (12:55), Balatonlelle (13:23) en Fonyod (13:35), maar ook nog negen andere stationnetjes aan het meer.

De treinen naar Debrecen Vertrekken over het algemeen van een ander station In Budapest. Als je om 12:10 vanaf Keleti eerst met een stoptrein naar Szolnok reist (aankomst 13:32, vertrek 13:38), kom je om 14:52 met een snelle intercity in Debrecen aan.

Andere bestemmingen in Roemenië: 

Vanuit Budapest vertrekt pas om 15:10 een Intercity naar Timisoara (aankomst 21:33), Dat betekent dat je veel tijd hebt om in Wenen of Budapest de stad te verkennen. De trein bestaat uit redelijk comfortabele eerste en tweede klas wagons van de Roemeense spoorwegen. In Timisoara geeft deze trein een aansluiting op een binnelandse Roemeense nachttrein naar Boekarest (aankomst 8:26).

Het is echter veel relaxter om de mooi nachttrein Ister te nemen, die om 19:10 uit Budapest vertrekt en om 12:05 in Boekarest aankomt. Nog beter is het wellicht om vanuit Wenen de nachttrein Dacia naar Boekarest te nemen. Deze vertrekt om 19:42 en komt om 16:05 in Boekarest aan. Je kan dan ook overdag vanuit Nederland reizen: vertrek om 7:02 uit Amsterdam.

Andere bestemmingen in Servië:

Voor Belgrado blijf je in Budapest zitten in de EuroCity Avala uit Wenen, Aankomst in Belgrado om 20:26 en de trein stopt onderweg onder meer in het Servische Novi Sad (18:51). 

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Budapest kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de reis vanuit Nederland naar Düsseldorf/Keulen;

 – één voor de treinen van Düsseldorf/Keulen naar Budapest.

In één keer de hele reis boeken is bij NS International wel mogelijk, maar je kan alleen telefonisch boeken en daar zijn boekingskosten aan verbonden (€7,50 pp, max €22,50). Ook op de website van de Deutsche Bahn en de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB kan je de reis in één keer boeken, maar dan ben je vaak duurder uit omdat die elkaars kortingstarieven niet (goed) overnemen. Het enige voordeel is dat je met één ticket iets meer rechten hebt als je de aansluiting mist. 

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Amsterdam – Düsseldorf

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kosten van de reis per ICE bedragen €20 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf of Keulen, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €61 vanuit Amsterdam en €23 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €40 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Düsseldorf – Budapest

Tickets kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven.

In de onderstaande tabel zijn voor de Nightjet Düsseldorf – Wenen de kosten per persoon, enkele reis gegeven, inclusief de reservering voor de nachttrein.

Comfort Volw.
Zitplaats va €29
Ligplaats 6-persoons coupé va €49
Ligplaats 4-persoons coupé va €59
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €69
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €89
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €129
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €99
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €129
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €159
Comfort Kind
Zitplaats va €12
Ligplaats 6-persoons coupé va €32
Ligplaats 4-persoons coupé va €42
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €52
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €72
Slaapplaats economy 1-persoons coupé
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €72
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €82
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé

Kinderen tot 15 jaar betalen in de Nightjet dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden. 

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Wenen vind je op de pagina over de Nightjet naar Wenen

De kosten voor de EuroCity tussen Wenen en Budapest bedragen €17 per persoon, inclusief een (verplichte) reservering van een zitplaats ter waarde van €3. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee, maar betalen wel de reserveringskosten van €3. Een eerste klas kaartje is maar €10 per persoon meer, dus dat kan zeker interessant zijn. 

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Familiecoupé in de nachttrein

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Fiets meenemen

Op de EuroCity naar Budapest kan je helaas geen fiets meenemen. Voor €12 kan je op deze Nightjet wel je fiets meenemen. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken. Helaas kan de fiets niet mee in de ICE, dus zal je met een gewone trein via Arnhem of Venlo naar Düsseldorf moeten reizen.

Auto of motor meenemen

In deze nachttrein kunnen vanaf de dienstregeling 2018 geen auto’s en motoren meer mee. Vanuit Düsseldorf kan dat alleen nog naar Innsbruck. Meer informatie op de Innsbruckpagina. Vanuit Hamburg kan je wel naar Wenen, maar dat is vanuit Nederland niet erg praktisch. Voor alle details, zoals de locatie waar je je moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Budapest – Amsterdam

  vertrek

17:40

aankomst

11:28

overstappen
Wenen Düsseldorf
ligplaats v.a.

€88 (all-in)

nachttrein
Nightjet
details en reistips
Dit is de snelste reisoptie met de nachttrein vanuit Budapest naar Nederland. Je stapt in Budapest op een Oostenrijkse Railjet. Dat is een heerlijk luxe trein, met een echt restaurant aan boord. De nachttrein uit Wenen is een degelijke en comfortabele Nightjet, die eindgt in Düsseldorf. Van daar uit reis je normaal gesproken met de ICE naar Amsterdam. De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje.

RJ 42 naar Salzburg
Budapest Keleti 17:40
Kelenföld 17:55
Györ 19:02
Wien Hbf 20:21

Als je liever wat meer overstaptijd wilt, bijvoorbeeld om wat te eten in Wenen, kan je ook een uur eerder trein uit Budapest nemen: vertrek 16:40, aankomst 19:21.

NJ 40490 naar Düsseldorf
Wien Hbf 20:41
Wels Hbf 22:33
Köln Hbf 08:15
Düsseldorf Hbf 08:42

Je kan in Düsseldorf of Keulen overstappen. De eerste optie is logischer omdat de nachttrein daar eindigt. In beide gevallen heb je ongeveer 30 minuten overstaptijd. Dat moet voldoende zijn. Als je de ICE mist, vertrekt er om 9:26 uur nog een stoptrein naar Arnhem. En er gaat twee uur later weer een ICE.

ICE220 naar Amsterdam
Köln Hbf 08:44
Düsseldorf Hbf 09:13
Arnhem Centraal 10:28
Utrecht Centraal 11:00
Amsterdam Centraal 11:28

In deze nachttrein kunnen vanaf de dienstregeling 2018 geen auto’s en motoren meer mee. Naar Düsseldorf kan dat alleen nog vanuit Innsbruck. Meer informatie op de Innsbruckpagina. Vanuit Wenen kan je wel naar Hamburg, maar dat is richting Nederland niet erg praktisch. Voor alle details, zoals de locatie waar je je moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland. Voor €12 kan je op deze Nightjet je fiets meenemen. Helaas kan de fiets niet mee in de ICE, dus zal je met een gewone trein via Arnhem of Venlo naar Düsseldorf moeten reizen.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen
Andere vertrekplaatsen in Hongarije:

Vanaf het Balatonmeer reis je met overstaps in Szekesfehervar en Kelenföld naar Wenen, waar je met de Railjet aankomt om 20:21. Vertrek om 15:03 uit Fonyod, om 15:15 uit Balatonlelle en om 15:51 uit Siófok. Maar deze trein stopt op zo’n beetje alle stationnetjes langs de zuidoever van het Balatonmeer en rijdt praktisch op het strand.

Vanuit Debrecen (vertrek 15:03) reis je met overstaps in Köbanya-Kispest (aankomst 17:20, vertrek 17:27) en Kelenföld (aankomst 17:41, vertrek 17:55) naar Wenen, waar je om 20:21 met de Railjet aankomt.

Andere vertrekplaatsen in Roemenië: 

Vanuit Boekarest kan je om 21:20 vertrekken met een binnelandse Roemeense nachttrein naar Timisoara (aankomst 6:52), Daar vertrekt om 7:30 een Roemeense intercity naar Budapest (aankomst 11:50). Je hebt dus veel tijd in Wenen of Budapest om de stad in te gaan, want de nachttrein vertrekt pas om 20:42 uit Wenen. Het is echter veel relaxter om nog wat meer tijd te nemen en de mooie nachttrein Ister te nemen, die om 17:45 uit Boekarest vertrekt en om 8:50 in Budapest aankomt.

Andere vertrekplaatsen in Servië:

Vanuit Belgrado vertrekt om 7:25 de rechtstreekse EuroCity Avala naar Wenen, aankomst 19:21. De trein stopt onderweg onder meer in het Servische Novi Sad (9:02).

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit Wenen eindgt in Düsseldorf en stopt ook in Keulen.

Naar Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je met de ICE verder. Deze stopt ook in Arnhem en Utrecht. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de ICE naar Amsterdam. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht uit de ICE.

Naar Brabant reis je vanuit Düsseldorf direct via Venlo. Vertrek om 8:49 uit Düsseldorf, overstappen in Venlo, aankomst in Eindhoven om 10:41. Als je de aansluiting mist, gaat er pas een uur later weer een trein. Voor Maastricht stap je in Keulen uit de nachtrein en stap je over in Aachen, Herzogenrath en Heerlen. Aankomst in Maastricht om 11:08.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Budapest kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de treinen van Budapest naar Düsseldorf/Keulen

 – één voor de reis vanuit Düsseldorf/Keulen naar Nederland

In één keer de hele reis boeken is bij NS International wel mogelijk, maar je kan alleen telefonisch boeken en daar zijn boekingskosten aan verbonden (€7,50 pp, max €22,50). Ook op de website van de Deutsche Bahn en de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB kan je de reis in één keer boeken, maar dan ben je vaak duurder uit omdat die elkaars kortingstarieven niet (goed) overnemen. Het enige voordeel is dat je met één ticket iets meer rechten hebt als je de aansluiting mist.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Budapest – Düsseldorf

Tickets kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven.

De kosten voor de Railjet tussen Budapest en Wenen bedragen €19 per persoon, exclusief reservering van een zitplaats ter waarde (kost €3 per persoon). Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee. Een eerste klas kaartje is maar €10 per persoon meer, dus dat kan zeker interessant zijn.

In de onderstaande tabel zijn voor de Nightjet Wenen – Düsseldorf de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw.
Zitplaats va €29
Ligplaats 6-persoons coupé va €49
Ligplaats 4-persoons coupé va €59
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €69
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €89
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €129
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €99
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €129
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €159
Comfort Kind
Zitplaats va €12
Ligplaats 6-persoons coupé va €32
Ligplaats 4-persoons coupé va €42
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €52
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €72
Slaapplaats economy 1-persoons coupé
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €72
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €82
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden. 

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein uit Innsbruck vind je op de pagina over de Nightjet vanuit Wenen.

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Fiets meenemen

Voor €15 kan je fiets mee op de Railjet naar Wenen en voor €12 kan je op de Nightjet je fiets meenemen. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken. Helaas kan de fiets niet mee in de ICE, dus zal je met een gewone trein via Arnhem of Venlo naar Düsseldorf moeten reizen.

Auto of motor meenemen

In deze nachttrein kunnen vanaf de dienstregeling 2018 geen auto’s en motoren meer mee. Naar Düsseldorf kan dat alleen nog vanuit Innsbruck. Meer informatie op de Innsbruckpagina. Vanuit Wenen kan je wel naar Hamburg, maar dat is richting Nederland niet erg praktisch. Voor alle details, zoals de locatie waar je je moet melden, zie de website van de ÖBB over de autoslaaptreinen naar Duitsland.

Düsseldorf – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

De kosten van de reis met de ICE bedragen €20 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van Düsseldorf of Keulen naar elk station in Nederland, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €61 naar Amsterdam en €23 naar Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €40 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief. 

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

LET OP!   

Dienstregeling 2018: vanaf 10 december 2017

Zoals ieder jaar, gaat in het tweede weekend in december de nieuwe dienstregeling van start. Dat betekent dat hier en daar voor de nachttreinen iets wijzigt. Helaas komen de kaartjes daardoor vaak pas heel laat beschikbaar. Inmiddels kunnen alle relevante treinen geboekt worden. NB: deze pagina over de nachttrein naar Wenen is aangepast voor de dienstregeling 2018.

Links naar meer details over de relevante nachttreinen

TIP

Let op de boekingstermijn voor de zomervakantie Sommige vertrekdata kunnen erg druk zijn en tickets raken snel uitverkocht. Boek daarom zodra de tickjets beschikbaar komen! Hierbij een update (23 maart 2017):

  • Alle Nightjet nachttreinen kan je voor de hele zomer al boeken via de website van de ÖBB (180 dagen vooruit)
  • De Thello nachttrein Parijs – Venetië kan je voor een deel van de zomervakantie al boeken (120 dagen vooruit). Let op voor de rest!
  • Let ook op aansluitende treinen als ICE (al open, 180 dagen vooruit) en Thalys (deels open, 120 dagen vooruit)

LET OP!

Tijden in München!  Van 15 mei tot 5 augustus 2018 vertrekt de nachttrein van München naar Budapest om 23:11 in plaats van 23:35. De aankomst in München op de terugweg is om 6:20 in plaats van 6:10. 

Het prachtige Budapest Keleti station ©Ralf Roletschek
Het prachtige Budapest Keleti station ©Ralf Roletschek

Naar Budapest met de EuroNight vanuit München

Amsterdam – Budapest

  vertrek

14:40

aankomst

09:24

overstappen

Frankfurt

München 

ligplaats v.a.

€79 (all-in)

nachttrein

EuroNight

details en reistips
Vanuit München vertrekt EuroNight Kálmán Imre nachttrein naar Budapest. Het is een prima nachttrein van de Hongaarse spoorwegen, met moderne wagons met airconditioning en veel comfort. Vanuit Amsterdam reis je met de ICE in twee etappes naar München. De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje.

ICE 127
Amsterdam Centraal 14:40
Utrecht Centraal 15:07
Arnhem Centraal 15:37
Frankfurt Hbf 18:30

Voor zowel de overstap in Frankfurt als München heb je normaal gesproken ruim voldoende tijd. Voor de ICE tussen Frankfurt en München heb je zelfs twee opties.

ICE 727 ICE 729
Frankfurt Hbf 18:54 19:54
München Hbf 22:08 23:11

De nachttrein van München naar Budapest is een service van de Hongaarse spoorwegen, die als partner is aangesloten bij het nieuwe Nightjet netwerk van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

EuroNight 463 Kálmán Imre
München Hbf 23:35
Wien Hbf 06:35
Kelenföld 09:07
Budapest Keleti 09:24

In deze nachttrein kunnen helaas geen fietsen meegenomen worden.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen
Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Venetië vertrekt uit München. Vanuit Nederland reis je daar met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de ICE. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo naar Düsseldorf. Vertrek om 15:19 of 16:19 uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 17:08/18:08. Vertrek uit Düsseldorf om 17:21/18:22, aankomst in München om 22:08/23:11. 

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Heerlen naar Aachen en Keulen. Vertrek om 15:20 of 16:20 uit Maastricht, overstappen in Heerlen, Herzogenrath, Aachen en Frankfurt. Aankomst in München om 22:08 of 23:11. 

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in Hongarije:

Voor het Balatonmeer kan je het beste in Kelenföld uit de nachttrein stappen (aankomst 9:07). Daar neem je om 9:31 een trein richting Keszthely, die de hele zuidoever van het Balatonmeer langs rijdt (praktisch op het strand). De trein stopt onder meer in Siófok (11:04), Balatonlelle (11:46) en Fonyod (12:00), maar ook op nog dertien andere stationnetjes aan het meer.

De treinen naar Debrecen Vertrekken over het algemeen van een ander station In Budapest. Je kan wederom het beste uitstappen in Kelenföld (aankomst 9:07). Daar vertrekt om 9:16 een trein naar Köbanya-Kispest (aankomst 9:31, vertrek 9:37), vanwaar je met een intecity naar Debrecen reist (aankomst 11:52).

Andere bestemmingen in Roemenië: 

De nachttrein vanuit München biedt geen goede aansluiting richting Roemenië. Vanuit Budapest vertrekt pas om 15:10 een Intercity naar Timisoara (aankomst 21:33), Dat betekent dat je veel tijd hebt om in Wenen of Budapest de stad te verkennen. De trein bestaat uit redelijk comfortabele eerste en tweede klas wagons van de Roemeense spoorwegen. In Timisoara geeft deze trein een aansluiting op een binnelandse Roemeense nachttrein naar Boekarest (aankomst 8:26).

Het is veel relaxter om de mooi nachttrein Ister te nemen, die om 19:10 uit Budapest vertrekt en om 12:05 in Boekarest aankomt. Nog beter is het wellicht om vanuit Wenen de nachttrein Dacia naar Boekarest te nemen. Deze vertrekt om 19:42 en komt om 16:05 in Boekarest aan. Je kan dan ook overdag vanuit Nederland reizen: vertrek om 7:02 uit Amsterdam.

Andere bestemmingen in Servië:

Voor Belgrado kan je vanuit München het beste een ander treindeel van dezelfde nachttrein nemen, namelijk het deel naar Zagreb (aankomst 8:35) in Kroatië. Vanuit daar vertrekt om 11:06 een EuroCity naar Belgrado, aankomst 17:31.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Budapest kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de reis vanuit Nederland naar München;

 – één voor de nachttrein van München naar Budapest.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Amsterdam – München

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Van €40 tot €110, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar München.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €175 vanuit Amsterdam. Eerste klas Sparpreis ticket kost €70 tot €140. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Nachttrein München – Budapest

Tickets voor deze nachttrein kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open, waardoor goedkope tarieven al weg kunnen zijn. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volwassenen Kinderen
Zitplaats va €29 va €9
Ligplaats 6-persoons coupé va €39 va €29
Ligplaats 4-persoons coupé va €49 va €39
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €59 va €49
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €69 va €69
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €139

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Budapest vind je op de pagina over de EuroNight 463 Kálmán Imre

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €136) of 4-persoons (vanaf €176) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Fiets meenemen

In deze nachttrein kunnen helaas geen fietsen meegenomen worden.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Budapest – Amsterdam  

  vertrek

20:40

aankomst

15:28

overstappen

München 

Frankfurt

ligplaats v.a.

€79 (all-in)

nachttrein

EuroNight

details en reistips
De nachttrein Kálmán Imre uit Bupapest eindgt in München. Het is een prima nachttrein van de Hongaarse spoorwegen, met moderne wagons met airconditioning en veel comfort. Wel een beetje erg vroeg opstaan in deze trein. 

EuroNight 462 Kálmán Imre
Budapest Keleti 20:40
Kelenföld 20:55
Wien Hbf 23:25
München Hbf 06:10

In deze nachttrein kunnen helaas geen fietsen meegenomen worden. Vanuit München reis je met de ICE in twee etappes via Frankfurt of Düsseldorf naar Amsterdam. De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje. Voor zowel de overstap in München als Düsseldorf heb je normaal gesproken ruim voldoende tijd.  

ICE 728 ICE 726
München Hbf 06:48 07:54
Frankfurt Hbf 10:04 11:04
Düsseldorf Hbf 11:36 12:46
ICE 126 naar Amsterdam
Frankfurt Hbf 11:29
Düsseldorf Hbf 13:09
Arnhem Centraal 14:28
Utrecht Centraal 15:00
Amsterdam Centraal 15:28
meer vertrekplaatsen en bestemmingen
Andere vertrekplaatsen in Hongarije:

Vanaf het Balatonmeer stap je in Kelenföld op de nachttrein naar München (vertrek 20:55). Vertrek om 18:24 uit Fonyod, om 18:34 uit Balatonlelle en om 19:03 uit Siófok. Maar deze trein stopt op zo’n beetje alle stationnetjes langs de zuidoever van het Balatonmeer en rijdt praktisch op het strand. Aankomst in Kelenföld om 20:16.

Vanuit Debrecen (vertrek 18:03) reis je met een overstap in Köbanya-Kispest (aankomst 20:20, vertrek 20:27) naar Kelenföld (aankomst 20:41). Daar vertrekt om 20:55 de nachttrein naar München.

Andere vertrekplaatsen in Roemenië: 

Er is geen goede aansluiting vanuit Roemenië op de nachttrein van Budapest naar München. Vanuit Boekarest kan je om 21:20 vertrekken met een binnelandse Roemeense nachttrein naar Timisoara (aankomst 6:52), Daar vertrekt om 7:30 een Roemeense intercity naar Budapest (aankomst 11:50). Je hebt dus veel tijd om de stad in te gaan, want de nachttrein vertrekt pas om 20:40.

Het is relaxter om nog wat meer tijd te nemen en de mooie nachttrein Ister te nemen, die om 17:45 uit Boekarest vertrekt en om 8:50 in Budapest aankomt. Nog beter is het wellicht om vanuit Boekarest de nachttrein Dacia naar Wenen te nemen. Deze vertrekt om 14:00 en komt om 8:21 in Wenen aan. Je kan dan ook overdag naar Nederland reizen: aankomst om 21:00 in Amsterdam.

Andere vertrekplaatsen in Servië:

Vanuit Belgrado vertrekt om 11:25 een rechtstreekse trein naar Budapest, aankomst 20:04. Een prima aansluiting op de nachttrein naar München van 20:40 dus. De trein stopt onderweg onder meer in het Servische Novi Sad (13:00).

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein naar Venetië eindigt in München, van waar je met de ICE naar Nederland reist. De ICE stopt ook in Utrecht  en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Voor Noord-Holland stap je in Amsterdam uit. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht over.

Naar Brabant reis je via Venlo en stap je in Düsseldorf uit de ICE. Neem de ICE vanuit München om 6:48, aankomst in Düsseldorf om 1136. Vertrek uit Düsseldorf om 11:49, overstappen in Venlo, aankomst in Eindhoven om 13:41. 

Ook naar Zuid-Limburg reis je via Venlo en stap je in Düsseldorf uit de ICE. Neem de ICE vanuit München om 6:48, aankomst in Düsseldorf om 1136. Vertrek uit Düsseldorf om 11:49, overstappen in Venlo, aankomst in Maastricht om 14:00.  

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Budapest kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein van Budapest naar München;

– één voor de reis van München naar Nederland.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Nachttrein Budapest – München

Tickets voor deze nachttrein kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open, waardoor de goedkoopste tarieven al weg kunnen zijn. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volwassenen Kinderen
Zitplaats va €29 va €9
Ligplaats 6-persoons coupé va €39 va €29
Ligplaats 4-persoons coupé va €49 va €39
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €59 va €49
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €69 va €69
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €139

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein vanuit Budapest naar München vind je op de pagina over de EuroNight 463 Kálmán Imre

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €136) of 4-persoons (vanaf €176) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Fiets meenemen

In deze nachttrein kunnen helaas geen fietsen meegenomen worden.

München – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Van €40 tot €110, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van München naar elk station in Nederland.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €174 naar Amsterdam. Eerste klas Sparpreis ticket kost €70 tot €140. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Budapest

  vertrek

14:40

aankomst

09:24

overstappen
Frankfurt München
ligplaats v.a.

€79 (all-in)

nachttrein
EuroNight
details en reistips
Vanuit München vertrekt EuroNight Kálmán Imre nachttrein naar Budapest. Het is een prima nachttrein van de Hongaarse spoorwegen, met moderne wagons met airconditioning en veel comfort. Vanuit Amsterdam reis je met de ICE in twee etappes naar München. De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje.

ICE 127
Amsterdam Centraal 14:40
Utrecht Centraal 15:07
Arnhem Centraal 15:37
Frankfurt Hbf 18:30

Voor zowel de overstap in Frankfurt als München heb je normaal gesproken ruim voldoende tijd. Voor de ICE tussen Frankfurt en München heb je zelfs twee opties.

ICE 727
Frankfurt Hbf 18:54
München Hbf 22:08
ICE 729
Frankfurt Hbf 19:54
München Hbf 23:11

De nachttrein van München naar Budapest is een service van de Hongaarse spoorwegen, die als partner is aangesloten bij het nieuwe Nightjet netwerk van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

EuroNight 463 Kálmán Imre
München Hbf 23:35
Wien Hbf 06:35
Kelenföld 09:07
Budapest Keleti 09:24

In deze nachttrein kunnen helaas geen fietsen meegenomen worden.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen
Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Venetië vertrekt uit München. Vanuit Nederland reis je daar met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de ICE. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo naar Düsseldorf. Vertrek om 15:19 of 16:19 uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 17:08/18:08. Vertrek uit Düsseldorf om 17:21/18:22, aankomst in München om 22:08/23:11. 

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Heerlen naar Aachen en Keulen. Vertrek om 15:20 of 16:20 uit Maastricht, overstappen in Heerlen, Herzogenrath, Aachen en Frankfurt. Aankomst in München om 22:08 of 23:11. 

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in Hongarije:

Voor het Balatonmeer kan je het beste in Kelenföld uit de nachttrein stappen (aankomst 9:07). Daar neem je om 9:31 een trein richting Keszthely, die de hele zuidoever van het Balatonmeer langs rijdt (praktisch op het strand). De trein stopt onder meer in Siófok (11:04), Balatonlelle (11:46) en Fonyod (12:00), maar ook op nog dertien andere stationnetjes aan het meer.

De treinen naar Debrecen Vertrekken over het algemeen van een ander station In Budapest. Je kan wederom het beste uitstappen in Kelenföld (aankomst 9:07). Daar vertrekt om 9:16 een trein naar Köbanya-Kispest (aankomst 9:31, vertrek 9:37), vanwaar je met een intecity naar Debrecen reist (aankomst 11:52).

Andere bestemmingen in Roemenië: 

De nachttrein vanuit München biedt geen goede aansluiting richting Roemenië. Vanuit Budapest vertrekt pas om 15:10 een Intercity naar Timisoara (aankomst 21:33), Dat betekent dat je veel tijd hebt om in Wenen of Budapest de stad te verkennen. De trein bestaat uit redelijk comfortabele eerste en tweede klas wagons van de Roemeense spoorwegen. In Timisoara geeft deze trein een aansluiting op een binnelandse Roemeense nachttrein naar Boekarest (aankomst 8:26).

Het is veel relaxter om de mooi nachttrein Ister te nemen, die om 19:10 uit Budapest vertrekt en om 12:05 in Boekarest aankomt. Nog beter is het wellicht om vanuit Wenen de nachttrein Dacia naar Boekarest te nemen. Deze vertrekt om 19:42 en komt om 16:05 in Boekarest aan. Je kan dan ook overdag vanuit Nederland reizen: vertrek om 7:02 uit Amsterdam.

Andere bestemmingen in Servië:

Voor Belgrado kan je vanuit München het beste een ander treindeel van dezelfde nachttrein nemen, namelijk het deel naar Zagreb (aankomst 8:35) in Kroatië. Vanuit daar vertrekt om 11:06 een EuroCity naar Belgrado, aankomst 17:31.

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Budapest kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

 – één voor de reis vanuit Nederland naar München;

 – één voor de nachttrein van München naar Budapest.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Amsterdam – München

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Van €40 tot €110, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar München.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €175 vanuit Amsterdam. Eerste klas Sparpreis ticket kost €70 tot €140. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Nachttrein München – Budapest

Tickets voor deze nachttrein kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open, waardoor goedkope tarieven al weg kunnen zijn. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw.
Zitplaats va €29
Ligplaats 6-persoons coupé va €39
Ligplaats 4-persoons coupé va €49
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €59
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €69
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €139
Comfort Kind
Zitplaats va €9
Ligplaats 6-persoons coupé va €29
Ligplaats 4-persoons coupé va €39
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €49
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €69
Slaapplaats economy 1-persoons coupé

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Budapest vind je op de pagina over de EuroNight 463 Kálmán Imre

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €136) of 4-persoons (vanaf €176) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Fiets meenemen

In deze nachttrein kunnen helaas geen fietsen meegenomen worden.

Tickets voor de Nightjet kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open en de tarieven voor de slaapwagons zijn meestal duurder bij de DB. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Budapest – Amsterdam

  vertrek

20:40

aankomst

15:28

overstappen
München Frankfurt
ligplaats v.a.

€79 (all-in)

nachttrein
EuroNight
details en reistips
De nachttrein Kálmán Imre uit Bupapest eindgt in München. Het is een prima nachttrein van de Hongaarse spoorwegen, met moderne wagons met airconditioning en veel comfort. Wel een beetje erg vroeg opstaan in deze trein. 

Euro Night 462 Kálmán Imre
Budapest Keleti 20:40
Kelenföld 20:55
Wien Hbf 23:25
München Hbf 06:10

In deze nachttrein kunnen helaas geen fietsen meegenomen worden. Vanuit München reis je met de ICE in twee etappes via Frankfurt of Düsseldorf naar Amsterdam. De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje. Voor zowel de overstap in München als Düsseldorf heb je normaal gesproken ruim voldoende tijd.

ICE 728
München Hbf 06:48
Frankfurt Hbf 10:04
Düsseldorf Hbf 11:36

 

ICE 726
München Hbf 07:54
Frankfurt Hbf 11:04
Düsseldorf Hbf 12:46
ICE 126 naar Amsterdam
Frankfurt Hbf 11:29
Düsseldorf Hbf 13:09
Arnhem Centraal 14:28
Utrecht Centraal 15:00
Amsterdam Centraal 15:28
meer vertrekplaatsen en bestemmingen
Andere vertrekplaatsen in Hongarije:

Vanaf het Balatonmeer stap je in Kelenföld op de nachttrein naar München (vertrek 20:55). Vertrek om 18:24 uit Fonyod, om 18:34 uit Balatonlelle en om 19:03 uit Siófok. Maar deze trein stopt op zo’n beetje alle stationnetjes langs de zuidoever van het Balatonmeer en rijdt praktisch op het strand. Aankomst in Kelenföld om 20:16.

Vanuit Debrecen (vertrek 18:03) reis je met een overstap in Köbanya-Kispest (aankomst 20:20, vertrek 20:27) naar Kelenföld (aankomst 20:41). Daar vertrekt om 20:55 de nachttrein naar München.

Andere vertrekplaatsen in Roemenië: 

Er is geen goede aansluiting vanuit Roemenië op de nachttrein van Budapest naar München. Vanuit Boekarest kan je om 21:20 vertrekken met een binnelandse Roemeense nachttrein naar Timisoara (aankomst 6:52), Daar vertrekt om 7:30 een Roemeense intercity naar Budapest (aankomst 11:50). Je hebt dus veel tijd om de stad in te gaan, want de nachttrein vertrekt pas om 20:40.

Het is relaxter om nog wat meer tijd te nemen en de mooie nachttrein Ister te nemen, die om 17:45 uit Boekarest vertrekt en om 8:50 in Budapest aankomt. Nog beter is het wellicht om vanuit Boekarest de nachttrein Dacia naar Wenen te nemen. Deze vertrekt om 14:00 en komt om 8:21 in Wenen aan. Je kan dan ook overdag naar Nederland reizen: aankomst om 21:00 in Amsterdam.

Andere vertrekplaatsen in Servië:

Vanuit Belgrado vertrekt om 11:25 een rechtstreekse trein naar Budapest, aankomst 20:04. Een prima aansluiting op de nachttrein naar München van 20:40 dus. De trein stopt onderweg onder meer in het Servische Novi Sad (13:00).

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein naar Venetië eindigt in München, van waar je met de ICE naar Nederland reist. De ICE stopt ook in Utrecht  en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Voor Noord-Holland stap je in Amsterdam uit. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht over.

Naar Brabant reis je via Venlo en stap je in Düsseldorf uit de ICE. Neem de ICE vanuit München om 6:48, aankomst in Düsseldorf om 1136. Vertrek uit Düsseldorf om 11:49, overstappen in Venlo, aankomst in Eindhoven om 13:41. 

Ook naar Zuid-Limburg reis je via Venlo en stap je in Düsseldorf uit de ICE. Neem de ICE vanuit München om 6:48, aankomst in Düsseldorf om 1136. Vertrek uit Düsseldorf om 11:49, overstappen in Venlo, aankomst in Maastricht om 14:00.  

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Budapest kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein van Budapest naar München;

– één voor de reis van München naar Nederland.

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Nachttrein Budapest – München

Tickets voor deze nachttrein kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open, waardoor de goedkoopste tarieven al weg kunnen zijn. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw.
Zitplaats va €29
Ligplaats 6-persoons coupé va €39
Ligplaats 4-persoons coupé va €49
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €59
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €69
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €139
Comfort Kind
Zitplaats va €9
Ligplaats 6-persoons coupé va €29
Ligplaats 4-persoons coupé va €39
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €49
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €69
Slaapplaats economy 1-persoons coupé

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein vanuit Budapest naar München vind je op de pagina over de EuroNight 463 Kálmán Imre

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €136) of 4-persoons (vanaf €176) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Fiets meenemen

In deze nachttrein kunnen helaas geen fietsen meegenomen worden.

München – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Van €40 tot €110, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van München naar elk station in Nederland.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €174 naar Amsterdam. Eerste klas Sparpreis ticket kost €70 tot €140. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Logo Noord West Express - alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland
Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland

Volgen op

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten