Met de nachttrein naar de Franse Alpen

  

Handig, efficiënt en een leuke reis

    

  

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis naar de Franse Alpen en aansluitingen naar diverse ski- en wandelgebieden, de Mont Pelvoux en de Provence

Met de nachttrein naar de Franse Alpen

  

Handig, efficiënt en een leuke reis

  

  

   

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis naar de Franse Alpen en aansluitingen naar diverse ski- en wandelgebieden, de Mont Pelvoux en de Provence

Terwijl je slaapt vanuit Parijs de bergen in

De Hautes-Alpes zijn via Parijs zeer goed per nachttrein te bereiken. Stap bijvoorbeeld uit in Gap, Embrun, Mont-Dauphin of L’Argentiere les Ecrins (voor de bus naar de Mont Pelvoux). Of natuurlijk op het eindpunt Briançon, dat al op 1200 meter hoogte ligt. Op populaire wintersportdagen rijden bovendien veel extra treinen…

De nachttrein zelf is modern en comfortabel. De reistijden zijn gunstig en je reis met de nachttrein is meestal voordeliger dan vliegen. Er zijn geen verborgen kosten voor bagage en dure transfers naar de luchthaven etc. Kijk ook eens naar het tarief voor het boeken van een privé coupé: dat kan per persoon nog voordeliger uitpakken!

Het is natuurlijk heerlijk om ’s avonds te dineren in Parijs en ’s ochtends met de trein via een prachtige route de Alpen in te rijden. 

Hieronder vind je alles over het plannen en boeken van je reis (reistijden, overstaps, kosten, tickets boeken, etcetera). Meer gedetailleerde informatie over de trein zelf (route, samenstelling, dienstregeling, comfort en service), vind je op de pagina over de Intercités de Nuit naar Briançon

Briançon is het eindpunt van de nachttrein

 

TIP

Dienstregeling 2018

Vanaf 9 december 2017 gaat de jaarlijkse nieuwe dienstregeling in. Tickets voor de nieuwe dienstregeling zijn pas vanaf medio oktober te verkijgen.

 

Met de nachttrein naar de Franse Alpen; een reis in twee etappes

Snel en comfortabel met de Thalys naar Parijs

Lekker slapen in de Intercités de Nuit van Parijs naar het hart van de Alpen   

 

LET OP

Beperkte service in september, oktober en november 2017

Van 4 september tot 20 oktober en op 28 en 29 oktober 2017 rijdt de nachttrein van Parijs naar Briançon niet. De trein wordt vervangen door een luxe bus.  

Van 20 oktober tot 29 november rijdt de trein alleen tot Gap, waar je om 6:45 op een bus naar Briançon kan stappen. Verder vertrekt de trein regelmatig eerder uit Parijs (20:30 of 20:53 uur), terwijl die op de terugweg later aankomt.   

Reis met de Intercités de Nuit naar Briançon

Amsterdam – Briançon

  vertrek

16:17

aankomst

08:30

overstappen

Parijs (za + zo ook in Brussel)

ligplaats v.a.

€72 (all-in)

nachttrein

Intercités de Nuit

details en reistips

Vanuit Parijs rijdt een prima nachttrein naar de Hautes Alpes. De tijden zijn gunstig, de wagons zijn modern, de bedden comfortabel en je krijgt een welkomstpakketje (oordopjes, flesje water etc). Helaas is er geen bar of restaurant aan boord. Fietsen kunnen wel mee.

Je bereikt Parijs vliegensvlug (grootste deel 300 km/u) met de Thalys vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan bord is een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. Je kan natuurlijk ook een trein eerder nemen en lekker in Parijs dineren. 

Thalys 9370
Amsterdam Centraal 16:17
Schiphol 16:34
Rotterdam Centraal 16:58
Antwerpen Centraal 17:33
Brussel-Zuid/Midi 18:13
Paris Gare du Nord* 19:38

 *NB: op zaterdagen en zondagen moet je een keer extra overstappen in Brussel Zuid/Midi, omdat de Thalys uit Amsterdam dan naar Lille rijdt. Je komt iets later in Parijs aan, maar je hebt nog steeds voldoende overstaptijd. De trein uit Brussel is als volgt:

Thalys 9472
Brussel Zuid/Midi 18:43
Paris Gare du Nord 20:11

In Parijs moet je verplaatsen van Gare du Nord naar Gare d’Austerlitz. Dat kan eenvoudig met metro lijn 5 (M5) vanaf Gare du Nord richting Place d’Italie. De rit duurt ongeveer een kwartier, maar de reis als geheel duurt al met al een uur. De overstaptijd van de hierboven genoemde Thalys op de Intercités de Nuit naar Briançon, is normaal gesproken ruim voldoende. Kaartjes voor de metro koop je eenvoudig bij de automaat op Gare du Nord, maar nog beter: bij de bar in de Thalys.

