Met de nachttrein naar München

Makkelijk, efficiënt en comfortabel

 

 

   

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis naar München. En verder naar andere bestemmingen in Beieren en Oostenrijk

  

Met de nachttrein naar München

Makkelijk, efficiënt en comfortabel

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis naar München. En verder naar andere bestemmingen in Beieren en Oostenrijk

  

Overstappen in Düsseldorf of Keulen

Vanuit Nederland stap je in Düsseldorf of Keulen op de nachttrein naar München. Vanuit de meeste plaatsen in Nederland, reis je daar met de ICE naar toe. De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en een drankje. De aansluiting is wel krap. Overweeg daarom een ICE eerder te nemen. Dan heb je bovendien tijd voor een etentje in Düsseldorf of Keulen.  

De Nightjet: veel comfort en goede service

De Nightjet nachttreinen zijn de modernste in Europa. Je kan kiezen uit zitplaatsen, comfortabele ligplaatsen of echte bedden in de slaapwagen, met een wastafeltje of zelfs een douche en toilet in de coupé. In de lig- en slaaprijtuigen krijg je ’s ochtends een ontbijt. In de slaaprijtuigen ook een avondsnack. Meer details over de Nightjet naar München, vind je hier.  

Prima betaalbaar, maar boek op tijd!

De reis van Nederland naar München kost vanaf €72 all-in (ligplaats) of €92 all-in (slaapplaats) per enkele reis per persoon. Boek je tickets zo vroeg mogelijk (al vanaf een half jaar vooruit), want de voordeligste tarieven zijn vaak snel volgeboekt. Hieronder vind je alle tarieven en de beste tips en tricks voor het boeken van je tickets.    

In Düsseldorf of Keulen stap je over van de ICE op de comfortabele Nightjet.

’s Ochtends kom je uitgeslapen aan in het mooie München aan de voet van de alpen

TIP

Let op de boekingstermijn voor de zomervakantie

Alle Nightjet nachttreinen kan je voor de hele zomer al boeken via de website van de ÖBB (180 dagen vooruit). Via Deustche Bahn is de Nightjet naar München iets (€6) voordeliger, maar je kan pas 3 maanden vooruit boeken. 

Met de Nightjet via Düsseldorf

Amsterdam – München

 

  vertrek

18:37

aankomst

07:05

overstappen

Keulen

ligplaats v.a.

€72 (all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips

De nachttrein naar München vertrekt uit Düsseldorf en stopt ook in Keulen. Vanuit Amsterdam reis je daar normaal gesproken met de ICE naar toe. Je kan ook gebruik maken van de stoptrein die vanuit Arnhem naar Düsseldorf rijdt.

De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje. De overstap met de ICE 221 is met 8 of 9 minuten wel krap. De bedoeling is dat de nachttrein wel even wacht als de ICE vertraagd is (tot 10 minuten ongeveer). In geval van nood kan je nog doorreizen naar Frankfurt en daar om 23:53 op de nachttrein stappen, maar dan heb je veel gedoe en een korte nacht.

Neem als het even kan de vroege ICE 129 van 16:35 uit Amsterdam. Dan heb je in Düsseldorf of Keulen rustig de tijd om wat te eten en te drinken.

ICE 129 ICE 221
Amsterdam Centraal 16:32 18:37
Utrecht Centraal 17:04 19:04
Arnhem Centraal 17:37 19:37
Düsseldorf Hbf 18:46 20:46
Köln Hbf 19:12 21:12

Je kan zowel in Keulen als in Düsseldorf overstappen van de ICE op de nachttrein. Omdat de aansluiting wat krap is, kan je beter in Keulen overstappen, want daar komt de nachttrein op hetzelfde perron aan de overkant. Als je genoeg tijd hebt is overstappen in Düsseldorf wat relaxter, omdat de nachttrein daar begint. Dan ben je de eerste, is er vaak wat meer tijd om in te stappen en kan je ook iets langer slapen.

De stoptrein Arnhem – Düsseldorf biedt ook mogelijkheden, maar het is wel een langdurige rit in een veel minder aantrekkelijke trein. De aankomsttijd in Düsseldorf (20:33) is wel gunstig voor overstap op de Nightjet. Echter, de reis vanuit Amsterdam (vertrek 17:25) duurt al met al een uur langer dan met de ICE. Bovendien gelden voordelige Sparpreis tarieven niet op deze stoptrein en wel voor de ICE. 

NJ 421 naar Innsbruck
Düsseldorf Hbf 20:54
Köln Hbf 21:21
München Hbf 07:05

In deze nachttrein kunnen drie dagen per week auto’s en motoren mee, maar alleen tot het eindpunt Innsbruck. Meer informatie op de Innsbruck pagina. Tegen betaling van €12 kan je in deze trein je fiets meenemen.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar München vertrekt uit Düsseldorf. Vanuit Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je daar over het algemeen met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE of de stoptrein naar Düsseldorf. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de ICE. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo direct naar Düsseldorf. Vertrek om 18:19 uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 20:08.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Heerlen naar Düsseldorf. Vertrek om 18:19 uit Maastricht, overstappen in Heerlen en Herzogenrath, aankomst in Düsseldorf om 20:34. 

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in Beieren:

Vanuit München zijn er regelmatige en rechtstreekse verbindingen naar alle mogelijke bestemmingen in Beieren. Bijvoorbeeld naar Lindau / Bodensee (vertrek 7:17, aankomst 9:46), Garmisch-Partenkrichen (vertrek 7:32, aankomst 8:54) en Regensburg (vertrek 7:44, aankomst 9:14).

Andere bestemmingen in Oostenrijk:

Voor een aantal bestemmingen in Oostenrijk is het handig om met de Nightjet naar München te reizen. Voor Innsbruck / Tirol blijf je natuurlijk in de Nightjet zitten tot Innsbruck. Voor Wenen en omgeving reis je met dezelfde trein uit Düsseldorf, maar het andere treindeel.

Voor Salzburg neem je de moderne RailJet uit München om 7:25, welke om 8:58 in Salzbrug aankomt. Om 8:18 vertrekt uit München de Railjet 111 naar onder andere Villach (aankomst 12:43) en Klagenfurt (13:16).

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

kosten en tickets

Algemeen: boek in twee delen en zo vroeg mogelijk

De reis met de nachttrein naar München kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Vooralsnog moet je de reis in ieder geval in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt tee losse kaartjes:

 – één voor de reis vanuit Nederland naar Düsseldorf/Keulen;

 – één voor de nachttrein van Düsseldorf/Keulen naar München.

In één keer de hele reis boeken is bij NS International wel mogelijk, maar je kan alleen telefonisch boeken en daar zijn boekingskosten aan verbonden (€7,50 pp, max €22,50). Ook op de website van de Deutsche Bahn kan je de reis in één keer boeken, maar alleen voor de dure Flexpreis. Het enige voordeel is dat je met één ticket meer rechten hebt als je de aansluiting mist.

Als je dit te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten Amsterdam – Düsseldorf

Kosten van de reis per ICE bedragen €19 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf of Keulen, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €60 vanuit Amsterdam en €22,50 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €39 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief.

Boeken ticket Amsterdam – Düsseldorf

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail

Kosten nachttrein Düsseldorf – München

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. 

Comfort Volwassenen Kinderen
Zitplaats

va €33 (DB)

va €39 (ÖBB) 

va €4 

va €10

Ligplaats 6-persoons coupé

va €53 (DB)

va €59 (ÖBB) 

va €24 

va €30

Ligplaats 4-persoons coupé

va €63 (DB)

va €69 (ÖBB) 

va €34 

va €40

Slaapplaats economy 3-persoons coupé

va €73 (DB)

va €79 (ÖBB) 

va €44 

va €50

Slaapplaats economy 2-persoons coupé

va €93 (DB)

va €99 (ÖBB) 

va €64 

va €70

Slaapplaats economy 1-persoons coupé

va €133 (DB)

va €139(ÖBB) 

Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €119 (ÖBB) vanaf €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €139(ÖBB) vanaf €90
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €179(ÖBB)

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar München vind je op de pagina over de Nightjet EN 421/420.  

Boeken ticket nachttrein Düsseldorf – München

Dit ticket kan je zowel via de website van de Deutsche Bahn (DB) als via de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen, waarbij geldt dat de DB iets lagere tarieven heeft (behalve voor de slaapwagens), makkelijker werkt en een beter overzicht van de verschillende opties geeft. De boekingen bij de ÖBB gaan daarentegen veel eerder open (180 dagen, tegen DB 90 dagen) en dat biedt dan weer meer kans op de laagste kortingstarieven. Als je vanaf München doorreist naar andere bestemmingen is het meestal handiger om bij de DB te boeken. 

Het is verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken. 

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).   

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen veel minder dan volwassenen. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 tot €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: over het algemeen is het voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons coupé te boeken (vanaf €178). Dan heb je alleen wel kans dat er twee vreemden bij je in de coupé slapen.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op deze Nightjet kost €12 per fiets. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken.

Korting (spartarieven) of gewoon kaartje (Komfort/Flex)?

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB en de Sparpreis van de Deutsche Bahn DB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB of de Flexpreis van de DB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Waarom kan ik niet in een keer boeken?

De verschillende tariefsystemen zijn nog niet zo goed op elkaar aangesloten dat je in een keer kan boeken. Dat heeft er ook mee te maken dat de nachttrein naar München een Oostenrijkse trein is. Je kan daarvoor wel van Nederland naar Oostenrijk boeken, maar niet naar Duitsland. Als je bij de DB in een keer boekt, krijg je helemaal geen kortingstarieven en ben je dus erg duur uit.  

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

München – Amsterdam  

 

  vertrek

22:52

aankomst

11:28

overstappen

Düsseldorf

ligplaats v.a.

€72 (all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips

De nachttrein uit München eindgt in Düsseldorf. Van daar uit reis je met de ICE naar Amsterdam. De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje.

NJ 420 naar Düsseldorf
München Hbf 22:52
Köln Hbf 08:15
Düsseldorf Hbf 08:42

Je kan in Düsseldorf of Keulen overstappen. De eerste optie is logischer omdat de nachttrein daar eindigt. In beide gevallen heb je ongeveer 30 minuten overstaptijd. Dat moet voldoende zijn. Als je de ICE mist, vertrekt er om 9:26 uur nog een stoptrein naar Arnhem. En er gaat twee uur later weer een ICE.

ICE 220 naar Amsterdam
Köln Hbf 08:44
Düsseldorf Hbf 09:13
Arnhem Centraal 10:28
Utrecht Centraal 11:00
Amsterdam Centraal 11:28

In deze nachttrein kunnen drie dagen per week auto’s en motoren mee, maar alleen tot het eindpunt Innsbruck. Meer informatie op de Innsbruck paginaIn deze nachttrein kan je voor €12 je fiets meenemen.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Beieren:

Naar München zijn er regelmatige en rechtstreekse verbindingen vanuit alle mogelijke bestemmingen in Beieren. Bijvoorbeeld vanuit Lindau / Bodensee (vertrek 19:02, aankomst München 21:41, overstappen in Buchloe), Garmisch-Partenkrichen (vertrek 21:07, aankomst München 22:26) en Regensburg (vertrek 20:46, aankomst 22:17).

Andere vertrekplaatsen in Oostenrijk:

Vanuit een aantal vertrekplaatsen in Oostenrijk is het handig om met de Nightjet vanuit München te reizen. Voor Innsbruck / Tirol stap je natuurlijk in Innsbruck de Nightjet. Vanuit Wenen en omgeving neem je van daaruit de Nightjet naar Düsseldorf.

Vanuit Klagenfurt (vertrek 16:42), Villach (17:16) en Bischofshofen (19:05) reis je met Railjet 110 zonder overstappen via Salzburg (vertrek 20:00) naar München (aankomst 21:42). Een prachtige reis over de Tauern! Vanuit Graz (vertrek 15:45) rijdt een goeie Oostenrijkse IC-verbinding via Leoben (16:31), Selzthal (17:19) en Schladming (18:10) naar Salzburg (aankomst 19:44).

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit München eindgt in Düsseldorf. Naar Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je met de ICE verder. Deze stopt ook in Arnhem en Utrecht. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de ICE naar Amsterdam. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht uit de ICE.

Naar Brabant en Limburg reis je vanuit Keulen direct via Venlo. Vertrek om 8:25 uit Keulen, overstappen in Mönchengladbach en Venlo, aankomst in Eindhoven om 10:58. Voor Maastricht (aankomst 10:42) reis vanuit Venlo via Roermond.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen: boek in twee delen en zo vroeg mogelijk

De reis met de nachttrein vanuit München kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Vooralsnog moet je de reis in ieder geval in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt tee losse kaartjes:

 – één voor de nachttrein van München naar Düsseldorf/Keulen.

 – één voor de reis Düsseldorf/Keulen naar Nederland;

In één keer de hele reis boeken is bij NS International wel mogelijk, maar je kan alleen telefonisch boeken en daar zijn boekingskosten aan verbonden (€7,50 pp, max €22,50). Ook op de website van de Deutsche Bahn kan je de reis in één keer boeken, maar alleen voor de dure Flexpreis. Het enige voordeel is dat je met één ticket meer rechten hebt als je de aansluiting mist.

Als je dit te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.  

Kosten nachttrein München – Düsseldorf

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. 

Comfort Volwassenen Kinderen
Zitplaats

va €33 (DB)

va €39 (ÖBB) 

va €4 

va €10

Ligplaats 6-persoons coupé

va €53 (DB)

va €59 (ÖBB) 

va €24 

va €30

Ligplaats 4-persoons coupé

va €63 (DB)

va €69 (ÖBB) 

va €34 

va €40

Slaapplaats economy 3-persoons coupé

va €73 (DB)

va €79 (ÖBB) 

va €44 

va €50

Slaapplaats economy 2-persoons coupé

va €93 (DB)

va €99 (ÖBB) 

va €64 

va €70

Slaapplaats economy 1-persoons coupé

va €133 (DB)

va €139(ÖBB) 

Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €119 (ÖBB) vanaf €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €139(ÖBB) vanaf €90
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €179(ÖBB)

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar München vind je op de pagina over de Nightjet EN 421/420.  

Boeken ticket nachttrein München – Düsseldorf

Dit ticket kan je zowel via de website van de Deutsche Bahn (DB) als via de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen, waarbij geldt dat de DB iets lagere tarieven heeft (behalve voor de slaapwagens), makkelijker werkt en een beter overzicht van de verschillende opties geeft. De boekingen bij de ÖBB gaan daarentegen veel eerder open (180 dagen, tegen DB 90 dagen) en dat biedt dan weer meer kans op de laagste kortingstarieven. Als je vanaf München doorreist naar andere bestemmingen is het meestal handiger om bij de DB te boeken. 

Het is verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.   

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).   

Kosten ICE Düsseldorf – Amsterdam

Van €19 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van Düsseldorf of Keulen naar elk station in Nederland, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €60 naar Amsterdam en €22,50 naar Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €39 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Boeken ticket ICE Düsseldorf – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen veel minder dan volwassenen. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 tot €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: over het algemeen is het voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons coupé te boeken (vanaf €178). Dan heb je alleen wel kans dat er twee vreemden bij je in de coupé slapen.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op deze Nightjet kost €12 per fiets. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken.

Korting (spartarieven) of gewoon kaartje (Komfort/Flex)?

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB en de Sparpreis van de Deutsche Bahn DB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB of de Flexpreis van de DB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen. 

Waarom kan ik niet in een keer boeken?

De verschillende tariefsystemen zijn nog niet zo goed op elkaar aangesloten dat je in een keer kan boeken. Dat heeft er ook mee te maken dat de nachttrein naar München een Oostenrijkse trein is. Je kan daarvoor wel van Nederland naar Oostenrijk boeken, maar niet naar Duitsland. Als je bij de DB in een keer boekt, krijg je helemaal geen kortingstarieven en ben je dus erg duur uit. 

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – München

  vertrek

18:37

aankomst

07:05

overstappen

Keulen

ligplaats v.a.

€72 (all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips

De nachttrein naar München vertrekt uit Düsseldorf en stopt ook in Keulen. Vanuit Amsterdam reis je daar over het algemeen met de ICE naar toe. Je kan ook gebruik maken van de stoptrein die vanuit Arnhem naar Düsseldorf rijdt.

De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje. De overstap met de ICE 221 is met 8 of 9 minuten wel krap. De bedoeling is dat de nachttrein wel even wacht als de ICE vertraagd is (tot 10 minuten ongeveer). In geval van nood kan je nog doorreizen naar Frankfurt en daar om 23:53 op de nachttrein stappen, maar dan heb je veel gedoe en een korte nacht.

Neem als het even kan de vroege ICE 129 van 16:35 uit Amsterdam. Dan heb je in Düsseldorf of Keulen rustig de tijd om wat te eten en te drinken.

    ICE 129
Amsterdam Centraal 16:32
Utrecht Centraal 17:04
Arnhem Centraal 17:37
Düsseldorf Hbf 18:46
Köln Hbf 19:12

    ICE 221
Amsterdam Centraal 18:37
Utrecht Centraal 19:04
Arnhem Centraal 19:37
Düsseldorf Hbf 20:46
Köln Hbf 21:12

Je kan zowel in Keulen als in Düsseldorf overstappen van de ICE op de nachttrein. Omdat de aansluiting wat krap is, kan je beter in Keulen overstappen, want daar komt de nachttrein op hetzelfde perron aan de overkant. Als je genoeg tijd hebt is overstappen in Düsseldorf wat relaxter, omdat de nachttrein daar begint. Dan ben je de eerste, is er vaak wat meer tijd om in te stappen en kan je ook iets langer slapen.

De stoptrein Arnhem – Düsseldorf biedt ook mogelijkheden, maar het is wel een langdurige rit in een veel minder aantrekkelijke trein. De aankomsttijd in Düsseldorf (20:33) is wel gunstig voor overstap op de Nightjet. Echter, de reis vanuit Amsterdam (vertrek 17:25) duurt al met al een uur langer dan met de ICE. Bovendien gelden voordelige Sparpreis tarieven niet op deze stoptrein en wel voor de ICE.

NJ 421 naar Innsbruck
Düsseldorf Hbf 20:54
Köln Hbf 21:21
München Hbf 07:05

In deze nachttrein kunnen drie dagen per week auto’s en motoren mee, maar alleen tot het eindpunt Innsbruck. Meer informatie op de Innsbruck pagina. Tegen betaling van €12 kan je in deze trein je fiets meenemen.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar München vertrekt uit Düsseldorf. Vanuit Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je daar over het algemeen met de ICE naar toe. Deze stopt ook in Utrecht en Arnhem. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE of de stoptrein naar Düsseldorf. Vanuit Noord-Holland stap je in Amsterdam op de ICE. Vanuit het de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht op.

Vanuit Brabant reis je via Venlo direct naar Düsseldorf. Vertrek om 18:19 uit Eindhoven, overstappen in Venlo, aankomst in Düsseldorf om 20:08.

Vanuit Zuid-Limburg reis je via Heerlen naar Düsseldorf. Vertrek om 18:19 uit Maastricht, overstappen in Heerlen en Herzogenrath, aankomst in Düsseldorf om 20:34. 

Check de reistijden op de website van NS en neem wat extra overstaptijd, want je wil de ICE en de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in Beieren:

Vanuit München zijn er regelmatige en rechtstreekse verbindingen naar alle mogelijke bestemmingen in Beieren. Bijvoorbeeld naar Lindau / Bodensee (vertrek 7:17, aankomst 9:46), Garmisch-Partenkrichen (vertrek 7:32, aankomst 8:54) en Regensburg (vertrek 7:44, aankomst 9:14).

Andere bestemmingen in Oostenrijk:

Voor een aantal bestemmingen in Oostenrijk is het handig om met de Nightjet naar München te reizen. Voor Innsbruck / Tirol blijf je natuurlijk in de Nightjet zitten tot Innsbruck. Voor Wenen en omgeving reis je met dezelfde trein uit Düsseldorf, maar het andere treindeel.

Voor Salzburg neem je de moderne RailJet uit München om 7:25, welke om 8:58 in Salzbrug aankomt. Om 8:18 vertrekt uit München de Railjet 111 naar onder andere Villach (aankomst 12:43) en Klagenfurt (13:16).

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

kosten en tickets

Algemeen: boek in twee delen en zo vroeg mogelijk

De reis met de nachttrein naar München kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Vooralsnog moet je de reis in ieder geval in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt tee losse kaartjes:

 – één voor de reis vanuit Nederland naar Düsseldorf/Keulen;

 – één voor de nachttrein van Düsseldorf/Keulen naar München.

In één keer de hele reis boeken is bij NS International wel mogelijk, maar je kan alleen telefonisch boeken en daar zijn boekingskosten aan verbonden (€7,50 pp, max €22,50). Ook op de website van de Deutsche Bahn kan je de reis in één keer boeken, maar alleen voor de dure Flexpreis. Het enige voordeel is dat je met één ticket meer rechten hebt als je de aansluiting mist.

Als je dit te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking. 

Kosten Amsterdam – Düsseldorf

De kosten van de reis per ICE bedragen €19 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van elk station in Nederland naar Düsseldorf of Keulen, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €60 vanuit Amsterdam en €22,50 vanuit Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €39 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Als je met de stoptrein vanuit Arnhem naar Düsseldorf reist betaal je altijd het duurdere Flexpreis tarief. 

Boeken ticket Amsterdam – Düsseldorf

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail

Kosten nachttrein Düsseldorf – München

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. 

Comfort Volw.
Zitplaats

va €33 (DB)

va €39 (ÖBB) 

Ligplaats 6

va €53 (DB)

va €59 (ÖBB) 

Ligplaats 4

va €63 (DB)

va €69 (ÖBB) 

Slaap economy 3

va €73 (DB)

va €79 (ÖBB) 

Slaap economy 2

va €93 (DB)

va €99 (ÖBB) 

Slaap economy 1

va €133 (DB)

va €139(ÖBB) 

Slaap deluxe 3 va €119 (ÖBB)
Slaap deluxe 2 va €139(ÖBB)
Slaap deluxe 1 va €179(ÖBB)

Comfort Kinderen
Zitplaats

va €4 

va €10

Ligplaats 6-persoons coupé

va €24 

va €30

Ligplaats 4-persoons coupé

va €34 

va €40

Slaapplaats economy 3-persoons coupé

va €44 

va €50

Slaapplaats economy 2-persoons coupé

va €64 

va €70

Slaapplaats economy 1-persoons coupé
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé vanaf €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé vanaf €90
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar München vind je op de pagina over de Nightjet EN 421/420.  

Boeken ticket nachttrein Düsseldorf – München

Dit ticket kan je zowel via de website van de Deutsche Bahn (DB) als via de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen, waarbij geldt dat de DB iets lagere tarieven heeft (behalve voor de slaapwagens), makkelijker werkt en een beter overzicht van de verschillende opties geeft. De boekingen bij de ÖBB gaan daarentegen veel eerder open (180 dagen, tegen DB 90 dagen) en dat biedt dan weer meer kans op de laagste kortingstarieven. Als je vanaf München doorreist naar andere bestemmingen is het meestal handiger om bij de DB te boeken. 

Het is verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.   

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).   

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen veel minder dan volwassenen. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 tot €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: over het algemeen is het voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons coupé te boeken (vanaf €178). Dan heb je alleen wel kans dat er twee vreemden bij je in de coupé slapen.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op deze Nightjet kost €12 per fiets. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken.

Korting (spartarieven) of gewoon kaartje (Komfort/Flex)?

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB en de Sparpreis van de Deutsche Bahn DB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB of de Flexpreis van de DB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.  

Waarom kan ik niet in een keer boeken?

De verschillende tariefsystemen zijn nog niet zo goed op elkaar aangesloten dat je in een keer kan boeken. Dat heeft er ook mee te maken dat de nachttrein naar München een Oostenrijkse trein is. Je kan daarvoor wel van Nederland naar Oostenrijk boeken, maar niet naar Duitsland. Als je bij de DB in een keer boekt, krijg je helemaal geen kortingstarieven en ben je dus erg duur uit.  

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

München – Amsterdam

  vertrek

22:52

aankomst

11:28

overstappen

Düsseldorf

ligplaats v.a.

€72 (all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips

De nachttrein uit München eindgt in Düsseldorf. Van daar uit reis je normaal gesproken met de ICE naar Amsterdam. De ICE is lekker luxe en heeft een restauratie voor een hapje en drankje.

NJ 420
München Hbf 22:52
Köln Hbf 08:15
Düsseldorf Hbf 08:42

Je kan in Düsseldorf of Keulen overstappen. De eerste optie is logischer omdat de nachttrein daar eindigt. In beide gevallen heb je ongeveer 30 minuten overstaptijd. Dat moet voldoende zijn. Als je de ICE mist, vertrekt er om 9:26 uur nog een stoptrein naar Arnhem. En er gaat twee uur later weer een ICE.

ICE 220
Köln Hbf 08:44
Düsseldorf Hbf 09:13
Arnhem Centraal 10:28
Utrecht Centraal 11:00
Amsterdam Centraal 11:28

In deze nachttrein kunnen drie dagen per week auto’s en motoren mee, maar alleen tot het eindpunt Innsbruck. Meer informatie op de Innsbruck paginaIn deze nachttrein kan je voor €12 je fiets meenemen.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Beieren:

Naar München zijn er regelmatige en rechtstreekse verbindingen vanuit alle mogelijke bestemmingen in Beieren. Bijvoorbeeld vanuit Lindau / Bodensee (vertrek 19:02, aankomst München 21:41, overstappen in Buchloe), Garmisch-Partenkrichen (vertrek 21:07, aankomst München 22:26) en Regensburg (vertrek 20:46, aankomst 22:17).

Andere vertrekplaatsen in Oostenrijk:

Vanuit een aantal vertrekplaatsen in Oostenrijk is het handig om met de Nightjet vanuit München te reizen. Voor Innsbruck / Tirol stap je natuurlijk in Innsbruck de Nightjet. Vanuit Wenen en omgeving neem je van daaruit de Nightjet naar Düsseldorf.

Vanuit Klagenfurt (vertrek 16:42), Villach (17:16) en Bischofshofen (19:05) reis je met Railjet 110 zonder overstappen via Salzburg (vertrek 20:00) naar München (aankomst 21:42). Een prachtige reis over de Tauern! Vanuit Graz (vertrek 15:45) rijdt een goeie Oostenrijkse IC-verbinding via Leoben (16:31), Selzthal (17:19) en Schladming (18:10) naar Salzburg (aankomst 19:44).

Check de reistijden op de website van de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

Andere bestemmingen in Nederland:

De nachttrein uit München eindgt in Düsseldorf. Naar Amsterdam en andere plaatsen in noord, oost en west Nederland reis je met de ICE verder. Deze stopt ook in Arnhem en Utrecht. Voor de vertrektijden van de ICE, zie de details en reistips hierboven.

Naar het noorden stap je in Arnhem uit de ICE en reis je verder via Zwolle. Naar Noord-Holland reis je met de ICE naar Amsterdam. Voor de richting Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland stap je in Utrecht uit de ICE.

Naar Brabant en Limburg reis je vanuit Keulen direct via Venlo. Vertrek om 8:25 uit Keulen, overstappen in Mönchengladbach en Venlo, aankomst in Eindhoven om 10:58. Voor Maastricht (aankomst 10:42) reis vanuit Venlo via Roermond.

Check de reistijden op de website van NS.

kosten en tickets

Algemeen: boek in twee delen en zo vroeg mogelijk

De reis met de nachttrein vanuit München kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Vooralsnog kan je de reis in ieder geval het beste in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes:

 – één voor de nachttrein van München naar Düsseldorf/Keulen.

 – één voor de reis Düsseldorf/Keulen naar Nederland;

In één keer de hele reis boeken is bij NS International wel mogelijk, maar je kan alleen telefonisch boeken en daar zijn boekingskosten aan verbonden (€7,50 pp, max €22,50). Ook op de website van de Deutsche Bahn kan je de reis in één keer boeken, maar alleen voor de dure Flexpreis. Het enige voordeel is dat je met één ticket meer rechten hebt als je de aansluiting mist.

Als je dit te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.  

Kosten nachttrein München – Düsseldorf

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven. 

Comfort Volw.
Zitplaats

va €33 (DB)

va €39 (ÖBB) 

Ligplaats 6

va €53 (DB)

va €59 (ÖBB) 

Ligplaats 4

va €63 (DB)

va €69 (ÖBB) 

Slaap economy 3

va €73 (DB)

va €79 (ÖBB) 

Slaap economy 2

va €93 (DB)

va €99 (ÖBB) 

Slaap economy 1

va €133 (DB)

va €139(ÖBB) 

Slaap deluxe 3 va €119 (ÖBB)
Slaap deluxe 2 va €139(ÖBB)
Slaap deluxe 1 va €179(ÖBB)

Comfort Kinderen
Zitplaats

va €4 

va €10

Ligplaats 6-persoons coupé

va €24 

va €30

Ligplaats 4-persoons coupé

va €34 

va €40

Slaapplaats economy 3-persoons coupé

va €44 

va €50

Slaapplaats economy 2-persoons coupé

va €64 

va €70

Slaapplaats economy 1-persoons coupé
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé vanaf €70
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé vanaf €90
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar München vind je op de pagina over de Nightjet EN 421/420.  

Boeken ticket nachttrein München – Düsseldorf

Dit ticket kan je zowel via de website van de Deutsche Bahn (DB) als via de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) kopen, waarbij geldt dat de DB iets lagere tarieven heeft (behalve voor de slaapwagens), makkelijker werkt en een beter overzicht van de verschillende opties geeft. De boekingen bij de ÖBB gaan daarentegen veel eerder open (180 dagen, tegen DB 90 dagen) en dat biedt dan weer meer kans op de laagste kortingstarieven. Als je vanaf München doorreist naar andere bestemmingen is het meestal handiger om bij de DB te boeken. 

Het is verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.  

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).   

Kosten Düsseldorf – Amsterdam

Kosten van de ICE bedragen €19 tot €35, met het Sparpreis Europa tarief van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld. Dit tarief geldt van Düsseldorf of Keulen naar elk station in Nederland, maar alleen als je met de ICE reist.

Het betreft de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (extra kosten €4,50). Dat is overigens in de ICE wel zeer aan te bevelen. Een gewoon flexpreis ticket (betere voorwaarden) kost tweede klas €60 naar Amsterdam en €22,50 naar Eindhoven. Eerste klas Sparpreis ticket kost €39 tot €70. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee.

Boeken ticket Düsseldorf – Amsterdam

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche Bahn, NS International of HappyRail.

Kinderen reizen voordeliger

Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen veel minder dan volwassenen. Voor kleine kinderen tot en met 5 jaar, die geen eigen slaapplek nodig hebben, hoef je geen kaartje te kopen. Ze kunnen bij jou in bed of in een (klein!) babybedje op de grond.

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €199 tot €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: over het algemeen is het voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons coupé te boeken (vanaf €178). Dan heb je alleen wel kans dat er twee vreemden bij je in de coupé slapen.

Fiets meenemen

Het meenemen van de fiets op deze Nightjet kost €12 per fiets. Je kan dat in het boekingssysteem van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB aanvinken.

Korting (spartarieven) of gewoon kaartje (Komfort/Flex)?

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB en de Sparpreis van de Deutsche Bahn DB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB of de Flexpreis van de DB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen. 

Waarom kan ik niet in een keer boeken?

De verschillende tariefsystemen zijn nog niet zo goed op elkaar aangesloten dat je in een keer kan boeken. Dat heeft er ook mee te maken dat de nachttrein naar München een Oostenrijkse trein is. Je kan daarvoor wel van Nederland naar Oostenrijk boeken, maar niet naar Duitsland. Als je bij de DB in een keer boekt, krijg je helemaal geen kortingstarieven en ben je dus erg duur uit. 

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

LET OP!   

Dienstregeling 2018 vanaf 10 december 2017

Zoals ieder jaar, gaat in het tweede weekend in december de nieuwe dienstregeling van start. Dat betekent dat hier en daar voor de nachttreinen iets wijzigt.

Maar dat betekent vooral dat het boeken van tickets voor de periode na 10 december 2017, pas heel laat mogelijk wordt. De meeste spoorwegmaatschappijen geven de nieuwe dienstregeling pas medio oktober vrij. En dat wil ook nog wel eens later worden…

Daarom in de stoplichten hiernaast in een oog opslag de laatste stand van zaken…

De nachttreinen

Een Nightjet vertrekt uit München ©makna

Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland

Volgen op