Nightjet EN40463/40236

 

München – Venetië

Nightjet EN40463/40236 

 

München – Venetië

Algemeen: Nightjet verovert nachtelijk Europa

De nachttrein van München naar Venetië is een van de verbindingen die de ÖBB in december 2016 heeft overgenomen van de Deutsche Bahn. Dat betekent dat de City Night Line wordt vervangen door een Nightjet. En dat is alleen maar een verbetering; meer comfort, betere service. Het mooiste zou natuurlijk zijn als de splinternieuwe Nightjet rijtuigen binnekort op deze verbinding worden ingezet, maar dat is even afwachten. In ieder geval kan de Nightjet zich prima meten met de beste nachttreinen in Europa.

Op deze pagina vind je alles over de trein: route, samenstelling, dienstregeling en comfort. Alles over de reis vanuit Nederland naar Venetië en andere bestemmingen in Italië kan je terugvinden op de Venetiëpagina: reistijden, overstappen, kosten, tickets boeken, etcetera.

Route: korte rit, mooie aankomst in Venetië

Meest bijzondere onderdeel van de route van deze Nightjet is waarschijnlijk de aankomst in Venetië! Over een dam rijdt de trein naar de oude stad en op het Santa Lucia station kom je meteen midden in het historische centrum aan. Verder is de route, ondanks de grote omweg, vooral kort. Daarom staat de trein ’s nachts ook vrij veel stil. De route is wel aantrekkelijk (Tauernbahn, Pontafelbahn), maar daar zal je ’s nachts natuurlijk weinig van meekrijgen. Behlave danb dat je op de velen bochten in slaap gewiegd wordt.

Treinsamenstelling

De Nightjet van München naar Venetië rijdt met drie wagons (al is de trein onderweg langer, door allerlei gecombineerde treindelen). Het betreft een slaaprijtuig (wagon 277), een couchetterijtuig (278) en een rijtuig met zitplaatsen (276). Het slaaprijtuig is een omgeschilderd slaaprijtuig van de DB, zoals die tot december 2016 in de CityNightLine reden. De overige rijtuigen zijn oorspronkelijk van de ÖBB. Er kunnen geen fietsen mee op deze nachttrein. Informatie en onderstaande afbeelding met dank aan vagonweb.cz.

Inschatting treinsamenstelling Nightjet München – Venetië (bron vagonweb.cz)
Dienstregeling
Heenreis

München Hbf

23:35

München Ost

23:46

Rosenheim

0:18

Salzburg Hbf

1:40

Villach Hbf

4:45

Tarvisio Boscoverde

5:08

Udine

6:23

Pordenone

6:58

Conegliano

7:22

Treviso Central

7:42

Venezia Mestre

8:12

Venezia Santa Lucia

8:24

Terugreis

Venezia Santa Lucia

21:04

Venezia Mestre

21:16

Treviso Centrale

21:36

Conegliano

21:56

Pordenone

22:17

Udine

22:47

Tarvisio Boscoverde

0:20

Villach Hbf

1:50

Salzburg Hbf

4:04

Rosenheim

5:25

München Ost

5:57

München Hbf

6:10

Dagen

Route

Foto’s

Nightjet huisstijl

   

Comfort 

Slaapplaats

Kies ook eens voor deze geweldige luxe! Een goed bed en een wastafeltje (economy) of zelfs douche en toilet (deluxe) in de coupé. Inclusief beddengoed, avondsnack en een flesje water. ’s Ochtends krijg je een luxe ontbijt geserveerd. De bezetting is een, twee of drie personen per coupé. Aan het eind van de gang bevinden zich ook een douche en toilet. 

Deluxe slaapcoupé, ingericht voor één persoon (de andere bedden zijn ingeklapt). Foto: vagonweb.cz.       

Deluxe slaapcoupé, douche en toilet in de coupé. Foto: vagonweb.cz.       

Economy slaapcoupé, bedden ingeklapt naar zitplaatsen. Foto: vagonweb.cz.

Slaapwagen van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB, nieuwe huisstijl Nightjet ©Provodnik/Drehscheibe

Couchette

Voordelig reizen én lekker slapen. Een comfortable slaapbank, inclusief beddengoed en een flesje water. ’s Ochtends krijg je een eenvoudig ontbijt geserveerd. De bezetting is in deze trein vier of zes personen/bedden per coupé. Aan het eind van de gang bevinden zich een wasruimte en toilet. Je deelt de coupé met andere reizigers, behalve als je alle plaatsen boekt.   

Coupé voor vier personen in een couchetterijtuig van de ÖBB. Foto: vagonweb.cz.       

Couchetterijtuig van de ÖBB. Foto: vagonweb.cz.       

Couchetterijtuig van de ÖBB. ©THHO/vagonweb.cz

Zitplaats

Weinig reden om een alleen zitplaats te boeken. Het is wel voordeliger, maar het scheelt niet veel. En als je goedkoop wil reizen en doodmoe aankomen, kan je net zo goed een ticket voor de bus kopen.    

Zitplaatsen van de ÖBB in de nachttrein. Foto: vagonweb.cz.       

Rijtuig met zitplaatsen van de ÖBB. Foto: vagonweb.cz.       

Aankomst Venetië

Aankomst Venetië ©Wikipedia

Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland

Volgen op