Intercités de Nuit D5789
Paris Gare d’Austerlitz 21:19
Gap 06:40
Embrun 07:24
Mont-Dauphin-Guill. 07:50
L’Argentiere l.Ecr. 08:05
Briançon 08:30

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de Intercités de Nuit naar Briançon.

NB: op polulaire reisdagen, vooral in het skiseizoen rijden twee tot drie extra treinen naar Briançon. Meer informatie op de website van de Franse spoorwegen.

NB: let op wijzigingen in de dienstregeling of uitval van treinen door werkzaamheden. Vooral het voorjaar van 2017 lijkt er veel aan de hand te zijn. Check altijd ruim van te voren de meest acturele vertrek- en aankomstijden op de website van de Duitse spoorwegen (die werkt over het algemeen beter dan de website van de Franse spoorwegen)

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar de Franse Alpen vertrekt uit Parijs. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys naar toe. Deze stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Roosendaal naar Antwerpen, waar je op de Thalys stapt. Vertrek om 15:21 uit Eindhoven, overstappen in Tilburg en Roosendaal. Aankomst in Antwerpen om 17:15.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 16:49 uit Maastricht, overstappen in Luik, aankomst in Parijs om 20:11. 

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in het Parc national des Ecrins (Mont Pelvoux):

De nachttrein stopt ’s morgens om 8:05 in L’Argentiere les Ecrins. Daar vertrekt om 8:50 een aansluitende bus naar direct naar de ski- en wandelgebieden van Des Ecrins. Aankomst in Vallouise om 9:05, Pelvoux – Station om 9:08 en Puy St Vincent om 9:35. Meer informatie bij de busmaatschapij 05 Voyageurs.

Andere ski- en wandelgebieden:

Op de de website van de busmaatschapij 05 Voyageurs vind je ook informatie over de regelmatige busdiensten naar ski- en wandelgebieden in de buurt van Briançon. Bijvoorbeeld: Le Monetier-les-Bains, La Grave / La Meije of Risoul.

Mogelijk rijden er op polulaire reisdagen in het skiseizoen ook nachttreinen naar andere bestemmingen in de Alpen, zoals Bourg Saint Maurice of Saint Gervais les Bains. Meer informatie op de website van de Franse spoorwegen

Andere bestemmingen in de Provence:

Als je ’s ochtends om 6:40 uit de nachttrein stapt in Gap, is er een handige aansluiting richting de Provence en Marseille. Deze trein vertrekt om 7:15 uur uit Gap en stopt in onder andere Sisteron (8:39), Aix-en-Provence (9:59) en Marseille Saint Charles (10:33). Overigens reis je met de TGV vanuit Parijs super snel naar Aix-en-Provence en Marseille en ben je daar met de eerste ochtendtrein zelfs iets eerder. Tot 1 juli 2017 rijdt er ook nog een directe nachttrein naar Nice, die ’s ochtends heel vroeg in Marseille stopt.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar de Alpen kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Voor de transfer in Parijs, is rekening gehouden met kosten van €2 voor het kaartje voor de metro.  

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één kaartje voor de reis vanuit Nederland naar Parijs

– één kaartje voor de nachttrein naar de Alpen

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Kosten Thalys Amsterdam – Parijs

Van €35 tot €135. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar: soms kan je al voor €20 boeken.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets kosten €79 tot €145. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen slechts €15 (afhankelijk van beschikbaarheid).

Boeken ticket Thalys Amsterdam – Parijs

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de NS International, de Franse Spoorwegen, Thalys zelf of HappyRail.

Kosten nachttrein Parijs – Briançon

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw. Kind t/m 11 jaar
Ligplaats 6-persoons coupé (tweede klas) vanaf €35 vanaf €29
Ligplaats 4-persoons coupé (eerste klas) vanaf €45 vanaf €35
Privé coupé 4- of 6-persoons (eerste klas) vanaf €115 vanaf €105
Zitplaatsen vanaf €20 vanaf €20

Als je met een (kleine) groep reist, is het boeken van de hele coupé (privé) een zeer interessante optie. Je hebt dan veel privacy en vanaf drie personen is het nog voordeliger ook. Vreemd genoeg is dat voor kinderen onder de 12 jaar nog iets voordeliger, waarbij het natuurlijk de vraag is of iedereen dan jonger dan 12 moet zijn (?!). 

De  genoemde tarieven zijn Prem-tarieven. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Let op dit tarief is snel uitverkocht en niet op alle dagen beschikbaar, dus boek op tijd en variëer indien mogelijk met de reisdata. De reis in een 4-persoonscoupé boek je als eerste klas ticket.

Kinderen tot 12 jaar betalen een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). De tarieven zijn (vrijwel) gelijk voor andere bestemmingen op de route, zoals Gap of L’Agentiere les Ecrins. Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Alpen vind je op de pagina over de Intercités de Nuit naar Briançon. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een mooie pagina over de Intercités de Nuit

Boeken ticket nachttrein Parijs – Briançon

Dit ticket kan je zowel via de Franse spoorwegen SNCF als via de website van Trainline kopen. De laatste website is wat gebruiksvriendelijker. Op de website van de Franse spoorwegen kan je via de ‘prijskalender’ heel handig op zoek naar de voordeligste reisdag (vink in de prijskalender onder uitgebreid zoeken even ‘intercités de nuit’ aan). Tickets kunnen (over het algemeen) 92 dagen voor vertrek worden aangeschaft.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan (via het eerste klas tarief) de coupé als privé ruimte. Je kunt een vinkje zetten en dan wordt €70 extra in rekening gebracht bovenop het eerste klas tarief. Niet helemaal duidelijk is of je voor dat eerste klas tarief alleen met vier of ook met zes personen kunt reizen. Via het tweede klas tarief lijkt deze optie niet te worden aangeboden.

Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, behalve als je als vrouw aangeeft in een speciale vrouwencoupé te willen reizen (kan alleen als je boekt bij SNCF).

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Intercités de Nuit is mogelijk tegen een kleine vergoeding, maar waarschijnlijk alleen als je met de 6-persoons coupé reist. En de reservering is niet online te boeken. Via de Treinreiswinkel kan je deze reservering wel maken. Helaas is het niet mogelijk om je fiets in de Thalys mee te nemen, behalve als je deze compact inpakt (voor- en achterwiel er uit en in een tas, meer informatie bij de Treinreiswinkel).

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Briançon – Amsterdam  

  vertrek

20:29

aankomst

11:42

overstappen

Parijs

ligplaats v.a.

€72 (all-in)

nachttrein

Intercités de Nuit

details en reistips

De nachttrein uit de Franse Alpen eindgt in Parijs. De tijden zijn gunstig, de wagons zijn modern, de bedden comfortabel en je krijgt een welkomstpakketje (oordopjes, flesje water etc). Helaas is er geen bar of restaurant aan boord. Fietsen kunnen wel mee.

Van Parijs reis je met de Thalys naar Amsterdam. De Thalys is super snel en heeft een café-bar voor een hapje en drankje. Je kan natuurlijk ook een Thalys later nemen en uitgebreid in Parijs ontbijten. 

Intercités de Nuit D5790
Briançon 20:29
L’Argentiere l.Ecr. 20:46
Mont-Dauphin-Guill. 20:59
Embrun 21:16
Gap 21:54
Paris Gare d’Austerlitz 07:38

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de Interciés de Nuit uit Briançon.

NB: op polulaire reisdagen, vooral in het skiseizoen rijden twee tot drie extra treinen vanuit Briançon. Meer informatie op de website van de Franse spoorwegen.

In Parijs moet je verplaatsen van Gare d’Austerlitz naar Gare du Nord. Dat kan eenvoudig met metro lijn 5 (M5) vanaf Gare du Nord richting Bobigny. De rit duurt ongeveer een kwartier, maar de reis als geheel duurt al met al een uur. De overstaptijd van de Intercités de Nuit uit Briançon op de hierboven genoemde Thalys, is normaal gesproken ruim voldoende. Kaartjes voor de metro koop je eenvoudig bij de automaat op Gare d’Austerlitz.

Thalys 9315
Paris Gare du Nord 08:25
Brussel Zuid / Midi 09:47
Antwerpen Centraal 10:27
Rotterdam Centraal 11:02
Schiphol 11:24
Amsterdam Centraal 11:42
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in het Parc national des Ecrins (Mont Pelvoux):

De nachttrein vertrekt ’s avonds om 20:46 uit L’Argentiere les Ecrins. De aansluitende bus uit de ski- en wandelgebieden van Des Ecrins komt daar om 19:40 aan. Vertrek uit Vallouise om 19:25, Pelvoux – Station om 19:22 en Puy St Vincent om 19:00. Meer informatie bij de busmaatschapij 05 Voyageurs.

Andere ski- en wandelgebieden:

Op de de website van de busmaatschapij 05 Voyageurs vind je ook informatie over de regelmatige busdiensten vanuit ski- en wandelgebieden in de buurt van Briançon. Bijvoorbeeld: Le Monetier-les-Bains, La Grave / La Meije of Risoul. 

Mogelijk rijden er op polulaire reisdagen in het skiseizoen ook nachttreinen vanuit andere vertrekplaatsen in de Alpen, zoals Bourg Saint Maurice of Saint Gervais les Bains. Meer informatie op de website van de Franse spoorwegen.

Andere vertrekplaatsen in de Provence:

De nachttrein vertrekt om 22:21 uit Veynes-Devoluy. Daar komt om 21:26 een handige aansluitende trein aan vanuit de Provence en Marseille. Deze trein stopt in onder andere in Sisteron (20:45), Aix-en-Provence (19:19) en Marseille Saint Charles (18:45). Overigens reis je met de TGV vanuit Aix-en-Provence en Marseille super snel naar Parijs en kan je daar met de laatste avondtrein naar Parijs rond dezelfde tijd vertrekken. Tot 1 juli 2017 rijdt er ook nog een directe nachttrein vanuit Nice, die ’s avonds laat in Marseille stopt.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit de Franse Alpen eindgt in Parijs. Van daar reis je met de Thalys naar Amsterdam. Deze stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Rotterdam. Aankomst in Eindhoven om 12:13, overstappen in Breda (11:34). Naar Limburg stap je in Brussel uit de Thalys en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 12:12.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit de Alpen kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Voor de transfer in Parijs, is rekening gehouden met kosten van €2 voor het kaartje voor de metro.  

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één kaartje voor de nachttrein vanuit de Alpen

– één kaartje voor de reis vanuit Parijs naar Nederland

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Kosten nachttrein Briançon – Parijs

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw. Kind t/m 11 jaar
Ligplaats 6-persoons coupé (tweede klas) vanaf €35 vanaf €29
Ligplaats 4-persoons coupé (eerste klas) vanaf €45 vanaf €35
Privé coupé 4- of 6-persoons (eerste klas) vanaf €115 vanaf €105
Zitplaatsen vanaf €20 vanaf €20

Als je met een (kleine) groep reist, is het boeken van de hele coupé (privé) een zeer interessante optie. Je hebt dan veel privacy en vanaf drie personen is het nog voordeliger ook. Vreemd genoeg is dat voor kinderen onder de 12 jaar nog iets voordeliger, waarbij het natuurlijk de vraag is of iedereen dan jonger dan 12 moet zijn (?!). 

De  genoemde tarieven zijn Prem-tarieven. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Let op dit tarief is snel uitverkocht en niet op alle dagen beschikbaar, dus boek op tijd en variëer indien mogelijk met de reisdata. De reis in een 4-persoonscoupé boek je als eerste klas ticket.

Kinderen tot 12 jaar betalen een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). De tarieven zijn (vrijwel) gelijk voor andere bestemmingen op de route, zoals Gap of L’Agentiere les Ecrins. Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Alpen vind je op de pagina over de Intercités de Nuit naar Briançon. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een mooie pagina over de Intercités de Nuit

Boeken ticket nachttrein Briançon – Parijs

Dit ticket kan je zowel via de Franse spoorwegen SNCF als via de website van Trainline kopen. De laatste website is wat gebruiksvriendelijker. Op de website van de Franse spoorwegen kan je via de ‘prijskalender’ heel handig op zoek naar de voordeligste reisdag (vink in de prijskalender onder uitgebreid zoeken even ‘intercités de nuit’ aan). Tickets kunnen (over het algemeen) 92 dagen voor vertrek worden aangeschaft.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan (via het eerste klas tarief) de coupé als privé ruimte. Je kunt een vinkje zetten en dan wordt €70 extra in rekening gebracht bovenop het eerste klas tarief. Niet helemaal duidelijk is of je voor dat eerste klas tarief alleen met vier of ook met zes personen kunt reizen. Via het tweede klas tarief lijkt deze optie niet te worden aangeboden.

Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, behalve als je als vrouw aangeeft in een speciale vrouwencoupé te willen reizen (kan alleen als je boekt bij SNCF).

Kosten Thalys Parijs – Amsterdam

Van €35 tot €135. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar: soms kan je al voor €20 boeken.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets kosten €79 tot €145. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen slechts €15 (afhankelijk van beschikbaarheid).

Boeken ticket Thalys Parijs – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de NS International, de Franse Spoorwegen, Thalys zelf of HappyRail.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Intercités de Nuit is mogelijk tegen een kleine vergoeding, maar waarschijnlijk alleen als je met de 6-persoons coupé reist. En de reservering is niet online te boeken. Via de Treinreiswinkel kan je deze reservering wel maken. Helaas is het niet mogelijk om je fiets in de Thalys mee te nemen, behalve als je deze compact inpakt (voor- en achterwiel er uit en in een tas, meer informatie bij de Treinreiswinkel).

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Briançon

  vertrek

16:17

aankomst

09:50

overstappen
Parijs (za+zo ook Brussel)
ligplaats v.a.

€72 (all-in)

nachttrein
Intercités de Nuit
details en reistips

Vanuit Parijs rijdt een prima nachttrein naar de Hautes Alpes. De tijden zijn gunstig, de wagons zijn modern, de bedden comfortabel en je krijgt een welkomstpakketje (oordopjes, flesje water etc). Helaas is er geen bar of restaurant aan boord. Fietsen kunnen wel mee.

Je bereikt Parijs vliegensvlug (grootste deel 300 km/u) met de Thalys vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Aan bord is een café-bar voor eten en drinken. In de eerste klas is eten en drinken zelfs inbegrepen. Je kan natuurlijk ook een trein eerder nemen en lekker in Parijs dineren.

Thalys 9370
Amsterdam Centraal 16:17
Schiphol 16:34
Rotterdam Centraal 16:58
Antwerpen Centraal 17:33
Brussel-Zuid/Midi 18:13
Paris Gare du Nord* 19:38

*NB: op zaterdagen en zondagen moet je een keer extra overstappen in Brussel Zuid/Midi, omdat de Thalys uit Amsterdam dan naar Lille rijdt. Je komt iets later in Parijs aan, maar je hebt nog steeds voldoende overstaptijd. De trein uit Brussel is als volgt:

Thalys 9472
Brussel Zuid/Midi 18:43
Paris Gare du Nord 20:11

In Parijs moet je verplaatsen van Gare du Nord naar Gare d’Austerlitz. Dat kan eenvoudig met metro lijn 5 (M5) vanaf Gare du Nord richting Place d’Italie. De rit duurt ongeveer een kwartier, maar de reis als geheel duurt al met al een uur. De overstaptijd van de hierboven genoemde Thalys op de Intercités de Nuit naar Briançon, is normaal gesproken ruim voldoende. Kaartjes voor de metro koop je eenvoudig bij de automaat op Gare du Nord, maar nog beter: bij de bar in de Thalys.

Intercités de Nuit D5789
Paris Gare d’Austerlitz 21:19
Gap 06:40
Embrun 07:24
Mont-Dauphin-Guill. 07:50
L’Argentiere l.Ecr. 08:05
Briançon 08:30

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de Intercités de Nuit naar Briançon.

NB: op polulaire reisdagen, vooral in het skiseizoen rijden twee tot drie extra treinen naar Briançon. Meer informatie op de website van de Franse spoorwegen.

NB: let op wijzigingen in de dienstregeling of uitval van treinen door werkzaamheden. Vooral het voorjaar van 2017 lijkt er veel aan de hand te zijn. Check altijd ruim van te voren de meest acturele vertrek- en aankomstijden op de website van de Duitse spoorwegen (die werkt over het algemeen beter dan de website van de Franse spoorwegen)

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar de Franse Alpen vertrekt uit Parijs. Vanuit Nederland reis je daar met de Thalys naar toe. Deze stopt in Nederland in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Voor de vertrektijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Schiphol op de Thalys. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de Thalys. Vanuit Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam op.

Vanuit Brabant reis je via Roosendaal naar Antwerpen, waar je op de Thalys stapt. Vertrek om 15:21 uit Eindhoven, overstappen in Tilburg en Roosendaal. Aankomst in Antwerpen om 17:15.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Luik naar Parijs. Vertrek om 16:49 uit Maastricht, overstappen in Luik, aankomst in Parijs om 20:11. 

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de Thalys en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in het Parc national des Ecrins (Mont Pelvoux):

De nachttrein stopt ’s morgens om 8:05 in L’Argentiere les Ecrins. Daar vertrekt om 8:50 een aansluitende bus naar direct naar de ski- en wandelgebieden van Des Ecrins. Aankomst in Vallouise om 9:05, Pelvoux – Station om 9:08 en Puy St Vincent om 9:35. Meer informatie bij de busmaatschapij 05 Voyageurs.

Andere ski- en wandelgebieden:

Op de de website van de busmaatschapij 05 Voyageurs vind je ook informatie over de regelmatige busdiensten naar ski- en wandelgebieden in de buurt van Briançon. Bijvoorbeeld: Le Monetier-les-Bains, La Grave / La Meije of Risoul.  

Mogelijk rijden er op polulaire reisdagen in het skiseizoen ook nachttreinen naar andere bestemmingen in de Alpen, zoals Bourg Saint Maurice of Saint Gervais les Bains. Meer informatie op de website van de Franse spoorwegen.

Andere bestemmingen in de Provence:

Als je ’s ochtends om 6:40 uit de nachttrein stapt in Gap, is er een handige aansluiting richting de Provence en Marseille. Deze trein vertrekt om 7:15 uur uit Gap en stopt in onder andere Sisteron (8:39), Aix-en-Provence (9:59) en Marseille Saint Charles (10:33). Overigens reis je met de TGV vanuit Parijs super snel naar Aix-en-Provence en Marseille en ben je daar met de eerste ochtendtrein zelfs iets eerder. Tot 1 juli 2017 rijdt er ook nog een directe nachttrein naar Nice, die ’s ochtends heel vroeg in Marseille stopt.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar de Alpen kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Voor de transfer in Parijs, is rekening gehouden met kosten van €2 voor het kaartje voor de metro.  

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één kaartje voor de reis vanuit Nederland naar Parijs

– één kaartje voor de nachttrein naar de Alpen

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Kosten Thalys Amsterdam – Parijs

Van €35 tot €135. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar: soms kan je al voor €20 boeken.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets kosten €79 tot €145. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen slechts €15 (afhankelijk van beschikbaarheid).

Boeken ticket Thalys Amsterdam – Parijs

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de NS International, de Franse Spoorwegen, Thalys zelf of HappyRail.

Kosten nachttrein Parijs – Briançon

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw. Kind t/m 11 jaar
Ligplaats 6-persoons coupé (tweede klas) vanaf €35 vanaf €29
Ligplaats 4-persoons coupé (eerste klas) vanaf €45 vanaf €35
Privé coupé 4- of 6-persoons (eerste klas) vanaf €115 vanaf €105
Zitplaatsen vanaf €20 vanaf €20

Als je met een (kleine) groep reist, is het boeken van de hele coupé (privé) een zeer interessante optie. Je hebt dan veel privacy en vanaf drie personen is het nog voordeliger ook. Vreemd genoeg is dat voor kinderen onder de 12 jaar nog iets voordeliger, waarbij het natuurlijk de vraag is of iedereen dan jonger dan 12 moet zijn (?!). 

De  genoemde tarieven zijn Prem-tarieven. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Let op dit tarief is snel uitverkocht en niet op alle dagen beschikbaar, dus boek op tijd en variëer indien mogelijk met de reisdata. De reis in een 4-persoonscoupé boek je als eerste klas ticket.

Kinderen tot 12 jaar betalen een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). De tarieven zijn (vrijwel) gelijk voor andere bestemmingen op de route, zoals Gap of L’Agentiere les Ecrins. Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Alpen vind je op de pagina over de Intercités de Nuit naar Briançon. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een mooie pagina over de Intercités de Nuit

Boeken ticket nachttrein Parijs – Briançon

Dit ticket kan je zowel via de Franse spoorwegen SNCF als via de website van Trainline kopen. De laatste website is wat gebruiksvriendelijker. Op de website van de Franse spoorwegen kan je via de ‘prijskalender’ heel handig op zoek naar de voordeligste reisdag (vink in de prijskalender onder uitgebreid zoeken even ‘intercités de nuit’ aan). Tickets kunnen (over het algemeen) 92 dagen voor vertrek worden aangeschaft.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan (via het eerste klas tarief) de coupé als privé ruimte. Je kunt een vinkje zetten en dan wordt €70 extra in rekening gebracht bovenop het eerste klas tarief. Niet helemaal duidelijk is of je voor dat eerste klas tarief alleen met vier of ook met zes personen kunt reizen. Via het tweede klas tarief lijkt deze optie niet te worden aangeboden.

Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, behalve als je als vrouw aangeeft in een speciale vrouwencoupé te willen reizen (kan alleen als je boekt bij SNCF).

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Intercités de Nuit is mogelijk tegen een kleine vergoeding, maar waarschijnlijk alleen als je met de 6-persoons coupé reist. En de reservering is niet online te boeken. Via de Treinreiswinkel kan je deze reservering wel maken. Helaas is het niet mogelijk om je fiets in de Thalys mee te nemen, behalve als je deze compact inpakt (voor- en achterwiel er uit en in een tas, meer informatie bij de Treinreiswinkel).

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Briançon – Amsterdam

  vertrek

20:29

aankomst

11:42

overstappen
Parijs
ligplaats v.a.

€72 (all-in)

nachttrein
Intercités de Nuit
details en reistips

De nachttrein uit de Franse Alpen eindgt in Parijs. De tijden zijn gunstig, de wagons zijn modern, de bedden comfortabel en je krijgt een welkomstpakketje (oordopjes, flesje water etc). Helaas is er geen bar of restaurant aan boord. Fietsen kunnen wel mee.

Van Parijs reis je met de Thalys naar Amsterdam. De Thalys is super snel en heeft een café-bar voor een hapje en drankje. Je kan natuurlijk ook een Thalys later nemen en uitgebreid in Parijs ontbijten. 

Intercités de Nuit D5790
Briançon 20:29
L’Argentiere l.Ecr. 20:46
Mont-Dauphin-Guill. 20:59
Embrun 21:16
Gap 21:54
Paris Gare d’Austerlitz 07:38

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de Interciés de Nuit uit Briançon.

NB: op polulaire reisdagen, vooral in het skiseizoen rijden twee tot drie extra treinen vanuit Briançon. Meer informatie op de website van de Franse spoorwegen.

In Parijs moet je verplaatsen van Gare d’Austerlitz naar Gare du Nord. Dat kan eenvoudig met metro lijn 5 (M5) vanaf Gare du Nord richting Bobigny. De rit duurt ongeveer een kwartier, maar de reis als geheel duurt al met al een uur. De overstaptijd van de Intercités de Nuit uit Briançon op de hierboven genoemde Thalys, is normaal gesproken ruim voldoende. Kaartjes voor de metro koop je eenvoudig bij de automaat op Gare d’Austerlitz.

Thalys 9315
Paris Gare du Nord 08:25
Brussel Zuid / Midi 09:47
Antwerpen Centraal 10:27

Rotterdam

Centraal

11:02
Schiphol 11:24
Amsterdam Centraal 11:42
meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in het Parc national des Ecrins (Mont Pelvoux):

De nachttrein vertrekt ’s avonds om 20:46 uit L’Argentiere les Ecrins. De aansluitende bus uit de ski- en wandelgebieden van Des Ecrins komt daar om 19:40 aan. Vertrek uit Vallouise om 19:25, Pelvoux – Station om 19:22 en Puy St Vincent om 19:00. Meer informatie bij de busmaatschapij 05 Voyageurs.

Andere ski- en wandelgebieden:

Op de de website van de busmaatschapij 05 Voyageurs vind je ook informatie over de regelmatige busdiensten vanuit ski- en wandelgebieden in de buurt van Briançon. Bijvoorbeeld: Le Monetier-les-Bains, La Grave / La Meije of Risoul. 

Mogelijk rijden er op polulaire reisdagen in het skiseizoen ook nachttreinen vanuit andere vertrekplaatsen in de Alpen, zoals Bourg Saint Maurice of Saint Gervais les Bains. Meer informatie op de website van de Franse spoorwegen.

Andere vertrekplaatsen in de Provence:

De nachttrein vertrekt om 22:21 uit Veynes-Devoluy. Daar komt om 21:26 een handige aansluitende trein aan vanuit de Provence en Marseille. Deze trein stopt in onder andere in Sisteron (20:45), Aix-en-Provence (19:19) en Marseille Saint Charles (18:45). Overigens reis je met de TGV vanuit Aix-en-Provence en Marseille super snel naar Parijs en kan je daar met de laatste avondtrein naar Parijs rond dezelfde tijd vertrekken. Tot 1 juli 2017 rijdt er ook nog een directe nachttrein vanuit Nice, die ’s avonds laat in Marseille stopt.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit de Franse Alpen eindgt in Parijs. Van daar reis je met de Thalys naar Amsterdam. Deze stopt in Nederland ook in Rotterdam en Schiphol. Voor de aankomsttijden van de Thalys, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Schiphol uit de Thalys en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de Thalys naar Amsterdam. Voor Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Rotterdam uit de Thalys. Hetzelfde geldt voor Utrecht en de rest van Midden-Nederland.

Naar Brabant reis je het beste via Rotterdam. Aankomst in Eindhoven om 12:13, overstappen in Breda (11:34). Naar Limburg stap je in Brussel uit de Thalys en reis je via Luik. Aankomst in Maastricht om 12:12.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit de Alpen kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Voor de transfer in Parijs, is rekening gehouden met kosten van €2 voor het kaartje voor de metro.  

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één kaartje voor de nachttrein vanuit de Alpen

– één kaartje voor de reis vanuit Parijs naar Nederland

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Kosten nachttrein Briançon – Parijs

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volw. Kind t/m 11 jaar
Ligplaats 6-persoons coupé (tweede klas) vanaf €35 vanaf €29
Ligplaats 4-persoons coupé (eerste klas) vanaf €45 vanaf €35
Privé coupé 4- of 6-persoons (eerste klas) vanaf €115 vanaf €105
Zitplaatsen vanaf €20 vanaf €20

Als je met een (kleine) groep reist, is het boeken van de hele coupé (privé) een zeer interessante optie. Je hebt dan veel privacy en vanaf drie personen is het nog voordeliger ook. Vreemd genoeg is dat voor kinderen onder de 12 jaar nog iets voordeliger, waarbij het natuurlijk de vraag is of iedereen dan jonger dan 12 moet zijn (?!). 

De  genoemde tarieven zijn Prem-tarieven. Deze tickets moet je vooraf online bestellen en kunnen niet worden ingewisseld of gewijzigd. Let op dit tarief is snel uitverkocht en niet op alle dagen beschikbaar, dus boek op tijd en variëer indien mogelijk met de reisdata. De reis in een 4-persoonscoupé boek je als eerste klas ticket.

Kinderen tot 12 jaar betalen een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). De tarieven zijn (vrijwel) gelijk voor andere bestemmingen op de route, zoals Gap of L’Agentiere les Ecrins. Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden.

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar de Alpen vind je op de pagina over de Intercités de Nuit naar Briançon. Verder heeft The Man in Seat Sixty-One een mooie pagina over de Intercités de Nuit

Boeken ticket nachttrein Briançon – Parijs

Dit ticket kan je zowel via de Franse spoorwegen SNCF als via de website van Trainline kopen. De laatste website is wat gebruiksvriendelijker. Op de website van de Franse spoorwegen kan je via de ‘prijskalender’ heel handig op zoek naar de voordeligste reisdag (vink in de prijskalender onder uitgebreid zoeken even ‘intercités de nuit’ aan). Tickets kunnen (over het algemeen) 92 dagen voor vertrek worden aangeschaft.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan (via het eerste klas tarief) de coupé als privé ruimte. Je kunt een vinkje zetten en dan wordt €70 extra in rekening gebracht bovenop het eerste klas tarief. Niet helemaal duidelijk is of je voor dat eerste klas tarief alleen met vier of ook met zes personen kunt reizen. Via het tweede klas tarief lijkt deze optie niet te worden aangeboden.

Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, behalve als je als vrouw aangeeft in een speciale vrouwencoupé te willen reizen (kan alleen als je boekt bij SNCF).

Kosten Thalys Parijs – Amsterdam

Van €35 tot €135. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven 4 maanden van te voren boeken). Er zijn regelmatig extra kortingen beschikbaar: soms kan je al voor €20 boeken.

Het genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, inclusief een reservering voor de zitplaats. Eerste klas tickets kosten €79 tot €145. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen slechts €15 (afhankelijk van beschikbaarheid).

Boeken ticket Thalys Parijs – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de NS International, de Franse Spoorwegen, Thalys zelf of HappyRail.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op Intercités de Nuit is mogelijk tegen een kleine vergoeding, maar waarschijnlijk alleen als je met de 6-persoons coupé reist. En de reservering is niet online te boeken. Via de Treinreiswinkel kan je deze reservering wel maken. Helaas is het niet mogelijk om je fiets in de Thalys mee te nemen, behalve als je deze compact inpakt (voor- en achterwiel er uit en in een tas, meer informatie bij de Treinreiswinkel).

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

LET OP!   

Dienstregeling 2018 vanaf 10 december 2017

Zoals ieder jaar, gaat in het tweede weekend in december de nieuwe dienstregeling van start. Dat betekent dat hier en daar voor de nachttreinen iets wijzigt.

Maar dat betekent vooral dat het boeken van tickets voor de periode na 10 december 2017, pas heel laat mogelijk wordt. De meeste spoorwegmaatschappijen geven de nieuwe dienstregeling pas medio oktober vrij. En dat wil ook nog wel eens later worden…

Daarom in de stoplichten hiernaast in een oog opslag de laatste stand van zaken…

Meer informatie over de nachttrein van Parijs naar Briançon

Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland

Volgen op