Met de nachttrein naar de Zürich

Geen logische route, maar het kan wel

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis naar Zürich

Met de nachttrein naar Zürich

Geen logische route, maar het kan wel

Hier lees je alles over het plannen en boeken van je reis naar Zürich

Een omweg, maar het kan prima!

Sinds het opheffen van de City Night Line eind 2016 rijdt er geen nachttrein meer vanuit Nederland of het westen van Duitsland naar Zwitserland. Dat is een groot gemis, want Zwisterland is een populaire vakantiebestemming en een echt treinenland.

Voor Wenen, München en Innsbruck kon je het afgelopen jaar in ieder geval nog overstappen in Düsseldorf. Maar naar Zwitserland was er echt niets. Sinds december 2017 rijdt de Nightjet van Hamburg naar Zürich echter via Hannover, waardoor de mogelijkheid ontstaat om daar vanuit Nederland op de nachttrein naar Zürich te stappen.

Niet heel logisch dus: eerst naar Hannover. Maar je kan in ieder geval weer met de nachttrein naar Zwitserland en de omweg is niet heel veel duurder. Bovendien is de Nightjet een hele goeie nachttrein, al vertrekt deze trein wat laat uit Hannover: 23:26 uur. Je hebt in Hannover wel voldoende tijd om nog wat te eten of drinken. Vanaf 25 maart 2018 kan ook je fiets mee op deze Nightjet.   

Het Hauptbahnhof in Zürich ©Zurich Tourism

Het Hauptbahnhof in Zürich ©Zurich Tourism

Met de nachttrein naar Zürich; een reis in twee etappes

Met de Duitse Intercity richting Berlijn tot Hannover

Met de Nightjet van Hannover naar Zürich  

Zürich is een echte OV stad ©Zurich Tourism

Zürich is een echte OV stad ©Zurich Tourism 

Reis met de Nightjet via Hannover naar Zürich

Amsterdam – Zürich

  vertrek

17:00

aankomst

09:05

overstappen

Hannover

ligplaats v.a.

€79 (all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips

Niet een erg logische route: via Hannover naar Zürich, maar het is momenteel de enige manier om vanuit Nederland naar Zwitserland met de nachttrein te reizen.

Het is trouwens wel een prima reis. De Intercity vanuit Amsterdam richting Berlijn, is een prima trein en je kan er genieten van een hapje en een drankje in de bistro. In Hannover heb je wat veel tijd (2 uur), maar je kan dan wel nog even wat eten of drinken. Hieronder de belangrijkste stops in Nederland. 

IC 241
Amsterdam Centraal 17:00
Amersfoort 17:36
Apeldoorn 18:02
Deventer 19:19
Hengelo 18:59
Hannover Hbf 21:18

De Nightjet van Hamburg naar Zürich is een hele goede nachttrein. De vertrektijd uit Hannover is wat laat, maar gelukkig is de aankomsttijd in Zürich niet al te vroeg.  

Vanaf 25 maart 2018 kan je op deze Nightjet je fiets meenemen tegen betaling van €12. Vanaf die datum rijdt er namelijk een extra wagon mee, waarschijnlijk van de Zwitserse spoorwegen. Ook in de Duitse intercity naar Hannover mag je fiets tegen betaling mee. 

Nightjet 401
Hannover Hbf 23:26
Freiburg(Breisgau) Hbf 06:22
Basel SBB 07:20
Zürich HB 09:05

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de Nightjet van Hannover naar Zürich.

Check altijd ruim van te voren de meest acturele vertrek- en aankomstijden op de website van de Duitse spoorwegen of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Zürich vertrekt uit Hannover. Vanuit Nederland reis je daar met de Duitse intercity richting Berlijn naar toe. Deze stopt in Nederland in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. Voor de vertrektijden, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via het Duitse Leer naar Hannover. Vertrek uit Leeuwarden om 17:43 en neem om 18:30 de bus uit Groningen (hier rijden momenteel geen treinen door herstelwerkzaamheden aan een spoorbrug). Overstappen in Leer, aankomst in Hannover om 22:38. Vanuit Zwolle stap je over in Deventer.

Vanuit Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland, reis je het meest logisch via Amersfoort. Je zou echter ook via Eindhoven kunnen reizen. Dan kan je later weg, maar doe je er wat langer over.

Vanuit Brabant reis je via Venlo en Duisburg naar Hannover. Vertrek om 17:37 uit Breda, overstappen in Einhoven. Daar vertrekt de trein om 18:19 naar Venloaankomst om 18:58. Vertrekt uit Venlo om 19:05, overstappen in Viersen (RE om 19:30) en Duisburg (ICE om 20:10). Aankomst in Hannover om 22:28.

Vanuit Zuid-Limburg reis je ook via Venlo. Vertrek om 17:55 uit Maastricht, overstappen in Roermond, aankomst in Venlo om 18:57. Verder zoals hierboven omschreven

Check de reistijden op de website van NS en de Deutsche Bahn. Neem wat extra overstaptijd, want je wil de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in het westen en midden van Zwitserland:

Vertrek om 7:59 uit Basel voor Interlaken, aankomst om 9:57. Vanuit Interlaken kan je met de trein het prachtige Berner Oberland in. Onder meer naar het hoogtse treinstation in Europa op de Jungfrau. Voor Luzern vertrek je om 8:04 uit Basel, aankomst om 9:05. 

Andere bestemmingen in het oosten van Zwitserland en Italië:

De meest interessante bestemming in oosten van Zwitserland is Chur. Het is de hoofdstad van Kanton Graubünden en vanuit hier (of Landquart, een halte eerder), kan je met de prachtige Rhätische Bahn over een aantal wereldberoemde smalspoorlijnen de bergen in. Er vertrekt om 9:12 een trein naar Chur (aankomst 10:43). Maar omdat dat nogal krap op de aankomst van de Nightjet is, kan je beter om 9:37 vertrekken. Deze trein is ook wat sneller en komt om 10:52 aan in Chur.

Vanuit Zürich vertrekt elke twee uur een snelle EuroCity door de nieuwe Gotthardtunnel naar Milaan. Helaas is de aansluiting erg krap. De nachttrein komt om 9:05 aan en de EuroCity naar Milaan vertrekt om 9:09. Dat is niet handig. Je kan kiezen. Óf de EuroCity twee uur later nemen. Vertrek 11:09, aankomst Milaan om 14:35. En genoeg tijd voor ontbijt. Óf je kan  om 7:20 in Basel al uit de Nightjet kunnen stappen en vervolgens de EuroCity van 7:47 naar Zürich nemen. Deze komt om 8:52 aan in Zürich. Dan heb je 17 minuten om de eerdere EuroCity te halen en dat moet kunnen. Dan ben je al om 12:35 in Milaan. Er rijdt ook een trein om 9:32 naar Lugano, aankomt 11:48. Vanuit kan je met een overstap in Chiasso (aan de grens) ook naar Milaan. Aankomst 13:50.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Zürich kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis vanuit Nederland naar Hannover;

– één voor de nachttrein naar Zürich

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Kosten Intercity Amsterdam – Hannover

Van €30 tot €80. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven vanaf 6 maanden van te voren boeken).

De genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (dat kost €4,50 extra, maar is op deze trein vaak niet nodig). Eerste klas tickets kosten €50 tot €134. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis.

Boeken ticket intercity Amsterdam – Hannover

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche BahnNS International of HappyRail.

Kosten nachttrein Hannover – Zürich

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volwassenen Kinderen
Zitplaats va €29 va €12
Ligplaats 6-persoons coupé va €49 va €32
Ligplaats 4-persoons coupé va €59 va €42
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €69 va €52
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €89 va €72
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €129
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €99 va €72
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €129 va €82
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €159

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Zürich vind je op de pagina over de Nightjet Hamburg  Zürich.

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden. 

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Fiets meenemen

Vanaf 25 maart 2018 kan je op deze Nightjet je fiets meenemen tegen betaling van €12. Je kan bij het boeken op de website van de Oostenrijkse spoorwegen eenvoudig aanvinken dat je een fiets meeneemt. Ook in de Duitse intercity naar Hannover mag je fiets tegen betaling mee.

Boeken ticket nachttrein Hannover – Zürich

Tickets voor de Nightjet kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open en de tarieven voor de slaapwagons zijn meestal duurder bij de DB. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken. 

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Zürich – Amsterdam  

  vertrek

20:00

aankomst

11:00

overstappen

Hannover

ligplaats v.a.

€79 (all-in)

nachttrein

Nightjet

details en reistips

Niet een erg logische route: vanuit Zürich via Hannover naar Amsterdam, maar het is momenteel de enige manier om vanuit Zwitserland met de nachttrein naar Nderland te reizen.

Het is trouwens wel een prima reis. De Nightjet van Hamburg naar Zürich is een hele goede nachttrein. De aankomsttijd in Hannover is wel wat vroeg, maar gelukkig vertrekt de trein redelijk op tijd uit Zürich. 

Vanaf 25 maart 2018 kan je op deze Nightjet je fiets meenemen tegen betaling van €12. Vanaf die datum rijdt er namelijk een extra wagon mee, waarschijnlijk van de Zwitserse spoorwegen. Ook in de Duitse intercity naar Hannover mag je fiets tegen betaling mee.

Nightjet 40470
Zürich HB 20:00
Basel SBB 21:13
Freiburg(Breisgau) Hbf 21:58
Offenburg 22:30
Karlsruhe Hbf 23:04
Hannover Hbf 06:07

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de Nightjet van Hannover naar Zürich.

De Intercity vanuit Hannover naar Amsterdam heeft als herkomst Berlijn. Het is een prima trein en je kan er genieten van een hapje en een drankje in de bistro. In Hannover heb je iets meer dan een half uur de tijd. Dat kan wat krap zijn als de nachttrein te laat is. De volgende trein die rechtstreeks naar Amsterdam rijdt, is de intercity van twee uur later.  Hieronder de belangrijkste stops van de intercity uit Hannover in Nederland.

IC 242
Hannover Hbf 06:40
Hengelo 09:01
Deventer 09:43
Apeldoorn 09:58
Amersfoort 10:24
Amsterdam Centraal 11:00

Check altijd ruim van te voren de meest acturele vertrek- en aankomstijden op de website van de Duitse spoorwegen of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

 

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in het westen en midden van Zwitserland:

Vanuit Interlaken (vertrek 18:30 of 19:00) reis je via Basel, aankomst om 20:29 of 20:59). De nachttrein vertrekt uit Basel om 21:13. Interlaken is het opstapstation vanuit het prachtige Berner Oberland. Onder meer vanuit het hoogtse treinstation in Europa op de Jungfrau. Vanuit Luzern vertrek je om 19:30 naar Basel, aankomst om 20:44.

Andere vertrekplaatsen in het oosten van Zwitserland en Italië:

De meest interessante vertrekplaats in oosten van Zwitserland is Chur. Het is de hoofdstad van Kanton Graubünden en vanuit hier (of Landquart, een halte verderop), reis je met de prachtige Rhätische Bahn over een aantal wereldberoemde smalspoorlijnen de bergen in. Er vertrekt om 18:16 een trein vanuit Chur naar Zürich, aankomst 19:48. Maar omdat dat nogal krap op het vertrek van de Nightjet is, kan je beter om 18:09 vertrekken. Deze trein is ook wat sneller en komt om 19:23 aan in Zürich.

Vanuit Milaan vertrekt elke twee uur een snelle EuroCity door de nieuwe Gotthardtunnel naar Zürich. Helaas is de aansluiting wat ruim. De nachttrein vertrekt om 20:00 en de EuroCity uit Milaan (vertrek 15:25) komt al om 18:51 aan. In ieder geval tijd om wat te eten. Deze trein stopt onderweg ook in Lugano, vertrek 16:43.

Andere bestemmingen in Nederland:

In Hannover stap je uit de nachttrein vanuit Zürich. Daar vertrekt de Duitse intercity vanuit Berlijn naar Nederland. Deze stopt in Nederland in Hengelo, Almelo, Deventer, Apeldoorn, Amersfoort en Hilversum. Voor de vertrektijden, zie de details en reistips hierboven.

Naar Groningen reis je vanuit Hannover (vertrek 6:45) het snelste via het Duitse Leer, aankomst 9:14. Daar vertrekt om 9:30 de bus naar Groningen, aankomst 10:25 (hier rijden momenteel geen treinen door herstelwerkzaamheden aan een spoorbrug). Naar Leeuwarden (aankomst 11:13) reis je iets sneller via Almelo en Zwolle (aankomst 10:10).

Naar Utrecht (aankomst 10:42), Rotterdam (11:25) en Den Haag (11:34) en de rest van Zuid-Holland, reis je het beste via Amersfoort. 

Ook naar Brabant reis je het beste via Utrecht. Je komt dan om 11:21 aan in Den Bosch,  om 11:46 in Eindhoven en om 12:11 in Breda. In sommige gevallen reis je vanuit Hannover sneller naar Brabant via Duisburg, maar dat is veel overstappen. 

Naar Zuid-Limburg reis je het snelste via Duisburg en Venlo. Vertrek om 7:31 uit Hannover en stap over in Duisburg, Viersen, Venlo en Roermond. Aankomst in Maastricht om 12:04. Er vertrekt om 6:21 ook een trein richting Duisburg, maar dat zit erg krap op de aankomst van de nachttrein om 6:07. 

Check de reistijden op de website van NS en de Deutsche Bahn. Neem wat extra overstaptijd, want je wil de nachttrein niet missen.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Zürich kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein vanuit Zürich naar Hannover

– één voor de reis vanuit Hannover naar Nederland;

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Kosten nachttrein Zürich – Hannover 

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volwassenen Kinderen
Zitplaats va €29 va €12
Ligplaats 6-persoons coupé va €49 va €32
Ligplaats 4-persoons coupé va €59 va €42
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €69 va €52
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €89 va €72
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €129
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €99 va €72
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €129 va €82
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €159

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Zürich, vind je op de pagina over de Nightjet Hamburg – Zürich.

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden. 

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Fiets meenemen

Vanaf 25 maart 2018 kan je op deze Nightjet je fiets meenemen tegen betaling van €12. Je kan bij het boeken op de website van de Oostenrijkse spoorwegen eenvoudig aanvinken dat je een fiets meeneemt. Ook in de Duitse intercity naar Hannover mag je fiets tegen betaling mee.

Boeken ticket nachttrein Zürich – Hannover

Tickets voor de Nightjet kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open en de tarieven voor de slaapwagons zijn meestal duurder bij de DB. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten Intercity Hannover – Amsterdam

Van €30 tot €80. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven vanaf 6 maanden van te voren boeken).

De genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (dat kost €4,50 extra, maar is op deze trein vaak niet nodig). Eerste klas tickets kosten €50 tot €134. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis.

Boeken ticket intercity Hannover – Amsterdam 

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche BahnNS International of HappyRail.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Amsterdam – Zürich

  vertrek

17:00

aankomst

09:05

overstappen
Hannover
ligplaats v.a.

€79 (all-in)

nachttrein
Nightjet
details en reistips

Niet een erg logische route: via Hannover naar Zürich, maar het is momenteel de enige manier om vanuit Nederland naar Zwitserland met de nachttrein te reizen.

Het is trouwens wel een prima reis. De Intercity vanuit Amsterdam richting Berlijn, is een prima trein en je kan er genieten van een hapje en een drankje in de bistro. In Hannover heb je wat veel tijd (2 uur), maar je kan dan wel nog even wat eten of drinken. Hieronder de belangrijkste stops in Nederland. 

IC 241
Amsterdam Centraal 17:00
Amersfoort 17:36
Apeldoorn 18:02
Deventer 19:19
Hengelo 18:59
Hannover Hbf 21:18

De Nightjet van Hamburg naar Zürich is een hele goede nachttrein. De vertrektijd uit Hannover is wat laat, maar gelukkig is de aankomsttijd in Zürich niet al te vroeg. 

Vanaf 25 maart 2018 kan je op deze Nightjet je fiets meenemen tegen betaling van €12. Vanaf die datum rijdt er namelijk een extra wagon mee, waarschijnlijk van de Zwitserse spoorwegen. Ook in de Duitse intercity naar Hannover mag je fiets tegen betaling mee.

Nightjet 401
Hannover Hbf 23:26
Freiburg (Breisgau) Hbf 06:22
Basel SBB 07:41
Zürich HB 09:05

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de Nightjet van Hannover naar Zürich.

Check altijd ruim van te voren de meest acturele vertrek- en aankomstijden op de website van de Duitse spoorwegen of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in Nederland:

De nachttrein naar Zürich vertrekt uit Hannover. Vanuit Nederland reis je daar met de Duitse intercity richting Berlijn naar toe. Deze stopt in Nederland in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. Voor de vertrektijden, zie de details en reistips hierboven.

Vanuit het noorden reis je via het Duitse Leer naar Hannover. Vertrek uit Leeuwarden om 17:43 en neem om 18:30 de bus uit Groningen (hier rijden momenteel geen treinen door herstelwerkzaamheden aan een spoorbrug). Overstappen in Leer, aankomst in Hannover om 22:38. Vanuit Zwolle stap je over in Deventer.

Vanuit Rotterdam en Den Haag en de rest van Zuid-Holland, reis je het meest logisch via Amersfoort. Je zou echter ook via Eindhoven kunnen reizen. Dan kan je later weg, maar doe je er wat langer over.

Vanuit Brabant reis je via Venlo en Duisburg naar Hannover. Vertrek om 17:37 uit Breda, overstappen in Einhoven. Daar vertrekt de trein om 18:19 naar Venloaankomst om 18:58. Vertrekt uit Venlo om 19:05, overstappen in Viersen (RE om 19:30) en Duisburg (ICE om 20:10). Aankomst in Hannover om 22:28.

Vanuit Zuid-Limburg reis je ook via Venlo. Vertrek om 17:55 uit Maastricht, overstappen in Roermond, aankomst in Venlo om 18:57. Verder zoals hierboven omschreven

Check de reistijden op de website van NS en de Deutsche Bahn. Neem wat extra overstaptijd, want je wil de nachttrein niet missen.

Andere bestemmingen in het westen en midden van Zwitserland:

Vertrek om 7:59 uit Basel voor Interlaken, aankomst om 9:57. Vanuit Interlaken kan je met de trein het prachtige Berner Oberland in. Onder meer naar het hoogtse treinstation in Europa op de Jungfrau. Voor Luzern vertrek je om 8:04 uit Basel, aankomst om 9:05. 

Andere bestemmingen in het oosten van Zwitserland en Italië:

De meest interessante bestemming in oosten van Zwitserland is Chur. Het is de hoofdstad van Kanton Graubünden en vanuit hier (of Landquart, een halte eerder), kan je met de prachtige Rhätische Bahn over een aantal wereldberoemde smalspoorlijnen de bergen in. Er vertrekt om 9:12 een trein naar Chur (aankomst 10:43). Maar omdat dat nogal krap op de aankomst van de Nightjet is, kan je beter om 9:37 vertrekken. Deze trein is ook wat sneller en komt om 10:52 aan in Chur.

Vanuit Zürich vertrekt elke twee uur een snelle EuroCity door de nieuwe Gotthardtunnel naar Milaan. Helaas is de aansluiting erg krap. De nachttrein komt om 9:05 aan en de EuroCity naar Milaan vertrekt om 9:09. Dat haal je niet. Je kan het beste gewoon de EuroCity twee uur later nemen. Vertrek 11:09, aankomst Milaan om 14:35. En genoeg tijd voor ontbijt. Je zou ook om 7:41 in Basel al uit de Nightjet kunnen stappen en vervolgens de ICE van 8:07 naar Zürich nemen. Deze komt om 9:00 aan in Zürich. Dan heb je 9 minuten om de eerdere EuroCity te halen en dat zou moeten kunnen. Dan ben je al om 12:35 in Milaan. Er rijdt ook een trein om 9:32 naar Lugano, aankomt 11:48. Vanuit kan je met een overstap in Chiasso (aan de grens) ook naar Milaan. Aankomst 13:50.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein naar Zürich kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de reis vanuit Nederland naar Hannover;

– één voor de nachttrein naar Zürich

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Kosten Intercity Amsterdam – Hannover

Van €30 tot €80. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven vanaf 6 maanden van te voren boeken).

De genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (dat kost €4,50 extra, maar is op deze trein vaak niet nodig). Eerste klas tickets kosten €50 tot €134. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis.

Boeken ticket intercity Amsterdam – Hannover

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche BahnNS International of HappyRail.

Kosten nachttrein Hannover – Zürich

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volwassenen
Zitplaats va €29
Ligplaats 6-persoons coupé va €49
Ligplaats 4-persoons coupé va €59
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €69
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €89
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €129
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €99
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €129
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €159

.

Comfort Kinderen
Zitplaats va €12
Ligplaats 6-persoons coupé va €32
Ligplaats 4-persoons coupé va €42
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €52
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €72
Slaapplaats economy 1-persoons coupé
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €72
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €82
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Zürich vind je op de pagina over de Nightjet Hamburg – Zürich.

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden. 

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Fiets meenemen

Vanaf 25 maart 2018 kan je op deze Nightjet je fiets meenemen tegen betaling van €12. Je kan bij het boeken op de website van de Oostenrijkse spoorwegen eenvoudig aanvinken dat je een fiets meeneemt. Ook in de Duitse intercity naar Hannover mag je fiets tegen betaling mee.

Boeken ticket nachttrein Hannover – Zürich

Tickets voor de Nightjet kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open en de tarieven voor de slaapwagons zijn meestal duurder bij de DB. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Zürich – Amsterdam

  vertrek

20:00

aankomst

11:00

overstappen
Hannover
ligplaats v.a.

€79 (all-in)

nachttrein
Nightjet
details en reistips

Niet een erg logische route: vanuit Zürich via Hannover naar Amsterdam, maar het is momenteel de enige manier om vanuit Zwitserland met de nachttrein naar Nderland te reizen.

Het is trouwens wel een prima reis. De Nightjet van Hamburg naar Zürich is een hele goede nachttrein. De aankomsttijd in Hannover is wel wat vroeg, maar gelukkig vertrekt de trein redelijk op tijd uit Zürich. 

Vanaf 25 maart 2018 kan je op deze Nightjet je fiets meenemen tegen betaling van €12. Vanaf die datum rijdt er namelijk een extra wagon mee, waarschijnlijk van de Zwitserse spoorwegen. Ook in de Duitse intercity naar Hannover mag je fiets tegen betaling mee.

Nightjet 40470
Zürich HB 20:00
Basel SBB 21:13
Freiburg (Breisgau) Hbf 21:58
Offenburg 22:30
Karlsruhe Hbf 23:04
Hannover Hbf 06:07

In bovenstaande tabel zijn alleen de belangrijkste stops weergegeven. Voor meer details zie de pagina over de Nightjet van Hannover naar Zürich.

De Intercity vanuit Hannover naar Amsterdam heeft als herkomst Berlijn. Het is een prima trein en je kan er genieten van een hapje en een drankje in de bistro. In Hannover heb je iets meer dan een half uur de tijd. Dat kan wat krap zijn als de nachttrein te laat is. De volgende trein die rechtstreeks naar Amsterdam rijdt, is de intercity van twee uur later.  Hieronder de belangrijkste stops van de intercity uit Hannover in Nederland.

IC 242
Hannover Hbf 06:40
Hengelo 09:01
Deventer 09:43
Apeldoorn 09:58
Amersfoort 10:24
Amsterdam Centraal 11:00

Check altijd ruim van te voren de meest acturele vertrek- en aankomstijden op de website van de Duitse spoorwegen of de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB.

meer vertrekplaatsen en bestemmingen

Andere vertrekplaatsen in het westen en midden van Zwitserland:

Vanuit Interlaken (vertrek 18:30 of 19:00) reis je via Basel, aankomst om 20:29 of 20:59). De nachttrein vertrekt uit Basel om 21:13. Interlaken is het opstapstation vanuit het prachtige Berner Oberland. Onder meer vanuit het hoogtse treinstation in Europa op de Jungfrau. Vanuit Luzern vertrek je om 19:30 naar Basel, aankomst om 20:44.

Andere vertrekplaatsen in het oosten van Zwitserland en Italië:

De meest interessante vertrekplaats in oosten van Zwitserland is Chur. Het is de hoofdstad van Kanton Graubünden en vanuit hier (of Landquart, een halte verderop), reis je met de prachtige Rhätische Bahn over een aantal wereldberoemde smalspoorlijnen de bergen in. Er vertrekt om 18:16 een trein vanuit Chur naar Zürich, aankomst 19:48. Maar omdat dat nogal krap op het vertrek van de Nightjet is, kan je beter om 18:09 vertrekken. Deze trein is ook wat sneller en komt om 19:23 aan in Zürich.

Vanuit Milaan vertrekt elke twee uur een snelle EuroCity door de nieuwe Gotthardtunnel naar Zürich. Helaas is de aansluiting wat ruim. De nachttrein vertrekt om 20:00 en de EuroCity uit Milaan (vertrek 15:25) komt al om 18:51 aan. In ieder geval tijd om wat te eten. Deze trein stopt onderweg ook in Lugano, vertrek 16:43.

Andere bestemmingen in Nederland:

In Hannover stap je uit de nachttrein vanuit Zürich. Daar vertrekt de Duitse intercity vanuit Berlijn naar Nederland. Deze stopt in Nederland in Hengelo, Almelo, Deventer, Apeldoorn, Amersfoort en Hilversum. Voor de vertrektijden, zie de details en reistips hierboven.

Naar Groningen reis je vanuit Hannover (vertrek 6:45) het snelste via het Duitse Leer, aankomst 9:14. Daar vertrekt om 9:30 de bus naar Groningen, aankomst 10:25 (hier rijden momenteel geen treinen door herstelwerkzaamheden aan een spoorbrug). Naar Leeuwarden (aankomst 11:13) reis je iets sneller via Almelo en Zwolle (aankomst 10:10).

Naar Utrecht (aankomst 10:42), Rotterdam (11:25) en Den Haag (11:34) en de rest van Zuid-Holland, reis je het beste via Amersfoort. 

Ook naar Brabant reis je het beste via Utrecht. Je komt dan om 11:21 aan in Den Bosch,  om 11:46 in Eindhoven en om 12:11 in Breda. In sommige gevallen reis je vanuit Hannover sneller naar Brabant via Duisburg, maar dat is veel overstappen. 

Naar Zuid-Limburg reis je het snelste via Duisburg en Venlo. Vertrek om 7:31 uit Hannover en stap over in Duisburg, Viersen, Venlo en Roermond. Aankomst in Maastricht om 12:04. Er vertrekt om 6:21 ook een trein richting Duisburg, maar dat zit erg krap op de aankomst van de nachttrein om 6:07. 

Check de reistijden op de website van NS en de Deutsche Bahn. Neem wat extra overstaptijd, want je wil de nachttrein niet missen.

kosten en tickets

Algemeen:

De reis met de nachttrein vanuit Zürich kan je prima zelf online boeken. Dat vereist wel enige scherpte, dus hieronder staat precies omschreven wat de kosten zijn en hoe je het beste een ticket boekt. Vroeg boeken is in ieder geval belangrijk en kijk goed naar de beschikbaarheid op verschillende dagen!

Het is aan te bevelen de reis in twee delen boeken. Dat wil zeggen je boekt twee losse kaartjes (zie kosten en boeken hieronder):

– één voor de nachttrein vanuit Zürich naar Hannover

– één voor de reis vanuit Hannover naar Nederland;

Als je zelf boeken te veel gedoe vindt, kan je ook via de Treinreiswinkel boeken. Zij kunnen de juiste tarieven zoeken en kunnen ook specifieke plaatsen boeken (bijvoorbeeld twee coupés naast elkaar), De kosten zijn €9,50 pp, met een maximum van €19 per boeking.

Kosten nachttrein Zürich – Hannover 

In de onderstaande tabel zijn de kosten per persoon, enkele reis, inclusief de reservering voor de nachttrein gegeven.

Comfort Volwassenen
Zitplaats va €29
Ligplaats 6-persoons coupé va €49
Ligplaats 4-persoons coupé va €59
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €69
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €89
Slaapplaats economy 1-persoons coupé va €129
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €99
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €129
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé va €159

.

Comfort Kinderen
Zitplaats va €12
Ligplaats 6-persoons coupé va €32
Ligplaats 4-persoons coupé va €42
Slaapplaats economy 3-persoons coupé va €52
Slaapplaats economy 2-persoons coupé va €72
Slaapplaats economy 1-persoons coupé
Slaapplaats deluxe 3-persoons coupé va €72
Slaapplaats deluxe 2-persoons coupé va €82
Slaapplaats deluxe 1-persoons coupé

Meer informatie over de service in de verschillende coupés en comfortklassen in de nachttrein naar Zürich, vind je op de pagina over de Nightjet Hamburg – Zürich.

De hierboven genoemde bedragen zijn kortingstarieven: de Sparschiene Nightjet tarieven de de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Deze tarieven zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en je bent bovendien aan een specifieke trein gebonden. Met het Komfort-ticket van de ÖBB ben je meestal duurder uit, maar je bent ook flexibeler als je de reis nog wil wijzigen.

Kinderen tot 15 jaar betalen dus een gereduceerd tarief. Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, zolang zij geen eigen bed nodig hebben (zij kunnen bij jou in bed of in een klein (!) babybedje op de grond). Met een semi-flexibel of flexibel tarief ben je duurder uit, maar heb je ook betere voorwaarden. 

Familiecoupé

Het ziet er naar uit dat de familiecoupé voor deze nachttrein vanaf €249 per coupé per enkele reis kost. De familiecoupé is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Let op: het is vaak voordeliger om met twee volwassenen en twee kinderen in een 6-persoons (vanaf €162) of 4-persoons (vanaf €202) coupé te boeken. Dus probeer eerst even de voordeligste optie te vinden.

Fiets meenemen

Vanaf 25 maart 2018 kan je op deze Nightjet je fiets meenemen tegen betaling van €12. Je kan bij het boeken op de website van de Oostenrijkse spoorwegen eenvoudig aanvinken dat je een fiets meeneemt. Ook in de Duitse intercity naar Hannover mag je fiets tegen betaling mee.

Boeken ticket nachttrein Zürich – Hannover

Tickets voor de Nightjet kan je het beste via de website van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) zelf kopen. De boekingen bij de ÖBB gaan al 180 dagen voor vertrek open en dat biedt de beste kans op goede kortingstarieven. Eventueel kan je ook boeken via de Deutsche Bahn (DB), maar de boekingen gaan daarop later open en de tarieven voor de slaapwagons zijn meestal duurder bij de DB. De DB-website lijkt wel iets makkelijker in gebruik. Soms is het verstandig om de verschillende opties bij de DB en ÖBB gewoon even te vergelijken.

Tip: als je de coupé in de nachttrein niet met vreemden wil delen, boek dan de extra plaatsen vol voor het voordelige kindertarief. Overigens reizen mannen en vrouwen in de ligrijtuigen door elkaar, maar zijn zij in de slaaprijtuigen gescheiden (behalve als je de hele coupé boekt, uiteraard).

Kosten Intercity Hannover – Amsterdam

Van €30 tot €80. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip op de dag, de voorwaarden/flexibiliteit en de beschikbaarheid, dus vroeg boeken scheelt geld (voordeligste tarieven vanaf 6 maanden van te voren boeken).

De genoemde kosten zijn de kosten per persoon, enkele reis, in de tweede klas, exclusief een reservering voor de zitplaats (dat kost €4,50 extra, maar is op deze trein vaak niet nodig). Eerste klas tickets kosten €50 tot €134. Kinderen tot 15 jaar reizen gratis.

Boeken ticket intercity Hannover – Amsterdam 

Het boeken van dit ticket kan om het even bij de Deutsche BahnNS International of HappyRail.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de hierboven genoemde tarieven en andere informatie.

Meer informatie over de nachttrein

TIP

 

Let op de boekingstermijn voor de zomervakantie

De Franse binnenlandse nachttreinen zijn inmiddels te boeken voor de hele zomerperiode (de termijn lijkt verlengd van 90 naar 120 dagen). Let ook op aansluitende Thalys (ook 120 dagen vooruit).  

Logo Noord West Express - alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland

Alles over reizen met de nachttrein vanuit Nederland

Volgen op

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten